Coronavirus: Si funksionon vaksinimi

Si mund të marr një takim për vaksinim?

Ju duhet një takim për vaksinimin. Procedura e saktë rregullohet nga shtetet federale individuale. Mund të ndryshojë pak nga shteti në shtet.

Vaksinimi në qendrat e vaksinimit

Vaksinimi kryhet në qendrat e vaksinimit. Takimet bëhen nëpërmjet numrave të shërbimit të posaçëm ose shërbimit të pacientit të shërbimit të kujdesit mjekësor 116117, i cili mund të përdoret gjithashtu për të bërë takime online (www.116117.de). Përndryshe, në disa shtete federale mund të regjistroheni edhe nëpërmjet portaleve përkatëse online. Ftesa më pas dërgohet me SMS, e-mail ose letër.

Vaksinimi nga mjekët e përgjithshëm

Si mjekët e përgjithshëm ashtu edhe shumë specialistë (p.sh. gjinekologë, dermatologë, ortopedë) ofrojnë vaksina kundër Koronës. Se kë vaksinojnë së pari mjekët në zyrë varet nga vlerësimi i tyre personal i rrezikut individual të pacientit për infeksion ose sëmundje serioze.

Vaksinimi me mjekët e kompanisë

Vaksinimi në autobusët e vaksinimit

Shumë qytete përdorin furgona vaksinimi ku mund të vaksinoheni pa një takim. Ju mund të mësoni se ku janë ata përmes portaleve të internetit të qyteteve.

Kush e merr cilën vaksinë?

Komiteti i Përhershëm i Vaksinimit (STIKO) aktualisht rekomandon vaksinat vektoriale nga AstraZeneca dhe Johnson & Johnson vetëm për njerëzit mbi moshën 60 vjeç. Arsyeja për këtë është tromboza e rrallë e venave cerebrale që kishte ndodhur si një efekt anësor, ekskluzivisht tek të rriturit më të rinj. individët e moshës së mesme. Ky ndërlikim nuk është shfaqur më shpesh tek të moshuarit sesa tek personat e pavaksinuar të kësaj grupmoshe.

Prandaj, njerëzit më të rinj se 60 duhet të marrin vaksinën BioNTech/Pfizer ose Moderna mRNA. Megjithatë, pas një shpjegimi të plotë nga një mjek dhe shqyrtimit të rrezikut personal, ata mund të marrin gjithashtu një vaksinë vektoriale - për shembull, sepse koha e pritjes për vaksinimin me një vaksinë mRNA do të ishte dukshëm më e gjatë.

Vaksinat mRNA nga BioNTech/Pfizer dhe Moderna tani janë miratuar edhe në Evropë për fëmijët dhe adoleshentët e moshës 12 deri në 17 vjeç dhe tani rekomandohen nga Komisioni i Përhershëm i Vaksinimit (STIKO) për të gjithë në këtë grupmoshë. Vaksina e Corona është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët dhe adoleshentët me kushte të caktuara para-ekzistuese si astma, obeziteti, sëmundjet e zemrës dhe trisomia 21 (sindroma Down).

Në çfarë intervalesh bëhet vaksinimi?

Me përjashtim të vaksinës Johnson & Johnson (këtu, një dozë është e mjaftueshme), gjithmonë duhen dy vaksinime që mbrojtja e vaksinës të krijohet plotësisht. Për vaksinat mRNA (BionTech/Pfizer, Moderna), Komiteti i Përhershëm i Vaksinimit rekomandon një interval prej 3 deri në 6 javë.

Për AstraZeneca, intervali i rekomanduar i vaksinimit ishte 9 deri në 12 javë. Ndërkohë, për shkak të efikasitetit më të lartë, vaksinimi i dytë bëhet me një vaksinë mRNA - pas vetëm katër javësh.

Si mund të provoj se kam të drejtë për vaksinim?

A duhet të vaksinohen gratë shtatzëna?

Deri më sot, ka vetëm të dhëna të kufizuara për sigurinë dhe efikasitetin e vaksinës kundër Corona në shtatzëni dhe laktacion. Prandaj, Komisioni i Përhershëm i Vaksinimit aktualisht nuk rekomandon vaksinimin e përgjithshëm të grave shtatzëna të shëndetshme. Sidoqoftë, nënat shtatzëna mund të përmendin dy kontakte të ngushta, të cilat më pas do të vaksinohen për mbrojtjen e tyre.

Situata vlerësohet ndryshe nëse gratë shtatzëna i përkasin një grupi rreziku - për shembull, për shkak të një sëmundjeje të mëparshme ose për shkak se ato janë veçanërisht të ekspozuara ndaj infeksionit. Me rekomandimin e STIKO, atyre duhet t'u ofrohet vaksinimi që nga muaji i katërt me një vaksinë mRNA pas informacionit të detajuar dhe vlerësimit të kujdesshëm të rrezikut-përfitimit.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin Coronavirus: Çfarë duhet të dinë gratë shtatzëna tani.

Po nënat gjidhënëse?

A mund të vaksinohen fëmijët dhe adoleshentët?

Vaksinat mRNA nga BioNTech/Pfizer dhe Moderna tani janë miratuar edhe nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) për grupmoshat 12 deri në 17 vjeç. Për më shumë rreth temës, lexoni artikullin Vaksinimet kundër Korona për Fëmijë dhe Adoleshent.

Cilat janë relaksimet për individët e vaksinuar plotësisht?

Individët plotësisht të vaksinuar dhe të shëruar kanë liri më të mëdha gjatë kohërave me incidencë më të lartë. Kjo përfshin, për shembull, vizita në restorante dhe ngjarje pa testime shtesë.

Megjithatë, edhe ata mund të infektohen me Sars-CoV-2, kjo është arsyeja pse ata duhet të vazhdojnë të mbajnë maska ​​në situatat e përshkruara. Për më tepër, testimi vullnetar mund të jetë i përshtatshëm në situata veçanërisht të rrezikshme.

Dëshmi dixhitale e vaksinimit

Kjo ka për qëllim t'u sigurojë pronarëve prova të shpejta dhe të paprekshme se ata mund të gëzojnë përsëri disa të drejta themelore, të tilla si udhëtimi me pushime ose aksesi në ngjarje që përndryshe do të kërkonin një rezultat negativ të testit - për shembull, koncerte të ardhshme.

Pasqyrë e vaksinimeve në nivel shtetëror

Vendet organizojnë vaksinimet individualisht për çdo rast. Informacioni mbi vaksinimet dhe qendrat e vaksinimit mund të gjenden në faqet e mëposhtme: