Cotrimoxazole: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon kotrimoksazoli

Cotrimoxazole është një preparat i kombinuar i antibiotikëve sulfametoksazol dhe trimethoprim. Të dyja substancat pengojnë formimin e acidit folik në baktere dhe kërpudha të caktuara. Kjo është e nevojshme për sintezën e disa blloqeve të ndërtimit të materialit gjenetik (timidina dhe purina). Cotrimoxazole ndërpret sintezën e acidit folik në dy mënyra të ndryshme:

  • Trimetoprim frenon enzimën reduktazë të acidit dihidrofolik, e cila konverton pararendësin e acidit folik në produktin përfundimtar, acidin tetrahidrofolik. Kjo gjithashtu ndalon formimin e blloqeve të ndërtimit të ADN-së dhe parandalon bakteret të shumohen.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes nga goja (perorale), kotrimoxazoli absorbohet kryesisht në gjak nëpërmjet mukozës së zorrëve. Përqendrimet maksimale plazmatike të dy përbërësve aktivë arrihen pas rreth dy deri në katër orë.

Trimethoprimi ekskretohet nga veshkat pas rreth dymbëdhjetë orësh, dhe gjysma e sulfametoksazolit pas rreth dhjetë orësh (gjysmë jetë). Në rast të mosfunksionimit të veshkave, gjysma e jetës zgjatet në përputhje me rrethanat.

Kotrimoxazoli përdoret veçanërisht shpesh për infeksionet bakteriale të traktit urinar. Ndihmon gjithashtu me infeksionet bakteriale të rrugëve të sipërme dhe të poshtme të frymëmarrjes, organeve gjenitale femërore dhe mashkullore dhe traktit gastrointestinal.

Si përdoret kotrimoxazoli

Cotrimoxazole mund të përshkruhet si lëng, tretësirë ​​ose tabletë me përqendrime të ndryshme të përbërësit aktiv.

Për trajtimin e pneumonisë së shkaktuar nga kërpudhat (Pneumocystis jiroveci) te pacientët me mungesë imuniteti, kotrimoksazoli duhet të përdoret katër herë më i lartë.

Kohëzgjatja e terapisë varet nga ashpërsia e sëmundjes dhe rrjedha e sëmundjes. Si rregull, trajtimi zgjat pesë deri në tetë ditë. Duhet të merret gjithmonë pas vaktit.

Cilat janë efektet anësore të kotrimoxazolit?

Efektet anësore të rastit përfshijnë rritjen ose uljen e kaliumit në gjak, dëmtimin e mëlçisë për shkak të mbështetjes së biliare (hepatoza kolestatike) dhe tringëllimë në veshët.

Kur nuk duhet të merret cotrimoxazole?

contraindications

Cotrimoxazole nuk duhet të përdoret në:

  • mbindjeshmëria ndaj ndonjë prej substancave aktive
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose veshkave
  • ndryshime anormale në numërimin e gjakut
  • mungesa e enzimës glukozë-6-dehidrogjenazë
  • osteomielit (pezmatim i palcës kockore)

Ndërveprimet

Kotrimoxazoli ka një efekt më të fortë se sa synohet nëse medikamentet që lehtësojnë urinimin (p.sh. probenecidi) merren në të njëjtën kohë. E njëjta gjë vlen edhe për përdorimin e njëkohshëm me barna anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDs, p.sh., ibuprofen ose acid acetilsalicilik).

Barbituratet (si p.sh. fenobarbitali) dhe fenitoina (ilaç për epilepsinë) rrisin mundësinë e efekteve anësore në kombinim me kotrimoksazol.

Marrja e antibiotikëve si kotrimoxazoli mund të dëmtojë efektin e kontraceptivëve oralë (pilulës). Prandaj, si rregull i përgjithshëm, nëse jeni duke marrë pilulën, duhet të përdorni edhe një metodë mekanike kontracepsioni, si prezervativët, gjatë trajtimit me antibiotikë dhe për shtatë ditë pas kësaj ose deri në fund të pushimit të pilulës tjetër, për të qenë në ana e sigurt.

Afati i moshës

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Nënat shtatzëna nuk duhet të marrin përbërësin aktiv gjatë shtatzënisë, pasi ende nuk është hetuar në mënyrë adekuate se si cotrimoxazole ndikon tek fëmija i palindur. Megjithëse studimet e deritanishme nuk tregojnë asnjë efekt të dëmshëm, gjithsesi kotrimoksazoli mbetet një antibiotik i zgjedhjes së dytë në shtatzëni.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë kotrimoksazol

Cotrimoxazole është në dispozicion në Gjermani, Austri dhe Zvicër si lëng, tretësirë ​​ose në formë tabletash nga farmacitë me recetën e mjekut.