Korona: pasoja psikologjike për fëmijët dhe adoleshentët

Fëmijët dhe të rinjtë gjithashtu shpesh kanë frikë për prindërit dhe gjyshërit e tyre. Dhe megjithëse ata vetë shumë rrallë sëmuren rëndë me një infeksion Sars-CoV-2, disa prej tyre kanë frikë edhe për shëndetin e tyre.

E gjithë kjo vendos një barrë të madhe emocionale mbi fëmijët dhe të rinjtë gjatë pandemisë – dhe nuk është pa pasoja: problemet e shëndetit mendor janë rritur ndjeshëm mes tyre gjatë pandemisë. Rreth 77% ishin më të stresuar gjatë bllokimit të parë dhe të dytë se më parë, sipas një sondazhi me 1,000 fëmijë dhe të rinj dhe prindërit e tyre. Rreth një e treta e tyre reaguan me probleme të sjelljes dhe çrregullime mendore.

Sfondi social përcakton edhe pasojat psikologjike

Fëmijët që rriten në një shtëpi të qëndrueshme dhe marrin ndihmë nga prindërit e tyre, përgjithësisht e kanë kaluar mirë pandeminë deri më tani.

Megjithatë, të rinjtë nga familjet e pafavorizuara sociale shpesh kanë ecur më pak mirë: Ata kanë më pak vende ku të tërhiqen për shkak të shtëpive më të vogla. Jo të gjithë këta fëmijë kanë laptopë dhe pajisje të ngjashme që janë të nevojshme për mësimin dixhital.

Por më të goditurit janë ata të mitur që janë të ekspozuar ndaj mungesës së dashurisë ose abuzimit gjatë bllokimit. Ata nuk kanë më vend ku të tërhiqen. Askush nuk i vë re pasojat e abuzimit për shkak të mungesës së kontaktit.

Simptomat

Si shfaqen efektet psikologjike?

  • Ankthi: Ekspertët kanë vënë re veçanërisht se ankthi është rritur tek fëmijët dhe të rinjtë.
  • Humor depresiv: Nëse ankthi zgjat më shumë, mund të kthehet në një humor depresiv, me humor depresiv, tërheqje dhe humbje të interesave dhe kënaqësisë.
  • Çrregullime të sjelljes: Disa fëmijë dhe adoleshentë reagojnë me çrregullime të sjelljes si hiperaktiviteti dhe agresiviteti.
  • Simptomat psikosomatike: Disa pasardhës përjetojnë simptoma psikosomatike si dhimbje barku ose dhimbje koke.
  • Çrregullimet e të ngrënit: Në vitin e koronës, numri i adoleshentëve që trajtohen për një çrregullim të të ngrënit është rritur.
  • Çrregullimet e gjumit: Një tjetër pasojë e zakonshme e stresit mendor janë çrregullimet e gjumit. Prindërit tashmë po vëzhgojnë probleme me fëmijët më të vegjël që bien në gjumë dhe qëndrojnë në gjumë.
  • Shtimi në peshë: Edhe pse nuk është një çrregullim psikologjik, ai mund të përkeqësojë problemet ekzistuese psikologjike.

Mbetet për t'u parë nëse pandemia e koronës do të ketë efekte afatgjata në zhvillimin e përgjithshëm të fëmijëve dhe adoleshentëve.

Shkaqet

Megjithatë, arsye të tjera për një përkeqësim të gjendjes mendore të fëmijëve dhe të rinjve janë gjithashtu të natyrës fizike – për shembull një dietë më e varfër dhe shumë pak ushtrime. Deri në 40 përqind e fëmijëve dhe të rinjve nuk ishin më aktivë gjatë bllokimit për shkak të mungesës së klubeve sportive dhe aktiviteteve të kohës së lirë.

Këshilla për përballimin - çfarë ndihmon?

Ka një sërë faktorësh që i ndihmojnë njerëzit të qëndrojnë mendërisht të qëndrueshëm gjatë pandemisë. Ato janë të mira për fëmijët dhe të rinjtë si dhe për të rriturit.

Struktura: Njerëzit janë krijesa të zakonit. Një jetë pa rutinë është stresuese dhe paralizuese. Prandaj, strukturoni ditën tuaj dhe të fëmijëve tuaj, veçanërisht në kohë koronavirus: Kur studiojnë, kur kanë kohë të lirë? Kur hanë dhe kur ka një program të shkurtër sportiv? Dhe kur dhe për sa kohë ata konsumojnë media? Krijoni një plan për këtë së bashku me fëmijët tuaj.

Ushtrimi: Duke folur për programet sportive: stërvitja është një vrasës natyral i stresit. Ushtrimi redukton hormonet e stresit. Më pas, disponimi juaj do të jetë ngjitur disa pikë në shkallën e lumturisë. Merrni një shëtitje familjare, për shembull. Nëse fëmijët janë të mërzitur, ju gjithashtu mund t'i shijoni gjërat me lojëra të tilla si "Unë shoh atë që ju nuk shihni".

Aktivitete të përbashkëta: Shumë familje kanë rizbuluar aktivitete të përbashkëta gjatë pandemisë. Lojërat e tavolinës, të kënduarit, artet dhe zanatet dhe gatimi së bashku janë gjithashtu argëtim për të vegjlit. Kjo e fundit sidomos kur të gjithë vendosin se çfarë është në tryezë.

Koha e kutisë së pikëllimit: Ju gjithashtu duhet të planifikoni kohë për biseda në të cilat i pyesni fëmijët tuaj se si po shkojnë dhe çfarë ndoshta i shqetëson veçanërisht në këtë moment. Mendoni së bashku se çfarë mund të bëni nëse është e nevojshme për ta bërë fëmijën të ndihet sërish më mirë.

Inkurajoni mendimet pozitive: Gjithmonë ka lajme të këqija gjatë pandemisë. Edhe të vegjlit janë të vetëdijshëm për këtë – dhe të moshuarit edhe më shumë. Në vend që të lejoni që ndjenjat negative t'ju shqetësojnë shumë, mund ta përqendroni vëmendjen tuaj në gjërat pozitive. Për shembull, në një ritual mbrëmjeje: tre gjëra që ishin të këndshme atë ditë. Ose flisni për përvoja si hera e fundit që keni shkuar në kopshtin zoologjik, e cila ishte shumë e bukur.

Shpjegoni se çfarë po ndodh: Fëmijët vërejnë kur prindërit e tyre janë të shqetësuar - dhe ata janë më pak të shqetësuar nëse kuptojnë pse disa gjëra nuk janë të mundshme në këtë moment. Shpjegojini fëmijës tuaj me fjalë të thjeshta pse ai nuk mund të shkojë në çerdhe për momentin ose pse të gjithë po ecin përreth duke veshur një maskë për fytyrën.

Bëhuni një model: Merrni këshillat për veten tuaj. Sa më qetë dhe me vetëbesim të përballeni me situatën, aq më mirë do ta përballojnë fëmijët tuaj. Dhe do të jeni gjithashtu një model i mirë.