Dëme në Sport

Plagët shërohen: Ekzistojnë mjete të thjeshta për dëmtime sportive që shërohen shpejt.

Informacione të përgjithshme

Sipas Prof. Dr. Böhmer (1992) rreth 4% e të gjithë atletëve kanë një aksident çdo vit. Pavarësisht nga kjo, është e qartë se rreziku i dëmtimit gjatë një gare është më i lartë se ai i lëndimit gjatë trajnimit. Bëhet një dallim midis shkaqeve të përgjithshme për shfaqjen e një dëmtimi në lidhje me dëmtimet endogjene dhe ekzogjene.

Lëndimet endogjene janë ato dëmtime që lidhen me vetë atletin. Këto përfshijnë, ndër të tjera, një nivel të pamjaftueshëm të trajnimit, lodhje mendore dhe fizike, mungesa ushqyese dhe elektrolite, ose dëmtime të pashëruara, etj. Lëndimet ekzogjene, nga ana tjetër, janë dëmtime që mund të gjurmohen në ndikime të jashtme, kushte të pafavorshme ose pajisje sportive me defekt.

Lëndimet më të zakonshme sportive

Fatkeqësisht, aty ku njerëzit merren me sport, shpesh ndodhin lëndime gjatë sporteve. Në vijim, diskutohen llojet më të zakonshme të lëndimeve.

 • Tenis bërryl
 • Bërryl golfi
 • Bubbles
 • Prishja e ligamentit të kryqëzuar
 • Menisk i shqyer
 • Zgjatja e shiritit
 • Frakturë e jashtme e kyçit të këmbës
 • Tetiva e Akilit e shqyer
 • Muskuj të lënduar
 • Lëndimi gjatë ndërtimit të trupit

Llojet e ndryshme të lëndimeve

Mavijosjet janë një nga dëmtimet më të zakonshme sportive në të gjithë botën. Në varësi të llojit të sportit, mavijosjet ndonjëherë mund të ndodhin në të gjithë trupin. Për shkak të popullaritetit të futbollit, mavijosjet shpesh gjenden në shin, kyçin e këmbës dhe kofshë.

Për shkak të forcës së prerë, muskujt shtypen kundër kockave dhe dëmtohen gjak dhe limfë anije. Gjak dhe limfë lëngu rrjedh dhe mblidhet në indet përreth. Në zonën e prekur, zhvillohen ënjtje dhe mavijosje, të cilat në shumicën e rasteve nuk kanë nevojë të trajtohen.

Ky fenomen është i njohur gjerësisht si puthje kali. Ju mund të gjeni më shumë informacion mbi këtë temë në: Mavijosjet dhe tendosjet janë të pakëndshme dhe zakonisht e nxjerrin atletin menjëherë nga veprimi. Grupi i muskujve që preket më shpesh nga tendosjet është kofshë.

Por tensionet mund të ndodhin edhe në muskujt e barkut, viçi dhe krahët gjatë sporteve. Kur tërhiqen, muskujt ose qelizat individuale të muskujve shtrihen dhe shtrihen tepër përtej një niveli të shëndetshëm. Kjo shkakton mikro-çarje të vogla në fijet e muskujve.

Sforcimet ndodhin sidomos kur atletët nuk janë ngrohur mjaftueshëm ose janë në një trajnim të dobët kusht dhe ushtrojnë shumë tendosje në muskujt e tyre. Për shkak të mbingarkesës së muskujve, këto mikro-çarje gjithashtu mund të ndodhin dhe atletët kanë marrë një tendosje. Ngjashëm me ngërçin dhimbje ndodh menjëherë kur ndihet një sforcim dhe gjithmonë kthehet kur fijet muskulore të prekura riaktivizohen.

As ndihmë e shpejtë, Rregulli PECH mund të ndiqet - pushimi, ftohja e akullit, ngjeshja dhe lartësia. Ky dëmtim, i cili prek më së shumti viçin dhe kofshë muskujt, shkaktohet nga tejzgjatja e fibrave muskulore derisa fibrat individuale më në fund të shqyhen. Situatat nxitëse për një këputje të fibrave muskulore janë shumë shpesh rrotullime ose përshpejtime të shpejta.

Sportisti ndien drejtpërdrejt një goditje të shkurtër me thikë dhimbje që përsëritet sa herë që aktivizohen fijet muskulore të prekura. Një dëmtim shumë tipik sportiv është, për shembull, një i shqyer fibra muskuloreaduktorët në futbollistë. Përveç kursimit dhe painkillers, përgjimi i fibrave muskulore të grisura gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e muskujve të prekur.

Sidoqoftë, shërimi i plotë zakonisht zgjat rreth 4-6 javë. Ligamentet e grisura prekin ligamentet dhe jo muskujt. Në këtë dëmtim sportiv, të paktën një ligament në një artikulacion çahet.

Lëndimet e ligamenteve në të vërtetë dëgjohen gjithmonë nga një tingull i çarë dhe copëtues. Kjo është pjesa akustike e ligament i shqyer. Gjakderdhja që ndodh shkakton ënjtje në zonën e prekur.

Nyja e prekur dhemb dhe ndihet e paqëndrueshme. Lëndimet më të zakonshme të ligamenteve në sport përfshijnë gjunjët dhe këmbët. Teorikisht, dëmtimet e ligamenteve mund të ndodhin në çdo pjesë të trupit.

Një dëmtim i rëndë i ligamentit është i shqyer ligament i kryqëzuar, sepse me këtë dëmtim ekziston një probabilitet i lartë që të duhet të përfundosh karrierën sportive. Bëhet një dallim midis anterior ligament i kryqëzuar këputja dhe çarja e ligamentit të kryqëzuar të pasmë. Disa dëmtime të ligamenteve mund të trajtohen në mënyrë konservatore, pa operacion, ndërsa dëmtimet e tjera të ligamenteve kërkojnë kirurgji.

Në këto raste, një shërim i plotë i dëmtimit mund të zgjasë deri në gjashtë muaj, në rast të një shqyerjeje ligament i kryqëzuar deri në dymbëdhjetë muaj. Ju mund të gjeni më shumë për këtë temë në: Lidhja e shqyer ndrydhjet ndikojnë në joints dhe janë shkaktuar nga tejzgjatja e dhunshme, p.sh. përmes përdredhjes së papritur. Në varësi të shkallës së shtrirjes së tepërt, ligamenteve ose kapsulë e përbashkët mund të preken. Simptomat tipike shoqëruese janë dhimbje, ënjtje, lëvizshmëri të kufizuar dhe në disa raste mavijosje.

Mund të gjeni më shumë për këtë temë në

 • ndrydhje
 • Prishja e një gishti

Kapsula është një mbështjellëse që rrethon nyjen dhe përmban lëngu synovial në mënyrë që lëvizja në artikulacion të mund të zhvillohet pa probleme. Nëse një nyje përkulet dhe ligamentet lëndohen, atëherë kapsulë e përbashkët zakonisht preket gjithashtu. Në raste të rënda, kapsulë e përbashkët këputjet dhe rrjedhjet e lëngut në indet përreth, duke rezultuar në ënjtje.

Supi dhe gjuri preken më shpesh nga dëmtimet e kapsulës. Rekomandohet që rregullat PECH të zbatohen gjithashtu në këto fusha. Tendinat shërbejnë për të bashkuar muskujt në kockë.

Përdorimi i tepërt mund të çojë në acarim të këtyre tendons, e cila mund të rezultojë në inflamacion të tendinit nëse ato nuk mbrohen herët dhe fazat e rigjenerimit janë shumë të shkurtra. Për shembull, një inflamacion i tendinit të kofshës mund të ndodhë gjatë maratonë trajnimi. Kjo shkakton thika dhe djegur dhimbje në pjesën e jashtme të kofshës.

Në rast të inflamacionit të tendinit, duhet të merret urgjentisht mbrojtja e duhur. Kompresat e ftohta dhe ilaçet anti-inflamatore mund të ofrojnë lehtësim të mëtejshëm. Ju mund të lexoni më shumë informacion mbi këtë temë këtu:

Gërvishtjet kryesisht ndodhin në këmbë dhe duar dhe karakterizohen nga a djegur dhimbje Laceracionet mund të ndikojnë në gjunjë, bërryla dhe veçanërisht në kokë. Ato janë shumë të dhimbshme dhe shoqërohen nga një plagë gjakderdhëse.

I prishur kockat zakonisht shkaktohen nga ndikimi i dhunshëm në kockë. Duke folur statistikisht, parakrah thyerje është më e zakonshmja, e cila është shkaktuar klasikisht nga kapja e një rënie me duar. Përveç frakturave të kockave të shkaktuara nga rëniet dhe lëvizjet, ekziston edhe grupi i frakturave të lodhjes.

Ky dëmtim sportiv ndodh kryesisht në shin dhe metatarsale kockat dhe është shkaktuar nga mbingarkesa, veçanërisht në vrapuesit e distancave të gjata dhe lojtarët e futbollit. tronditje është një dëmtim sportiv që mund të ndodhë në çdo lloj sporti dhe, varësisht nga ashpërsia e tij, gjithashtu mund të marrë përmasa kërcënuese për jetën në formën e një trauma kraniocerebrale. Përmes rënies dhe përplasjeve, ndikimi i kokë në një sipërfaqe të fortë dhe të fortë lëkundet trukafkë. Kjo madje mund të shkaktojë shkatërrim të pakthyeshëm të qelizave nervore. Simptomat e tronditje janë ngjyra e zbehtë e lëkurës, të vjella, të përzier dhe bilancit probleme.