Plaga e prerë: Si të trajtohet siç duhet

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të prerjes? Pastroni plagën, dezinfektoni, mbylleni (me allçi/fashë), mundësisht masa të tjera nga mjeku (p.sh. qepja ose ngjitja e plagës, vaksinimi kundër tetanozit).
 • Rreziqet e prerjes: Lëndime të rënda të lëkurës, muskujve, tendinave, nervave dhe enëve të gjakut, infeksion i plagës, humbje e lartë e gjakut, dhëmbëza.
 • Kur të shihni një mjek? Për plagët e thella me skajet e plagëve të hapura, plagët e kontaminuara rëndë dhe plagët ku është e vështirë të ndalosh gjakderdhjen.

Kujdes.

 • Nëse prerja rrjedh gjak shumë të rëndë, mund të lëndohet një enë gjaku më e madhe. Në raste të tilla, duhet të lidhni pjesën e dëmtuar të trupit. Pastaj telefononi shërbimet e urgjencës mjekësore!

Plagë e prerë: çfarë të bëni?

Nëse një prerje është vetëm një plagë e vogël e mishit, zakonisht mund ta trajtoni vetë pa asnjë problem. Megjithatë, sigurohuni që të pastroni dhe dezinfektoni me kujdes plagën. Përndryshe ekziston rreziku që plaga të infektohet. Prerjet më serioze duhet të trajtohen gjithmonë nga një mjek.

Plaga e prerë: koha e shërimit

Masat e ndihmës së parë për prerje

Për prerje, duhet të jepni ndihmën e parë siç përshkruhet këtu:

 • Lejoni që plagët e vogla të rrjedhin gjak: Lejoni që prerjet e vogla të rrjedhin pak para se t'i vishni ato. Kjo largon grimcat e papastërtive nga indet.
 • Shpëlaj plagët: Ju duhet të shpëlani me kujdes prerjet e ndotura shumë me ujë të freskët rubineti.
 • Ndaloni gjakderdhjen: Shtypni lehtë një fashë sterile në plagë për pesë deri në dhjetë minuta derisa gjakderdhja të qetësohet.
 • Mbuloni plagën: Për një prerje të vogël, zakonisht mjafton një fasho. Plagët më të mëdha dhe me gjakderdhje duhet të trajtohen me një jastëk steril dhe një kompresë garzë. Nëse është e nevojshme, një fashë presioni është gjithashtu e dobishme.
 • Ngrini pjesën e plagosur të trupit në mënyrë që të rrjedhë më pak gjak.
 • Shkoni te mjeku: Gjakderdhja më e rëndë, plagët më të mëdha, plagët me skajet e plagës të gërryera ose të hapura dhe ato që janë shumë të ndotura duhet të trajtohen nga një mjek!

Plagët duhet të mbeten sa më sterile të jetë e mundur. Prandaj:

 • Përmbahuni nga "ilaçët në shtëpi" të tilla si aplikimi i miellit, gjalpit ose lëngut të qepës.
 • Mos e prekni plagën me gojë, mos e thithni, mos e fryni (“fryni oh”) – pështyma përmban shumë mikrobe.
 • Mos e fërkoni apo shtrydhni plagën.

Prerje në gisht

 • Pastroni dhe dezinfektoni prerjen.
 • Prisni një copë shirit ngjitës përafërsisht. 10 cm e gjate.
 • Pritini një trekëndësh të vogël në mes të shiritit në anën e djathtë dhe të majtë.
 • Fillimisht vendosni suva në njërën anë të gishtit në mënyrë që prerjet e trekëndëshit të jenë në pjesën e sipërme të majës së gishtit.
 • Më pas paloseni gjysmën tjetër dhe shtypeni fort.

Nëse prerja në gisht pulson, zakonisht është një tregues i infeksionit.

Maja e gishtit të prerë

Mund të ndodhë shpejt gjatë prerjes ose prerjes së perimeve: Një prerje e thellë zbehet në majë të gishtit, ndoshta edhe është prerë në masë ose plotësisht. Zakonisht atëherë rrjedh shumë gjak. Ja çfarë duhet bërë në raste të tilla:

 • Ju duhet të shtypni fort pjesën e lirshme të majës së gishtit me një kompresë sterile.
 • Fiksoni kompresën me suva ose një fashë garzë.

Prerje: Rreziqet

Në shumicën e rasteve, plagët e prerjes shërohen pa probleme. Megjithatë, mund të ndodhin komplikime.

Plagë e prerë: Infeksion

Meqenëse pengesa mbrojtëse e lëkurës është thyer në një plagë të prerë, mikrobet mund të hyjnë lehtësisht në plagë. Nëse kjo shkakton infektimin e prerjes, mjeku e trajton infeksionin me pomada ose tableta që përmbajnë antibiotikë.

Nëse nuk trajtohet, infeksionet e plagëve mund të përhapen në inde ose në organe të tjera. Në rastin më të keq, zhvillohet helmimi i gjakut (sepsis) i rrezikshëm për jetën.

Në rastin e një prerjeje, kushtojini vëmendje shenjave paralajmëruese të infeksionit si ënjtje e rëndë, dhimbje ose rrjedhje e sekrecioneve të plagës dhe qelbës. Në rast të simptomave të tilla, duhet patjetër të konsultoheni me një mjek!

Lëndime më të gjera

Plagë e prerë: Kur të shkoni te mjeku?

Një prerje sipërfaqësore që nuk rrjedh gjak dhe skajet e plagës janë afër njëra-tjetrës, mund ta trajtoni vetë me ndihmën e dezinfektantit dhe fashave. Suva shtrënguese që mbyllin plagën pa tension janë të dobishme.

Nga ana tjetër, një prerje e thellë që rrjedh gjak shumë ose ka skaje të hapura të plagës, është një arsye për të vizituar një mjek.

Një vizitë te mjeku këshillohet edhe në rast të prerjes së thellë sepse pacienti mund të ketë nevojë për vaksinim kundër tetanozit. Kjo duhet të administrohet sa më shpejt që të jetë e mundur pas një dëmtimi.

Plagë e prerë: ekzaminime nga mjeku

Së pari, mjeku do të flasë me pacientin (ose prindërit në rastin e fëmijëve të lënduar) për të marrë një histori mjekësore. Pyetjet e mundshme për t'u bërë përfshijnë:

 • Kur dhe me çfarë e keni prerë veten (ose fëmija juaj)?
 • A ka ndodhur ethet?
 • A ka ndonjë ankesë si mpirje apo probleme me lëvizjen e pjesës së prekur të trupit?
 • A ka ndonjë gjendje paraekzistuese (p.sh. diabeti - përkeqëson shërimin e plagëve)?
 • A po merrni ju (ose fëmija juaj) ndonjë medikament (p.sh. kortizon ose barna të tjera që shtypin sistemin imunitar)?

Ekzaminim fizik

Testi i gjakut

Mjeku mund të përdorë një analizë gjaku për të përcaktuar nëse pacienti ka humbur një sasi të madhe gjaku si pasojë e lëndimit. Një infeksion shfaqet edhe në numërimin e gjakut: vlera të caktuara të gjakut në përgjithësi rriten kur ka inflamacion në trup, për shembull numri i qelizave të bardha të gjakut (leukocitet).

Plaga e prerë: trajtimi nga mjeku

 • Pastrimi i prerjes
 • Ujitja e plagës me tretësirë ​​të kripur
 • Mbyllja e plagës me suva, ngjitës indi, kapëse ose suture
 • Trajtimi i infeksionit bakterial të plagës me antibiotikë
 • Vaksinimi i tetanozit për plagë të thella dhe të kontaminuara
 • nëse është e nevojshme, imobilizimi i pjesës së dëmtuar të trupit (veçanërisht në rast të infeksionit të plagës)
 • nëse është e nevojshme trajtimi spitalor (në rast të plagëve të prera të rënda ose të infektuara rëndë)
 • nëse është e nevojshme, operacioni, p.sh. në rast të lëndimeve vaskulare, ligamenteve dhe nervave ose infeksione të theksuara të plagëve