Kapsllëk gjatë shtatzënisë: Çfarë mund të bëni

Shtatzënia: kapsllëku është i përhapur

Deri në 44 për qind e të gjitha grave shtatzëna në mbarë botën vuajnë nga kapsllëku. Karakterizohet nga lëvizje të parregullta dhe të forta të zorrëve, një lëvizje më e ngadaltë e ushqimit nëpër zorrë, sforcim i tepërt dhe ndjenja se nuk i keni zbrazur kurrë plotësisht zorrët.

Ata që vuajnë nga kapsllëku janë gjithashtu të rrënuar shpesh nga fryrjet dhe hemorroidet (për shkak të shtytjes së tepërt). Prandaj, kapsllëku gjatë shtatzënisë mund të ndikojë rëndë mirëqenien tuaj të përgjithshme dhe cilësinë e jetës në shumë mënyra.

Çfarë e shkakton kapsllëkun gjatë shtatzënisë?

Kapsllëku gjatë shtatzënisë shkaktohet nga disa faktorë:

 • Nivelet më të larta të hormoneve (siç është progesteroni) ngadalësojnë lëvizshmërinë e zorrëve dhe rrjedhimisht kohën e kalimit ose kalimit të ushqimit në lëvizjen e zorrëve.
 • Më pak ushtrime gjithashtu redukton lëvizshmërinë e zorrëve tek gratë shtatzëna.
 • Mitra në rritje, veçanërisht në tremujorin e tretë, ushtron presion në zorrë.
 • Fëmija gjithnjë e më i madh gjithashtu ushtron presion në zorrë.
 • Marrja e pamjaftueshme e lëngjeve mund të nxisë gjithashtu ngadalësinë e zorrëve.
 • Suplementi dietik i hekurit, të cilin shumë gra shtatzëna duhet ta marrin, mund të shkaktojë kapsllëk si një efekt anësor.
 • Një ndryshim në dietë mund të ndikojë gjithashtu në tretje.

Faktorë të tillë si rritja e madhësisë së mitrës dhe fëmijës janë arsyeja pse kapsllëku shpesh rritet me përparimin e shtatzënisë. Sipas studimeve, koha e kalimit të ushqimit në jashtëqitje rritet gjatë nëntë muajve, në disa raste në mënyrë të konsiderueshme.

Shkaktarë të tjerë për kapsllëkun gjatë shtatzënisë janë diskutuar kohët e fundit: Një moshë më e lartë e gruas shtatzënë (mbi 35 vjeç) dhe një indeks më i lartë i masës trupore (BMI) para shtatzënisë ndoshta rrisin gjasat për kapsllëk.

Shtatzënia: Çfarë mund të bëni kundër kapsllëkut

Disa masa të thjeshta shpesh mund të ndihmojnë për të lehtësuar ose, në rastin më të mirë, për të parandaluar kapsllëkun gjatë shtatzënisë:

 • Ushtroni rregullisht, mundësisht në ajër të pastër (mirë për ju dhe fëmijën tuaj!) për rreth 30 minuta në ditë.
 • Pini shumë ujë, çaj bimor ose lëngje të holluara.
 • Hani ushqime të pasura me fibra, si produkte me drithëra të plota dhe fruta.
 • Shmangni ushqimet e vështira për t'u tretur dhe me fryrje si bishtajore, lakra dhe qepë.
 • Nëse është e mundur, shmangni edhe ushqimet që pengojnë tretjen, si bananet, çokollata dhe produktet e miellit të bardhë.
 • Hani ngadalë dhe përtypni mirë – tretja fillon në gojë!

Mjetet juridike në shtëpi për kapsllëkun

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.

Ilaçe për kapsllëk

Shtatzënia është një periudhë shumë e ndjeshme për fëmijën. Prandaj, nëse është e mundur, duhet të shmangni mjekimin. Megjithatë, nëse kapsllëku gjatë shtatzënisë është shumë i rëndë, mundeni – gjithmonë pasi të konsultoheni me gjinekologun tuaj! – merrni një laksativ të butë (Laxantium).