Ftohja e zakonshme: Kohëzgjatja

Sa zgjat zakonisht një ftohje?

Gërvishtja e fytit, ftohja dhe kolla janë simptomat karakteristike të një ftohjeje (infeksioni i ngjashëm me gripin). Megjithatë, kohëzgjatja dhe rrjedha e infeksionit të frymëmarrjes mund të ndryshojnë nga pacienti në pacient - në varësi të cilit patogjen është përgjegjës për të ftohtin dhe nëse ndodhin komplikime ose infeksione shtesë. Një faktor tjetër vendimtar është nëse një sëmundje themelore është e pranishme, siç është mungesa e lindur e imunitetit.

Rhinoviruset ose adenoviruset janë zakonisht përgjegjës për një ftohje. Këto transmetohen nëpërmjet pikave të vogla të pështymës që personat e infektuar i nxjerrin gjatë kollitjes, teshtitjes ose të folurit (infeksion me pika). Përveç kësaj, pikat e sekretimit që përmbajnë virus mund të zbresin në dorezat e dyerve, takëm dhe objekte të tjera, ku patogjenët mund të mbijetojnë për një kohë relativisht të gjatë. Nëse një person i shëndetshëm prek këto sipërfaqe të kontaminuara dhe më pas prek gojën ose hundën, ai mund të infektohet (infeksion njollosje). Prandaj ka mënyra të ndryshme transmetimi në rastin e një infeksioni të gripit. Megjithatë, kohëzgjatja dhe rrjedha e sëmundjes mbeten të pandryshuara.

Nga mukozat e hundës dhe të fytit, viruset mund të përhapen më tej në trup. Sa më thellë të depërtojë patogjeni në rrjedhën e infeksionit, aq më e gjatë është kohëzgjatja e tij.

Kursi tipik i një ftohjeje

Më shumë se gjysma e të gjitha rasteve të ftohjes së zakonshme marrin kursin e mëposhtëm: Ftohja e zakonshme fillon me simptoma të buta si gërvishtje fyti ose rrjedhje hundësh. Brenda dy ditësh, simptomat rriten derisa të arrijnë shprehjen e tyre maksimale në ditën e dytë ose të tretë. Pas kësaj, ato ngadalësohen përsëri. Një ftohje e thjeshtë zakonisht nuk zgjat më shumë se një javë - të paktën nëse merrni parasysh sëmundjen tuaj.

Infeksioni i gripit: kursi në rast komplikimesh

Nëse nuk kujdeseni mjaftueshëm për veten gjatë një ftohjeje dhe, për shembull, vazhdoni të ushtroheni, kohëzgjatja e tij do të zgjatet. Infeksioni i gripit do të thotë se ka viruse në trup kundër të cilëve sistemi imunitar duhet të prodhojë antitrupa. Kjo e bën një tendosje në trup. Nëse e ngarkoni trupin tuaj gjatë kësaj kohe, - për ta thënë thjesht - do t'ju mungojë forca për të luftuar të ftohtin. Kështu, rikuperimi mund të zgjasë shumë javë apo edhe muaj.

Në një masë të caktuar, ju mund të ndikoni se sa zgjat një ftohje. Duke u kujdesur mjaftueshëm për veten, ju mund të zvogëloni kohëzgjatjen dhe shqetësimin e një infeksioni të gripit.

Gripi: kohëzgjatja në rastin e një infeksioni dytësor

Tek të rriturit, ftohja ndonjëherë çon në inflamacion të mushkërive. Kollitja dhe problemet e frymëmarrjes janë shenja tipike. Pneumonia mund të zgjasë për disa javë.

Një inflamacion i muskujve të zemrës (miokarditi) është shumë i rrezikshëm në kontekstin e një ftohjeje. Për shembull, nëse sportet vazhdojnë pavarësisht nga ftohja, mund të rezultojë një miokardit i tillë. Ajo zgjat rreth gjashtë javë. Është e rrezikshme sepse shpesh nuk njihet për shkak të simptomave të dobëta. Megjithatë, nëse vazhdoni të ushtroni me miokardit, kjo mund të çojë në dështim fatal të zemrës në raste ekstreme.

Infeksione të tjera të mundshme dytësore të ftohjes së zakonshme përfshijnë sinusitin dhe konjuktivitin.

Gripi: periudha e inkubacionit

Mjekët i referohen periudhës midis infektimit me një patogjen dhe fillimit të sëmundjes (shfaqja e simptomave të para) si periudhë e inkubacionit. Ftohja e zakonshme dhe infeksionet e tjera virale kanë një periudhë relativisht të shkurtër inkubacioni. Pasi viruset të kenë hyrë në trup, zakonisht duhen rreth dy deri në tetë ditë që të shfaqen simptomat e para të ftohjes.

Përfundim

Simptomat e para të një ftohjeje (infeksioni i ngjashëm me gripin) shfaqen vetëm disa ditë pas infektimit. Kohëzgjatja e sëmundjes është zakonisht e shkurtër (rreth një javë), kursi relativisht i lehtë - simptomat janë të bezdisshme, por zakonisht të prekurit ndihen mesatarisht të kufizuar në jetën e tyre të përditshme nga i ftohti. Kohëzgjatja dhe ecuria e sëmundjes mund të ndikohet pozitivisht në një masë të caktuar duke e lehtësuar atë dhe duke shmangur rreziqet e mëtejshme të infeksionit.