Kolonoskopia: Procedura dhe Kohëzgjatja

Kolonoskopia: Anestezia - po apo jo?

Si rregull, kolonoskopia kryhet pa anestezi. Megjithatë, pacientët mund të kërkojnë një ilaç qetësues, të cilin mjeku e administron përmes venës. Kështu, shumica e pacientëve nuk ndjejnë dhimbje gjatë ekzaminimit.

Megjithatë, fëmijët e vegjël rrallë e tolerojnë kolonoskopinë disi të pakëndshme pa anestezi. Për këtë arsye ata marrin një anestezi të përgjithshme, gjatë së cilës ajrosen artificialisht.

Procedura: Kolonoskopia e zorrës së trashë (kolonoskopia)

Për kolonoskopinë, pacienti shtrihet në një pozicion anësor në një shtrat ekzaminimi. Mjeku vendos pak lubrifikant në kolonoskop, një tub me një kamerë të integruar, në mënyrë që ai ose ajo ta fusë më lehtë në zorrën e pacientit nëpërmjet anusit. Tubi është aq fleksibël sa mund të ndjekë lehtësisht mbështjelljet e zorrës së trashë.

Cila është procedura për një kolonoskopi (zorrë e hollë)?

Procedura e endoskopisë së zorrës së hollë ndryshon nga procedura e kolonoskopisë: Endoskopia kryhet nga lart (nga stomaku) ose/dhe nga poshtë. Prej disa vitesh metoda e zgjedhur është e ashtuquajtura endoskopia me kapsulë. Për këtë procedurë, pacienti gëlltit një kapsulë të vogël, e cila, megjithë madhësinë e saj të vogël, ka shumë punë: përmban një aparat fotografik, një llambë dhe një transmetues.

Gjatë tetë orëve të ardhshme, kapsula e gëlltitur udhëton nëpër të gjithë traktin tretës, duke marrë rreth 60,000 imazhe në proces. Në mënyrë që mjeku të jetë në gjendje të shohë mukozën në imazhe, pacientit i lejohet të konsumojë një maksimum lëngjesh të qarta gjatë kësaj kohe. Ushqimet e ngurta lejohen përsëri vetëm në fund të ekzaminimit, pasi kapsula është tashmë në zorrën e trashë. Në fund, kapsula thjesht ekskretohet me jashtëqitje.

Sa kohë zgjat një kolonoskopi?

Endoskopia me kapsulë zgjat rreth tetë orë, koha që i duhet kapsulës për të kaluar në të gjithë traktin tretës. Megjithatë, pacienti nuk duhet të qëndrojë në zyrën e mjekut ose në klinikë gjatë kësaj kohe dhe nuk duhet të kthehet atje deri në fund të ekzaminimit.