Zorrë e trashë: Funksioni dhe Anatomia

Çfarë është zorra e trashë?

Valvula e Bauhin shënon fillimin e zorrës së trashë në pjesën e poshtme të barkut të djathtë. Ai ulet në kryqëzimin me pjesën e fundit të zorrës së hollë (ileum) dhe parandalon që përmbajtja e zorrëve të detyrohet nga zorra e trashë të kthehet në ileum.

Zorra e trashë fillimisht çon lart (në pjesën e poshtme të mëlçisë), pastaj kalon në mënyrë tërthore në anën e majtë të trungut, pastaj zbret dhe në fund të çon në anus. Gjatësia totale e zorrës së trashë është rreth një metër.

Shtojcë me shtojcë vermiforme

Shtojca, rreth nëntë centimetra e gjatë, me shtojcën e saj vermiforme, është pjesa e parë e zorrës së trashë. Këtu hyn zorra e hollë. Lexoni më shumë rreth kësaj në shtojcë.

Zhurma e zorrëve (zorrë e trashë)

Shtojca ndiqet nga zorra e trashë. Ajo ndahet në disa degë: një degë ngjitëse (kolon ngjitës), një degë tërthore (kolon i tërthortë), një degë zbritëse (kolon zbritës) dhe një degë në formë S (kolon sigmoid).

Ky seksion i fundit i zorrës së trashë ka një lakim të dyfishtë dhe të çon në pjesën e jashtme përmes kanalit anal dhe anusit. Mund të lexoni më shumë rreth tij në artikullin Rectum.

anus

Anusi është vendi ku kalohen feçet. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Anus.

Muri i zorrës së trashë

Cili është funksioni i zorrës së trashë?

Në ndryshim nga zorra e hollë, tretja nuk ndodh më në zorrën e trashë. Në vend të kësaj, funksioni i zorrës së trashë është thithja e kripës dhe ujit, veçanërisht në zonat fillestare (kolon në ngjitje):

Përveç kësaj, gjëndrat në murin e zorrëve sekretojnë mukus, gjë që i bën mbetjet e ushqimit të rrëshqitshme.

Flora e zorrëve

Peristaltika e murit të zorrëve

Çfarë problemesh mund të shkaktojë zorra e trashë?

Sindroma e zorrës së irrituar (colon irritabile) është gjendja më e zakonshme që shihet në një praktikë gastroenterologjike. Zakonisht fillon midis moshës 20 dhe 30 vjeç dhe prek më shpesh gratë sesa burrat. Të prekurit vuajnë nga dhimbje barku, kapsllëk ose diarre, si dhe fryrje, pa u konstatuar një shkak organik. Kursi është zakonisht kronik.

Divertikulat janë zgjatime të murit të zorrëve që zakonisht mbeten asimptomatike. Megjithatë, ato gjithashtu mund të inflamohen, e cila njihet si divertikuliti.

Polipet e zorrëve janë zgjatime të murit të zorrëve në brendësi të zorrëve. Ato formohen kryesisht në seksionin e fundit të zorrës së trashë (rektumit) dhe në disa raste mund të jenë pararendës i kancerit kolorektal.

Sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz janë sëmundje kronike inflamatore të zorrëve (IBD). Sëmundja e Crohn-it mund të prekë të gjithë traktin tretës, por manifestohet veçanërisht shpesh në pjesën e fundit të zorrës së hollë (ileum). Koliti ulceroz kufizohet në zorrën e trashë.