Mutacionet e koronavirusit

Mutacionet janë normale

Shfaqja e varianteve të reja virale nuk është asgjë e pazakontë: viruset – përfshirë patogjenin Sars-CoV-2 – ndryshojnë në mënyrë të përsëritur materialin e tyre gjenetik në mënyrë të rastësishme gjatë riprodhimit. Shumica e këtyre mutacioneve janë të pakuptimta. Disa, megjithatë, janë të dobishme për virusin dhe bëhen të njohura.

Në këtë mënyrë, viruset janë në gjendje të përshtaten shpejt me mjedisin dhe hostin e tyre. Kjo është pjesë e strategjisë së tyre evolucionare.

OBSH klasifikon variantet e reja sipas kategorive të mëposhtme:

 • Variantet nën monitorim (VBM) – Variante me ndryshime gjenetike që mund të nënkuptojnë një rrezik më të lartë, por me efekte që janë ende të paqarta.
 • Varianti i interesit (VOI): Variantet që kanë veçori gjenetike që parashikojnë transmetueshmëri më të lartë, duke anashkaluar imunitetin ose testet diagnostike, ose sëmundje më të rënda në krahasim me format e mëparshme.
 • Variant me pasoja të larta (VOHC) – Variant me pasoja të larta: Variant kundër të cilit vaksinat aktuale nuk ofrojnë mbrojtje. Deri më sot, nuk ka pasur variante SARS-CoV-2 në këtë kategori.

Variacionet e viruseve grupohen në të ashtuquajturat klade ose linja - studiuesit kështu regjistrojnë dhe dokumentojnë sistematikisht "pemën familjare të koronavirusit". Çdo variant karakterizohet sipas vetive të tij trashëgimore dhe i caktohet një kombinim shkronja-numër. Sidoqoftë, ky përcaktim nuk tregon nëse një lloj i veçantë i virusit është më i rrezikshëm se një tjetër.

Si ndryshon koronavirusi?

Ka dy mënyra që koronavirusi të evoluojë "me sukses": Ai ndryshon në mënyrë të tillë që të mund të hyjë më mirë në qelizën njerëzore, duke u bërë kështu më infektues, ose përpiqet të "shpëtuar" nga sistemi ynë imunitar duke u përshtatur:

Mutacioni i arratisjes: Këto janë ndryshime që i mundësojnë koronavirusit të “shpëtojë” nga sistemi imunitar. Virusi më pas ndryshon formën e tij të jashtme në atë mënyrë që antitrupat (tashmë të formuara) të një infeksioni ose vaksinimi fillestar janë tani më pak në gjendje ta "njohin" dhe ta neutralizojnë atë. Kjo quhet edhe "mutacione ikjeje" ose "arratisje imune". Kështu, infeksionet e dyta mund të bëhen më të mundshme.

Si zhvillohen variantet e virusit?

Sa më gjatë të zgjasë pandemia, aq më shumë infeksione, aq më shumë variacione dhe mutacione të koronavirusit.

Pandemia e Corona tani ka vazhduar për dy vite të mira: Që nga 05 janari 2022, Qendra e Burimeve të Koronavirusit Johns Hopkins (CRC) tani raporton rreth 296 milionë raste të infeksionit në mbarë botën.

Mundësi e mjaftueshme që koronavirusi të grumbullojë ndryshime (variacione) të shumta në materialin gjenetik.

Këto numër të madh rastesh - dhe ndryshimet gjenetike shoqëruese në Sars-CoV-2 - reflektohen në përhapjen tashmë të gjerë të një numri të madh variantesh të reja të virusit:

Delta: Linja B.1.617.2

Varianti delta (B.1.617.2) i Sars-CoV-2 gjithashtu u përhap me shpejtësi në Gjermani muajt e fundit (vjeshtë 2021). Ai u zbulua për herë të parë në Indi dhe ndahet në tre nën-variante që kombinojnë disa ndryshime karakteristike.

Nga njëra anë, këto janë ndryshime në proteinën e majës, e cila konsiderohet "çelësi" për qelizën njerëzore. Nga ana tjetër, B.1.617 gjithashtu shfaq ndryshime që diskutohen si një mutacion (i mundshëm) shpëtimi.

Në mënyrë të veçantë, B.1.617 kombinon mutacionet e mëposhtme përkatëse, ndër të tjera:

Mutacioni D614G: Mund ta bëjë koronavirusin më ngjitës. Modelimi fillestar sugjeron që kjo e bën B.1.617 të paktën të transmetohet lehtësisht sa varianti alfa shumë ngjitës (B.1.1.7).

Mutacioni P681R: Gjithashtu i lidhur nga studiuesit me mundësisht rritje të virulencës.

Mutacioni E484K: Është gjetur gjithashtu në variantin beta (B.1.351) dhe variantin gama (P.1). Dyshohet se e bën virusin më pak të ndjeshëm ndaj antitrupave neutralizues të formuar tashmë.

Mutacioni L452R: Diskutohet gjithashtu si një mutacion i mundshëm shpëtimi. Llojet e koronavirusit me mutacionin L452R ishin pjesërisht rezistente ndaj disa antitrupave në eksperimentet laboratorike.

Varianti delta, i cili ka qenë mbizotërues në Evropë deri më tani, gjithashtu duket se është zhvendosur në hapa të mëdhenj nga varianti i omicron shumë ngjitës.

Omikron: Linja B.1.1.529

Varianti Omikron është mutacioni më i fundit i koronavirusit, i zbuluar për herë të parë në Botsvanë në nëntor 2021. Tashmë është klasifikuar zyrtarisht si një variant i ri shqetësues nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Eris: Linja EG.5

Varianti EG.5 i koronavirusit është nga linja Omikron. Ai u zbulua për herë të parë në shkurt të vitit 2023. Që atëherë, ai është përhapur në vende të ndryshme të botës dhe dominon skenën e infeksionit në shumë vende. Quhet edhe Eris, sipas perëndeshës greke të mosmarrëveshjeve dhe grindjeve.

EG.5 zbret nga variantet omicron XBB.1.9.2. dhe XBB.1.5, por gjithashtu ka një mutacion të ri në proteinën spike (F456L). Nënlinja EG.5.1 mbart gjithashtu një tjetër mutacion Q52H.

A është EG.5 më i rrezikshëm se variantet e mëparshme?

Me shfaqjen e EG.5, numri i rasteve të infektimit me korona po rritet sërish dhe bashkë me të edhe shtrimet në spital. Deri më tani, sipas OBSH-së, nuk janë raportuar ndryshime në ashpërsinë e sëmundjes. Prandaj, OBSH e ka klasifikuar EG.5 si një variant interesi (VOI), por jo një variant shqetësimi (VOC).

Vaksinat përforcuese të përputhshme për vjeshtën nuk synohen saktësisht për EG.5, por për një linjë virale të lidhur ngushtë (XBB.1.5). Studimet e hershme klinike tregojnë se vaksinimi përforcues është gjithashtu efektiv kundër EG.5.

Pirola: Linja BA.2.86

Varianti i virusit BA.2.86 është gjithashtu një derivat i omikronit. Ai ndryshon nga varianti i tij i supozuar paraardhës BA.2 me 34 mutacione të reja në proteinën spike, duke e bërë atë në mënyrë të ngjashme divergjente nga format e mëparshme siç ishte Omicron më së fundi.

Sa e zakonshme është BA.2.86?

Deri më tani, varianti është gjetur në vetëm disa persona. Megjithatë, pak testime janë bërë tani në përgjithësi. Në veçanti, testet e përpunuara që përcaktojnë variantin e veçantë viral janë të rralla. Fakti që rastet e njohura vijnë nga tre kontinente (Amerika e Veriut, Azia dhe Evropa) dhe nuk janë të lidhura drejtpërdrejt, sugjeron se Pirola tashmë është përhapur pa u vënë re.

A është BA.2.86 më i rrezikshëm se variantet e mëparshme?

A janë vaksinat e përshtatura efektive kundër BA.2.86?

Vaksinat e disponueshme nga shtatori janë optimizuar për variantin XBB.1.5. Proteina e saj spike ndryshon nga ajo e Pirolës në 36 seksione. Prandaj, mbrojtja kundër infeksionit ka të ngjarë të reduktohet. Megjithatë, ekspertët besojnë se mbrojtja kundër kurseve të rënda mbetet ende.

Variante të tjera të njohura të virusit

Variante të tjera të virusit Sars-CoV-2 janë zhvilluar gjithashtu që ndryshojnë nga lloji i egër - por ekspertët aktualisht nuk i klasifikojnë ato si VOC. Këto shtame virusesh quhen "Variante të Interesit" (VOI).

Nuk është ende e qartë se çfarë ndikimi mund të kenë këto VOI në zhvillim në pandemi. Nëse ata pohojnë dhe mbizotërojnë ndaj shtameve të virusit tashmë qarkullues, ato gjithashtu mund të përmirësohen në VOC përkatëse.

Variantet me interes të veçantë

 • BA.4: Nëntipi Omicron, i parë i zbuluar në Afrikën e Jugut.
 • BA.5: Nëntipi Omicron, i parë i zbuluar në Afrikën e Jugut.

Variantet nën monitorim

Të ashtuquajturat "Variantet nën monitorim" (VUM) janë në fokus të gjerë – megjithatë, ka ende mungesë të të dhënave të besueshme dhe sistematike për to. Në shumicën e rasteve, vetëm dëshmitë e ekzistencës së tyre janë të disponueshme. Ato përfshijnë variante që ndodhin në mënyrë sporadike, si dhe pasardhës të "modifikuar" të mutacioneve tashmë të njohura.

Sipas ECDC, këto VUM të rralla aktualisht përfshijnë:

 • XD – varianti i parë i zbuluar në Francë.
 • BA.3 – nëntipi i variantit Omikron, i zbuluar për herë të parë në Afrikën e Jugut.
 • BA.2 + L245X – nëntipi i variantit omikron me origjinë të panjohur.

Variantet e pakësuara të virusit

Aq sa dinamikisht po evoluojnë ngjarjet e infeksionit në pandeminë e vazhdueshme të Corona, po ashtu është edhe kuptimi dhe vlerësimi shkencor i varianteve të virusit të përhapur në faza të ndryshme të pandemisë.

Alfa: Linja B.1.1.7

Varianti i koronavirusit Alpha (B.1.1.7) mezi po qarkullon më në Evropë, sipas zyrtarëve. Alfa u zbulua për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar dhe, duke filluar nga Anglia juglindore, është përhapur gjithnjë e më shumë në të gjithë kontinentin evropian që nga vjeshta e vitit 2020.

Linja B 1.1.7 kishte një numër jashtëzakonisht të lartë të ndryshimeve të gjeneve, me 17 mutacione. Disa nga këto mutacione ndikuan në proteinën spike - në mënyrë shumë domethënëse duke përfshirë mutacionin N501Y.

B.1.1.7 mendohet të ketë qenë rreth 35 për qind më ngjitës se Sars-CoV-2 i tipit të egër dhe u rrit gjithashtu shkalla e vdekshmërisë së vëzhguar nga infeksioni (pa vaksinim paraprak). Megjithatë, vaksinat e disponueshme dhanë mbrojtje të fortë.

Alpha është në rënie të fortë në marrëveshje me agjencitë zyrtare (ECDC, CDC si dhe OBSH).

Beta: Linja B.1.351

Mutanti ka shumë të ngjarë të jetë zhvilluar si rezultat i një infektimi të lartë të popullsisë së Afrikës së Jugut me virusin. Afrika e Jugut tashmë regjistroi shpërthime të koronës në shkallë të gjerë në muajt e verës të vitit 2020. Në fshatra në veçanti, virusi ndoshta gjeti kushte ideale për t'u përhapur me hapa të mëdhenj.

Kjo do të thotë se shumë njerëz tashmë ishin imun ndaj formës origjinale të Sars-CoV-2 – virusi duhej të ndryshonte. Studiuesit i referohen një situate të tillë si presioni evolucionar. Si rezultat, mbizotëroi një variant i ri virusi që ishte më i lartë se forma origjinale, sepse, ndër të tjera, është më ngjitës.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se vaksina Comirnaty gjithashtu ka efikasitet të lartë kundër prejardhjes B.1351. VaxZevria, nga ana tjetër, mund të ketë reduktuar efikasitetin, sipas një deklarate paraprake nga autorët Madhi et al.

Beta është në rënie të fortë në marrëveshje me agjencitë zyrtare (ECDC, CDC si dhe OBSH).

Gama: Linja P.1

Një tjetër VOC i quajtur P.1 – i njohur më parë si B.1.1.28.1, tani i quajtur Gamma – u zbulua për herë të parë në Brazil në dhjetor 2020. P.1 gjithashtu ka mutacionin e rëndësishëm N501Y në gjenomin e tij. Kështu, lloji i virusit P.1 konsiderohet shumë ngjitës.

Gama fillimisht evoluoi dhe u përhap në rajonin e Amazonës. Përhapja e variantit përkon me rritjen e shtrimeve në spital të lidhura me Covid-19 në këtë rajon në mes të dhjetorit 2020.

Gamma po bie ndjeshëm në marrëveshje me ekspertët nga ECDC, CDC dhe OBSH.

Variante të mëtejshme të de-përshkallëzuara

Edhe pse një numër i madh i varianteve të reja të virusit tashmë janë bërë të njohur, kjo nuk nënkupton automatikisht një kërcënim më të madh. Ndikimi i varianteve të tilla në incidencën (globale) të infeksionit ishte i vogël, ose ato u shtypën. Kjo perfshin:

 • Epsilon: B.1.427 si dhe B.1.429 – u zbulua për herë të parë në Kaliforni.
 • Eta: Zbuluar në shumë vende (B.1.525).
 • Theta: E caktuar më parë P.3, tani e reduktuar, e zbuluar për herë të parë në Filipine.
 • Kappa: Zbuluar së pari në Indi (B.1.617.1).
 • Lambda: Zbuluar për herë të parë në Peru në dhjetor 2020 (C.37).
 • Mu: Zbuluar për herë të parë në Kolumbi në janar 2021 (B.1.621).
 • Iota: Zbuluar për herë të parë në SHBA në zonën metropolitane të Nju Jorkut (B.1.526).
 • Zeta: E caktuar më parë P.2, tani e reduktuar, e zbuluar për herë të parë në Brazil.

Sa shpejt ndryshon Sars-CoV-2?

Në të ardhmen, Sars-CoV-2 do të vazhdojë të përshtatet me sistemin imunitar të njeriut dhe me një popullatë (pjesërisht) të vaksinuar përmes mutacioneve. Sa shpejt ndodh kjo varet kryesisht nga madhësia e popullsisë së infektuar në mënyrë aktive.

Sa më shumë raste të infeksionit të ketë – në nivel rajonal, kombëtar dhe ndërkombëtar – aq më shumë shumëfishohet koronavirusi – dhe aq më shpesh ndodhin mutacione.

Në krahasim me viruset e tjerë, megjithatë, koronavirusi ndryshon relativisht ngadalë. Me një gjatësi totale të gjenomit Sars-CoV-2 prej rreth 30,000 çifte bazash, ekspertët supozojnë një deri në dy mutacione në muaj. Për krahasim, viruset e gripit (gripi) ndryshojnë dy deri në katër herë më shpesh në të njëjtën periudhë.

Si mund ta mbroj veten nga mutacionet e koronavirusit?

Nuk mund të mbroheni në mënyrë specifike nga mutacionet individuale të koronavirusit – e vetmja mundësi është të mos infektoheni.

Si zbulohen mutacionet e koronavirusit?

Gjermania ka një sistem raportimi të ngushtë për të monitoruar viruset qarkulluese Sars-CoV-2 – ai quhet “sistemi i integruar i mbikëqyrjes molekulare”. Për këtë qëllim, autoritetet përkatëse shëndetësore, Instituti Robert Koch (RKI) dhe laboratorët e specializuar diagnostikues punojnë ngushtë së bashku.

Si funksionon sistemi i raportimit në rastin e mutacioneve të dyshuara?

Para së gjithash, çdo test i kryer profesionalisht pozitiv për koronavirusin i nënshtrohet raportimit të detyrueshëm në departamentin përkatës të shëndetit publik. Kjo përfshin testet e koronavirusit të kryera në një qendër testimi, në zyrën e mjekut tuaj, në farmacinë tuaj, apo edhe në objektet qeveritare – të tilla si shkolla. Megjithatë, vetë-testimet private janë të përjashtuara nga kjo.

Për më shumë informacion mbi testet e shpejta të koronavirusit për vetë-testim, shihni temën tonë speciale për vetë-testimin e Corona.

RKI më pas krahason të dhënat e raportuara dhe rezultatin e analizës së sekuencës në formë të pseudonimizuar. Pseudonimizuar do të thotë se nuk është e mundur të nxirren përfundime për një person individual. Megjithatë, ky informacion përbën bazën e të dhënave për shkencëtarët dhe aktorët në sistemin e kujdesit shëndetësor për të marrë një pasqyrë të saktë të situatës ekzistuese pandemike. Kjo mundëson vlerësimin më të mirë të mundshëm të situatës në mënyrë që të nxirren masa politike (nëse është e nevojshme).

Çfarë është analiza e gjenomit të sekuencës?

Një analizë e sekuencës së gjenomit është një analizë gjenetike e detajuar. Ai shqyrton sekuencën e saktë të blloqeve individuale të ndërtimit të ARN-së brenda gjenomit viral. Kjo do të thotë që gjenomi Sars-CoV-2, i cili përfshin rreth 30,000 çifte bazash, deshifrohet dhe më pas mund të krahasohet me atë të koronavirusit të tipit të egër.

Vetëm në këtë mënyrë mund të identifikohen mutacionet individuale në nivel molekular - dhe një caktim brenda "pemës familjare të koronavirusit" është i mundur.

Kjo gjithashtu e bën të qartë se jo çdo vend në botë është në gjendje të gjurmojë në detaje përhapjen e saktë të varianteve specifike të koronavirusit. Prandaj ka të ngjarë të ketë njëfarë pasigurie në të dhënat e disponueshme të raportimit.