Ftohja: Kursi dhe simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Së pari kruajtje, dhimbje, ndjesi tensioni në buzë, më pas formimi tipik i flluskave me akumulim të lëngjeve, më vonë formimi i kores, në rast infeksioni fillestar mund të shfaqen shenja të përgjithshme të sëmundjes si ethet.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Zakonisht një kurs i padëmshëm pa dhëmbëza, i pashërueshëm, kohëzgjatja e sëmundjes shpesh më e shkurtër për shkak të antiviralëve, kurs i rëndë (nganjëherë kërcënues për jetën) i mundshëm në mungesë të imunitetit ose tek të porsalindurit.
 • Diagnoza: Zakonisht diagnoza vizuale bazohet në simptoma tipike, analiza laboratorike nëse është e nevojshme.
 • Trajtimi: Infeksionet herpes simplex nuk mund të kurohen, por mund të trajtohen me antivirale, kohëzgjatje të shkurtuar të sëmundjes.

Çfarë është ftohja?

Kur flasim për "herpes", zakonisht nënkuptojmë pamjet klinike të shkaktuara nga viruset herpes simplex. Patogjenët, të cilët ndahen më tej në tipin 1 (HSV-1) dhe tipin 2 (HSV-2), shkaktojnë kryesisht herpes gjenital dhe buzëve.

Transmetimi i plagëve të ftohta zakonisht ndodh me anë të infeksionit të njollosur, për shembull me transmetim të drejtpërdrejtë të viruseve nga një person te tjetri. Pas infeksionit fillestar, i cili është zakonisht më i rëndë, shpesh ndodhin shpërthime të përsëritura të ftohjes. Mjekët e quajnë këtë si riaktivizim. Kjo është e mundur sepse viruset herpes mbeten në trup për jetën pas infeksionit fillestar.

Sa e zakonshme është plagë e ftohtë?

Kështu, rreth dy të tretat e fëmijëve në Evropë arrijnë moshën seksualisht aktive pa infeksion herpes nga virusi i tipit 1. Ndërsa numri i rasteve të herpesit gjenital të shkaktuar nga virusi herpes simplex i tipit 1 rritet, rreziku për këtë grup njerëzish për herpes gjenital të shkaktuar nga HSV-1 rritet kështu.

Si shfaqet dhimbja e ftohtë?

Simptomat e hershme të ftohjes

Herpesi në buzë shpesh e shpall veten përpara shpërthimit aktual. Simptomat e hershme përfshijnë:

 • Tensioni dhe mpirja
 • Thyerje dhe kruajtje
 • Thumbje dhe djegie
 • Skuqje e lëkurës në zonën e prekur

Shtrirja e këtyre simptomave të hershme ndryshon shumë, dhe herë pas here ato mungojnë plotësisht. Para kësaj, ndonjëherë shfaqen shenja jospecifike të sëmundjes, të njohura si simptoma prodromale, veçanërisht në infeksionet për herë të parë.

Simptomat kryesore

Flluskat e herpesit zakonisht mund të dallohen lehtësisht nga puçrrat, pasi zakonisht nuk shfaqet vetëm një flluskë herpes. Përveç kësaj, këto janë të mbushura me lëng. Flluskat shpërthejnë vetë pas një deri në dy ditë, duke rezultuar në plagë të vogla të hapura.

Këto plagë mbyllen përsëri pas disa ditësh dhe mbizotërojnë. Pas rreth një jave, koret gradualisht bien, duke lënë pas një lëkurë të re, të shëndetshme. Pas rreth dhjetë ditësh, plagët e ftohta zakonisht shërohen.

Cila është rrjedha e ulcerave të ftohta?

Herpes labialis është shpesh shumë i bezdisshëm për të prekurit, jo më pak për arsye kozmetike. Më së voni pas dy javësh, një plagë e ftohtë shërohet nëse përparon pa komplikime.

Në rast të një shpërthimi akut të plagës së ftohtë, është e rëndësishme që të shmangni kontaktin e ngushtë fizik me njerëzit e tjerë (si puthja ose përkëdhelja) gjatë kësaj kohe. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur jeni në kontakt me fëmijët dhe foshnjat, si dhe me njerëzit me një sistem të dobët imunitar, si për shembull pas transplantimit të organeve ose infeksioneve me HIV.

Mos i shponi ose gërvishtni flluskat e herpesit në asnjë rrethanë, pasi lëngu është shumë ngjitës. Kjo vetëm e bën më të lehtë përhapjen e herpesit.

Herpesi në buzë është në thelb i padëmshëm, por në disa raste ndodh i ashtuquajturi superinfeksion. Në këtë rast, zonat e prekura infektohen shtesë me baktere. Plagët e hapura dhe sistemi imunitar i dobësuar favorizojnë një infeksion bakterial. Simptomat intensifikohen dhe zgjasin shumë më gjatë.

Në raste të rënda, viruset herpes simplex (HSV-1 dhe HSV-2) ndonjëherë shkaktojnë:

 • Inflamacion i sistemit nervor qendror si truri ose membranat cerebrale (encefaliti herpes)
 • Dëmtimi i kornesë në rastet e herpesit në sy
 • Inflamacion i lëkurës tek foshnjat (ekzema herpeticum)
 • Pneumonia ose shpërthime të rënda të herpesit në membranat mukoze te njerëzit me mungesë imuniteti si SIDA ose të shkaktuara nga barnat (imunosupresuesit)

Si shfaqet plaga e ftohtë?

Në plagët e ftohta, viruset gjenden direkt në vendin e infektuar, veçanërisht në lëngun vezikular dhe shpërndahen edhe në pështymë. Prandaj, pështyma e infektuar është burimi kryesor i infeksionit në këtë formë të herpesit. Puthja mbart një rrezik të lartë transmetimi nëse ka derdhje aktive virale.

Është gjithashtu i mundur infeksioni indirekt me plagë të ftohta nëpërmjet objekteve të infektuara si gotat, pecetat dhe takëmet. Virusi herpes mbijeton jashtë trupit deri në dy ditë.

Gjatë infeksionit fillestar, viruset hyjnë në trup përmes çarjeve më të vogla të lëkurës dhe mukozave dhe fillimisht shumohen në qelizat epiteliale në sipërfaqen e lëkurës, gjë që çon në simptomat tipike. Edhe pasi këto simptoma të jenë shëruar, viruset herpes mbeten në trup për një jetë.

Në plagët e ftohta, viruset zakonisht hyjnë në ganglinë e nervit trigeminal nëpërmjet fibrave të tij. Ky nerv është kryesisht një nerv ndijor dhe është përgjegjës për ndjesinë në lëkurën e fytyrës.

Pse shpërthen përsëri plagët e ftohta?

Një dobësim i tillë i sistemit imunitar ka shkaqe të ndryshme. Ndër këto janë:

 • ftohjet ose infeksionet e ngjashme me gripin: Sëmundjet e ftohjes shfaqen veçanërisht shpesh kur ka ethe, kjo është arsyeja pse flluskat e herpesit shpesh quhen plagë të ftohta.
 • Stresi mendor ose fizik: plagët e ftohta shfaqen më shpesh pas sforcimeve fizike intensive dhe në kohë stresi më të madh mendor.
 • Disa medikamente si dhe sëmundje që shtypin ose dobësojnë sistemin imunitar, të tilla si marrja e imunosupresantëve ose mungesa e përgjithshme e imunitetit të shkaktuar nga SIDA.
 • Ndryshimet hormonale: Gratë shpesh raportojnë rritje të shpërthimeve të ftohjes gjatë menstruacioneve ose shtatzënisë.

Buza si pikë e dobët?

Arsyet pse herpesi shfaqet më së miri në buzën e sipërme ose të poshtme janë:

 • Lëkura është veçanërisht e ndjeshme në kalimin midis lëkurës së buzës dhe fytyrës.

Herpesi në cep të gojës është gjithashtu relativisht i zakonshëm sepse kjo zonë është veçanërisht e ekspozuar ndaj stresit mekanik. Përveç kësaj, griset lehtë, veçanërisht në të ftohtë të thatë dhe në temperatura të ulëta.

Si të ekzaminoni plagët e ftohta?

Në rastin e një infeksioni të parë këshillohet një vizitë te mjeku, veçanërisht për fëmijët. Megjithatë, në rast të shpërthimeve të përsëritura të ftohjes, pra riaktivizim të thjeshtë herpes, vizita te mjeku zakonisht nuk është e nevojshme. Megjithatë, nëse shfaqen komplikime ose janë të mundshme sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme, rekomandohen ekzaminime të veçanta laboratorike nga mjeku.

Si të trajtojmë plagët e ftohta?

Opsionet për trajtimin e plagëve të ftohta janë të kufizuara. Herpesi mund të trajtohet me të ashtuquajturat antivirale, por nuk mund të kurohet. Megjithatë, ato shpesh mund të shkurtojnë kohëzgjatjen e sëmundjes. Antiviralët pengojnë riprodhimin e viruseve, por nuk i vrasin viruset. Përbërësit e ndryshëm aktivë të antiviralëve mund të administrohen ose në formë tabletash ose si krem ​​për t'u aplikuar në buzë.

A mund të parandalohet ftohja?

Zakonisht është e vështirë për të parandaluar një infeksion fillestar me plagë të ftohta.

Për të parandaluar sa më mirë shpërthimet (riaktivizimin) e herpesit, një sistem i mirë imunitar është i rëndësishëm. Faktorët e mëposhtëm mbështesin sistemin tuaj imunitar dhe ndihmojnë në parandalimin e riaktivizimit të herpesit ose të paktën zvogëlojnë frekuencën:

 • Nëse është e mundur, shmangni stresin e çdo lloji, si fizik ashtu edhe psikologjik.
 • Hani një dietë të shëndetshme, domethënë një dietë të ekuilibruar me shumë vitamina
 • Mundohuni të flini mjaftueshëm
 • Ushtrohu rregullisht