Curettage (Abrasion): arsyet, procedura, rreziqet

Çfarë është kyretazhi?

Skraping është një procedurë kirurgjikale gjatë së cilës gjinekologu heq të gjithë ose një pjesë të rreshtimit të mitrës. Për ta bërë këtë, ai përdor një instrument të posaçëm, një lloj luge me një buzë të mprehtë ose të mprehtë (prerës) - curette. Procedura quhet gjithashtu gërryerje ose curettage.

Në curettage me thithje (aspirim), indi thithet nga zgavra e mitrës me ndihmën e një pajisjeje që gjeneron presion negativ. Kjo teknikë përdoret shpesh në aborte dhe zakonisht është më e butë se kuretazhi.

Kur kryhet një kuretazh?

Një curettage mund të kryhet për arsye diagnostikuese ose terapeutike (p.sh., abort ose abort).

Heqja për qëllime diagnostike

Abrazioni i pjesshëm, në të cilin membranat mukoze të segmenteve individuale të mitrës ekzaminohen veçmas, lejon të nxirren përfundime rreth vendndodhjes së saktë të një ndryshimi qelizor - për shembull, në rastin e kancerit të qafës së mitrës. Abrazioni shpesh kombinohet me histeroskopinë për të rritur më tej rëndësinë e gërvishtjes.

Gërvishtje në abort dhe lindje të parakohshme

Gërvishtje pas lindjes

Pas lindjes, shumë shpesh pjesë të placentës ose membranave mbeten në mitër. Nëse mitra nuk mund të kontraktohet siç duhet, këto mbetje të indeve rrjedhin gjak. Si rregull, disa ilaçe ndihmojnë mitrën të tkurret përsëri. Megjithatë, nëse këto nuk funksionojnë mjaftueshëm, vetëm një kuretazh i mukozës mund të ndihmojë. Në rastet e rënda, gjinekologu duhet të heqë plotësisht mitrën (histerektomia).

Rritja, gjakderdhja menstruale më e rëndë ose e parregullt janë gjithashtu arsye të mundshme për një curettage. Menopauza është një kohë e zakonshme për shfaqjen e çrregullimeve të tilla të gjakderdhjes. Shkaku mund të jenë çrregullime hormonale ose ndryshime beninje të qelizave në endometrium (për shembull polipet). Gjakderdhja me ndërprerje mund të kërkojë gjithashtu gërryerje. Këto janë shpesh për shkak të inflamacionit të endometrit (endometritit).

Ndërprerja operative (instrumentale, kirurgjikale) e shtatzënisë në parim mund të kryhet me anë të kuretazhit. Si rregull, megjithatë, zgjidhet metoda zakonisht më e butë e thithjes (kuretazhi i thithjes).

Më shumë për metodat, procedurën dhe rreziqet e një aborti mund të lexoni në artikullin Aborti.

Çfarë bëhet gjatë një aborti?

Nëse një kiretazh mund të kryhet në baza ambulatore varet nga vlerësimi i mjekut dhe sëmundjet e mundshme shoqëruese të gruas, si dhe nga lloji i kiretazhit. Në përgjithësi, gjinekologët zgjedhin të kryejnë një kuretazh në baza ambulatore kurdoherë që është e mundur në mënyrë që të minimizojnë stresin për pacientin.

Kiretazhi: procedura dhe përgatitja

Gjatë abrazionit, pacienti shtrihet në një karrige gjinekologjike, pasi përdoret edhe gjatë ekzaminimeve parandaluese.

Ai më pas përdor kuretën për të hequr me kujdes membranën mukoze në trupin e mitrës dhe qafën e mitrës. Indi i hequr mblidhet në mënyrë që të mund të ekzaminohet më në detaje sipas nevojës.

Cilat janë rreziqet e kuretazhit?

Gjakderdhja, infeksioni dhe/ose dhimbja janë të zakonshme pas një curettage. Trajtimi për këto komplikime varet nga ashpërsia e tyre.

Gjakderdhje e madhe pas kruarjes

Sa zgjat gjakderdhja pas kuretazhit të mitrës varet gjithashtu nga sëmundjet e mundshme shoqëruese, për shembull, çrregullimet e koagulimit të gjakut.

Infeksioni dhe perforimi i organeve

Ashtu si me procedurat e tjera, rreziku i infektimit të plagës rritet pas një gërvishtjeje. Kjo nga ana tjetër mund të çojë në helmim të gjakut (sepsë), të cilin mjeku më pas e trajton me antibiotikë dhe medikamente për të mbështetur qarkullimin.

Dobësia e qafës së mitrës

Gjatë një kuretazhi, indi lidhor i qafës së mitrës mund të dëmtohet në atë masë sa që nuk mund të mbajë më peshën e fëmijës në mënyrë adekuate gjatë një shtatzënie të mëvonshme (dobësi cervikale). Kjo mund të shkaktojë lindje të parakohshme ose të dëmtojë fëmijën gjatë lindjes.

Ndryshim i menstruacioneve pas kuretazhit

Dhimbje pas kuretazhit

Sidomos në ditët e para, dhimbjet tërheqëse të barkut mund të shfaqen pas gërvishtjes së mitrës. Këto zakonisht janë të ngjashme me dhimbjet e njohura menstruale. Mjeku mund të administrojë qetësues kundër dhimbjeve për të mbështetur rikuperimin pas kuretazhit.

Çfarë duhet të kem parasysh pas një kuretazhi?

Silluni me kujdes pas një curettage të mitrës - merreni me lehtësi për disa ditë. Kjo mund të parandalojë komplikimet dhe të mbështesë rikuperimin pas kuretazhit.

Duhet të prisni një deri në dy javë përpara se të ushtroheni pas shkëputjes së mitrës për të zvogëluar rrezikun e gjakderdhjes. Diskutoni këtë me gjinekologun tuaj.

Cikli pas kuretazhit