Coronavirus: Kush është në rrezik në rritje?

Mosha e vjetër si një faktor rreziku

Grupi më i madh i rrezikut për raste të rënda janë të moshuarit. Nga mosha 40 vjeç, rreziku fillimisht rritet shumë ngadalë dhe më pas rritet gjithnjë e më shpejt - nga 0.2 përqind në ata nën 40 vjeç në deri në 14.5 përqind në ata mbi 80 vjeç.

Shpjegimi: në pleqëri, sistemi imunitar nuk është më aq i fuqishëm sa në vitet e reja - dhe ai bëhet gjithnjë e më i dobët (plakja imune). Meqenëse ende nuk ka ilaçe specifike për të luftuar virusin, vetë mbrojtjet e trupit duhet ta përballojnë atë vetë. Shumë të moshuarve u mungojnë gjithashtu rezervat e forcës për të përballuar tendosjen e një kursi të rëndë të sëmundjes.

Si duhet të sillem? Të moshuarit duhet të marrin masa paraprake të veçanta kundër infeksionit – edhe nëse ndihen ende të aftë. Mbrojtja më e mirë është një vaksinim kundër Sars-CoV-2. Bëhet veçanërisht kritike nëse pleqërisë i shtohet një gjendje para-ekzistuese – dhe ky është rasti për shumicën e të moshuarve.

Njerëzit me kushte para-ekzistuese

Ajo që vërehet me sëmundjet e tjera infektive vlen edhe për Covid-19: njerëzit që tashmë janë të dobësuar nuk mund ta përballojnë lehtësisht një infeksion me koronavirusin e ri. Kushtet para-ekzistuese – për shembull sëmundjet e zemrës, sëmundjet kronike të frymëmarrjes dhe çrregullimet metabolike si diabeti – mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në rrjedhën e sëmundjes.

Është gjithashtu e rëndësishme që njerëzit e tjerë që jetojnë në një familje me pacientë të rrezikuar të kenë kujdes të veçantë për të siguruar që ata të mos prezantojnë Sars-CoV-2. Masat më të rëndësishme mbrojtëse përfshijnë

  • Vaksinimi kundër Sars-CoV-2
  • Sa më pak kontakt social me njerëzit jashtë shtëpisë tuaj
  • Respektimi i rreptë i rregullave të distancës sociale (të paktën 1.5, mundësisht 2 metra)

Lexoni më shumë rreth masave mbrojtëse në artikullin “Covid-19: Si mund ta mbroj veten?”

Sëmundjet kardiovaskulare

Njerëzit me sëmundje kardiovaskulare si dështimi i zemrës ose sëmundja koronare e zemrës (CHD) kanë më shumë gjasa të vuajnë nga një infeksion koronavirus. Sipas të dhënave kineze, një në dhjetë njerëz që vuajnë gjithashtu nga sëmundjet e zemrës vdesin nga Covid-19. Fondacioni Gjerman i Zemrës këshillon: "Rritja e kujdesit po, por ju lutemi mos kini shumë frikë."

Shpjegimi: çdo infeksion e ngarkon zemrën shtesë. Në raste të rënda, pacientët zhvillojnë pneumoni me gulçim. Si rezultat, gjaku nuk pasurohet më me aq oksigjen si zakonisht. Zemra përpiqet ta kompensojë këtë dhe pompon më fort se zakonisht. Zemrat e dëmtuara pushtohen më shpejt sesa ato të shëndetshme.

Përveç kësaj, një infeksion me koronavirusin e ri mund të prekë drejtpërdrejt edhe zemrën.

tension të lartë

Njerëzit që vuajnë vetëm nga presioni i lartë i gjakut janë gjithashtu të rrezikuar nga infeksioni Sars-CoV-2.

Shpjegimi: Nuk dihet ende me siguri pse nivelet e ngritura të presionit të gjakut mund të kenë një efekt të pafavorshëm në rrjedhën e Covid-19. Si rregull, enët e gjakut te pacientët me hipertension dëmtohen dhe mund të përshtaten dobët vetëm me sistemin e qarkullimit të gjakut që është ndryshuar nga infeksioni. Përveç kësaj, hipertensioni është një nga shkaqet më të zakonshme të dështimit të zemrës. Dhe kjo nga ana tjetër favorizon kurse të rënda të Covid-19.

Cfare duhet te bej? Pacientët me presion të lartë të gjakut duhet të sigurohen që presioni i gjakut të kontrollohet mirë në kohën e koronavirusit. Prandaj, është e rëndësishme që të merrni ilaçin tuaj të presionit të lartë të gjakut në mënyrë të besueshme.

Diabet

Sipas Shoqatës Gjermane të Diabetit (DDG), diabetikët e rregulluar mirë nuk kanë aktualisht një rrezik më të lartë të kurseve të rënda të infeksionit Sars-CoV-2.

Megjithatë, gjatë shpërthimit të madh në Kinë, numri i vdekjeve në mesin e pacientëve me diabet ishte më i lartë se tek personat e tjerë të infektuar.

Cfare duhet te bej? Pacientët me diabet më pak të kontrolluar duhet të përpiqen të optimizojnë kontrollin e tyre të glukozës në gjak në konsultim me mjekun e tyre. Ata do të përfitojnë nga kjo jo vetëm në situatën aktuale të infeksionit, por edhe më vonë.

Sëmundjet kronike të frymëmarrjes (astma, COPD)

Njerëzit me sëmundje kronike të frymëmarrjes gjithashtu kanë një rrezik më të lartë për kurse të rënda. Këto përfshijnë, për shembull, pacientët me COPD, astmë, fibrozë pulmonare ose sarkoidozë.

Shpjegimi: Në sëmundjet kronike të mushkërive, funksioni pengues i rrugëve të frymëmarrjes dobësohet. Prandaj, patogjenët si koronavirusi mund të depërtojnë më lehtë dhe të shkaktojnë pneumoni të rëndë. Në fakt, rreziku i dështimit akut të mushkërive është gjithashtu më i lartë tek njerëzit me mushkëri të dëmtuara më parë.

Cfare duhet te bej? Ashtu si të gjitha grupet e tjera të rrezikut, njerëzit me sëmundje të mushkërive duhet të marrin masa veçanërisht të rrepta mbrojtëse dhe të vaksinohen.

Disa njerëz me sëmundje të mushkërive janë gjithashtu të shqetësuar sepse kanë frikë se ilaçet e tyre që përmbajnë kortizon mund të dobësojnë më tej mbrojtjen imune të mushkërive të tyre. Megjithatë, Liga Gjermane e Frymëmarrjes shkruan se pacientët e rregulluar mirë nuk duhet të ndryshojnë apo edhe të ndërpresin mjekimin e tyre, edhe në kohë korona.

Ekziston gjithashtu një rrezik real që reduktimi ose ndalimi i mjekimit mund të shkaktojë përkeqësimin e astmës në një mënyrë të rrezikshme.

duhanpirësit

Pirja e duhanit dëmton rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. Në fakt, duhanpirësit janë më të rrezikuar të pësojnë pneumoni të rëndë si pasojë e një infeksioni Covid-19. Sa i lartë është rreziku varet kryesisht nga sa duhan personi në fjalë dhe sa kohë ka qenë duhanpirës.

Prandaj, ekspertët këshillojnë njerëzit që të heqin dorë nga cigaret dhe të ngjashme tani. Edhe nëse dikush ka pirë duhan për një kohë të gjatë, lënia e duhanit menjëherë mund të ketë një efekt pozitiv në rrjedhën e një infeksioni me Sars-CoV-2.

Mund të mësoni më shumë rreth kësaj në artikullin tonë “Coronavirus: duhanpirësit sëmuren më rëndë”

Sëmundjet e kancerit

Sipas Institutit Robert Koch, pacientët me kancer kanë gjithashtu një rrezik më të lartë të kurseve të rënda të sëmundjes COVID-19. Megjithatë, një rrezik më i lartë i vdekjes nuk vlen për të gjithë pacientët me kancer, veçanërisht jo për ata që kanë qenë të sëmurë për një kohë të gjatë.

Sipas Shërbimit Gjerman të Informacionit për Kancerin, aktualisht ka pak njohuri se si pacientët me kancer reagojnë ndaj koronavirusit. Në fakt, sistemi i tyre imunitar mund të dobësohet nga faktorë të ndryshëm dhe në këtë mënyrë të favorizojë depërtimin dhe përhapjen e viruseve.

  • Megjithatë, një sistem imunitar i dobësuar rëndë mund të jetë gjithashtu rezultat i terapive të kancerit (p.sh. kimioterapia, radioterapia, terapia e synuar, terapia me antitrupa, transplantimi i qelizave burimore të gjakut ose terapia e qelizave CAR-T). Faktori vendimtar është se sa rëndë është stresuar sistemi imunitar.

Sidoqoftë, Shoqata Gjermane për Hematologjinë dhe Onkologjinë Mjekësore (DGHO) rekomandon të mos shtyhet ose pezullohet terapia e planifikuar e kancerit. Trajtimi i shpejtë i kancerit është zakonisht vendimtar për shanset e pacientit për të mbijetuar. Vetëm pas shqyrtimit të kujdesshëm mjekësor, aktualisht mund të ketë kuptim të shtyhet trajtimi në rastet individuale të kancerit të mirë-kontrollueshëm.

Edhe pacientët me kancer kanë prioritet për vaksinim. Megjithatë, terapia e kancerit mund të dobësojë zhvillimin e mbrojtjes imune. Intervali optimal është tre, mundësisht gjashtë muaj pas trajtimit të fundit.

imunodeficiencës

Një sistem imunitar i dobësuar gjithmonë paraqet një rrezik në rritje të infeksioneve dhe sëmundjeve të rënda pasuese – përfshirë Covid-19. Bëhet një dallim midis grupeve të mëposhtme të pacientëve:

  • Njerëzit me imunodefiçencë kongjenitale
  • Personat me imunodefiçencë të fituar, p.sh. personat e infektuar me HIV që nuk marrin terapi

Marrja e ilaçeve imunosupresive

Rrjedhimisht, pacientët që duhet të marrin ilaçe afatgjatë që shtypin sistemin imunitar (imunosupresues si kortizoni) janë gjithashtu në rrezik më të madh. Këto përfshijnë në veçanti

  • Pacientët me një sëmundje autoimune, p.sh. sëmundjet inflamatore reumatike në të cilat sistemi imunitar sulmon indet e trupit
  • Pacientët pas transplantimit të organeve, ku mjekimi duhet të parandalojë sistemin imunitar që të refuzojë organet e transplantuara

Shkalla në të cilën ilaçi rregullon sistemin imunitar varet nga përbërësi aktiv dhe doza përkatëse. Është e rëndësishme të mos ndaloni ose reduktoni mjekimin pa u konsultuar me mjekun tuaj. Pasojat negative shëndetësore mund të jenë serioze.

Sëmundjet e mëlçisë dhe veshkave

Instituti Robert Koch i konsideron njerëzit me sëmundje të mëlçisë, si cirroza ose hepatiti, si të rrezikuar nga një kurs i rëndë i Covid-19. Në fakt, disa njerëz të infektuar kanë rritur vlerat e mëlçisë, edhe nëse më parë nuk kishin sëmundje të mëlçisë. Kjo nuk është e pazakontë në sëmundjet infektive.

Situata është e ngjashme me pacientët me dëmtim të veshkave. Instituti Robert Koch gjithashtu i konsideron ata të rrezikuar. Megjithatë, ende nuk është vërtetuar se ata kanë më shumë gjasa të sëmuren rëndë apo edhe të vdesin nga Covid-19. Studimet aktuale tregojnë se pacientët që janë infektuar me Covid-19 kanë më shumë gjasa të zhvillojnë mosfunksionim të veshkave dhe dëmtim të funksionit të veshkave. Nuk duket ende të ketë të dhëna se si kjo ndikon në sëmundjen ekzistuese të veshkave.

Por

Burrat dhe gratë kontraktohen me Covid-19 afërsisht në të njëjtën shkallë, por rreziku i vdekjes është 31 deri në 47 përqind më i lartë për burrat. Në Gjermani, 3.1 për qind e burrave të njohur të infektuar vdiqën, por vetëm 2.7 për qind e grave. Ka arsye të ndryshme të mundshme për këtë. Për shembull, qelizat e meshkujve janë të pajisura me më shumë receptorë ACE2, përmes të cilëve virusi depërton në qeliza. Përveç kësaj, sistemi imunitar i grave është përgjithësisht më aktiv dhe për këtë arsye është më i pajisur për të luftuar infeksionet.

gratë shtatzëna

Rastet e rënda vërehen më shpesh edhe tek gratë shtatzëna. Ndoshta sepse sistemi imunitar mbyllet gjatë shtatzënisë në mënyrë që të tolerojë fetusin. Prandaj rekomandohet vaksinimi për gratë shtatzëna me kushte para-ekzistuese si diabeti ose obeziteti.

Gratë obeze