Korona: Vaksinimet gjatë shtatzënisë

Pse duhet të vaksinohen gratë shtatzëna kundër Covid-19?

Gratë shtatzëna janë, për nga natyra e tyre, zakonisht mjaft të reja. Megjithatë, kurset e rënda të infeksioneve Sars-CoV-2 janë dukshëm më të shpeshta mes tyre sesa tek gratë e tjera të së njëjtës moshë. Dhe këto rrezikojnë jo vetëm nënën, por edhe fëmijën. Prandaj, mbrojtja nga vaksinimi është veçanërisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë.

Shtatzënia është një faktor rreziku për kurse të rënda Covid-19

Një argument në favor të vaksinimit është se shtatzënia është një faktor rreziku i pavarur për kurse të rënda të Sars-CoV-2. Sidomos - por jo vetëm! – të prekura janë gratë me faktorë rreziku shtesë si obeziteti ose diabeti.

Një studim i NHS zbuloi se gratë shtatzëna të pavaksinuara përbënin një të pestën (20 përqind) të të gjithë pacientëve të kujdesit intensiv me Covid-19. Megjithatë, përqindja e tyre e popullsisë është vetëm një përqind.

Një arsye e mundshme për rrjedha të rënda në shtatzëni është se sistemi imunitar mbyllet pak. Kjo parandalon qelizat imune të trupit të identifikojnë dhe sulmojnë fetusin si një trup të huaj. Por kjo gjithashtu redukton mbrojtjen kundër shumë sëmundjeve infektive – përfshirë Sars-CoV-2.

Vaksinimi kundër Covid rekomandohet për gratë shtatzëna nga tremujori i dytë i shtatzënisë si dhe për gratë që ushqehen me gji.

Vaksinimi mbron fëmijën

Një argument po aq i rëndësishëm në favor të vaksinimit është mbrojtja e fëmijës së palindur. Kjo për shkak se rreziku i komplikimeve të shtatzënisë rritet me një infeksion Sars Cov-2 tek nëna. Për shembull, një meta-analizë e 42 studimeve vëzhguese tregoi se preeklampsia, lindja e parakohshme ose lindja e vdekur dhe trajtimet në njësinë e kujdesit intensiv ishin më të zakonshme te gratë shtatzëna me infeksion Sars-Cov-2 sesa te gratë shtatzëna të pa infektuara.

Një arsye mund të jetë një kurs i rëndë Covid-19 tek nëna që prek foshnjën në përgjithësi. Përveç kësaj, Sars-CoV-2 mund të ndikojë edhe në placentë, duke e bërë atë të inflamohet. Mpiksjet e gjakut, të cilat formohen më shpesh në infeksionet Sars-CoV-2, gjithashtu ndonjëherë migrojnë në placentë. Të dyja mund të dëmtojnë furnizimin e foshnjës dhe kështu të nxisin lindjen e parakohshme ose abortin.

Antitrupat për fëmijën

Vaksinimi i nënës gjithashtu mbron drejtpërdrejt fëmijën: grupet kërkimore kanë treguar se një nënë e vaksinuar mund t'i kalojë fëmijës së saj antitrupat e koronës nëpërmjet gjakut të kordonit kërthizor. Antitrupa të tillë "të huazuar" i japin fëmijës atë që njihet si mbrojtja e folesë kundër patogjenëve të ndryshëm, duke e mbrojtur atë nga infeksioni në javët dhe muajt e parë.

A ka rreziqe vaksinimi për fëmijën?

Ndërkohë, shumë nëna të vaksinuara në mbarë botën kanë lindur fëmijë të shëndetshëm – madje edhe ata që janë vaksinuar vetëm gjatë shtatzënisë. Studimet e ndryshme nuk gjetën asnjë tregues se vaksinimi mund të dëmtonte fëmijën.

Gratë shtatzëna vaksinohen me një vaksinë mRNA nga BioNTech/Pfizer. Këto vaksina udhëtojnë kryesisht në qelizat e muskujve në vendin e vaksinimit - si dhe në nyjet limfatike dhe mëlçinë. Në zona të tjera të trupit, ato ndodhin vetëm në sasi të vogla. Përveç kësaj, ato prishen shumë shpejt pasi kanë kryer punën e tyre.

Megjithatë, nuk mund të ketë siguri 100 për qind. Megjithatë, rreziku i mbetur është shumë i vogël. Nënat duhet ta peshojnë atë kundrejt rreziqeve të njohura që lidhen me infeksionin korona të përmendur më sipër: lindja e parakohshme ose aborti, helmimi nga shtatzënia (preeklampsia) ose stresi mbi foshnjën në rast të një kursi të rëndë Covid-19 tek nëna.

Si vaksinohen gratë shtatzëna?

Gratë që planifikojnë të mbeten shtatzënë duhet të vaksinohen plotësisht paraprakisht, nëse është e mundur. Në këtë mënyrë, ata kanë mbrojtjen më të mirë për veten dhe fëmijën e tyre.

  • Nëse gruaja shtatzënë ka bërë tashmë vaksinimin e parë kur zbulohet shtatzënia, doza e dytë nuk duhet të jepet deri në tremujorin e dytë për të qenë në anën e sigurt.

Pritja deri në tremujorin e dytë është thjesht një masë paraprake. Në shtatzëninë e hershme, ekziston rreziku që ethet si përgjigje ndaj vaksinimit mund të shkaktojnë abort në raste të rralla.

Një efekt i dëmshëm i vaksinimit në zhvillimin e fëmijës nuk pritet as në tremujorin e parë. Gratë që janë vaksinuar rastësisht, për shembull sepse nuk e dinin ende se ishin shtatzënë, nuk duhet të shqetësohen. Edhe gjatë provave të vaksinave, disa gra lindën një fëmijë pa planifikuar. Nuk kishte asnjë provë të një efekti të dëmshëm.

Pse vaksinimi nuk ju bën infertilë

Vaksinat kundër Koronës nuk mund t'ju bëjnë jopjellor. Sidoqoftë, kjo thashetheme frikëson shumë gra të reja që ende duan të bëhen nëna.

Thashethemet i referohen faktit se proteina e majës ka ngjashmëri në seksione të caktuara me një proteinë që është e nevojshme për formimin e placentës. Në fakt, megjithatë, ngjashmëria është aq e vogël saqë antitrupat kundër proteinës së majës nuk do të synonin placentën.

Megjithatë, prova më e mirë e pavlefshmërisë së hipotezës është se shumë nëna të vaksinuara tashmë kanë mbetur shtatzënë pa asnjë problem vitet e fundit. Për informacion të detajuar mbi këtë temë, shihni artikullin tonë "A mund t'ju bëjnë vaksinat kundër koronës infertilë?"

Vaksinimi kundër koronës për nënat me gji

Ekspertët këshillojnë fuqimisht nënat që të vaksinohen kundër Koronës gjatë ushqyerjes me gji. Tani ka një numër të madh të dhënash që demonstrojnë se vaksinimi me një vaksinë mRNA është i sigurt për gruan që ushqen me gji dhe foshnjën e saj dhe mbron në mënyrë efektive nënën.

Mbrojtja e folesë: foshnjat gjithashtu përfitojnë drejtpërdrejt nga vaksinimi kundër Corona gjatë ushqyerjes me gji. Ata marrin antitrupat që nëna prodhon përmes qumështit të saj dhe më pas kanë një mbrojtje foleje kundër Sars-CoV-2.

Nuk ka nevojë për pushim gjatë dhënies së gjirit: Vetë vaksinat mARN, nga ana tjetër, nuk hyjnë fare në qumështin e gjirit ose vetëm në sasi minimale dhe nuk kanë asnjë efekt tek foshnja.

Për gratë që nuk janë vaksinuar ende, ekspertët rekomandojnë imunizimin sipas skemës së zakonshme të dy dozave të një vaksine mRNA në intervale nga tre deri në gjashtë (Comirnaty nga BioNTech/Pfizer) ose katër deri në gjashtë javë (Spikevax nga Moderna - vetëm për nënat mbi 30).