Acidi Kromoglicik: Efekti, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon acidi kromoglicic

Reaksionet alergjike janë reaksione të tepruara mbrojtëse të sistemit imunitar ndaj stimujve të padëmshëm (alergjenë) si pjalmi, marimangat e pluhurit të shtëpisë, disa ushqime ose kafshët shtëpiake. Kontakti i alergjenit me lëkurën, mukozën ose konjuktivën e syve shkakton simptoma të pakëndshme si skuqje, ënjtje dhe kruajtje.

Për të shtypur këto reaksione alergjike mund të përdoren stabilizues të qelizave mast si acidi kromoglizik. Ata stabilizojnë mastocitet në mënyrë që ato të mos reagojnë më me aq ndjeshmëri ndaj alergeneve duke lëshuar lajmëtarë inflamatorë. Kjo parandalon simptomat e alergjisë.

Thithja, zbërthimi dhe ekskretimi i acidit kromoglizik

Meqenëse acidi kromoglilicik vepron vetëm në nivel lokal dhe nuk absorbohet në trup kur merret nga goja, vetëm format e dozimit si pikat e syve, spraj për hundë ose preparate për thithje janë të përshtatshme për përbërësin aktiv. Acidi kromoglizik gjithashtu absorbohet vetëm në një masë shumë të kufizuar përmes mukozave dhe ekskretohet i pandryshuar në urinë dhe jashtëqitje.

Kur përdoret acidi kromoglicic?

Acidi kromoglizik është miratuar për trajtimin e:

Trajtimi është gjithmonë parandalues, pasi acidi kromoglicic nuk është i përshtatshëm për trajtim akut. Terapia mund të përdoret sezonalisht (p.sh. për alergjitë ndaj barit ose polenit të pemëve) ose përgjithmonë.

Si përdoret acidi kromoglicic

Gjatë përdorimit të tij, duhet të theksohet se acidi kromoglicic ka një efekt përkatës vetëm pas rreth dy deri në tre ditë. Deri atëherë, agjentët anti-alergjikë akute efektivë duhet të përdoren paralelisht me stabilizuesin e qelizave mast.

Llak i hundës

Pika e syve

Për të trajtuar sytë e përlotur dhe të irrituar, një pikë pika syri të acidit kromoglilik (solucion kromoglikati i natriumit dy për qind) futet në qeskën konjuktivale të të dy syve katër herë në ditë. Nëse është e nevojshme, doza mund të rritet në dy pika tetë herë në ditë.

Zgjidhja e thithjes

Zgjidhjet për thithjen e acidit kromoglicik, si dhe aerosolet dhe inhalatorët pluhur janë në dispozicion për të trajtuar simptomat e astmës. Spërkatësit aerosol dhe inhalatorët pluhur duhet të rezervohen për pacientët e rritur, pasi përdorimi i tyre kërkon një shkallë të caktuar koordinimi. Solucionet inhalatore që nebulizohen përmes një inhalatori dhe thithen përmes një maske janë të përshtatshme për fëmijët.

Cilat janë efektet anësore të acidit kromoglicic?

Në disa pacientë, përbërësi aktiv acid kromoglizik shkakton acarim të mukozave në hundë dhe gojë, gjakderdhje nga hunda, teshtitje, kollitje, ngjirurit e zërit, humbje të shijes dhe ënjtje të gjuhës. Pikat e syve mund të shkaktojnë djegie të syve, ndjesi të trupit të huaj dhe skuqje të syve.

Efekte të tjera anësore të mundshme përfshijnë dhimbje koke, nauze dhe, rrallë, reaksione të mbindjeshmërisë (kruajtje, gulçim, sulme astme dhe ënjtje të mukozave).

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni acid kromoglizik?

Ndërveprimet e drejtpërdrejta midis acidit kromoglizik dhe substancave të tjera aktive nuk janë të njohura deri më sot.

Nëse është e nevojshme, hunda duhet të fryhet para përdorimit të sprejit për hundë.

Kur përdorni acid kromoglizik për astmën, forca e shpërthimit të frymëmarrjes, e cila matet duke përdorur një matës të pikut të rrjedhës, duhet të monitorohet gjithmonë në mënyrë që çdo përkeqësim i frymëmarrjes të vërehet në kohën e duhur. Për të ndërprerë trajtimin me acid kromoglicic, doza duhet të reduktohet gradualisht. Ndërprerja e menjëhershme e drogës mund të shkaktojë një atak astme.

Gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, mjeku do të peshojë me kujdes përfitimet dhe rreziqet e përdorimit të stabilizatorit të qelizave mast.

Si të merrni ilaçe me acid kromoglizik

Përgatitjet e kombinuara që përmbajnë gjithashtu një përbërës aktiv vetëm me recetë (p.sh. për pacientët me astmë) kërkojnë një recetë.

Sa kohë është njohur acidi kromoglizik?

Stabilizuesi i qelizave mast, acidi kromoglizik u zbulua nëpërmjet vetë-eksperimenteve nga shkencëtari R. Altounyan në vitin 1965. Ai ekzaminoi bimë të ndryshme për efektin e tyre në përmirësimin e astmës dhe zbuloi substancën khellin në barërat e këqija të peshkopit. Derivati ​​i tij kimik, acidi kromoglicic, u tregua efektiv dhe kishte relativisht pak efekte anësore. Sot, ka shumë preparate të miratuara që përmbajnë përbërësin aktiv acid kromoglicik.