Kriza e koronavirusit: Çfarë duhet të bëj kur kam nevojë për një mjek të urgjencës?

Kur duhet të telefonoj 911 dhe kur duhet të telefonoj shërbimin mjekësor në gatishmëri?

Numri i urgjencës 112 është i rezervuar për raste urgjente. Si rregull i përgjithshëm, duhet të telefononi 112 vetëm nëse një ose më shumë persona janë në ankth dhe koha është e shkurtër. Ky është rasti, për shembull, në rast dhimbjeje në gjoks, gulçim të rëndë ose aksident.

Shërbimi i kujdesit mjekësor 116117 është kontakti juaj nëse keni nevojë për këshilla mjekësore, por nuk është një urgjencë. Gjithashtu, nëse keni pyetje në lidhje me koronavirusin dhe simptomat e tij, thirrni 116117. Megjithatë, për shkak të kërkesës së lartë në situatën aktuale, mund të ketë kohë pritjeje.

Çfarë duhet të bëni nëse mendoni se jeni infektuar me koronavirus, mund të lexoni në artikullin Coronavirus: Çfarë duhet të bëni në rast të një infeksioni (të mundshëm)?

A mund të telefonoj 112 pavarësisht krizës së koronës?

A mund të shkoj ende në dhomën e urgjencës?

Dhoma e urgjencës, e ngjashme me 112, është e rezervuar për emergjenca – edhe gjatë krizës aktuale të Corona. Shumë spitale aktualisht po i ndajnë njerëzit me simptoma të frymëmarrjes nga pacientët e tjerë si masë paraprake. Kjo është për të parandaluar rrezikun e mundshëm të infektimit me virusin korona në dhomën e urgjencës.

Në përgjithësi, qëndroni në shtëpi nëse është e mundur dhe vizitoni dhomën e urgjencës vetëm në rast urgjence. Nëse keni pyetje urgjente, mund të kontaktoni shërbimin e thirrjes dhe të telefononi 116 117.

A duhet të përmend simptomat e koronës (kollë/ethe/gulçim) kur telefonoj 911?

Nëse keni simptoma të tilla si kolla, gulçim ose ethe, përmendini ato – pavarësisht nga arsyeja pse keni nevojë për ndihmë urgjente mjekësore! Në mënyrë që personeli mjekësor i urgjencës të klasifikojë saktë rastin dhe t'i ofrojë pacientit kujdesin më të mirë të mundshëm, ata duhet të dinë për të gjitha simptomat e personit.

A duhet të përmend kontaktin me dikë të infektuar me koronavirus ose që është në zona të rrezikshme?

Po. Nëse keni pasur kontakt me dikë të infektuar me koronavirus ose keni qenë kohët e fundit në një zonë të rrezikshme, tregoni shërbimin e ambulancës përmes telefonit. Paramedikët dhe mjekët e urgjencës mund të marrin më pas masat e duhura mbrojtëse.

Një përmbledhje e zonave të rrezikut mund të gjendet këtu.

A do të trajtohem nëse kam simptoma të një infeksioni koronavirus?

Po. Mjekët e urgjencës dhe ndihmësmjekët do të trajtojnë çdo pacient, edhe nëse janë të pranishme simptomat e infeksionit me koronavirus. Në këtë rast, mjekët do të marrin masa sigurie për të mos u infektuar vetë. Nëse e lejon shëndeti i pacientit, atij ose asaj do t'i pajiset me një mbrojtës gojë-hundë.

Unë kam rezultuar pozitiv për Sars-CoV-2. A do të marr ndihmë më vonë për shkak të kësaj?

Çfarë informacioni duhet të kem gati për të bërë një telefonatë urgjence?

Kur bëni një telefonatë urgjence, keni gati informacionin e mëposhtëm:

  • Ku ndodhi diçka?
  • Çfarë ka ndodhur?
  • Sa persona janë të lënduar?
  • Kush po e raporton urgjencën?
  • Prisni për kthime të mundshme!

Përgjigjuni të gjitha pyetjeve me vërtetësi. Më pas ndiqni udhëzimet dhe prisni me viktimën derisa të vijë mjeku i urgjencës.

Ju gjithashtu mund të gjeni më shumë informacion mbi ndihmën e parë në faqen tonë të përmbledhjes "Ndihma e parë".