Kapaku i djepit: Simptomat, shkaqet, diagnoza

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Lëkurë e shkallëzuar, nyje dhe vezikula të kuqe, kore e verdhë, veçanërisht në lëkurën e kokës.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Predispozita trashëgimore dhe faktorë të jashtëm
 • Diagnoza: Ekzaminimi fizik, nëse ekzistojnë tipare karakteristike, historia familjare
 • Trajtimi: Kremrat dhe pomadat speciale që pengojnë inflamacionin dhe lehtësojnë kruajtjen
 • Kursi dhe prognoza: kohëzgjatja deri në dy vjet, kalim i mundshëm në simptoma të tjera të neurodermatitit
 • Parandalimi: Ushqyerja me gji mund të jetë një metodë parandalimi. Kujdesi i mirë i lëkurës ndihmon në parandalimin e përkeqësimit të zgjebeve të qumështit.

Çfarë është kapaku i djepit?

Termi kapak djepi i referohet zonave të lëkurës me kore të verdhë-kafe në kokë dhe fytyrë të shumë foshnjave. Koret në pamje ngjajnë me qumështin e djegur - prandaj emri "korja e qumështit". Megjithatë, përveç emrit, ndryshimet inflamatore të lëkurës nuk kanë të bëjnë fare me qumështin.

Kapaku i djepit si një pararojë e neurodermatitit

Më shumë se gjysma e fëmijëve me dermatit atopik kishin kapakun e djepit si simptomë të parë kur ishin foshnje. Megjithatë, ndonjëherë, shenjat e para të neurodermatitit nuk zhvillohen deri në moshën shkollore. Rreth 10 deri në 15 për qind e fëmijëve parashkollorë janë të paktën përkohësisht të prekur nga ekzema atopike. Kjo e bën ekzemën atopike tek fëmijët një nga sëmundjet më të përhapura të lëkurës.

Kombinimi i shpeshtë i neurodermatitit, etheve të barit (rinitit alergjik) dhe astmës alergjike është i habitshëm. Mjekët i përmbledhin këto tre sëmundje nën termin "grup atopik i formave". Nuk është e pazakontë që kapaku i djepit të shfaqet tek foshnjat si pararojë e parë, nga e cila zhvillohen sëmundje të tjera alergjike në moshë madhore. Megjithatë, sëmundjet atopike ndodhin edhe individualisht.

Si shfaqet kapaku i djepit?

Kapaku i djepit është emri që i jepet kores së verdhë në kafe që formohet në skuqje. Në shumë foshnje, ekzema përhapet në krahë, këmbë dhe në pjesën e sipërme të trupit. Zona e pelenës preket rrallë.

Ashtu si vetë dermatiti atopik, kapaku i djepit shkakton kruajtje intensive. Tek foshnjat shumë të vogla, kjo fillimisht shfaqet me të qara të shpeshta dhe netë shumë të shqetësuara. Sapo foshnja fillon të gërvishtet, zhvillimi i kapelës së djepit intensifikohet. Kërvishtja e lëkurës krijon pika hyrëse për bakteret, të cilat shpesh çojnë në vatra më të mëdha të inflamacionit.

Urtikaria e kokës ose kapaku i djepit: cili është ndryshimi?

Cili është shkaku i kapakut të djepit?

Shkaqet e kapakut të djepit – ashtu si për neurodermatitin – nuk janë sqaruar ende përfundimisht. Megjithatë, ka indikacione si për një predispozicion gjenetik ashtu edhe për faktorë të jashtëm rreziku. Mjekët supozojnë se disa faktorë janë bashkërisht përgjegjës për zhvillimin e sëmundjes dhe flasin për një gjenezë multifaktoriale.

Predispozita trashëgimore ndaj dermatitit atopik dhe kapakut të djepit kalon te pasardhësit nëpërmjet disa gjeneve të ndryshme. Nëse të dy prindërit vuajnë nga neurodermatiti, fëmija ka 60 deri në 80 për qind gjasa për të zhvilluar sëmundjen. Megjithatë, jo çdo fëmijë me një predispozitë përkatëse zhvillon kapelë djepi dhe neurodermatit.

Skuqja, kruajtjet dhe korja e kapakut të djepit në pacientët me dermatit atopik shkaktohen nga procese të ndryshme komplekse në lëkurë. Zakonisht ekziston një kombinim i tre faktorëve:

 • Shkaqet imunologjike: Në shumë njerëz me dermatit atopik, nivele të ngritura të imunoglobulinës E (IgE) gjenden në gjak. Kjo klasë e antitrupave luan një rol të madh në zhvillimin e alergjive. Foshnjat me kapak djepi, për shembull, shpesh janë alergjikë ndaj vezës së pulës ose qumështit të lopës. Reaksionet mbrojtëse ndodhin në lëkurë dhe çojnë në procese inflamatore.
 • Shkaqet neurovegjetative: Sistemi nervor i të prekurve reagon më me ndjeshmëri ndaj stimujve të ndryshëm të jashtëm si klima e ftohtë dhe e thatë, acarimi i lëkurës, për shembull, nga pëlhurat e leshta, por edhe ndaj faktorëve psikologjikë si stresi, pikëllimi apo frika. Këta faktorë përkeqësojnë dermatitin atopik në shumë pacientë.

Si diagnostikohet kapaku i djepit?

Të dhëna më të rëndësishme për diagnozën e kapelës së djepit dhe neurodermatitit i jepet mjekut nga gjendja e lëkurës së foshnjës. Në rastin e kapakut të djepit, ekzistojnë:

 • Nyje dhe flluska të kuqe
 • Kore të verdha tipike për kapelën e djepit
 • Një shkallëzim i imët i lëkurës

Përveç kësaj, mjeku kërkon të ashtuquajturat stigmata. Këto janë tipare që ndodhin mjaft shpesh në kapakun e djepit ose neurodermatitin dhe sëmundjet e tjera atopike. Këto përfshijnë, për shembull, formimin e vijave më të theksuara në pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve, një rrudhë të dyfishtë të qepallës së poshtme (shenja Dennie-Morgan) dhe llapët e veshit të grisura.

Në disa të sëmurë me neurodermatit, edhe vetullat hollohen shumë anash (shenja e Hertoghe) ose buzët janë më të brazda dhe shpejt thahen dhe plasariten. Fëmijët gjithashtu shpesh kanë ekzemë në majë të gishtave dhe këmbëve, e cila ndonjëherë ngatërrohet me sëmundje kërpudhore.

Ekzaminimet e mëtejshme zakonisht nuk janë të nevojshme për diagnozën e kapakut të djepit dhe neurodermatitit. Në raste të paqarta, një ekzaminim histologjik i lëkurës përjashton sëmundje të tjera të lëkurës. Në analizat e gjakut, në shumë raste gjenden nivele të larta IgE.

Çfarë duhet të bëni në rast të kapakut të djepit?

Mund të lexoni nëse duhet të hiqni kapakun e djepit nga skalpi i foshnjës dhe si ta trajtoni atë në artikullin Heqja e kapakut të djepit.

Cila është rrjedha e kapakut të djepit?

Kapaku i djepit shfaqet në lëkurë për disa muaj dhe deri në dy vjet. Në mënyrë tipike, simptomat e dermatitit atopik zhvendosen në rrjedhën e sëmundjes: Pas vitit të parë të jetës, ekzema shfaqet më shpesh në krahë dhe gjunjë, në qafë dhe në zonën e ijeve.

Në disa raste, një formë kronike e neurodermatitit zhvillohet më pas. Në shumë fëmijë, megjithatë, ajo shërohet brenda dy viteve të para të jetës, në mënyrë që simptomat e tjera të zhduken në të njëjtën kohë me kapelën e djepit.

Parandalim

Foshnjat që kanë vetëm kapelë të butë djepi përfitojnë nga kujdesi i kujdesshëm i lëkurës që e pengon fëmijën të gërvishtet dhe të inflamojë zonat e prekura. Pomadat speciale ndihmojnë në parandalimin e përkeqësimit të kapakut të djepit. Diskutoni me pediatrin tuaj kurues se cilat pomada janë më të mira për fëmijën tuaj.