Codeine: Efektet, Përdorimi, Efektet anësore

Si funksionon kodeina

Kodeina zbut refleksin e kollës duke penguar qendrën e kollës në trungun e trurit. Sipas doktrinës aktuale, ky efekt i kodeinës është kryesisht për shkak të morfinës - një ndërmjetës metabolik (metabolit) në të cilin kodeina konvertohet në sasi të vogla në mëlçi. Megjithatë, ka gjithashtu prova që kodeina-6-glukuronidi është përgjegjës për efektin. Ky është një tjetër metabolit i formuar në mëlçi nga kodeina.

Efekti analgjezik është kryesisht për shkak të morfinës së ndërmjetme metabolike. Vetë kodeina gjithashtu mund të ankorohet në vendet e bashkimit të opioideve (receptorët opioid), por me më pak aftësi lidhëse.

Ashtu si të gjithë opioidet, kodeina gjithashtu ka një efekt kapsllëk dhe qetësues.

Kollë

Kollitja është një përgjigje e shëndetshme mbrojtëse e trupit. Ndihmon në largimin e trupave të huaj nga trakti respirator – bakteret, viruset ose, për shembull, grimcat e tymit kolliten së bashku me pak mukozë (“kollë produktive”). Impulsi për këtë sigurohet nga qendra e kollës në trungun e trurit, tek e cila acarimi i mukozës nga trupi i huaj raportohet nëpërmjet rrugëve nervore.

Në rastin e acarimit ose inflamacionit të mukozës, megjithatë, stimuli i kollitjes mund të ndodhë edhe kur nuk ka fare sekrecione në rrugët e frymëmarrjes. Kjo njihet si një "kollë e thatë nervoz". Kjo nuk ka asnjë përfitim fiziologjik.

Në formën e pikave, shurupit të kollës ose tabletave, kodeina merret nga goja (nga goja). Përbërësi aktiv absorbohet me shpejtësi nga zorra e hollë dhe përthithet në gjak. Prandaj, pas gëlltitjes me stomak bosh, nivelet maksimale të përbërësit aktiv arrihen pas rreth një ore.

Në mëlçi, kodeina ndahet në substanca të ndërmjetme (përfshirë morfinën) dhe më pas ekskretohet përmes veshkave në urinë.

Kur përdoret kodeina?

Kodeina përdoret kryesisht për trajtimin e kollës së thatë dhe nervoz. Megjithatë, në kombinim me paracetamolin, përbërësi aktiv mund të përdoret edhe si analgjezik.

Si përdoret kodeina

Për kollën e irrituar, doza e kodeinës përshtatet me frekuencën dhe forcën e kollitjes së pacientit. Të rriturit dhe adoleshentët mbi dymbëdhjetë vjeç pa kushte të tjera të rënda të frymëmarrjes mund të marrin një maksimum prej 200 miligramësh të përbërësit aktiv në ditë.

Doza totale ditore zakonisht ndahet në katër doza individuale. Doza e fundit preferohet të merret pak para gjumit për të parandaluar acarimin e kollës nga shqetësimi i gjumit.

Për shkak të efekteve anësore serioze, disa prej të cilave kanë qenë fatale, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) rekomandon që kodeina të mos përdoret më tek fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç.

Cilat janë efektet anësore të kodeinës?

Dhimbja e lehtë e kokës dhe përgjumja janë të zakonshme.

Herë pas here, ndodhin shqetësime të gjumit, gulçim ose tharje të gojës.

Rrallë, zhvillohen reaksione të rënda alergjike (si sindroma Stevens-Johnson).

Mbidozë

Simptomat e helmimit me opiate mund të zhvillohen nëse dozat janë shumë të larta ose te njerëzit që e konvertojnë ilaçin në morfinë veçanërisht shpejt për shkak të kushteve gjenetike. Këto përfshijnë eufori ose përgjumje të shtuar, një ulje të shtytjes së frymëmarrjes (depresioni i frymëmarrjes), një rënie në presionin e gjakut, shqetësime në lëvizjet e vullnetshme (ataksi) dhe ngërçe të muskujve.

Në këtë kontekst, përzierja e kodeinës/alkoolit mund të përkeqësojë simptomat e një mbidoze.

Nëse vuani nga ndonjë nga efektet anësore të mësipërme pas përdorimit të kodeinës, ose nëse nuk keni përjetuar asnjë simptomë deri atëherë, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj.

Kur nuk duhet të merret kodeina?

contraindications

Kodeina nuk duhet të përdoret në:

  • mbindjeshmëria ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjë prej përbërësve të tjerë të barit
  • kapaciteti i pamjaftueshëm i frymëmarrjes (pamjaftueshmëria e frymëmarrjes) ose kontrolli i dëmtuar i frymëmarrjes (depresioni i frymëmarrjes)
  • @ pneumoni
  • sulmi akut i astmës
  • fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç
  • afrimi i lindjes
  • kërcënon lindjen e parakohshme
  • Pacientët që njihen si "metabolizues ultra të shpejtë të CYP2D6", d.m.th., që konvertojnë kodeinë në morfinë shumë shpejt

Ndërveprimet

Trafikueshmëria dhe funksionimi i makinerive

Kodeina ka një efekt antikonvulsant dhe ka efekte anësore që dëmtojnë aftësinë për të reaguar. Prandaj, pjesëmarrja aktive në trafikun rrugor dhe funksionimi i makinerive duhet të shmanget gjatë kohëzgjatjes së përdorimit.

Në rastin e përdorimit afatgjatë, për shembull si pjesë e një koncepti të përgjithshëm terapeutik për dhimbjet kronike, duhet pritur toleranca individuale përpara se të hipni përsëri pas timonit të një automjeti ose të përdorni makineri.

Kufizimi i moshës

Kodeina është kundërindikuar tek fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Gratë nuk duhet të marrin kodeinë gjatë shtatzënisë. Përbërësi aktiv mund të kalojë placentën dhe të hyjë në trupin e fëmijës së palindur. Ka prova që kodeina mund të shkaktojë keqformime në embrion gjatë tre muajve të parë. Përveç kësaj, nëse ilaçi përdoret pak para lindjes, mund të shkaktojë depresion të frymëmarrjes tek fëmija.

Vetëm në raste të justifikuara mund të përdoret kodeina si një frenues i kollës afatshkurtër gjatë shtatzënisë në rastet e kollës së vazhdueshme nervoze dhe dështimit të masave fizike.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë kodeinë

Përgatitjet që përmbajnë kodeinë janë subjekt i recetës në Gjermani pa kufizime.

Kodeina është gjithashtu e disponueshme me recetë në Austri. Megjithatë, vetëm një preparat i përfunduar është i disponueshëm këtu, prandaj receta shpesh bazohet në një përgatitje magjistrale. Kjo do të thotë që farmacisti përgatit një medikament që përmban kodeinë individualisht për pacientët në bazë të recetës së mjekut.

Në Zvicër, kodeina bie në kategorinë e shpërndarjes B dhe përfshihet këtu me disa përbërës të tjerë aktivë në të ashtuquajturën listë B+. Kjo do të thotë që kodeina mund të merret edhe pa recetën e mjekut – pas një konsultimi të detajuar me një farmacist.