Hidroterapia e zorrës së trashë: Procesi dhe rreziqet

Çfarë është hidroterapia e zorrës së trashë?

Hidroterapia e zorrës së trashë është një procedurë mjekësore alternative për shpëlarjen e zorrës së trashë. Ajo ka për qëllim pastrimin e zorrës së trashë nga mbetjet e jashtëqitjes që janë ngecur. Sipas ideve naturopatike, bllokime të tilla në zorrën e trashë mund të lidhen me disa sëmundje. Prandaj, terapistët përdorin hidroterapi të zorrës së trashë në rastet e mëposhtme, për shembull:

 • Puçrra fytyre
 • Alergjia
 • reumatizmi
 • migrenë, dhimbje koke
 • infeksionet mykotike në zorrë
 • kapsllëk kronik
 • diarre kronike
 • fryrje
 • depresion
 • për pastrim

Shpëlarja e zorrës së trashë me ujë të ngrohtë është krijuar për të eliminuar bllokimet e jashtëqitjes dhe toksinat që ato mendohet se krijojnë nga trupi, relaksojnë muskujt e zorrëve dhe pastrojnë florën e zorrëve nga bakteret e dëmshme.

Si rregull, hidroterapia e zorrës së trashë nuk kryhet një herë, por në disa seanca. Numri i tyre varet kryesisht nga lloji dhe shtrirja e simptomave.

Si funksionon hidroterapia e zorrës së trashë?

Ujitja e zorrës së trashë mund të lirojë mbetjet fekale, të cilat më pas nxirren nga trupi së bashku me lëngun nëpërmjet një tubi të dytë. Kështu, hidroterapia e zorrës së trashë funksionon si një sistem i mbyllur - ndryshe nga klizma konvencionale, në të cilën uji i futur ekskretohet në mënyrë natyrale. Prandaj, nuk ka erëra të pakëndshme të lidhura me hidroterapinë e zorrës së trashë.

Çfarë rreziqesh dhe efektesh anësore mund të ketë?

Kjo formë e veçantë e ujitjes së zorrës së trashë nuk është aprovuar shkencërisht, pasi efektiviteti i saj nuk është vërtetuar. Përveç kësaj, hidroterapia e zorrës së trashë mund të çojë në efekte anësore, disa prej të cilave janë të rënda, për shembull:

 • Shkatërrimi i florës natyrore bakteriale të zorrëve
 • Dobësia e qarkullimit të gjakut
 • Ndryshimet në balancën e elektroliteve (balanca e ujit të kripur)
 • Infeksionet për shkak të futjes së mikrobeve
 • Lëndime të murit të zorrëve, gjakderdhje intestinale

“E ndaluar” (kundërindikuar) është hidroterapia e zorrës së trashë në pacientët me sëmundje të zemrës, pas operacionit në zorrë dhe gjatë shtatzënisë.

Hidroterapia e zorrës së trashë: kostot

Në Zvicër, terapistët zakonisht paguajnë një shumë treshifrore (CHF) për një seancë hidroterapie të zorrës së trashë. Për pacientët me sigurim suplementar për mjekësinë plotësuese, këto shpenzime zakonisht mbulohen (pjesërisht).

Në Austri, zakonisht mund të pritet një shumë treshifrore euro për një seancë hidroterapie të zorrës së trashë. Në përgjithësi: Sigurimet shëndetësore private mbulojnë pjesërisht kostot për metodat plotësuese ose alternative të shërimit si hidroterapia e zorrës së trashë.

Nëse jeni të interesuar për hidroterapi të zorrës së trashë, duhet të pyesni paraprakisht kompaninë tuaj të sigurimit shëndetësor nëse dhe në çfarë mase do t'i mbulonin shpenzimet.