COPD: Simptomat, fazat, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: gulçim, kollë, pështymë
 • Fazat: mjekët dallojnë katër shkallë të ashpërsisë (ari 1-4) me ngarkesë në rritje të simptomave deri në gulçim të përhershëm në pushim.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Kryesisht duhani (kolla kronike e duhanpirësit), gjithashtu ndotja e ajrit dhe disa sëmundje të mushkërive
 • Diagnoza: Testi i funksionit pulmonar, analiza e gazit të gjakut, ekzaminimi me rreze X të gjoksit (rrezet rëntgen i gjoksit), vlerat e gjakut
 • Trajtimi: Ndërprerja e plotë e duhanpirjes, medikamente bronkodilatatore dhe anti-inflamatore, stërvitje, terapi respiratore dhe fizike, terapi afatgjatë me oksigjen, kirurgji (përfshirë transplantin e mushkërive)
 • Kursi dhe prognoza: Varet nëse mund të ngadalësohet përparimi i sëmundjes së mushkërive. Elementi më i rëndësishëm është ndalimi i pirjes së duhanit.
 • Parandalimi: Masa më e rëndësishme është abstenimi nga nikotina.

Çfarë është COPD?

COPD shpesh banalizohet si "mushkëria e duhanpirësit" ose "kolla e duhanpirësit". Megjithatë COPD është një sëmundje serioze e mushkërive që, pasi të fillojë, përparon dhe shpesh çon në vdekje të parakohshme.

COPD është i përhapur, me vlerësime që sugjerojnë se pothuajse dymbëdhjetë përqind e të gjithë njerëzve në mbarë botën vuajnë nga kjo sëmundje. Kjo e bën COPD jo vetëm sëmundjen kronike më të zakonshme të frymëmarrjes, por një nga sëmundjet më të zakonshme nga të gjitha.

SPOK prek kryesisht personat mbi 40 vjeç. Megjithatë, ekspertët besojnë se edhe të rinjtë do të preken gjithnjë e më shumë në të ardhmen, pasi shumë të rinj fillojnë të pinë duhan në moshë shumë të hershme – faktori më i rëndësishëm i rrezikut për COPD.

COPD shkaktohet nga thithja e tymit të duhanit në rreth 90 për qind të rasteve.

COPD: Përkufizim dhe terma të rëndësishëm

Çfarë është saktësisht COPD? Shkurtesa qëndron për termin anglisht "sëmundje pulmonare obstruktive kronike". Në gjermanisht do të thotë "sëmundje pulmonare obstruktive kronike". Obstruktiv do të thotë që rrugët e frymëmarrjes janë ngushtuar si pasojë e sëmundjes. Kjo gjendje nuk mund të rikthehet plotësisht as me ilaçe. Prandaj COPD mbetet gjatë gjithë jetës dhe ende nuk është i shërueshëm.

Sëmundja e mushkërive COPD është zakonisht një kombinim i bronkitit kronik obstruktiv (COB) dhe emfizemës. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), bronkiti kronik, d.m.th., një inflamacion i përhershëm i tubave bronkial, është i pranishëm nëse kolla dhe pështyma vazhdojnë për të paktën tre muaj në secilin nga dy vitet radhazi. Në rreth një në pesë pacientë, ndodh gjithashtu ngushtimi kronik i rrugëve të frymëmarrjes. Më pas mjekët flasin për bronkitin kronik obstruktiv.

Termi përkeqësim përdoret gjithashtu shpesh në lidhje me COPD. Ai përfaqëson një përkeqësim episodik, të papritur të COPD. Simptomat si kolla kronike, gulçimi dhe pështyma e ngjashme me mukozën rriten në mënyrë akute. Përkeqësimet janë një ngjarje stresuese dhe kërcënuese për shumë të sëmurë. COPD e përkeqësuar është një shenjë se funksioni i mushkërive po përkeqësohet me shpejtësi. Nëse përkeqësimi shoqërohet me një infeksion, mjekët gjithashtu e quajnë COPD të infektuar.

Vetë COPD nuk është ngjitëse, ndryshe nga infeksionet e frymëmarrjes që nxisin COPD ose çojnë në një përkeqësim. As COPD nuk është e trashëguar. Megjithatë, disa njerëz kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të COPD për shkak të një gjendjeje tjetër të trashëguar të mushkërive, mungesës së antitripsinës alfa-1.

Cilat janë simptomat e COPD?

Simptomat kryesore tipike të COPD përfshijnë:

 • Frymëmarrje, fillimisht vetëm me sforcim, më vonë edhe në pushim.
 • Kollë, e cila bëhet më e keqe dhe më e vazhdueshme me kalimin e kohës.
 • Pështymë që bëhet më viskoze dhe gjithnjë e më e vështirë për t'u kollitur.

Njerëzit me sëmundje të avancuar gjithashtu shpesh vuajnë nga lodhja kronike, humbja e peshës dhe mungesa e apetit. Problemet e shëndetit mendor, veçanërisht depresioni dhe ankthi, janë gjithashtu më të zakonshme.

Simptomat e COPD: tampon rozë dhe fryrje blu

Sipas pamjes së jashtme të të sëmurëve nga SPOK, në parim mund të dallohen dy lloje: "fryrja rozë" dhe "fryrja blu". Megjithatë, këto janë dy ekstreme klinike; në realitet, shfaqen forma kryesisht të përziera:

Tipi

Tema & Dukje

Tampon Roze

Në "vështrën rozë", emfizema është gjendja kryesore. Mushkëritë e fryra të tepërta çojnë në gulçim të vazhdueshëm, gjë që mbitensionon muskujt mbështetës të frymëmarrjes. Prandaj, personi i prekur harxhon një sasi jashtëzakonisht të madhe të energjisë duke marrë frymë. Prandaj, "tamponi rozë" tipik është nënpeshë. Herë pas here, shfaqet një kollë nervoze. Nivelet e oksigjenit në gjak nuk ulen sepse nxirret një sasi e mjaftueshme e dioksidit të karbonit. Shkaku më i zakonshëm i vdekjes është dështimi i frymëmarrjes.

Blutë blu

Simptomat e COPD të një përkeqësimi

Gjatë rrjedhës së COPD, shumë njerëz përjetojnë një përkeqësim akut të përsëritur të simptomave të COPD (përkeqësim). Përkeqësimet mund të ndahen në tre nivele të ashpërsisë: të lehta, të moderuara dhe të rënda. Në këto raste, simptomat e COPD shkojnë përtej nivelit normal të luhatjeve ditore dhe zakonisht zgjasin më shumë se 24 orë.

Shenjat e përkeqësimit të simptomave të COPD janë:

 • Rritja e gulçimit
 • @ Rritja e kollitjes
 • Rritja e pështymës
 • Ndryshimi i ngjyrës së pështymës (sputumi i verdhë-jeshile është shenjë e një infeksioni bakterial)
 • Sëmundje e përgjithshme me lodhje dhe mundësisht ethe
 • Shtrëngimi i gjoksit

Shenjat e një përkeqësimi të rëndë janë:

 • Frymëmarrje në pushim
 • Ulje e ngopjes së oksigjenit në mushkëri (cianozë qendrore)
 • Përdorimi i muskujve ndihmës të frymëmarrjes
 • Mbajtja e ujit në këmbë (edemë)
 • Vërshimi i vetëdijes deri në koma

Simptomat e COPD rriten në vjeshtë dhe dimër. Çdo përkeqësim akut përbën një kërcënim potencial për jetën e personit të prekur, pasi ekziston rreziku i dështimit të mushkërive brenda një periudhe të shkurtër kohore me rritjen e mungesës së oksigjenit dhe rraskapitjes së muskujve të frymëmarrjes. Për të sëmurët me përkeqësim akut të simptomave të COPD, këshillohet që të ekzaminohen urgjentisht nga një mjek – ata kanë nevojë për trajtim më intensiv.

Megjithatë, nëse gjendja juaj përkeqësohet (rritje e kollës, pështymës dhe/ose gulçim), është mirë që menjëherë të konsultoheni me mjekun tuaj. Në këtë mënyrë, përkeqësimi dhe komplikimet mund të zbulohen dhe trajtohen në kohë.

Simptomat e COPD për shkak të komplikimeve dhe sëmundjeve shoqëruese

Me përparimin e sëmundjes, sëmundja e mushkërive shpesh prek organet e tjera dhe çon në komplikime të ndryshme dhe sëmundje shoqëruese. Këto nga ana tjetër bëhen të dukshme përmes simptomave shtesë:

Infeksionet dhe gulçimi: COPD e zgjatur zakonisht rezulton në infeksione bronkiale të përsëritura dhe pneumoni. Zvogëlimi i funksionit të mushkërive gjithashtu çon në gulçim të vazhdueshëm.

Cor pulmonale: Në fazat e vona të COPD, shpesh shfaqet kor pulmonale: ana e djathtë e zemrës zmadhohet dhe humbet fuqinë e saj funksionale - zhvillohet një insuficiencë kardiake në anën e djathtë. Pasojat e kësaj përfshijnë mbajtjen e ujit në këmbë (edemë) dhe në bark (ascit) si dhe venat e bllokuara të qafës. Mbajtja e ujit është më e dukshme në ënjtjen dhe trashjen e barkut dhe këmbëve. Në disa rrethana, ka edhe një rritje të papritur në peshë.

Komplikimet serioze, kërcënuese për jetën e cor pulmonale përfshijnë dështimin e zemrës dhe dështimin e muskujve të frymëmarrjes.

Gishtat e daulles dhe gozhdat e qelqit të orës: Të ashtuquajturat gishta daulle me gozhdë xhami të orës ndodhin ndonjëherë në duar në COPD. Këto janë lidhje të rrumbullakosura fundore të gishtave me thonj të lakuar. Ato janë rezultat i një furnizimi të reduktuar të oksigjenit.

Toraksi i fuçisë: kraharori i fuçisë është një nga simptomat tipike të emfizemës pulmonare. Në këtë rast, gjoksi ka formën e një fuçi, dhe brinjët e përparme shkojnë pothuajse horizontalisht.

Në shumë njerëz, COPD e avancuar prek muskulaturën, skeletin dhe metabolizmin. Kjo çon në simptoma të mëtejshme si humbja e muskujve, humbja e peshës ose anemia. Dhimbja, veçanërisht dhimbja e shpinës për shkak të punës së tepërt të muskujve të frymëmarrjes, është gjithashtu ndër simptomat e mundshme të COPD.

Cilat janë fazat e COPD?

Përpara vitit 2011, vetëm kufizimi i funksionit të mushkërive dhe simptomat ishin vendimtare për të ashtuquajturat faza të COPD GOLD. Në fund të vitit 2011, u prezantua një klasifikim i ri i COPD nga GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease). Gjithashtu mori parasysh shpeshtësinë e përkeqësimit të papritur të COPD (shkalla e përkeqësimit) dhe rezultatin e pyetësorëve të pacientëve në stadim.

Fazat e COPD: klasifikimi deri në vitin 2011

Janë gjithsej katër faza të COPD. Deri në vitin 2011, klasifikimi bazohej në funksionin e mushkërive, i cili matet duke përdorur spirometrin. Përcaktohet kapaciteti i një sekonde (FEV1). Ky është vëllimi maksimal i mundshëm i mushkërive që personi i prekur nxjerr frymë brenda një sekonde.

Ashpërsi

Simptomat

Kapaciteti i një sekonde (FEV1)

COPD 0

Simptomat kronike:

i pakuptueshëm

COPD 1

Me ose pa simptoma kronike:

i padukshëm (jo nën 80 përqind

COPD 2

Me ose pa simptoma kronike:

i kufizuar

COPD 3

Me ose pa simptoma kronike:

i kufizuar

COPD 4

furnizimi kronik i pamjaftueshëm me oksigjen

rreptësisht i kufizuar

COPD 1

Kur kapaciteti i një sekonde është më pak se 80 për qind e normales, mjekët e quajnë COPD të lehtë, d.m.th., SPOK i shkallës I. Simptomat tipike janë zakonisht një kollë kronike me rritje të prodhimit të mukusit. Megjithatë, ndonjëherë nuk ka fare simptoma. Si rregull, nuk ka gulçim. Shpesh, të prekurit as që e dinë se kanë COPD.

COPD 2

COPD 3

Kjo fazë e COPD është tashmë COPD e rëndë: shumë alveola tashmë nuk janë më funksionale. Kapaciteti për një sekondë është ndërmjet 30 dhe 50 për qind të vlerës normale. Simptomat e kollitjes dhe ekspektorimit janë më të dukshme, dhe të sëmurëve u merret fryma edhe në një përpjekje të lehtë. Megjithatë, ka edhe të sëmurë që vazhdojnë të mos kenë kollë apo sputum.

COPD 4

Nëse kapaciteti i një sekonde është nën 30 për qind të vlerës normale, sëmundja është tashmë shumë e avancuar. Personi i prekur është në fazën përfundimtare të COPD, d.m.th., në shkallën IV të COPD. Përmbajtja e oksigjenit në gjak është shumë e ulët, prandaj të sëmurët përjetojnë gulçim edhe në pushim. Si shenjë e COPD në fazën përfundimtare, dëmtimi i zemrës së djathtë mund të jetë zhvilluar tashmë (cor pulmonale).

Fazat e COPD GOLD: Klasifikimi që nga viti 2011

Një klasifikim i rishikuar i fazave të COPD GOLD nga viti 2011 vazhdoi të bazohej në funksionin e mushkërive, i matur me kapacitetin e një sekonde. Përveç kësaj, megjithatë, GOLD tani mori parasysh shpeshtësinë e përkeqësimeve, si dhe simptomat e regjistruara duke përdorur një pyetësor (Testi i Vlerësimit të COPD), të tilla si gulçimi ose kapaciteti i reduktuar i stërvitjes. Sipas gjetjeve të reja, dolën katër grupe pacientësh: A, B, C dhe D.