Croup: Trajtimi, Simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: kollë e thatë, e ngjashme me konvulsione; ndoshta gulçim; ethe, ngjirurit e zërit, tingujt e frymëmarrjes fishkëllima, dobësi, ndjenja e përgjithshme e të qenit i sëmurë.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: zakonisht shkaktohen nga viruse të ndryshme të ftohjes, shumë rrallë nga bakteret; Faktorët nxitës: ajri i ftohtë i dimrit, ndotja e ajrit, tymi i cigares, alergjitë ekzistuese
 • Trajtimi: supozitorë kortizonikë, antipiretikë; në rast të shqetësimit të rëndë të frymëmarrjes, trajtimi në spital (me kortizon, adrenalinë, mundësisht furnizim me oksigjen).
 • Prognoza: Zakonisht shërohet vetvetiu brenda pak ditësh; shumë rrallë komplikime të tilla si pneumonia, otitis media.
 • Parandalimi: Parandaloni ftohjet në përgjithësi; nëse keni të ftohtë, siguroni lagështi të mjaftueshme, shmangni tymin e duhanit; vaksinimi kundër disa prej shkaqeve si fruthi, lija e dhenve, gripi është i mundur.

Pseudocroup (kolla e kollës) është një infeksion akut i laringut mbi glottis dhe trake. Zakonisht shkaktohet nga viruse të ndryshme të ftohjes. Mikrobet infektojnë traktin e sipërm respirator, duke bërë që membranat mukoze në fyt, hundë dhe faring të fryhen në mënyrë të konsiderueshme dhe të ngushtojnë rrugët e frymëmarrjes. Përveç kësaj, ka ngërçe muskulore (spazma) në laringun e poshtëm dhe trakenë e sipërme.

Shumica e rasteve të pseudokroupit ndodhin në muajt e vjeshtës dhe të dimrit. Zakonisht preken fëmijët nga mosha një deri në pesë vjeç - djemtë pak më shpesh se vajzat. Shumica e fëmijëve marrin një kollë të mprehtë një ose dy herë në jetën e tyre. Herë pas here, krupi tek fëmijët ndodh më shpesh ose edhe përtej periudhës tipike të moshës. Shpesh këta janë fëmijë të prirur ndaj astmës.

Pseudocroup tek të rriturit është shumë i rrallë.

Pseudocroup nuk është i njëjtë me krup

Pseudocroup dhe croup nuk janë të njëjta. Krupi "i vërtetë" është një laringit potencialisht kërcënues për jetën në kontekstin e një infeksioni të difterisë. Megjithatë, ky infeksion është bërë kaq i rrallë falë vaksinimit të përhapur, saqë termi "croup" përdoret në gjuhën e folur si sinonim për pseudocroup. Sindroma Croup është bërë gjithashtu një sinonim për pseudocroup.

Cila është rrjedha e një sulmi pseudocroup?

A është pseudokroup ngjitës?

Shkaku i pseudokroupit janë zakonisht viruse të ndryshme të ftohjes. Kur pacientët kolliten, flasin dhe teshtijnë, ata përhapin pika të vogla të pështymës në mjedis që janë të infektuara me viruset që shkaktojnë sëmundjen. Njerëz të tjerë mund të marrin frymë në këto pika infektive të pështymës dhe më pas ndoshta të sëmuren vetë (infeksion me pika).

Në këtë drejtim, infeksioni është zakonisht ngjitës - por zakonisht vetëm si një ftohje "normale". Kushdo që është i infektuar nuk duhet domosdoshmërisht të zhvillojë simptomat e pseudokroupit, siç është kolla me krup, por mund të vuajë vetëm nga një ftohje me simptoma të ndryshme përkatëse.

Në rastin e pseudokroupit, kushtojini më shumë vëmendje higjienës dhe mbajeni fëmijën tuaj të sëmurë larg fëmijëve të tjerë nëse është e mundur. Për shembull, mos e dërgoni në kopsht derisa të jetë shëruar.

Simptoma klasike e pseudokroupit është një kollë e thatë, me leh (kollë kollë) që zakonisht shfaqet gjatë natës. Ky grumbullim gjatë natës është ndoshta për shkak të faktit se nivelet e kortizolit në trup bien në nivelin më të ulët midis mesnatës dhe orës katër. Prandaj, efekti i hormonit anti-inflamator është më i ulët gjatë kësaj faze.

Gjithashtu është e mundur që në hapësirat ndërmjet brinjëve të krijohen gropa (tërheqje) të vogla. Me rritjen e mungesës së oksigjenit, majat e gishtave dhe buzët bëhen blu (cianozë). Të sëmurët përjetojnë ankth dhe shqetësim, gjë që intensifikon simptomat akute.

Simptoma të tjera të pseudokroupit përfshijnë:

 • Ethe
 • të ngjirurit e zërit
 • Vështirësi në frymëmarrje me fishkëllimë ose tinguj "kërcimtarësh" të frymëmarrjes (stridor frymëzues)
 • Ndjenjë e përgjithshme e sëmundjes
 • Dobësi

Për shkak se pseudokroup zakonisht zhvillohet si rezultat i një ftohjeje, një e ftohtë dhe kolla normale përfshihen gjithashtu midis simptomave të pseudokroupit në fazat e hershme të infeksionit.

Pseudocroup tek të rriturit

Fazat e pseudokroupit

Bazuar në simptomat, pseudocroup mund të ndahet në katër shkallë të ashpërsisë (faza):

 • Faza e parë: kollë tipike pseudokrupe lehje, zë i ngjirur
 • Faza e dytë: Zhurmat e frymëmarrjes gjatë thithjes, tërheqja e gjoksit gjatë thithjes
 • Faza e tretë: gulçim, rritje e pulsit, ankth, çehre e zbehtë
 • Faza e 4-të: gulçim i rëndë, puls i cekët dhe i shpejtë, tinguj të frymëmarrjes gjatë frymëmarrjes dhe nxjerrjes, ngjyrosje blu e lëkurës, ndërgjegje e dëmtuar

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

 • Viruset e parainfluencës
 • Viruset e gripit (tipi A ose B)
 • Viruset RS, rhino, adeno dhe metapneumo

Më rrallë, viruset e fruthit, lisë së dhenve, herpes simplex dhe Epstein-Barr janë përgjegjës për sëmundjen.

Si pasojë e infeksionit viral të mukozave në gojë, hundë dhe fyt, kordat vokale poshtë laringut fryhen. Është gjithashtu e mundur që mukusi i shtuar të grumbullohet në tubat bronkiale. Kjo shkakton simptoma të tilla si ngjirurit e zërit dhe gulçim.

Simptomat e pseudokroupit shpesh përkeqësohen nga faktorë të ndryshëm. Këto përfshijnë ndotjen e ajrit dhe tymin e cigareve. Alergjitë gjithashtu kanë një efekt të favorshëm.

Ndonjëherë pseudocroup shkaktohet nga bakteret. Në disa raste, për shembull, një infeksion me bakterin Staphylococcus aureus ose me pneumokok shkakton pseudocroup. Alergjitë mund të shkaktojnë gjithashtu kollën tipike të lehjes. Ky njihet si krup spastik.

Një mjek zakonisht e njeh pseudokrupin nga kolla tipike dhe tingujt e fishkëllimës kur merr frymë. Përveç kësaj, ai do të bëjë pyetje më të detajuara rreth simptomave për të marrë një histori mjekësore. Pyetjet e mundshme janë:

 • Sa kohë ka qenë e pranishme kolla?
 • Sa shpesh ndodhin episodet e kollitjes?
 • A ka simptoma të tjera?
 • A ka edhe gulçim?

Së fundi, është e rëndësishme të dallojmë pseudokroupin e mundshëm nga epiglotiti. Kjo sëmundje shfaq simptoma të ngjashme me pseudokroupin, por shpesh është kërcënuese për jetën. Për sqarim, mjeku ekzaminon fytin e pacientit: Gjuha shtyhet poshtë me një shpatull të vogël në mënyrë që mjeku të ketë një pamje të qartë. Ekzaminimi nuk zgjat shumë dhe është pa dhimbje.

Radiografia e gjoksit (rrezet x gjoks) zakonisht nuk është e nevojshme, por ndihmon nëse diagnoza është e paqartë.

Trajtim

Nëse mjeku ka diagnostikuar krup të moderuar ose të rëndë, veçanërisht fëmijët trajtohen gjithmonë në spital. Kjo do të thotë që ndihma profesionale është e disponueshme shpejt për emergjencat (distress i rëndë akut respirator). Të rriturit zakonisht vuajnë vetëm nga pseudokroup i lehtë, kjo është arsyeja pse ata trajtohen shumë rrallë si pacientë të shtruar.

Ndihma e parë për sulmin e pseudokroupit

I ftohti bën që rrugët e frymëmarrjes të fryhen dhe sulmi të ulet. Prandaj, ju ose fëmija juaj duhet të bëni sa më poshtë gjatë një ataku akut të krupit:

 • Merrni frymë në ajër të freskët, në një dritare të hapur ose jashtë në ballkon ose në kopsht.
 • Ngrini pjesën e sipërme të trupit të personit të prekur
 • Merrni pije të freskëta (në gllënjka të vogla, ujë ose çaj, pa qumësht)
 • Qetësoni veten ose fëmijën tuaj, pasi ankthi rrit simptomat.

Në një atak të rëndë të pseudokroupit, sulmi tipik i kollitjes shoqërohet me shenja të mungesës së oksigjenit (lëkurë e zbehtë, buzë të kaltërosh, gulçim, rrahje të shpejta të zemrës, ankth etj.). Në këtë rast, telefononi menjëherë mjekun e urgjencës!

Për një kohë të gjatë, rekomandohej thithja e ajrit të lagësht gjatë një sulmi akut të pseudokroupit (lagështimi i ajrit, për shembull, me ndihmën e nebulizatorëve, lagështuesve ose peshqirëve të lagësht). Megjithatë, nuk është vërtetuar shkencërisht se kjo ndihmon.

Ilaç në shtëpi

Inhalimet nuk janë të përshtatshme për foshnjat dhe fëmijët për shkak të rrezikut të përvëlimit! Edhe si adoleshent apo i rritur, kini kujdes që të mos digjeni veten ose të mos e hidhni tasin!

Kompresat e gjoksit me vaj livando ose çajrat e bërë nga mallow, livando dhe sanëz konsiderohen ilaçe të tjera të provuara në shtëpi në trajtimin mbështetës të pseudokroupit.

Homeopati

Disa udhëzues prindëror rekomandojnë trajtimin e pseudokroupit me mjete homeopatike. Mjetet juridike të zgjedhura konsiderohen të jenë Aconitum napellus në fazën fillestare, për natën Spongia tosta dhe për të parandaluar një sulm të ri në mëngjes Hepar Sulfuris si dhe Aconitum ose Belladonna.

Megjithatë, efektiviteti i mjeteve juridike homeopatike nuk është vërtetuar shkencërisht.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Shumica e rasteve të pseudokroupit i përkasin fazës së parë dhe shërohen vetë pa asnjë problem. Vetëm shumë rrallë zhvillohen komplikime, të tilla si otiti media ose pneumonia.

Kohëzgjatje

Pseudocroup në përgjithësi zgjat nga dy ditë deri në dy javë, në varësi të shëndetit të përgjithshëm të personit të prekur. Rrallë, sulmet pseudokroup ndodhin në mënyrë të përsëritur gjatë një periudhe të gjatë kohore.

Parandalim

Nëse fëmija juaj vuan nga një ftohje (infeksion i ngjashëm me gripin), shmangni faktorët e mundshëm që nxisin kroupin. Siguroni lagështi të mjaftueshme (veçanërisht në sezonin e ngrohjes), mos e ekspozoni fëmijën ndaj tymit të duhanit nëse është e mundur. Pediatrit në përgjithësi rekomandojnë të përmbahen nga pirja e duhanit në shtëpi nëse fëmijët kalojnë rregullisht kohë atje. Pirja e duhanit pasiv në përgjithësi rrit rrezikun e pseudokroupit tek fëmijët.