Bakri: Çfarë zbulon vlera e laboratorit tuaj

Çfarë është bakri?

Bakri është një element gjurmë që është i rëndësishëm për metabolizmin e qelizave. Gjithashtu ndihmon trupin të thithë hekurin nga trakti gastrointestinal.

Bakri absorbohet përmes ushqimit nga zorra e hollë. Sasi përkatëse të bakrit përmbahen te arrat, mishi, fasulet dhe produktet e drithërave, për shembull. Njerëzit thithin rreth katër miligramë të mikroelementit në ditë përmes dietës së tyre. Përmbajtja e bakrit në trup është midis 50 dhe 150 miligramë.

Në gjak, bakri lidhet me proteinën transportuese të albuminës, e cila e transporton atë në mëlçi. Atje, mikroelementi mund të lidhet me koeruloplazminën dhe të transportohet atje ku është e nevojshme. Bakri i tepërt ekskretohet kryesisht me biliare dhe rrjedhimisht përmes zorrëve, dhe në sasi më të vogla përmes veshkave me urinë dhe pjesërisht përmes qumështit të gjirit.

Kur përcaktohen nivelet e bakrit?

Bakri – vlera normale

Niveli i bakrit mund të matet në serumin e gjakut. Shprehet në mikrogramë për decilitër (µg/24 orë) ose mikromole për litër (µmol/l). Vlerat standarde të mëposhtme zbatohen:

Gjinia ose mosha

Vlera standarde

Foshnje të parakohshme

17 – 44 µg/dl

2.7 – 7.7 μmol/l

0 në muaj 4

9 – 46 µg/dl

1.4 – 7.2 μmol/l

4 në muaj 6

25 – 110 µg/dl

3.9 – 17.3 μmol/l

7 në muaj 12

50 – 130 µg/dl

7.9 – 20.5 μmol/l

1 në vitet 5

80 – 150 µg/dl

12.6 – 23.6 μmol/l

6 në vitet 9

84 – 136 µg/dl

13.2 – 21.4 μmol/l

10 në vitet 13

80 – 121 µg/dl

12.6 – 19.0 μmol/l

14 në vitet 19

64 – 117 µg/dl

10.1 – 18.4 μmol/l

Gratë

74 – 122 µg/dl

11.6 – 19.2 μmol/l

burra

79 – 131 µg/dl

12.4 – 20.6 μmol/l

Ndonjëherë përmbajtja e bakrit në urinë përcaktohet gjithashtu. Një mostër e thjeshtë e urinës nuk merret, por urina mblidhet gjatë 24 orëve. Përqendrimi i bakrit në këtë grumbullim të urinës 24-orëshe matet më pas në laborator. Normalisht është 10 – 60 μg/24 orë ose 0.16 – 0.94 μmol/24 orë.

Mungesa e bakrit në gjak ndodh në rastet e mëposhtme:

  • Sëmundja Wilson (sëmundja e ruajtjes së bakrit)
  • Sindroma Menkes (çrregullim kongjenital i përthithjes së bakrit në zorrë)
  • Sindroma nefrotike (kombinimi i simptomave të ndryshme të shkaktuara nga dëmtimi i veshkave)
  • Kequshqyerja, për shembull me ushqyerjen artificiale (veçanërisht tek të porsalindurit dhe foshnjat)

Diarreja dhe ngërçet e stomakut shpesh shoqërojnë mungesën e bakrit. Simptomat e anemisë së mungesës së hekurit shpesh shfaqen gjithashtu, sepse mungesa e bakrit dëmton thithjen e hekurit në zorrë.

Kur janë ngritur nivelet e bakrit?

Shumë bakër gjendet në gjak në rastet e mëposhtme:

  • inflamacion akut
  • sëmundjet e mëlçisë
  • Kanceri akut i gjakut (leuçemia akute)
  • forma të caktuara të anemisë (anemia aplastike)
  • tirotoksikoza (dështim metabolik akut, kërcënues për jetën, veçanërisht te njerëzit me hipertiroidizëm)

Nëse përqendrimi i bakrit në trup rritet shumë, kjo quhet edhe "helmim nga bakri".

Shumë bakër në urinë tregon sëmundjen e depozitimit të bakrit, sëmundjen Wilson.

Çfarë duhet të bëni nëse niveli i bakrit rritet ose ulet?

Nëse niveli i bakrit në gjak ose urinë është shumë i lartë ose shumë i ulët, mjeku do të përpiqet të përcaktojë shkakun. Kjo mund të kërkojë teste dhe ekzaminime të mëtejshme laboratorike, për shembull, përcaktimin e koeruloplazminës. Nëse zbulohet shkaku, nëse është e mundur, do të fillohet trajtimi i duhur. Niveli i bakrit gjithashtu mund të kthehet në normale.