Cytomegalovirus: Simptomat, Pasojat

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Infeksion kryesisht asimptomatik; te të porsalindurit, simptomat përfshijnë verdhëzën, retinitin, ënjtjen e organeve me paaftësi të rëndë si pasojë; në individët me imunitet të kompromentuar, simptoma të rënda të mundshme
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Infeksioni me citomegalovirus human HCMV (HHV-5); transmetimi përmes të gjitha lëngjeve të trupit; rrezik për gratë shtatzëna dhe individët me imunitet të kompromentuar.
 • Diagnoza: Historia mjekësore, bazuar në simptomat, zbulimi i antitrupave në gjak, ekzaminimi PCR për gjenomin e virusit
 • Trajtimi: Zakonisht nuk nevojitet trajtim; në raste të rënda barna që pengojnë virusin (antiviralët); administrimi i antitrupave
 • Prognoza: Në më shumë se 90 për qind të rasteve pa pasoja; pasoja të rënda të mundshme në rast infektimi para lindjes me dëmtime të përhershme; nëse nuk trajtohet me mangësi imune, mund të ndodhë një ecuri fatale
 • Parandalimi: Nuk është i mundur vaksinimi; Gratë shtatzëna me imunitet të kompromentuar dhe të pa infektuar shmangin kontaktin me fëmijët e vegjël (ndër të tjera, ndalimi i punës për mësueset e çerdheve); administrimi i antitrupave.

Çfarë është citomegalia?

Pas shërimit të infeksionit CMV, këto viruse mbeten në trup për jetën. Kjo është ajo që ekspertët e quajnë latente ose këmbëngulje. Nëse sistemi imunitar dobësohet rëndë nga një sëmundje tjetër e rëndë, për shembull, është e mundur që viruset të riaktivizohen nga vonesa e tyre. Atëherë është e mundur që ato të shkaktojnë një pasqyrë klinike simptomatike të citomegalisë. Megjithatë, në shumicën dërrmuese të rasteve, infeksioni me virusin CM është plotësisht asimptomatik.

Citomegaloviruset janë të shpërndarë në mbarë botën. Ekziston një korrelacion midis nivelit të infeksionit dhe prosperitetit të popullsisë. Në të ashtuquajturat vende në zhvillim, më shumë se 90 për qind e popullsisë ka antitrupa kundër citomegaloviruseve. Në vendet e industrializuara të botës perëndimore, shkalla e infektimit tek fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç është midis pesë dhe 30 për qind dhe rritet nga puberteti me një rritje të kontakteve seksuale deri në 70 për qind në moshën madhore.

Çfarë është citomegalia në shtatzëni?

Me 0.3 deri në 1.2 për qind të të porsalindurve të prekur, citomegalia është infeksioni viral kongjenital më i zakonshëm. Transmetimi tashmë ndodh nga nëna tek fëmija nëpërmjet placentës. Megjithatë, kjo ndodh kryesisht kur nëna infektohet për herë të parë me patogjen gjatë shtatzënisë. Ndodh gjithashtu kur një infeksion latent riaktivizohet nga dobësimi i sistemit imunitar gjatë shtatzënisë. Në rastin e infeksionit fillestar, rreziku i transmetimit është shumë më i lartë (20 deri në 40 përqind në tremujorin e parë dhe të dytë, 40 deri në 80 përqind në të tretën kundrejt një deri në tre përqind në rastin e riaktivizimit).

Vetëm një në dhjetë fëmijë të lindur me një infeksion tashmë kongjenital citomegalovirus shfaq simptoma. Megjithatë, katër deri në gjashtë nga dhjetë fëmijë të infektuar simptomatikisht ndonjëherë vuajnë pasoja serioze të vonshme, duke përfshirë paaftësi të rënda.

Megjithatë, keqformimet janë të mundshme në dy tremujorët e parë të shtatzënisë dhe rreziku i lindjes së parakohshme është gjithashtu i rritur.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e citomegalisë ndryshojnë shumë nga personi në person. Forca e sistemit imunitar të trupit është faktori vendimtar. Në shumicën e rasteve, personat e infektuar me imunitet të kompromentuar nuk shfaqin fare simptoma. Në rastin e një infeksioni kongjenital të citomegalovirusit, ndonjëherë mund të ketë paaftësi të rënda si pasojë.

Kështu, bëhet një dallim në varësi të kohës së infektimit dhe moshës së personit të prekur:

Simptomat kongjenitale (konnatale) të citomegalovirusit.

Nëse fëmijët e palindur infektohen me citomegali në mitër, 90 për qind e tyre janë asimptomatikë në lindje.

Megjithatë, ekziston rreziku, veçanërisht nëse infeksioni ndodh në dy tremujorët e parë të shtatzënisë, për keqformime të rënda në fetus. Kjo prek, për shembull, sistemin kardiovaskular, skeletin dhe zona të tjera. Rreziku i lindjes së parakohshme rritet gjithashtu me infeksionin CMV gjatë shtatzënisë.

Në dhjetë për qind të rasteve, simptomat shfaqen që nga lindja, në disa raste jo deri në javë ose muaj pas lindjes. Dhjetë deri në 15 për qind e të gjithë personave të infektuar me CMV konnatale shfaqin vetëm dëmtime të vonshme, siç janë çrregullimet e dëgjimit më vonë në jetë.

 • Pesha e lindjes së ulët
 • Verdhëz (akterus)
 • Zmadhimi i mëlçisë dhe shpretkës (hepatosplenomegalia)
 • Çrregullimet e mpiksjes
 • hidrocefalus
 • Retiniti (pezmatimi i retinës)
 • Mirkocefalia (kafka shumë e vogël)
 • Hemorragjitë në tru

Më vonë në jetë, fëmijët shpesh kanë paaftësi mendore dhe fizike, të tilla si paaftësi në të mësuar ose probleme me dëgjimin. Dëmtimet e shikimit janë gjithashtu pasoja të mundshme të përhershme.

Simptomat tek fëmijët e shëndetshëm

Tek fëmijët e shëndetshëm, infeksioni CMV është zakonisht asimptomatik. Kjo do të thotë se zakonisht nuk ka fare shenja të sëmundjes.

Simptomat tek të rriturit e shëndetshëm

Në të rriturit ndryshe të shëndetshëm, infeksioni me citomegalovirus është asimptomatik në më shumë se 90 për qind të rasteve, ose pacientët ankohen për simptoma jo karakteristike të ngjashme me gripin, si p.sh.

 • Lodhje për javë të tëra
 • Nyjet limfatike të fryra (limfadenopatia)
 • @ Inflamacion i lehtë i mëlçisë (hepatiti)

Simptomat në pacientët me imunitet të kompromentuar

 • Ethe
 • Muskuj dhe dhimbje të përbashkët
 • Pneumonia e rëndë (infeksion i mushkërive)
 • Inflamacion i mëlçisë (hepatiti)
 • Inflamacion i traktit biliar (kolangiti)
 • Inflamacion i trurit (encefaliti)
 • Retiniti (pezmatimi i retinës)
 • Kolit (inflamacion i zorrës së trashë)
 • Inflamacion i veshkave (veçanërisht pas transplantimit)

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Citomegalovirusi (CMV) është shkaktari i citomegalovirusit. Është një patogjen që përbëhet ekskluzivisht nga një zarf me një kapsulë dhe material gjenetik që përmban. Nëse virusi hyn në trup përmes infeksioneve të njollosjes, kontaktit seksual, produkteve të gjakut ose traktit respirator, ai depërton në qeliza individuale dhe shumohet në to. Gjatë procesit, këto qeliza dëmtohen dhe zhvillohen në qeliza gjigante. Kjo shkaktoi emrin e sëmundjes: fjala greke "cytos" do të thotë "qelizë", dhe "megalo" do të thotë "e madhe".

Citomegalovirusi sulmon pothuajse të gjitha organet, kryesisht gjëndrat e pështymës. Vendndodhja në trup ku viruset mbeten për jetën nuk është përcaktuar ende përfundimisht. Ka të ngjarë që disa prej tyre të mbijetojnë në qelizat burimore që formojnë gjak.

Meqenëse virusi zakonisht qëndron në trupin e personave të infektuar për pjesën tjetër të jetës së tyre, në parim është e mundur që viruset të ekskretohen dhe kështu të transmetohen në çdo kohë. Mekanizmat e saktë të vonesës virale ende nuk janë sqaruar përfundimisht.

Faktorët e rrezikut për citomegalinë

Shtatzënia është një situatë e veçantë rreziku: Kur një grua infektohet me citomegalovirus për herë të parë gjatë shtatzënisë, fëmija i palindur infektohet në 40 për qind të rasteve. Është e vërtetë se 90 për qind e fëmijëve të prekur janë asimptomatikë në lindje. Megjithatë, dhjetë deri në 15 për qind e këtyre fëmijëve zhvillojnë komplikime të vonshme si çrregullimet e dëgjimit gjatë jetës së tyre. Dhjetë përqind e mbetur e fëmijëve të lindur me citomegali shfaqin gjysmën e simptomave jospecifike, të lehta në lindje, gjysma tjetër shenja të rënda të sëmundjes.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Për të vendosur diagnozën e citomegalisë, mjeku juaj do t'ju pyesë në detaje për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Për shembull, ai ose ajo do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • Sa kohë jeni ndjerë i sëmurë?
 • A jeni shtatzënë?
 • A keni ndonjë sëmundje themelore, si kanceri apo SIDA?
 • A merrni frymë mirë?
 • A ndjeni presion në pjesën e sipërme të barkut?

Gjatë ekzaminimit fizik që vijon, mjeku do të dëgjojë mushkëritë tuaja dhe do të palpojë nyjet limfatike në qafë dhe në bark. Përveç kësaj, pjesa e pasme e syrit tuaj do të pasqyrohet (fundoskopi/oftalmoskopi) për të zbuluar ndonjë retinit.

Ekzaminimi i mostrës

Përveç kësaj, mjeku do të marrë një mostër të lëngut të trupit tuaj, i cili do të ekzaminohet për citomegaloviruset në laborator. Gjaku, urina, lëngu bronkial, lëngu amniotik ose gjaku i kordonit kërthizor janë të përshtatshëm për këtë. Gjaku ekzaminohet për të përcaktuar nëse përmban material gjenetik ose proteina sipërfaqësore të citomegaloviruseve ose antitrupa kundër tyre. Materiali gjenetik viral zbulohet me PCR (reaksion zinxhir polimerazë) ​​në laborator.

Testet e dëgjimit tek fëmijët

Fëmijët që janë infektuar me citomegalovirus gjatë shtatzënisë në mënyrë ideale i nënshtrohen testeve të dëgjimit në intervale të rregullta, pasi çrregullimet e dëgjimit ndonjëherë mund të diagnostikohen vonë.

Ekzaminimet gjatë shtatzënisë

Në gratë shtatzëna që nuk kanë pasur ende një infeksion CMV (d.m.th. janë seronegative), është e mundur të testohet gjaku për antitrupa rregullisht gjatë shtatzënisë. Megjithatë, ky është zakonisht një shërbim shtesë që nuk mbulohet nga sigurimi shëndetësor ligjor.

Keqformime të mundshme në fetus si pasojë e infeksionit CMV gjatë shtatzënisë mund të zbulohen gjatë ekzaminimeve standarde me ultratinguj.

Trajtim

Mënyra se si trajtohet citomegalovirusi varet kryesisht nga fuqia e sistemit imunitar dhe ashpërsia e simptomave. Të rriturve të shëndetshëm me një sistem imunitar që funksionon mirë dhe, në përputhje me rrethanat, zakonisht vetëm shenja jo karakteristike të sëmundjes, si lodhja, zakonisht nuk u jepet asnjë ilaç.

Pacientëve me sistem imunitar të dobësuar u jepen virusatikë dhe hiperimunoglobulina.

Virustatikët

Citomegalia trajtohet me ilaçin viral ganciclovir. Ka efekte anësore të forta sepse ka një efekt toksik në veshkat dhe palcën e eshtrave. Varësisht se sa mirë reagon ganciclovir, ilaçe të tjera virale përdoren si alternativë. Këto përfshijnë valganciclovir, i cili është trajtimi i preferuar për retinitin, cidofovir, foscarnet dhe fomivirsen. Shpesh, mjekët kombinojnë antivirale të ndryshme për të parandaluar rezistencën.

Gratë shtatzëna dhe nënat me gji zakonisht nuk trajtohen me këto barna. Të porsalindurit që kanë citomegali trajtohen vetëm në ambiente speciale që kanë përvojë me këtë sëmundje.

Hiperimunoglobulinat

Një hiperimunoglobulinë përbëhet nga antitrupa (të bioinxhinieruar) që janë efektivë kundër një patogjeni specifik. Në rastin e citomegalisë, përdoren serumet e hiperimunoglobulinës CMV. Këto përdoren si në pacientët me imunitet të kompromentuar ashtu edhe në gratë shtatzëna që dyshohet se kanë kontraktuar CMV për herë të parë.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Koha ndërmjet infeksionit dhe shpërthimit të citomegalisë (periudha e inkubacionit) është rreth katër deri në tetë javë. Citomegaloviruset mbeten në trup për gjithë jetën pasi sëmundja të jetë kapërcyer. Prandaj, veçanërisht nëse sistemi imunitar dobësohet, sëmundja mund të shpërthejë përsëri dhe përsëri.

Pacientët me një sistem imunitar të paprekur kanë një prognozë të mirë dhe citomegalia zakonisht shërohet pa pasoja. Në të gjithë pacientët e tjerë, rezultati i sëmundjes varet nga lloji dhe ashpërsia e simptomave që shfaqen.

Për shembull, citomegalia tek të sapolindurit shpesh shërohet pa pasoja, por në disa raste çon në verbëri, dëmtim të dëgjimit ose prapambetje mendore. Në pacientët me imunitet të kompromentuar, infeksioni i gjeneralizuar (dmth., infeksioni i shumë sistemeve të ndryshme të organeve) mund të jetë fatal. Pneumonia në kontekstin e infeksionit me citomegalovirus është veçanërisht e rrezikshme: ajo përfundon me vdekje në rreth gjysmën e rasteve.

Parandalim

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Koha ndërmjet infeksionit dhe shpërthimit të citomegalisë (periudha e inkubacionit) është rreth katër deri në tetë javë. Citomegaloviruset mbeten në trup për gjithë jetën pasi sëmundja të jetë kapërcyer. Prandaj, veçanërisht nëse sistemi imunitar dobësohet, sëmundja mund të shpërthejë përsëri dhe përsëri.

Pacientët me një sistem imunitar të paprekur kanë një prognozë të mirë dhe citomegalia zakonisht shërohet pa pasoja. Në të gjithë pacientët e tjerë, rezultati i sëmundjes varet nga lloji dhe ashpërsia e simptomave që shfaqen.

Për shembull, citomegalia tek të sapolindurit shpesh shërohet pa pasoja, por në disa raste çon në verbëri, dëmtim të dëgjimit ose prapambetje mendore. Në pacientët me imunitet të kompromentuar, infeksioni i gjeneralizuar (dmth., infeksioni i shumë sistemeve të ndryshme të organeve) mund të jetë fatal. Pneumonia në kontekstin e infeksionit me citomegalovirus është veçanërisht e rrezikshme: ajo përfundon me vdekje në rreth gjysmën e rasteve.

Parandalim

Gratë shtatzëna që nuk janë infektuar më parë me citomegalovirus këshillohen të mbajnë higjienë të rreptë të duarve kur janë në kontakt me fëmijët e vegjël. Fëmijët nxjerrin citomegaloviruset në urinë ose në pështymë, shpesh pa shfaqur shenja sëmundjeje. Larja e duarve me sapun ose dezinfektim duarsh me bazë alkooli mund të minimizojë rrezikun e infeksionit. Përveç kësaj, mjekët u japin këshillat e mëposhtme nënave shtatzëna seronegative të foshnjave të infektuara:

 • Mos i puthni në gojë fëmijët tuaj.
 • Mos përdorni të njëjtat enë argjendi ose enë si fëmijët tuaj.
 • Mos përdorni të njëjtat peshqirë ose peshqirë.
 • Dezinfektoni duart pasi të keni fshirë hundën e fëmijës ose duke prekur lodrat që i kanë pasur më parë në gojë.

Marrja e këtyre hapave do të zvogëlojë rrezikun e kontraktimit të citomegalovirusit për gratë shtatzëna.

Ndalimi i punësimit për gratë shtatzëna