Polipet e zorrës së trashë: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër: Polipet e zorrëve

 • Cilat janë polipet e zorrëve? Rritjet e mukozës që dalin në zorrë.
 • A janë të rrezikshëm polipet e zorrëve? Në parim jo, por ekziston rreziku i degjenerimit në kancer kolorektal.
 • Frekuenca: Një e treta e të gjithë njerëzve mbi 60 vjeç kanë polipe të zorrëve.
 • Simptomat: Gjetje shumë e rrallë, kryesisht rastësore gjatë kolonoskopisë, ndoshta jashtëqitje mukoze ose të përgjakshme, ndoshta ndryshime të jashtëqitjes.
 • Diagnoza: Zakonisht me anë të kolonoskopisë
 • Trajtimi: Heqja e polipeve të zorrëve (polipektomia), zakonisht gjatë kolonoskopisë

Polipet e zorrëve: Çfarë janë polipet e zorrëve?

Polipet e zorrëve janë struktura mukozale që dalin në zgavrën e zorrëve. Ato mund të ulen të sheshta në mukozën e zorrëve, të lidhen me të nga një stil ose të marrin një formë "të ashpër".

Polipet janë shumë të zakonshme në zorrën e trashë dhe rektum. Ato mund të bëhen nga inde të ndryshme. Më shpesh, ato lindin nga indet e gjëndrave të mukozës së zorrëve. Në këtë rast, polipet e zorrëve quhen adenoma. Adenomat janë struktura beninje, por ato mund të kthehen në inde kancerogjene malinje.

Rreth 70 për qind e polipeve të zorrëve janë adenoma!

Llojet e polipeve të zorrëve

Mjekët bëjnë dallimin midis polipeve të zorrëve që shpesh formohen përsëri në zorrë pa ndonjë shkak të dukshëm (polipe neoplazike të zorrëve si adenoma) dhe polipeve që shkaktohen, për shembull, nga inflamacioni (polipet intestinale jo neoplazike). Këto të fundit përfshijnë edhe polipet hamartomatike. Ato lindin nga qelizat germinale të shpërndara dhe zakonisht janë polipe të lindura të zorrëve.

Nëse qelizat e sipërme të mukozës shumohen, mjekët flasin edhe për polipe hiperplastike të zorrëve. Zakonisht janë të vegjël. Adenomat janë zakonisht më të mëdha. Nëse polipet e zorrëve zhvillohen nga qelizat e indit dhjamor, ato quhen lipoma. Në rrethana të caktuara, një polip tashmë mund të jetë i degjeneruar – në këtë rast është kanceri i zorrës së trashë.

Polipet e zorrëve: Simptomat

Shumë njerëz i bëjnë vetes pyetjet e mëposhtme: Si i dalloj polipet e zorrëve? A ka ndonjë simptomë të veçantë? Polipet në zorrë zakonisht nuk shkaktojnë asnjë simptomë. Në vend të kësaj, mjekët i zbulojnë rastësisht gjatë një kolonoskopie.

Përfitoni nga kontrolli i kancerit! Polipet kolorektal zakonisht mbeten asimptomatike, por në shumë raste rrisin rrezikun e kancerit kolorektal!

Gjaku në jashtëqitje

Lëvizjet e ndryshuara të zorrëve

Në rrethana të caktuara, personat e prekur kanë edhe jashtëqitje mukoze. Diarreja dhe ngërçet e barkut janë gjithashtu simptoma të mundshme në raste të izoluara. Në disa raste, polipet e zorrëve shkaktojnë kapsllëk.

Polipet e zorrëve: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Polipet e zorrëve janë shumë më të zakonshme në botën perëndimore sesa në vendet aziatike, për shembull. Prandaj, besohet se stili i jetesës perëndimore promovon zhvillimin e polipeve të zorrëve. Këtu përfshihen ushqimet me shumë yndyrë dhe sheqer, konsumimi i alkoolit dhe nikotina.

Mungesa e stërvitjes gjithashtu ka të ngjarë të luajë një rol në zhvillimin e polipeve të zorrës së trashë. Për më tepër, faktorët gjenetikë kanë një ndikim të madh.

Zhvillimi i polipeve të zorrëve

Mukoza e zorrës së trashë rinovohet rregullisht. Në këtë proces, qelizat e vjetra të mukozës shpërbëhen dhe qelizat e reja shumohen. Ata më pas formojnë mukozën e re. Ky është një proces i vazhdueshëm.

Gjatë riprodhimit mund të ndodhin gabime të vogla (mutacione) në materialin gjenetik. Mekanizmat natyralë të riparimit të trupit zakonisht korrigjojnë këto gabime. Megjithatë, herë pas here, disa mutacione ndryshojnë karakteristikat e rritjes së qelizave mukozale.

Polipet kolorektal: Faktorët gjenetikë

Ndonjëherë tendenca për të formuar polipe në zorrë mund të trashëgohet. Mjekët dallojnë një predispozitë gjenetike pa një shkak të zbulueshëm nga sëmundjet aktuale trashëgimore. Në këtë rast, polipet e zorrëve rriten shumë më herët në jetë. Rreziku i zhvillimit të kancerit kolorektal është gjithashtu i rritur.

Polipet e zorrëve në polipozën adenomatoze familjare (FAP)

Në polipozën e rrallë adenomatoze familjare (FAP), polipet rriten nga indet e gjëndrave në të gjithë zorrën (polipet adenomatoze të zorrëve). Shkaku është një mutacion gjenetik i trashëguar. Në disa raste, megjithatë, mutacionet ndodhin rishtazi.

Individët e prekur zakonisht kanë disa polipe të zorrëve në adoleshencë. Në FAP, megjithatë, shpesh ka polipe diku tjetër, si në stomak. Ankesat janë mjaft të rralla. Më pas janë të mundshme dhimbje barku, diarre, humbje peshe, fryrje ose jashtëqitje me gjak me mukozë.

Nëse nuk trajtohen, ato pothuajse gjithmonë zhvillohen në kancer të zorrës së trashë. Njerëzit që kanë të afërm me këtë gjendje duhet të kontrollojnë rregullisht zorrët e tyre. Përveç kësaj, të afërmit duhet të testohen për FAP si pjesë e këshillimit gjenetik.

Ekspertët rekomandojnë që njerëzit me FAP të dyshuar të bëjnë një rekto-sigmoidoskopi vjetore (kolonoskopi "e vogël") që nga mosha dhjetë vjeçare!

Në FAP, ndodhin gjithashtu struktura të parregullta të dhëmbëve ose ndryshime në pigmentimin e retinës në sy. Nëse individët e prekur kanë tumore në kocka (të tilla si osteoma) dhe inde të tjera (p.sh. cistat epidermoide), mjekët i referohen kësaj si sindroma Gardner, një formë e veçantë e FAP.

Rreziku i zhvillimit të kancerit të tiroides është gjithashtu pak i rritur. Përveç polipeve të zorrëve, rreth 80 për qind e pacientëve me FAP kanë edhe nyje tiroide. Rritjet në mëlçi janë gjithashtu të mundshme.

Polipoza e lidhur me MUTYH (MAP).

Në polipozën e lidhur me MUTYH (MAP), një defekt gjenetik i trashëguar është gjithashtu shkaku i polipeve të hershme dhe të shpeshta të zorrës së trashë. Megjithatë, sëmundja është më e lehtë se FAP, zhvillohen më pak polipe dhe zhvillohen më vonë në jetë.

Defekti gjenetik trashëgohet në mënyrë autosomale recesive. Kjo do të thotë se prindërit mund të mbajnë gjenin e mutuar pa qenë të sëmurë. Nëse babai dhe nëna kalojnë secili nga një gjen të mutuar, ekziston rreziku që pasardhësit të zhvillojnë sëmundjen. Individët e prekur kanë një rrezik prej 80 deri në 100 për qind të zhvillimit të kancerit kolorektal një herë në jetën e tyre.

Sindroma Cronkhite-Canada

Në sindromën e rrallë Cronkhite-Canada, polipet intestinale ndodhin në të gjithë traktin gastrointestinal. Në lëkurë shfaqen edhe njolla kafe. Gishti dhe thonjtë e këmbëve mund të ndryshojnë në strukturë dhe qimet në kokë mund të bien.

Nuk ka trajtim specifik për sindromën Cronkhite-Canada. Megjithatë, ndonjëherë i përgjigjet terapisë supresive mbrojtëse (imunosupresioni).

Sindroma Birt-Hogg-Dube

Në sindromën Birt-Hogg-Dube, polipe të shumta të zorrëve ndodhin në zorrën e trashë, të cilat shumë shpesh mund të zhvillohen në kancer të zorrës së trashë. Për më tepër, shfaqen tumore të lëkurës, veshkave dhe mushkërive.

Sindromat e polipozës hamartomatike

Një sindromë hamartomatike mund të shfaqet me tumore në pothuajse çdo pjesë të trupit. Ato lindin nga indet germinale të shpërndara. Këto janë qeliza nga zhvillimi embrional. Këto qeliza nuk janë të strukturuara si mukoza normale e zorrëve.

Nëse polipet e zorrëve ndodhin si pjesë e një sindromi të tillë, rreziku i kancerit kolorektal rritet. Në shumicën e rasteve, sëmundja shfaqet në moshë të re. Shembuj të polipeve hamartomatoze të zorrëve janë:

 • Sindroma Peutz-Jeghers: diagnostikuar rreth moshës 35; polipet që gjenden shpesh në zorrën e vogël; rreziku i kancerit kolorektal rreth 40 për qind, rreziku i shtuar i kancerit të pankreasit, kancerit të gjirit ose kancerit të vezoreve; shpesh anomalitë pigmentare në zonën e gojës
 • Polipoza familjare e të miturve: grumbullimi familjar në rreth një të tretën; rreziku i kancerit kolorektal rreth 20-70 për qind

Ekzaminimet dhe diagnoza

Pika e parë e kontaktit, për shembull, në rast të problemeve me jashtëqitje është mjeku i familjes. Ai zakonisht planifikon gjithashtu ekzaminimin e kancerit kolorektal. Për këtë, ai ose ajo do t'ju referojë te një specialist gastrointestinal (gastroenterolog).

Marrja e historisë suaj mjekësore (anamnezë)

Mjeku fillimisht bën disa pyetje për të marrë të dhëna për shëndetin e zorrëve të pacientit të tij:

 • A vuani apo keni vuajtur nga kapsllëku, diarreja ose jashtëqitjet e parregullta?
 • A keni vënë re se jashtëqitja juaj është e përgjakshme ose me mukozë?
 • A ka ndonjë sëmundje të zorrëve në familjen tuaj?
 • Keni humbur peshë pa dashje javët apo muajt e fundit?

Ekzaminim fizik

Kjo pasohet nga ekzaminimi fizik. Duke përdorur një stetoskop, mjeku mund të dëgjojë tingujt e zorrëve. Më pas ai ose ajo palpojnë barkun për innduracione të mundshme. Një aparat me ultratinguj ndonjëherë mund të përdoret për të vizualizuar polipet e zorrëve në rektum.

Mjeku gjithashtu mund të palpojë polipet e zorrëve në rektum. Për ta bërë këtë, ai fut një gisht në anus. Ky i ashtuquajtur ekzaminim dixhital rektal (DRU) është gjithashtu i zakonshëm për shqyrtimin e kancerit të prostatës tek meshkujt. Mjeku mund të gjejë gjithashtu shenja gjakderdhjeje përmes mbetjeve të jashtëqitjes së përgjakshme në dorezë.

colonoscopy

Patologët më pas ekzaminojnë indin. Duke bërë këtë, ata identifikojnë saktësisht se cili polip i zorrëve është i pranishëm. Adenomat mund të ndahen në tre nëntipe. Në varësi të llojit, rreziku i zhvillimit të polipit të zorrëve në kancer ndryshon:

 • Adenoma tubulare: forma më e zakonshme (60-65 përqind), rritja tubulare, në reflektim shihet polipet e zorrëve si të varura në kërcell në murin e zorrëve, rrezik degjenerimi rreth katër përqind
 • Adenoma villoze: relativisht e rrallë (5-10 përqind), me sipërfaqe të gjerë, duken si lëndinë në ekzaminim, rreth gjysma e këtyre polipeve të zorrëve degjenerojnë në kancer kolorektal
 • Adenoma tubulare: rreth 20-25 për qind e adenomave, formë e përzier e polipeve tubulare dhe viloze të zorrëve

CT/MRI abdominale

Nëse kolonoskopia nuk është e mundur, mjekët mund të përdorin një kolonoskopi virtuale. Në këtë rast, ata marrin imazhe tërthore duke përdorur tomografi të kompjuterizuar (CT) ose imazhe me rezonancë magnetike (MRI). Megjithatë, zakonisht mund të shihen vetëm polipe të zorrës së trashë më të mëdha se një centimetër.

Video endoskopia me kapsulë

Parandalim

Polipet e zorrës së trashë dhe kanceri i zorrës së trashë nuk janë sëmundje të rralla. Për të gjithë në Gjermani, kompanitë e sigurimeve shëndetësore paguajnë për ekzaminime parandaluese pas një moshe të caktuar:

 • Nga mosha 50 vjeç: test vjetor i jashtëqitjes për gjak të fshehur (okult) (test imunologjik i jashtëqitjes (iFOBT)
 • Burrat mbi 50 vjeç, gratë mbi 55: kolonoskopia çdo dhjetë vjet, në rast të anomalive shkurtohet intervali deri në kolonoskopinë e radhës.
 • Nëse kolonoskopia refuzohet: çdo pesë vjet kolonoskopi e vogël vetëm deri në seksionin e zorrëve në formë S dhe testet vjetore të jashtëqitjes për gjak okult.

Nëse polipet e zorrës së trashë grumbullohen në familje, mjekët rekomandojnë kolonoskopinë më shpesh dhe më herët. Saktësisht sa shpesh varet nga lloji i polipit trashëgues të zorrës së trashë ose kanceri i zorrës së trashë.

Nëse të afërmit e shkallës së parë (fëmijët, prindërit ose vëllezërit e motrat) kanë një adenomë para moshës 50 vjeç, të prekurit duhet të bëjnë kolonoskopi dhjetë vjet përpara moshës në të cilën polipi i zorrëve është shfaqur tek i afërmi.

Flisni me të afërmit tuaj! Kjo është mënyra e vetme për të vlerësuar më mirë rrezikun e polipeve kolorektal dhe në fund të fundit të kancerit kolorektal!

Nëse dyshoni më pas për një histori familjare apo edhe për një sëmundje trashëgimore, bisedoni me një mjek të besuar për këtë. Ai ose ajo mund t'ju referojë te specialistët. Ndonjëherë këshillohet edhe një vizitë në një shërbim të këshillimit gjenetik.

Trajtim

Meqenëse një polip i zorrëve mund të shndërrohet në kancer, mjeku e heq atë - zakonisht gjatë një kolonoskopie (polipektomie). Se si saktësisht ai heq polipin e zorrëve varet në fund të fundit nga madhësia e tij:

Mjeku zakonisht heq polipet e zorrëve më të vogla se pesë milimetra duke përdorur pincë biopsie. Për polipet më të mëdha të zorrëve, ai përdor një kurth elektrik.

Nëse polipet e zorrëve qëndrojnë gjerësisht në mukozën, heqja e kurthit është e vështirë. Më pas mjeku kryen një kolonoskopi me një operacion të vogël (mikrokirurgji endoskopike transanale, TEM).

Polipet e mëdha ndonjëherë duhet të hiqen me kirurgji përmes murit të barkut. Në raste të rralla, kirurgët heqin një të tërë. Njerëzit që kanë polipozë gjenetike dhe janë në rrezik shumë të lartë për kancer kolorektal ndonjëherë bëjnë një operacion në zorrën e trashë si masë paraprake.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Një polip është në fakt një tumor beninj i zorrëve. Megjithatë, nëse vazhdon për një kohë të gjatë, mund të zhvillohet në kancer të zorrës së trashë. Mesatarisht, duhen pesë deri në dhjetë vjet që një adenoma të zhvillohet në kancer kolorektal (sekuenca adenoma-karcinoma).

Sa më të mëdhenj të jenë polipet e zorrës së trashë, aq më i madh është rreziku i kancerit kolorektal.

Këshilla për polipet kolorektal

 • Ushtrimi: Aktiviteti i rregullt fizik ndihmon për të mbajtur trupin në formë. Gjithashtu ndihmon në parandalimin e polipeve të zorrëve dhe kancerit të zorrëve.
 • Kujdesi parandalues: Duhet të përfitoni edhe nga ekzaminimet parandaluese të ofruara. Kompanitë e sigurimeve shëndetësore mbulojnë shpenzimet në intervale të caktuara. Në mënyrë ideale, duhet të kontaktoni mjekun tuaj të familjes për këtë.
 • Kontrolli: Nëse mjeku ka hequr polipet e zorrëve, në mënyrë ideale duhet të ndiqni këshillat e mjekut tuaj. Nëse është e nevojshme, ai ose ajo do t'ju rekomandojë që të bëni një kolonoskopi kontrolli më herët se pas dhjetë viteve të zakonshme.
 • Kushtet paraekzistuese: Kushtojini vëmendje të veçantë nëse familja juaj ka një histori të polipeve kolorektal. Shumë polipe të zorrëve, por edhe sëmundje kronike inflamatore të zorrëve, si koliti ulceroz ose sëmundje të tjera tumorale malinje në familje, në fund të fundit gjithashtu rrisin rrezikun e kancerit kolorektal.