Vaksinimet kundër Korona: Efektet anësore, Alergjitë, Efektet Afatgjata

Reagimet e vaksinimit - të bezdisshme, por mjaft normale

Sipas statusit aktual, vaksinat e Corona të miratuara deri më sot janë përgjithësisht të toleruara mirë. Megjithatë, relativisht shumë persona të vaksinuar përjetojnë reaksione vaksinimi. Në mënyrë të rreptë, këto nuk janë efekte anësore, por më tepër reagime natyrale të sistemit imunitar ndaj vaksinimit. Këto përfshijnë simptoma të ngjashme me gripin që zhduken pas dy deri në tre ditë, ose dhimbje dhe skuqje në zonën e vaksinimit.

Në fakt, reagime të tilla ndodhin më shpesh me vaksinat e Corona sesa pas shumë vaksinimeve të tjera. Një arsye e mundshme: sistemi imunitar reagon shumë mirë, dhe ndoshta më mirë, ndaj vaksinave moderne sesa ndaj shumë vaksinave klasike. Kjo ka avantazhin se ato ofrojnë mbrojtje shumë të mirë kundër infeksionit dhe veçanërisht kundër rrjedhave të rënda të sëmundjes. Prandaj, reaksionet e shtuara dhe më të forta të vaksinimit janë pasojë e pakëndshme, por e padëmshme e përgjigjes së mirë imune.

Megjithatë, nëse nuk vëreni ndonjë reagim ndaj vaksinës pas një vaksinimi kundër koronës, kjo nuk do të thotë që përgjigja juaj ndaj vaksinës është e dobët. Në fakt, shumica nuk vërejnë fare reagime të vaksinës, por zakonisht zhvillojnë mbrojtje shumë të mirë imune.

Reagimet e zakonshme të vaksinimit dhe efektet anësore

 • Ethe
 • Dhimbje koke
 • dhimbje të lehta deri në mesatare dhe ënjtje në vendin e injektimit
 • Lodhje
 • dhimbje në njërin ekstremitet
 • Marramendje
 • Të dridhura @
 • dhimbje të muskujve
 • simptoma të ngjashme me gripin
 • i nxituar
 • diarre
 • palpitations
 • zemra garuese

Për shembull, sipas një studimi nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (CDS), pas administrimit të vaksinës mRNA, rreth 50 përqind e të vaksinuarve raportuan simptoma pas dozës së parë dhe rreth 69 përqind pas dozës së dytë.

Të rinjtë kanë më shumë gjasa të përjetojnë simptoma të tilla pas vaksinimit kundër koronës. Kjo nuk është për t'u habitur, sepse sistemi i tyre imunitar është më i fuqishëm se ai i njerëzve të moshuar. E njëjta gjë vlen edhe për gratë, sistemi imunitar i të cilave priret të jetë më aktiv se ai i burrave.

reaksionet alergjike

Reaksionet alergjike ndaj vaksinave janë efekte të vërteta anësore. Në parim, ato nuk janë të rralla dhe mund të ndodhin edhe pas administrimit të vaksinave kundër Corona.

Prandaj rekomandimi i përgjithshëm i vaksinimit për Corona vlen edhe për ata që vuajnë nga alergjitë. Kushdo që ka vuajtur tashmë një reaksion të rëndë alergjik në të kaluarën (pavarësisht nga substanca) duhet ta diskutojë këtë me mjekun e tij përpara vaksinimit. Instituti Paul Ehrlich rekomandon gjithashtu që mjekët të vëzhgojnë personat që vuajnë nga alergjia për të paktën 30 minuta pas vaksinimit kundër Corona për reagime.

Në rast të një shoku alergjik, ndihma mjekësore mund të ofrohet shpejt. Si rezultat, personat e prekur shërohen shpejt. Megjithatë, sipas rekomandimeve aktuale, ata nuk duhet të marrin një dozë tjetër të vaksinës Corona.

Krahu Covid

Disa individë të vaksinuar përjetojnë simptoma të vonuara - veçanërisht, katër deri në njëmbëdhjetë ditë pas vaksinimit - në ekstremitetin e vaksinuar: Skuqje, ënjtje, kruajtje, dhimbje. Hulumtimet e mostrave të indeve (biopsi) kanë treguar se ky është një reaksion imunitar në të cilin përfshihen veçanërisht qelizat T, të cilat zhvillohen vetëm më vonë gjatë rrjedhës së përgjigjes imune. Megjithatë, simptomat janë në thelb të padëmshme dhe mund të trajtohen mirë me ftohje dhe, nëse është e nevojshme, me kortizon.

Tromboza e venës cerebrale

Tromboza të tilla janë vërejtur në lidhje me vaksinimin kundër Corona kryesisht pas administrimit të vaksinave vektoriale nga AstraZeneca dhe Johnson & Johnson - rreth dhjetë herë më shpesh sesa me vaksinat mRNA. Ekspertët dyshojnë për një “efekt klasor” – që do të thotë se efekti anësor mund të ndodhë edhe me vaksinën Sputnik V, e cila është gjithashtu e bazuar në vektor.

Për shkak se tromboza e venave të sinusit ndodh pothuajse ekskluzivisht tek të rinjtë, vaksina e bazuar në vektor nga Komiteti i Përhershëm i Vaksinimit (Stiko), AstraZeneca dhe Johnson & Johnson rekomandohet aktualisht vetëm për njerëzit 60 vjeç e lart.

Të rinjtë që aktualisht nuk kanë mundësi të vaksinohen me një nga vaksinat mRNA nga BioNTech/Pfizer ose Moderna, të cilat nuk janë të dyshuara në këtë drejtim, mund të kenë ende një vaksinë vektoriale pas konsultimit me mjekun e tyre. Kjo mund të ketë kuptim nëse rreziku personal i kurseve të rënda të infeksionit Sars Cov-2 (p.sh., për shkak të pirjes së madhe të duhanit, obezitetit të rëndë ose sëmundjes së rëndë të mushkërive) tejkalon rrezikun e trombozës së venave të sinusit.

Efekte anësore ende të panjohura?

Reaksionet e rënda alergjike dhe tromboza venoze cerebrale janë të vetmet efekte anësore serioze që mund të ndodhin me vaksinimin kundër Korona. Dhe ato, siç u përmend, janë shumë të rralla.

Inflamacion i muskujve të zemrës

Ënjtje e fytyrës

Gjithashtu në shqyrtim janë rastet në të cilat ka ndodhur ënjtje e fytyrës tek personat individualë të vaksinuar në lidhje me vaksinat mRNA nga BioNTech/Pfizer. Megjithatë, këto preknin vetëm pjesët përkatëse të fytyrës së individëve të cilët më parë kishin pasur rrudha të mbushura duke përdorur të ashtuquajturat mbushës si kolagjeni i acidit hialuronik. Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) aktualisht është ende duke hetuar lidhjen.

Nuk ka gjasa që efekte të tjera anësore shumë të rralla, veçanërisht serioze të vaksinës kundër Corona, të bëhen të dukshme më vonë. Ndërkohë, miliona doza të vaksinës Corona janë administruar në mbarë botën – prandaj efekte të tjera anësore shumë të rralla do të ishin vënë re deri tani.

Gjërat ishin ndryshe me vaksinat e mëparshme. Ata u vaksinuan në një shkallë më të vogël. Prandaj, efektet anësore të rralla u bënë të dukshme vetëm brenda një periudhe shumë më të gjatë kohore.

Efektet anësore me fillim të vonë?

Vaksinat e Corona janë vaksinuar në një shkallë të gjerë në mbarë botën për disa muaj. Të gjitha efektet anësore të regjistruara deri më tani kanë ndodhur shumë shpejt pas vaksinimeve individuale - brenda ditëve dhe javëve, më së shumti disa muaj. Për shkak të periudhës së shkurtër të vaksinimit, asgjë nuk dihet ende për efektet anësore të mundshme afatgjata që ndodhin vetëm pas vitesh.

Ndryshe nga barnat, vaksinat ose metabolitët e tyre nuk grumbullohen në trup. Dihet nga vaksinimet e mëparshme që efektet anësore zakonisht bëhen të dukshme më së voni pas disa javësh, ose më së shumti pas disa muajsh.

Kjo vlen, për shembull, për reaksionet autoimune. Te personat me predispozicion gjenetik mund të shkaktohen nga një infeksion, por në raste të rralla edhe nga disa vaksina. Kjo shfaqet edhe brenda disa muajve pas vaksinimit.

Kështu, siç qëndrojnë gjërat, nuk ka gjasa që të priten efekte anësore me fillimin e vonshëm me vaksinat e licencuara aktualisht të Corona.

Vdekjet që lidhen me vaksinimin

Vdekjet që lidhen me vaksinimin kundër Korona janë jashtëzakonisht të rralla. Kjo është gjithashtu e vërtetë për vdekjet e lidhura me trombozën e venave cerebrale të shpjeguara më sipër. Ndërsa po bëhet gjithnjë e më e dukshme se janë me të vërtetë vaksinat me bazë vektoriale që mund të shkaktojnë këtë ndërlikim. Megjithatë, tani është gjithashtu e qartë se njerëzit e pambrojtur që kontraktojnë Covid-19 zhvillojnë trombozë venoze cerebrale shumë më shpesh sesa njerëzit e vaksinuar.

Sidomos në rastin e këtyre, megjithatë, nuk mund të përjashtohet që reagimet e vaksinimit të kenë mbingarkuar trupin tashmë shumë të dobësuar.

Në çdo rast, çdo vdekje në lidhje të ngushtë kohore me një vaksinim hetohet nga autoritetet.

Si regjistrohen efektet anësore?

Ashtu si me vaksinimet e tjera, të gjitha anomalitë në lidhjen kohore me vaksinat kundër Corona raportohen fillimisht nga mjekët tek autoriteti përgjegjës shëndetësor dhe prej andej në Institutin Paul Ehrlich (PEI).

Vetë personat e vaksinuar mund të raportojnë simptoma të pazakonta në PEI që ndodhin menjëherë pas vaksinimit. Ekziston një formular i posaçëm raportimi për këtë qëllim në faqen e internetit të PEI.

Ekspertët në PEI kontrollojnë nëse simptomat e raportuara shfaqen më shpesh tek personat e vaksinuar sesa pritej normalisht. Raportet e detajuara për këtë janë të disponueshme publikisht në faqen e internetit të Institutit Paul Ehrlich.

Përveç kësaj, dy për qind e të vaksinuarve marrin pjesë në një procedurë të re raportimi të drejtpërdrejtë. Duke përdorur aplikacionin SafeVac 2.0, pjesëmarrësit vullnetarë do të pyeten për ndonjë efekt anësor në tre ose katër javë pas çdo vaksinimi. Në dymbëdhjetë muajt pas vaksinimit, ata gjithashtu do të tregojnë rregullisht nëse janë infektuar pavarësisht vaksinimit - këto të dhëna do të ndihmojnë në sqarimin e besueshmërisë dhe kohëzgjatjes së mbrojtjes së vaksinimit.

Në lidhje me vaksinimin kundër Korona, kanë dalë në sipërfaqe dezinformata të ndryshme. Ne dëshirojmë t'i korrigjojmë ato këtu.

Nuk ka rrezik për fertilitetin

Ky është një raport i gabuar veçanërisht tragjik. Kjo për shkak se ka prova në rritje që gratë shtatzëna në të vërtetë priren të marrin Covid-19 më rëndë sesa gratë jo shtatzëna. Prandaj, gratë që planifikojnë një shtatzëni mund të përfitojnë veçanërisht nga vaksinimi. Ai gjithashtu mbron fëmijën - gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes përmes antitrupave të nënës që i kalohen fëmijës.

Përveç kësaj, vaksinat gjithsesi prekin vetëm disa qeliza të trupit në zonën e vendit të injektimit – ato nuk arrijnë te ovocitet apo spermatozoidet.

A e ndryshojnë përbërjen gjenetike vaksinat kundër koronës?

Vaksinat e mRNA nuk mund të ndryshojnë gjenomën e njeriut, vetëm sepse struktura e tyre është e ndryshme. Prandaj, copat e gjeneve të injektuara nuk mund të futen lehtësisht në kromozomet e njeriut. Për më tepër, ato nuk hyjnë as në bërthamën e qelizës, ku ndodhen kromozomet, dhe degradohen në qelizë pas disa ditësh.

Vaksinat vektoriale nga Johnson & Johnson dhe Astrzeneca përmbajnë ADN që futet në bërthamën e qelizës. Adenoviruset ("viruset e ftohtë") e kryejnë këtë detyrë. Ndryshe nga HIV, ata nuk e integrojnë materialin e tyre gjenetik në gjenomin e qelizës.

Megjithatë, në këtë rast, një mekanizëm tjetër mbrojtës do të hynte në fuqi: qelizat e trupit në të cilat adenoviruset kanë pushtuar, paraqesin proteinat virale të futura në sipërfaqen e tyre. Kjo aktivizon sistemin imunitar – qelizat më pas shkatërrohen.

Prandaj, ka shumë pak gjasa që vaksinat kundër koronës të mund të ndryshojnë gjenomën e njeriut dhe kështu të shkaktojnë kancer, për shembull.

Vaksinat nuk funksionojnë – sepse edhe njerëzit e vaksinuar vdesin

Vaksinat aktualisht të disponueshme kundër koronës ofrojnë një nivel shumë të lartë mbrojtjeje kundër kurseve të rënda të Covid-19, por ato nuk parandalojnë 100 për qind të njerëzve që të infektohen në radhë të parë – asnjë vaksinë nuk mund ta bëjë këtë. Prandaj, mes miliona njerëzve të vaksinuar, ka gjithmonë nga ata që sëmuren me Covid-19 dhe që mund të vdesin si pasojë.

Duhet gjithashtu të kihet parasysh se duhen javë që mbrojtja e vaksinës të krijohet plotësisht. Gjatë kësaj faze, gjasat për një sëmundje të rëndë zvogëlohen në mënyrë progresive. Megjithatë, raste të rënda dhe gjithashtu vdekje raportohen herë pas here – për shembull, edhe brenda shtëpive të ndryshme të pleqve ku një shpërthim koronavirus ndodhi menjëherë pas vaksinimit.