Kolla tek foshnjat: Shkaqet, Trajtimi

Çfarë është kolla?

Foshnjat kolliten shpesh. Kollitja është një refleks mbrojtës. Ai mbart grimcat e thithura (pluhur, mbetje qumështi ose qull, etj.) si dhe mukozë dhe sekrecione që grumbullohen në rrugët e frymëmarrjes në drejtim të jashtëm.

Megjithatë, kolla mund të jetë gjithashtu një simptomë e një sëmundjeje. Në shumicën e rasteve, ky është një infeksion i traktit të sipërm respirator, siç është ftohja. Në raste të rralla, presioni i jashtëm në trake shkakton kollën.

Çfarë lloj kolle ka fëmija im?

Megjithatë, kolla tek foshnjat (ose moshat e tjera) jo vetëm që mund të ketë shkaqe të ndryshme, por edhe të tingëllojë ndryshe. Për shembull, kolla e fëmijës suaj mund të ketë cilësitë e mëposhtme:

 • joproduktive, e thatë (pa pështymë)
 • produktiv, i lagësht (me pështymë)
 • që leh
 • kërcitje (për shkak të sekretimit në rrugët e frymëmarrjes)
 • shkëputur

Nëse kolla shoqërohet me gulçim, pacienti duhet të marrë menjëherë trajtim mjekësor!

Nga zhurma e kollës, shpesh është e mundur të nxirren përfundime për shkakun e mundshëm të kollës. Shembuj:

 • Një kollë e thatë e lehur shpesh tregon pseudo-krup - veçanërisht nëse ndodh gjatë natës dhe shoqërohet me një fërshëllimë ose tingull frymëmarrjeje (stridor). Për fëmijët e vegjël, kjo sëmundje virale mund të jetë e rrezikshme sepse ënjtja e mukozës në trake mund të shkaktojë shqetësime në frymëmarrje.
 • Një kollë e lagësht dhe vrullëse sinjalizon shumë sekrecione në rrugët e frymëmarrjes. Bronkiti akut shpesh shoqërohet me një kollë të tillë "produktive" më vonë gjatë rrjedhës së sëmundjes.

Sa zgjat kolla?

Në shumicën e rasteve, kolla zgjat vetëm disa ditë dhe më pas largohet nëse nuk shkaktohet nga ndonjë infeksion.

Kollitjet kronike që zgjasin me javë të tëra mund të jenë për shkak të astmës, bronkitit kronik ose kollës së mirë, për shembull. Nëse ka duhanpirës në familje, kolla kronike tek foshnja mund të jetë gjithashtu për shkak të thithjes së vazhdueshme të tymit të duhanit.

Mjekët i referohen kollitjeve që zgjasin deri në tre javë si akute. Ata zakonisht i referohen një kollë kronike kur dikush kollitet për më shumë se tetë javë. Një kollë që zgjat nga tre deri në tetë javë quhet subakute.

Çfarë mund të bëhet me kollën?

Shumë shpesh, kollitja është një shenjë se rrugët e frymëmarrjes janë të irrituar, për shembull, nga mukusi ose patogjenët. Qëllimi i kollitjes është të pastrojë rrugët e frymëmarrjes nga "irrituesit". Ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj me masat e mëposhtme:

 • Fëmija juaj duhet të pijë mjaftueshëm dhe në mënyrë të përsëritur për të mbajtur rrugët e frymëmarrjes me lagështi.
 • Ajri i thatë i ngrohjes irriton më tej mukozën kur kollitet. Varja e rrobave të lagura ose peshqirëve të lagur në dhomë njomet ajrin në dhomë.
 • Ju duhet të përdorni vetëm preparate kundër kollës (për kollën e thatë irrituese) sipas udhëzimeve të mjekut tuaj. Edhe pse ato ndrydhin dëshirën për kollë, ato gjithashtu parandalojnë pastrimin e tubave bronkial dhe ndonjëherë mund të shtypin edhe dëshirën për të marrë frymë.

Kur të shihni një mjek.

Në raste të caktuara duhet patjetër të keni një kollë tek foshnja e sqaruar nga mjeku. Kjo vlen, ndër të tjera, për:

 • Bebet nën tre muajsh
 • kollë e rëndë
 • fillimi i papritur i një kolle të leh
 • kollitja në kontekstin e një infeksioni të gripit, nëse vazhdon e pandërprerë për një javë ose përkeqësohet ose bëhet e dhimbshme pas disa ditësh
 • kollë që përsëritet shumë shpesh ose zgjat për një kohë të gjatë
 • Kollë me temperaturë të lartë
 • kollë me gulçim

Nëse foshnja juaj shfaq edhe shenja të lehta të gulçimit kur kollitet (lëkurë gri, "tërheqje" e dëgjueshme kur merr frymë, apo edhe buzë blu), duhet të shkoni menjëherë në klinikë ose të shihni pediatrin!