Kornea (Syri): Struktura dhe funksioni

Çfarë është kornea (syri)?

Kornea e syrit është pjesa e tejdukshme, e përparme e lëkurës së jashtme të syrit. Pjesa shumë më e madhe e kësaj lëkure të syrit është sklera, e cila mund të shihet si pjesa e bardhë e syrit.

Kornea është një zgjatje e sheshtë në pjesën e përparme të kokës së syrit. Ashtu si një dritare, ajo lejon që drita të hyjë në sy. Për shkak të lakimit të tij natyral, ai - së bashku me thjerrëzën kristalore - merr përsipër pjesën më të madhe të përthyerjes së dritës në sy.

Ndërsa kornea reflekton një pjesë të dritës që e godet atë si një pasqyrë konvekse, syri shkëlqen. Pas vdekjes, kornea mbulohet dhe bëhet e shurdhër dhe e errët.

Emri kornea (syri) vjen nga fakti se kornea është po aq e fortë sa substanca e kornesë, por jashtëzakonisht e hollë, kështu që ju mund të shihni përmes saj: në qendër, kornea është vetëm gjysmë milimetri e trashë, në zonën periferike rreth një milimetër. Pjesët e syrit pas tij, si irisi (irisi), janë të dukshme përmes tij.

Humori ujor (brenda) dhe lëngu lacrimal (jashtë), që të dyja kanë një përmbajtje të lartë kripe, e mbajnë kornenë në një gjendje të vazhdueshme denjimi - ajo ka një përmbajtje uji prej vetëm 76 përqind.

Pesë shtresat e kornesë (syrit)

Kornea (syri) përbëhet nga pesë shtresa. Nga jashtë brenda, këto janë

Epiteli i përparmë i kornesë

Shtresa e jashtme është epiteli i përparmë i kornesë, i cili bashkohet në konjuktivë pa një kufi të qartë. Parandalon që mikrobet të hyjnë në sy. Nervat e kornesë gjithashtu përfundojnë në këtë shtresë korneale - lëndimet e kornesë si gërvishtjet e vogla (p.sh. nga thonjtë) janë për këtë arsye shumë të dhimbshme.

Membrana e Bowman-it

Epiteli i përparmë i kornesë ngjitet nga brenda me një membranë qelqi pa qeliza, e ashtuquajtura membrana Bowman. Sipërfaqja e saj është e lëmuar dhe formon membranën bazale si një kalim në epitelin e përparmë të kornesë. Në rast lëndimi, shërohet vetëm me dhëmbëza - nuk është në gjendje të rigjenerohet.

Stroma

Rregullimi paralel i lamelave të bëra nga tufat e fibrave të kolagjenit e bën stromën transparente. Megjithatë, nëse ky rregullim është i shqetësuar (p.sh. nga inflamacioni ose lëndimi), transparenca humbet. Formohet një mbresë dhe shikimi bëhet i paqartë. Një transplant i kornesë mund të ndihmojë më pas.

Membrana e Descemet

Stroma ndiqet (nga brenda) nga një membranë e dytë Glaush, e njohur gjithashtu si membrana Descemet ose membrana Demours. Ai përbëhet nga një shtresë qelizore e thjeshtë, por është veçanërisht e rëndësishme për strukturën e kornesë. Është shumë rezistent dhe rritet në trashësi gjatë jetës. Pra, edhe nëse kornea e syrit lëndohet ose vdes për shkak të sëmundjes, membrana e Descemet zakonisht mbetet e paprekur dhe parandalon rrjedhjen e humorit ujor nga dhoma e përparme e syrit.

Megjithatë, nëse membrana e Descemet-it dëmtohet, lëngu ujor rrjedh dhe kornea e syrit fryhet - me rezultat që humbet transparencën e saj. Një dëmtim i tillë në membranën e Descemet-it do të shërohej me dhëmbëza, siç është rasti me membranën e Bowman-it.

endothelium

Si shtresa e fundit, më e brendshme, një endoteli me një shtresë ndan kornenë e syrit nga dhoma e përparme e mbushur me humor ujor: ana e përparme e qelizave kufizohet rrafsh me membranën e Descemet, ndërsa ana e pasme ngjitet me dhomën e përparme të syri. Qelizat endoteliale janë të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën me anë të kryqëzimeve komplekse dhe janë të përfshira në mënyrë aktive në metabolizmin e syrit.

Funksioni i kornesë

Kornea e syrit është e ngulitur në sklera (sklera) si një gotë ore dhe është më e lakuar se rrethina e saj. Ka një fuqi të lartë thyerëse prej 43 dioptrish - i gjithë sistemi vizual ka 60 dioptra. Kjo fuqi shumë e lartë thyes është për shkak të humorit ujor që qëndron pas tij, i cili është gjithashtu një lëng shumë refraktiv.

Prandaj, kornea është përgjegjëse për pjesën më të madhe të përthyerjes së dritës në sy, gjë që çon në fokusimin e rrezeve të dritës në retinë.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë kornea (syri)?

Probleme të ndryshme mjekësore mund të ndodhin në kornenë e syrit dhe të dëmtojnë shikimin. Këto përfshijnë, për shembull

  • Keratoconus: Kornea (syri) deformohet në mënyrë progresive në një formë koni në qendër dhe hollohet në skajet.
  • Opaciteti i kornesë: Kjo mund të jetë rezultat i lëndimeve (p.sh. trupa të huaj që hyjnë në sy, djegie ose djegie kimike). Një ulçerë korneale (ulcus corneae) si rezultat i inflamacionit të kornesë mund të mjegullojë gjithashtu kornenë.
  • Sindroma Sicca (sindroma Sjörgen): Në këtë sëmundje autoimune, sistemi imunitar dëmton gjëndrat e lotit, ndër të tjera, duke shkaktuar tharjen e kornesë së syrit.
  • Infeksionet: Bakteret, viruset ose kërpudhat mund të infektojnë kornenë e syrit.