Kolonoskopia: Arsyet, procesi dhe rreziqet

Çfarë është kolonoskopia?

Kolonoskopia është një ekzaminim i kryer shpesh në mjekësinë e brendshme, gjatë të cilit mjeku ekzaminon pjesën e brendshme të zorrëve. Bëhet dallimi midis endoskopisë së zorrëve të vogla (enteroskopia) dhe endoskopisë së zorrës së trashë (kolonoskopia). Ekzaminimi endoskopik i vetëm i rektumit (rektoskopi) është gjithashtu i mundur.

Informacione të mëtejshme: Rektoskopia

Se si funksionon endoskopia e rektumit dhe kur kryhet mund të lexoni në artikullin Rectoscopy.

Ndërsa zorra e trashë mund të shihet lehtësisht me një instrument në formë tubi, një endoskop (i quajtur edhe kolonoskop), zorra e hollë është më e vështirë për t'u arritur. Mjeku mund të vlerësojë pjesën e sipërme të zorrës së hollë pas daljes së stomakut, duodenin, gjatë një gastroskopie të zgjatur (gastroduodenoskopi); për seksione më të thella, ai tani përdor të ashtuquajturën endoskopi me kapsulë.

Kur kryhet kolonoskopia?

  • Kanceri kolorektal dhe prekursorët e tij (p.sh. polipet)
  • Zgjatjet e murit të zorrëve (divertikulat) ose divertikulat e inflamuara (divertikuliti)
  • Sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (për shembull sëmundja e Crohn ose koliti ulceroz)
  • inflamacion akut ose çrregullime të qarkullimit të gjakut të murit të zorrëve

Në rast të obstruksionit të zorrëve, divertikulitit akut të njohur ose peritonitit, kolonoskopia nuk duhet të kryhet!

Kolonoskopia: Ekzaminimi në Gjermani

Zbulimi i hershëm i kancerit kolorektal është një arsye e zakonshme dhe veçanërisht e rëndësishme për një kolonoskopi: sa më herët të zbulohet një tumor në zorrë, aq më të mëdha janë shanset për shërim. Edhe pa simptoma, pacientët me sigurim shëndetësor kanë të drejtë në kolonoskopi parandaluese: gratë nga mosha 55 vjeç, burrat nga mosha 50 vjeç. Shpenzimet mbulohen nga sigurimi shëndetësor ligjor ose privat.

Ekspertët rekomandojnë që të gjithë mbi 50 vjeç të kontrollohen për kancer kolorektal. Se çfarë mund të bëjnë gratë, për shembull, para kolonoskopisë së tyre të parë, mund ta lexoni në artikullin tonë "Skriningu i kancerit kolorektal".

Kolonoskopia e shqyrtimit: Sa shpesh është e nevojshme?

Ekspertët rekomandojnë kolonoskopinë e parë për burrat në moshën 50 vjeç dhe gratë në moshën 55 vjeç, me kusht që të mos njihet rreziku i rritur i kancerit kolorektal. Nëse gjetjet nuk janë të dukshme, mjafton një kolonoskopi e përsëritur pas dhjetë vjetësh. Nëse mjeku zbulon anomali të tilla si polipe gjatë kolonoskopisë, shpesh është i nevojshëm një monitorim më i afërt.

Çfarë bëhet gjatë një kolonoskopie?

Në mënyrë që mjeku të shohë diçka gjatë kolonoskopisë, janë të nevojshme disa përgatitje një ditë më parë. Kjo përfshin, ndër të tjera, pastrimin e zorrëve. Menjëherë para procedurës, pacientëve në ankth mund t'u jepet një qetësues nëse dëshirojnë.

Informacione të mëtejshme: Kolonoskopia: përgatitje

Për masat që duhet të marrë pacienti për t'u përgatitur për kolonoskopinë mund të lexoni në artikullin Kolonoskopia: Përgatitja.

Kolonoskopia (koloskopia)

  • Ileokolonoskopia (vlerësim shtesë i ileumit)
  • kolonoskopi e lartë (vlerësimi i të gjithë zorrës së trashë deri në apendiks)
  • sigmoidoskopia (vlerësimi i zorrës së trashë sigmoid, një pjesë e zorrës së trashë)
  • kolonoskopia e pjesshme (vlerësimi i kolonit të poshtëm)

Nëse është e nevojshme, ai ose ajo do të përdorë instrumentin për të marrë mostra të vogla, të njohura si biopsi, nga muri i zorrëve, të cilat më pas ekzaminohen në laborator.

Si një alternativë ndaj kolonoskopisë klasike me endoskop, disponohet edhe kolonoskopia virtuale, e njohur edhe si kolonoskopia CT. Në këtë ekzaminim, një tomografi kompjuterik prodhon imazhe të zorrëve. Zorra e trashë fryhet me ajër në mënyrë që të shihet qartë.

Endoskopia e zorrës së hollë (endoskopia me kapsulë dhe endoskopia me balon)

Për shkak të gjatësisë dhe mbështjelljeve të shumta, është e vështirë të vlerësohet e gjithë zorra e hollë me endoskop. Një procedurë relativisht e re që zgjidh këtë problem quhet endoskopia me kapsulë. Në këtë, pacienti gëlltit një kapsulë të vogël video që kalon nëpër zorrë nëpërmjet stomakut dhe merr fotografi të funksioneve të saj të brendshme. Ai transmeton imazhet drejtpërdrejt me radio në një marrës që pacienti mban me vete.

Informacione të mëtejshme: Kolonoskopia: Procedura

Ju mund të lexoni për procedurën e saktë për kolonoskopinë e zorrëve të vogla dhe të zorrëve të trashë në artikullin Kolonoskopia: Procedura.

Për kolonoskopinë tek fëmijët, gastroenterologu përdor një endoskop të veçantë pediatrik. Kjo vjen në madhësi të ndryshme me diametër që variojnë nga pesë deri në trembëdhjetë milimetra, në varësi të madhësisë së trupit të fëmijës. Përveç kësaj, fëmijët zakonisht marrin anestezi të përgjithshme ose një ilaç të fortë qetësues për kolonoskopinë.

Cilat janë rreziqet e një kolonoskopie?

Rreziqet për të cilat mjeku duhet të informojë pacientin janë gjakderdhja dhe shpimi i rrallë i murit të zorrëve me endoskop. Për shkak të anestezisë së shkurtër, mund të ketë edhe reaksione intolerance dhe probleme kardiovaskulare. Në përgjithësi, megjithatë, është një metodë shumë e sigurt ekzaminimi në të cilën rrallë ndodhin komplikime.

Frika nga kolonoskopia: çfarë të bëni?

Çfarë duhet të kem parasysh pas një kolonoskopie?

Nëse ju është dhënë një qetësues gjatë ekzaminimit, aftësia juaj për të reaguar zakonisht do të dëmtohet ndjeshëm për disa kohë pas kolonoskopisë. Prandaj, nuk duhet të merrni pjesë aktive në trafik ditën e ekzaminimit – as me makinë, as me biçikletë apo në këmbë.

Pas një kolonoskopie gjatë së cilës keni marrë pilula gjumi, qetësues ose qetësues, bëni një shërbim shoqërues ose taksi që t'ju çojë në shtëpi!

Si rregull, ju duhet të informoni praktikën para ekzaminimit se kush do t'ju marrë. Nëse do t'ju marrë një shërbim taksi, është më mirë të kontaktoni kompaninë tuaj të sigurimit shëndetësor për të zbuluar nëse ato do të mbulojnë shpenzimet.

Gjithashtu, përdorimi i makinerive ose kryerja e aktiviteteve të ngjashme potencialisht të rrezikshme është e ndaluar. Ju ndoshta do të ndiheni ende disi të rraskapitur pas një kolonoskopie pa anestezi të shkurtër. Ndaj është mirë që edhe në këto raste të të marrë një eskortë.

Ushqimi pas kolonoskopisë: Çfarë lejohet?

Ankesat pas kolonoskopisë: Çfarë duhet të kujdesem?

Diarreja pas kolonoskopisë është një efekt anësor i zakonshëm, pasi laksativët e marrë më parë mund të vazhdojnë të kenë efekt për disa ditë. Për shkak se gjatë ekzaminimit hyn shumë ajër në zorrë, mund të ndodhin edhe fryrje dhe rritje të rrjedhjes së ajrit. Kjo është normale dhe nuk ka arsye për alarm.

Nga ana tjetër, dhimbjet e forta pas kolonoskopisë së zorrës së trashë apo të hollë, janë një sinjal paralajmërues që nuk duhet ta injoroni. Gjithashtu, nëse pas kolonoskopisë keni ethe, djersitje, marramendje të forta, të përziera, gjakderdhje nga zorrët ose dhimbje barku, konsultohuni me mjekun tuaj në mënyrë që ai të reagojë shpejt.