Corona: A do të ketë mandat vaksinimi?

Të përgjithshme apo për grupe të veçanta?

Ka nivele të ndryshme të vaksinimit të detyrueshëm. Një prej tyre tashmë është vendosur: vaksinimi i detyrueshëm në objekt, i cili do të zbatohet nga data 15 mars 2022, për personelin në ambientet me persona vulnerabël, si klinikat, zyrat e mjekëve, ambientet për invalidët dhe shtëpitë e pleqve.

Argumentet për vaksinimin e detyrueshëm

Fundi i pandemisë

Sipas vlerësimeve të ekspertëve, në funksion të variantit shumë ngjitës Omikron, një vaksinim i plotë i 90 për qind të popullsisë totale është i nevojshëm për t'i dhënë fund pandemisë. Aktualisht, 75.9 për qind janë imunizuar plotësisht (që nga 07 Prill 2022).

Ruajtja e kujdesit shëndetësor

Përveç kësaj, kujdesi shëndetësor duhet të ruhet për të gjithë popullatën. E drejta themelore për integritet fizik, të cilën kundërshtarët e vaksinimit shpesh e përmendin si kundërargument, zbatohet anasjelltas për ata që janë vaksinuar.

Kjo mund të përsëritet në valët e ardhshme. Njerëzit e vaksinuar ende infektohen dhe duhet të shkojnë në spital. Por të pavaksinuarit preken shumë më shpesh. Kjo e përkeqëson situatën pa nevojë.

Infektimi nuk është një alternativë e mirë

Sars-CoV-2 mund të bëhet më i rrezikshëm

Ekspozimi i vazhdueshëm për personat e vaksinuar nuk është i arsyeshëm

Shumica e popullsisë është e vaksinuar. Në terma afatgjatë, nuk mund të pritet që këta qytetarë të vazhdojnë të pranojnë kufizime vetëm sepse një pjesë dukshëm më e vogël e popullsisë nuk dëshiron të vaksinohet.

Duke qetësuar shoqërinë

Strategjia e daljes për të pavaksinuarit

Për njerëzit që janë shprehur prej shumë muajsh se nuk do të vaksinohen, por tani janë të dyshimtë, vaksinimi i detyrueshëm mund të jetë një strategji daljeje që i lejon të shpëtojnë fytyrën.

Argumentet kundër vaksinimit të detyrueshëm

Cënimi i të drejtave themelore

Efikasiteti kundër Omikron është i pasigurt

Është tashmë e qartë se vaksinat aktuale ofrojnë më pak mbrojtje kundër variantit Omikron sesa kundër paraardhësve të tij. Edhe pse individët e vaksinuar kanë ende më pak gjasa që të sëmuren rëndë dhe gjithashtu të infektojnë të tjerët, kjo gjithashtu zvogëlon përfitimin e vaksinimit për publikun e gjerë. Kjo dobëson rastin për vaksinim të detyrueshëm.

Mungesa e stafit për shkak të pushimeve nga puna

Kjo mund të prekë edhe personat e vaksinuar, të cilët mendojnë se një kërkesë e veçantë vaksinimi për profesionin e tyre do të ishte një shtrëngim i pajustifikuar. Duke qenë se shumë objekte në këto zona tashmë kanë mungesë të personelit, në disa raste në mënyrë katastrofike, një humbje shtesë e fuqisë punëtore do ta përkeqësonte më tej situatën.

E tronditur besimin

Rritja e frikës

Radikalizimi

Një frikë tjetër: Vaksinimi i detyrueshëm mund të kontribuojë në radikalizimin e mëtejshëm të kundërshtarëve të vaksinimit. Ata që e shohin vaksinimin e detyrueshëm si një kërcënim për lirinë individuale dhe kanë frikë nga dëmtimi fizik, mund të ndiejnë gjithnjë e më shumë nevojën për të shkuar në "kundërsulmin" - dhe madje të luftojnë fizikisht.

Zbatim i vështirë

A po bie gatishmëria e përgjithshme për të vaksinuar?

Njerëzve nuk u pëlqen t'u thuhet se çfarë të bëjnë. Humbja e perceptuar e vetëvendosjes mund të ketë efektin që kjo të kompensohet diku tjetër – për shembull, në rastin e vaksinimeve jo të detyrueshme siç është vaksinimi i gripit. Gatishmëria e përgjithshme për të vaksinuar mund të bjerë si rezultat i vaksinimit të detyrueshëm kundër Covid-19.

Çfarë do të thotë konkretisht vaksinimi i detyrueshëm?

  • Asnjë vaksinim i detyrueshëm! Detyrimi i vaksinimit nuk do të thotë vaksinim i detyruar! Askush nuk do të merret nga policia dhe nuk do të tërhiqet zvarrë në vaksinim.
  • Gjobat: Sanksionet do të kufizohen në gjoba. Se sa e lartë do të jenë këto është ende e hapur. Gjithashtu, gjoba mund të tërhiqet nëse personi vaksinohet brenda një periudhe të caktuar kohore.
  • Afati kohor: Vaksinimi i detyrueshëm kundër Covid-19 ka të ngjarë të kufizohet në një periudhë të caktuar kohore – domethënë, derisa pandemia të kthehet në një endemike. Për shembull, mund të jetë një deri në dy vjet.

A vlen vaksinimi i detyrueshëm edhe për fëmijët?

Çfarë thotë Këshilli i Etikës?

Në një deklaratë për zgjerimin e vaksinimit të detyrueshëm më 22 dhjetor 2021, Këshilli Gjerman i Etikës mbrojti vaksinimin e detyrueshëm në kushte strikte.

Perspektiva: Në afat të gjatë, Sars-CoV-2 do të bëhet e zakonshme

Ekspertët besojnë se Sars-CoV-2 do të bëhet endemike – që do të thotë se Covid-19 do të vazhdojë të ndizet në popullatë dhe të fiket. Virusi nuk do të largohet. Por, nëse shumica e popullsisë ka mbrojtje bazë imune për shkak të vaksinimit ose pasi ka kaluar infeksion, do të jetë në gjendje të vlerësohet në mënyrë të ngjashme me gripin vjetor.