Coksarthrosis (Artriti i Hip): Terapia & Prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Simptomatik, konservativ me qetësues kundër dhimbjeve, terapi lëvizjeje dhe të tjera; ruajtja e kyçeve kirurgjikale ose në disa raste proteza e kyçeve.
 • Simptomat: Dhimbja në ijë, veçanërisht me mbajtjen e peshës, rritjen e palëvizshmërisë së nyjës së hipit, përkulja është e vështirë; çalimi për të pushuar është tipik
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: konsumimi i lidhur me moshën, përdorimi i tepërt dhe përdorimi jo i duhur për shkak të sportit ose profesionit; faktorë të pashpjegueshëm; osteoartriti sekondar për shkak të lëndimeve ose sëmundjeve të mëparshme
 • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi fizik, ekzaminimi me rreze X, imazhet me rezonancë magnetike dhe tomografi kompjuterike
 • Prognoza: Osteoartriti nuk është i shërueshëm; Terapia konservative dhe kirurgjia lehtësojnë dhimbjen dhe ruajnë lëvizshmërinë e kyçeve.
 • Parandalimi: Shmangni stresin e tepërt dhe të pasaktë në sport dhe në punë; përdorni teknika pune që janë të lehta në nyje; shërojnë dhe kurojnë siç duhet lëndimet dhe sëmundjet e kyçeve dhe ekstremiteteve.

Çfarë është koksartroza?

Në koksartrozë (koksartrozë, osteoartrit i kofshës), nyja e hipit konsumohet. Ai përbëhet nga dy pjesë:

 • Priza e kyçit të kofshës (e formuar nga kocka e legenit).
 • @ koka e nyjës së kofshës (e formuar nga kocka e femurit)

Koksartroza është një gjendje e zakonshme, rreziku i së cilës rritet me moshën. Megjithatë, të rinjtë me kushte të caktuara paraekzistuese mund të zhvillojnë gjithashtu koksartrozë.

Si mund të trajtohet koksartroza?

Mjekët rekomandojnë disa masa të përgjithshme për koksartrozën, ashtu si për format e tjera të artrozës. Këto përfshijnë heqjen e presionit nga nyja e prekur. Prandaj mjekët këshillojnë pacientët me mbipeshë që të humbin peshë. Pastaj më pak peshë trupore peshon në nyjen e ijeve. Mjetet ndihmëse për ecje si bastun ose paterica mbështesin nyjen e ijeve.

Është gjithashtu e rëndësishme të lëvizni rregullisht nyjen e kofshës pa e ngarkuar shumë atë. Sportet si noti janë veçanërisht të përshtatshme për këtë. Fizioterapia, masat fizike (të tilla si ultratinguj, elektroterapia ose hidroterapia, aplikimet e ngrohjes dhe të ftohtit) dhe mjekimi gjithashtu ndihmojnë në uljen e simptomave të koksartrozës.

Ekzistojnë të dhëna shkencore kontradiktore ose të pamjaftueshme për metodat alternative të trajtimit (siç janë ilaçet bimore) dhe injeksionet në nyje (me "kortizon" ose acid hialuronik), ndër të tjera. Pavarësisht, ato mund të ndihmojnë në raste individuale, shpesh si një shtesë e terapisë konvencionale. Është mirë që të konsultoheni me mjekun tuaj për këshilla.

Mund të lexoni më shumë rreth masave të përgjithshme dhe konservatore për koksartrozën dhe format e tjera të osteoartritit në artikullin Osteoartriti.

Ndonjëherë simptomat e koksartrozës nuk mund të përmirësohen me masat e mësipërme. Atëherë mund të ketë kuptim të futni një nyje artificiale të hipit. Në këtë rast, mjeku zëvendëson kokën e femurit, acetabulumin ose të dyja pjesët kockore me një protezë.

Ekzistojnë proteza të ndryshme të ijeve, të cilat ndërtohen, formohen dhe fiksohen ndryshe. Cila protezë është më e përshtatshme në një rast individual varet nga faktorë të ndryshëm. Për shembull, mosha e pacientit, struktura e kockave, faza e sëmundjes dhe çdo alergji ndaj disa materialeve të protezës luajnë të gjitha një rol.

Vend ankorimi

Tek të rinjtë, mjeku preferon të përdorë proteza pa çimento. Në pacientët e moshuar, megjithatë, ai shpesh çimenton nyjen artificiale të hipit.

Protezat pa çimento kanë përparësinë se zëvendësohen më lehtë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për të rinjtë. Në fund të fundit, një nyje artificiale e hipit nuk zgjat pafundësisht dhe më pas duhet të zëvendësohet.

Për të ankoruar protezën është e nevojshme edhe një strukturë e fortë kockore, gjë që zakonisht ndodh me të rinjtë. Nga ana tjetër, pacientët e moshuar shpesh vuajnë nga osteoporoza. Prandaj, për ta, një protezë shpesh mund të fiksohet vetëm me çimento.

Materiale

Protezat e ijeve janë bërë nga materiale të ndryshme. Kjo i bën ato të qëndrueshme dhe elastike në mënyra të ndryshme.

Një disk i vogël rrëshqitës midis kokës së femurit dhe acetabulumit është bërë zakonisht prej plastike polietileni ose qeramike. Pjesët e tjera të protezës janë bërë nga metale të ndryshme (si p.sh. titani, krom, kobalt) ose qeramikë.

Kombinimi i materialeve quhet një çift i veshjes. Çiftimi rrëshqitës metal-polietileni është shumë i zakonshëm. Në këtë rast, koka e bashkimit metalik rrëshqet në filxhanin e veshur me polietileni. Polietileni është shumë i butë dhe konsumohet shpejt nëse pacienti lëviz shumë.

Përndryshe, është e mundur që pacienti të zgjedhë një çift mbajtës metal-mbi metal. Disavantazhi i kësaj është se metali futet më lehtë në trup. Prandaj, nuk është i përshtatshëm për pacientët me alergji ndaj metaleve. Përveç kësaj, zhurmat e klikimeve janë të mundshme kur pacienti lëviz.

Një palë rrëshqitje qeramike nuk shkakton alergji ndaj metaleve dhe rrallëherë konsumohet. Megjithatë, ajo prishet më shpejt. Prandaj është i dobishëm vetëm në disa raste.

përkujdesje e mëtejshme

Si rregull, operacioni i hipit pasohet nga rehabilitimi. Atje, pacienti stërvit në mënyrë specifike muskujt e tij. Përveç kësaj, ai mëson se si të ngarkojë dhe lëvizë nyjen e kofshës në mënyrë korrekte Kjo varet, ndër të tjera, nga operacioni i zgjedhur.

komplikimet

Instalimi i një proteze hip mund të sjellë komplikime:

 • Menjëherë pas operacionit, mund të formohet lehtësisht një mpiksje gjaku. Në disa raste, kjo mpiksje bllokon një enë (trombozë, emboli). Megjithatë, kjo zakonisht mund të parandalohet me ilaçe të përshtatshme për hollimin e gjakut.
 • Në disa pacientë me koksartrozë, një nerv dëmtohet gjatë operacionit. Kjo ndryshon ndjesinë në këmbë në disa raste.
 • Shpesh, këmbët nuk kanë më të njëjtën gjatësi pas operacionit. Prandaj, shumë pacientë me osteoartrit të ijeve duhet të veshin këpucë me thembra balancuese pas operacionit.
 • Në disa pacientë me koksartrozë të operuar, nyja e hipit osifikohet. Atëherë mund të zhvendoset vetëm në një masë të kufizuar.
 • Në disa pacientë, zëvendësimi i kyçit artificial lirohet dhe duhet zëvendësuar.
 • Në disa raste, koka e femurit rrëshqet nga foleja. Mjekët e quajnë këtë si dislokim. Gjithashtu është e mundur që kocka rreth protezës të thyhet (frakturë periprotetike).
 • Pra, operacioni i kofshës për koksartrozën mbart disa rreziqe dhe kërkon edukim dhe këshilla të mira nga mjeku.

Operacionet e ruajtjes së përbashkët

Për shembull, gjatë një endoskopie të përbashkët (arthroskopia), mjeku heq grimcat e shkëputura të kyçit. Në këtë mënyrë, strukturat e tjera të kyçeve mund të ekzaminohen dhe trajtohen nëse është e nevojshme. Ndërhyrjet për ruajtjen e kyçeve zakonisht nuk janë më të përshtatshme për koksartrozën e avancuar.

Simptomat

Personat e prekur nga koksartroza shpesh kanë dhimbje në ije dhe janë më të palëvizshëm. Ata shpesh e vërejnë këtë kur lidhin këpucët ose veshin çorape.

E ashtuquajtura çalimi i shkarkimit ose çalimi i kursyer është veçanërisht tipik për osteoartritin në nyjen e ijeve. Pacientët çalojnë për të bërë më pak tendosje në kyçin e dëmtuar. Përveç kësaj, ata shpesh e kthejnë nyjen e prekur të hipit nga jashtë, në mënyrë që maja e këmbës të tregojë gjithashtu nga jashtë. Shumë të sëmurë gjithashtu përjetojnë dhimbje kur shtypin në ijë ose në kyçin e jashtëm të kofshës.

Për më shumë rreth simptomave të mundshme të koksartrozës (dhe formave të tjera të osteoartritit), shihni artikullin Simptomat e osteoartritit.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sëmundje të ndryshme mund të dëmtojnë ijën dhe nxisin koksartrozën. Këto përfshijnë thyerje të kockave të kyçit të kofshës, inflamacion të kyçeve dhe sëmundje metabolike.

Në shumë raste, një shkak specifik nuk mund të përcaktohet, por konsumimi i lidhur me moshën, si dhe mbingarkesa dhe ngarkimi i gabuar i kyçit konsiderohen si shkaqet kryesore. Koksartroza konsiderohet forma më e zakonshme e veshjes së kyçeve tek njerëzit.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Nëse dyshohet për koksartrozë, mjeku fillimisht pyet për historinë mjekësore të pacientit. Për ta bërë këtë, ai flet në detaje me pacientin dhe bën, për shembull, pyetjet e mëposhtme:

 • Sa metra ecni pa dhimbje?
 • A është e mundur që ju të përkuleni në dysheme?
 • Keni probleme me ngjitjen e shkallëve?
 • E keni të vështirë të vishni çorape apo këpucë?
 • Keni dhimbje kur jeni ulur apo shtrirë?
 • A keni apo keni pasur ndonjë gjendje ose lëndim para-ekzistues në zonën e ijeve?

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik. Mjeku ekzaminon modelin e ecjes së pacientit dhe kontrollon lëvizshmërinë në nyjen e hipit. Testet imazherike si rrezet X tregojnë shenja konsumimi në nyjen e kofshës në rastet e koksartrozës.

Mund të lexoni më shumë se si diagnostikohet koksartroza ose forma të tjera të osteoartritit në artikullin Osteoartriti.

Prognoza dhe rrjedha e sëmundjes

Si të gjitha osteoartritet, koksartroza zakonisht nuk është e shërueshme. Megjithatë, në shumë raste, terapia konservative dhe veçanërisht ushtrimet mund të lehtësojnë dhimbjen dhe të mbajnë ijën të lëvizshme.

Në rrethana të caktuara dhe në varësi të aktivitetit, koksartroza ndikon në aftësinë për të punuar. Nëse dhe si ndikon koksartroza në një paaftësi të mundshme profesionale apo edhe paaftësi të rëndë, varet nga rasti individual, aktiviteti dhe ashpërsia e simptomave. Në varësi të aktivitetit profesional, njohja si sëmundje profesionale është gjithashtu e mundur nëse artroza mund të gjurmohet në mënyrë specifike në disa strese profesionale në nyje, për shembull.

Kontakti i parë, edhe për konstatimin e paaftësisë për punë, është zakonisht mjeku i familjes ose ortopedi.

Pas një operacioni, shpesh është e nevojshme një periudhë pushimi dhe rehabilitimi, e cila mund të zgjasë disa javë apo edhe muaj, në varësi të rastit.

Parandalim

Në përgjithësi, është e dobishme të shmangni mbingarkimin dhe ngarkimin e gabuar ose ngarkimin e njëanshëm të kyçeve për të parandaluar artrozën. Për shembull, disa teknika mbajtjeje ose pune, si dhe mjete teknike që lehtësojnë nyjet janë të dobishme.

Ushtrimet e rregullta, të balancuara mirë, veçanërisht sportet, kanë gjithashtu shumë efekte parandaluese. Në veçanti, noti është një sport i përshtatshëm edhe për ata që tashmë janë prekur nga koksartroza.

Për të parandaluar koksartrozën dytësore si pasojë e një dëmtimi ose sëmundjeje, është e rëndësishme ta shëroni dhe kuroni siç duhet. Masat e rehabilitimit mund të jenë të dobishme në këtë drejtim.