Coprolalia: Shkaqet, Frekuenca, Medikamentet, Terapia

Coprolalia: Përshkrimi

Fjala coprolalia vjen nga greqishtja kopros "pleh, feces" dhe lalia "fjalim". Ata që vuajnë me detyrim nxjerrin fjalë të turpshme, vulgare, të neveritshme, fyese, fyese dhe ndonjëherë edhe fjalë urrejtjeje. Në disa raste, pacientët me koprolalia hedhin rreth e qark janë gjithashtu lëndë me ngjyrë seksuale. Fjalët e shkurtra, të papritura të sharjeve ndërthuren pa kontekst gjatë të folurit normal, zakonisht midis dy fjalive. Pra, duhet kuptuar si një lloj ndërthurjeje. Lartësia e zërit dhe toni gjithashtu zakonisht ndryshojnë.

Ndonjëherë ka një dëshirë për gjuhë të neveritshme, veçanërisht në prani të njerëzve të caktuar. Jo rrallëherë janë pjesëtarë të familjes, si për shembull nëna.

Mjekët numërojnë koprolalinë midis simptomave neuropsikiatrike - si truri ashtu edhe psikika luajnë një rol. Përdorimi i gjuhës fekale nuk mund të kontrollohet me vetëdije, por funksionon në mënyrë kompulsive. Personat e prekur ndiejnë një nxitje të brendshme për të "shpërthyer" fjalë të rregullta. Kjo shoqërohet me një ndjenjë pafuqie. Koha në të cilën ndodh koprolalia nuk mund të ndikohet as nga vullneti. Prandaj, koprolalia nuk është një reagim i vetëdijshëm ndaj njerëzve të tjerë.

Koprolalia gjithashtu nuk është një fenomen i kohëve moderne, por është përshkruar që në vitin 1825 nga neurologu francez George Gilles de la Tourette. Pesë nga nëntë pacientët që ai përshkroi përdorën një gjuhë të tillë fekale.

Koprolalia gjithashtu mund të ndodhë ekskluzivisht në tru. Mendimet dhe fantazitë e turpshme janë tipike, por ato nuk shqiptohen si fjalë, por kalojnë nëpër mendje.

Në një variant tjetër, kopropraksia, pacientët shfaqin gjeste të turpshme të pavullnetshme dhe të papërshtatshme, për shembull, ata tregojnë "gishtin e qelbur" ose pretendojnë se masturbojnë. Kjo është gjithashtu jashtëzakonisht shqetësuese për pacientët, dhe jo më pak për ata përreth tyre.

Në koprografi, të sëmurët vizatojnë, pikturojnë ose shkruajnë figura ose fjalë të turpshme.

Coprolalia - probleme sociale

Koprolalia është jashtëzakonisht e pakëndshme dhe e turpshme për pacientët me tik, dhe i margjinalizon ata nga pikëpamja sociale. Kjo është arsyeja pse shumë përpiqen të mos thonë turpësitë dhe të shtypin vetëm shkronjën e parë. Por tikat mund të shtypen vetëm në një masë të kufizuar dhe përfundimisht të gjejnë rrugën e tyre.

Koprolalia zakonisht shfaqet për herë të parë në adoleshencë, e cila mund të çojë në izolim social në shkollë ose me miqtë. Sidomos te djemtë adoleshentë, shpërthime të tilla verbale janë shpesh një arsye për t'i dhënë një goditje të mirë homologut të vrazhdë. Dhe mësuesit në shkollë sanksionojnë gjithashtu sjelljen e keqe – veçanërisht nëse e shohin veten si objektivin e sulmit verbal. Në disa raste, kjo mund të çojë në përjashtimin nga shkolla.

Kjo zakonisht vë një stres të madh tek ata që preken nga tika, sepse përdorimi i gjuhës vulgare nuk është aspak i pranueshëm nga shoqëria dhe konsiderohet një fyerje, abuzim dhe shkelje e personit tjetër. Njerëzit me tike verbale refuzohen dhe shpejt bëhen të margjinalizuar nga shoqëria. Askush nuk dëshiron të ketë lidhje me ta, aq më pak të shihet me ta në publik. Edhe vetë prindërit ndonjëherë habiten nga sjellja e veçantë e fëmijëve të tyre. Simptomat mund të jenë aq të theksuara saqë fëmijët perceptohen si të çuditshëm, shqetësues dhe të frikshëm.

Coprolalia: Shkaqet dhe çrregullimet e mundshme

Dihet, megjithatë, se pasthirrmat e fjalëve të ndyra dhe sharjet gjenden edhe në sëmundje të tjera neurologjike. Shembujt janë demenca (veçanërisht demenca frontotemporale), encefaliti, tumoret e trurit, afazia ose dëmtimi i rëndë traumatik i trurit. Rritja e aktivitetit seksual njihet nga dëmtimet e ndryshme të trurit, si në trurin frontal të djathtë, sistemin limbik ose lobin temporal. Droga të tilla si agonistët e dopaminës gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë sjellje hiperseksuale - ato përdoren për sëmundjen e Parkinsonit.

Studiuesit kanë paraqitur një hipotezë që mund të shpjegojë fenomenin e koprolalisë. Sipas kësaj, ekzistojnë dy sisteme të veçanta për gjuhën në tru: një për fjalimin e pasur me përmbajtje të formuar në fjali, i vendosur në korteksin e djathtë. I dyti mendohet të jetë përgjegjës për vokalizimet emocionale dhe mendohet se ndodhet në sistemin limbik. Pacientët e Tourette do të kishin tike motorike dhe verbale që kanë origjinën në sistemin limbik.

Sidoqoftë, koprolalia ose tikët motorikë nuk janë kriteri i vetëm diagnostikues për sindromën Tourette. Më shpesh, këta pacientë kanë kushte të tjera, të tilla si sindroma ADHD.

Coprolalia: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Coprolalia: Çfarë bën mjeku?

Nëse koprolalia është e theksuar dhe prish jetën shoqërore, ajo mund të trajtohet edhe me mjekim.

Mjekim

Ka disa medikamente që mund të përdoren për të trajtuar tikën motorike dhe vokale. Ato duhet të përdoren kur tikët janë veçanërisht shqetësues për të sëmurët dhe familjet. Substancat janë neuroleptikë dhe veprojnë në kuptimin më të gjerë në sistemin nervor qendror. Në Gjermani, përbërësi aktiv tiapride përdoret kryesisht. Megjithatë, risperidoni, pimozidi dhe haloperidol janë gjithashtu efektive - ky i fundit funksionon mirë, por ka efekte anësore të konsiderueshme. Doza e nevojshme për të kontrolluar simptomat ndryshon shumë nga individi në individ dhe duhet të përshtatet sipas nevojave. Deri më sot, nuk ka asnjë terapi për sindromën Tourette që çon në një kurë të plotë.

Nëse sëmundje të tjera neurologjike janë shkaku i koprolalisë, të tilla si demenca ose dëmtimi i trurit, sëmundja themelore duhet të trajtohet - nëse është e mundur.

Opsione të tjera terapie

Coprolalia: Çfarë mund të bësh vetë

Gjëja më e rëndësishme është të informoni dhe edukoni familjen, lagjen, shkollën, rrethin e miqve dhe vendin e punës. Sepse: Njerëzit me tik nuk janë të rrezikshëm, keqdashës, të pasjellshëm, të sjellshëm keq dhe gjithashtu nuk janë inferiorë mendërisht. Coprolalia është vetëm një nga ata njerëz.

Duke qenë se tikët ndodhin më shpesh nën stres, personat e prekur duhet të organizojnë jetën e tyre me sa më pak stres të jetë e mundur. Mësimi i një teknike relaksimi mund të jetë gjithashtu i dobishëm. Mbi të gjitha, është thelbësore që çrregullimi të mos çojë në tërheqje sociale. Për këtë, humori, një vetëvlerësim i shëndetshëm dhe pranimi i çrregullimit janë të rëndësishëm. Psikoterapia mund t'i ndihmojë njerëzit me koprolali për t'i forcuar këto.