Kafeja gjatë shtatzënisë: Sa është e lejuar

Kafeina kalon placentën

Për shumë njerëz, asnjë fillim i ditës nuk është i plotë pa kafe. Sidoqoftë, shtatzënia është një fazë ku gratë nuk duhet të pinë shumë prej saj. Kjo ndodh sepse stimuluesi i kafesë, kafeina, kalon pa pengesa në placentë dhe në këtë mënyrë ndikon edhe tek fëmija i palindur. Një i rritur e zbërthen kafeinën me ndihmën e disa enzimave (citokromeve). Megjithatë, fetusi nuk i posedon ende këto enzima dhe kështu nuk mund të shpërbëjë kafeinën që merr.

Në një studim norvegjez, rreth 60,000 gra shtatzëna u pyetën për konsumimin e kafesë. Foshnjat u vlerësuan më vonë sipas peshës së tyre të lindjes. U zbulua se pirja e kafesë gjatë shtatzënisë ndikon në rritjen e fëmijës së palindur:

Në një fëmijë të shëndetshëm, ky ndryshim nuk është i një rëndësie të madhe. Por në lindjet e parakohshme ose te të porsalindurit e pjekur me një peshë lindjeje në thelb më të ulët, kjo sigurisht që mund të ketë një ndikim në zhvillimin e mëvonshëm.

Kafe gjatë ushqyerjes me gji: Fëmija pi së bashku me ju

Edhe nënat në gji nuk duhet të konsumojnë shumë kafeinë. Përndryshe, fëmija bëhet i shqetësuar, ka dhimbje barku dhe fle keq. Nëse një nënë ka dëshirë për një kafe, çaj të zi ose jeshil ose një kola, është mirë që ta gjejë atë menjëherë pas dhënies së gjirit. Pastaj trupi ka kohë për të zbërthyer kafeinën deri në vaktin tjetër të gjidhënies.

Doza e rekomanduar e kafeinës

Pra, në përgjithësi, nuk duhet të hiqni dorë nga kafeja dhe pijet dhe ushqimet e tjera me kafeinë gjatë shtatzënisë, por duhet të mbani një sy në sasinë që konsumoni. E njëjta gjë vlen edhe për ushqyerjen me gji.