Luleradhiqe: efektet dhe aplikimi

Cilat janë efektet e luleradhiqes?

Pjesët mbitokësore dhe nëntokësore të luleradhiqes (bari dhe rrënjët) nxisin nxjerrjen e biliare nga fshikëza e tëmthit dhe stimulojnë oreksin. Përveç kësaj, disa studime kanë përshkruar efekte diuretike, antispazmatike, anti-inflamatore dhe stimuluese të metabolizmit.

Në përgjithësi, përdorimi i luleradhiqes njihet mjekësisht në rastet e mëposhtme:

  • rritja e sekretimit urinar dhe rrjedhimisht shpëlarja e traktit urinar në rast të problemeve të lehta të traktit urinar
  • ankesa të lehta të tretjes (të tilla si fryrje, fryrje)
  • rrjedhje e shqetësuar biliare
  • humbje e përkohshme e oreksit

Në mjekësinë popullore luleradhiqe rekomandohet, ndër të tjera, edhe për parandalimin e zhavorrit dhe gurëve në veshka, sëmundjet e veshkave, sëmundjet e mëlçisë dhe tëmthit, përdhes, reumatizma, ekzemë dhe sëmundje të tjera të lëkurës.

Përbërësit e luleradhiqes

Përbërës të rëndësishëm në barin e luleradhiqes janë substancat e hidhura, flavonoidet, aminoacidet, mineralet dhe elementët gjurmë (si zinku, bakri). Rrënja përmban edhe karbohidrate (si p.sh. inulin), karotenoide dhe vitamina të ndryshme (C, E, B).

Si përdoret luleradhiqe?

Mund të pini një filxhan çaj të ngrohtë luleradhiqeje tri herë në ditë – gjysmë ore para çdo vakti për të stimuluar oreksin, pas ngrënies për problemet e tretjes.

Luleradhiqja mund të kombinohet edhe me bimë të tjera mjekësore për përgatitjen e çajit, për shembull, me hithrën për problemet e traktit urinar.

Mjetet juridike shtëpiake të bazuara në bimë mjekësore kanë kufizimet e tyre. Nëse simptomat tuaja vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Preparate te gatshme me luleradhiqe

Ekziston edhe çaji i gatshëm i luleradhiqes si dhe përzierje çaji, për shembull për veshkat dhe fshikëzën e urinës me përbërës të tillë si luleradhiqe, hithra dhe bishti i kalit të fushës.

Gjithashtu në dispozicion janë, për shembull, tinkturat, pikat, drazhetë dhe lëngjet e freskëta të bimëve të bazuara në luleradhiqe. Ju lutemi lexoni fletën e paketimit përkatës dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj se si t'i përdorni siç duhet preparatet e tilla.

Çfarë efektesh anësore mund të shkaktojë luleradhiqe?

Për shkak të substancave të hidhura në luleradhiqe, mund të shfaqen ankesa të herëpashershme në stomak.

Ata që janë alergjikë ndaj luleradhiqes (të tilla si arnika, kumak, kamomili, etj.) gjithashtu ka të ngjarë të jenë të mbindjeshëm ndaj luleradhiqes (alergjia e kryqëzuar).

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni luleradhiqe

Duke qenë se luleradhiqe ka një efekt diuretik, nuk duhet përdorur në mbrëmje për të mos prishur gjumin e natës për shkak të dëshirës për të urinuar.

Ata që bëjnë një shpëlarje të traktit urinar me luleradhiqe (ose bimë të tjera mjekësore) duhet të pinë shumë lëngje gjatë terapisë.

Nëse ethe, ngërçe gjatë urinimit, mbajtje urinare ose gjak në urinë shfaqen gjatë trajtimit të problemeve të traktit urinar, është thelbësore të konsultoheni me mjekun.

Për përdorimin dhe dozimin e luleradhiqes dhe preparateve të saj gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji, si dhe te fëmijët, ju lutemi konsultohuni me mjekun ose farmacistin tuaj.

Si të merrni luleradhiqe dhe produktet e saj

Ju ose mund të mblidhni vetë luleradhiqe të freskëta ose ta blini në formë të tharë për të bërë çaj në farmacinë ose farmacinë tuaj lokale. Aty mund të merrni edhe preparate të gatshme me bazë bimën mjekësore si lëngun e freskët të presës së bimëve, tinkturat e luleradhiqes dhe pikat. Për përdorimin e duhur, ju lutemi referojuni fletës së paketimit përkatës ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Fakte interesante rreth luleradhiqes

Nga sqetullat e gjetheve mbijnë kërcell lulesh të zbrazëta dhjetë deri në 15 centimetra të larta, në fund të të cilave zhvillohet një kokë lulesh e verdhë e ndezur. Ai përbëhet nga lule të shumta të vogla me rreze, nga të cilat zhvillohen frutat e vogla me ngjyrë kashte, të kompletuara me shtojcë në formë helike. Për shkak se ato hiqen lehtësisht (nga goja ose nga era), luleradhiqja quhet edhe luleradhiqe: Falë "parashutës" së tyre, frutat e pjekur udhëtojnë në distanca të gjata. Kjo mënyrë përhapjeje ndihmoi luleradhiqe (së bashku me natyrën e saj të pakërkuar) të vendoset në të gjithë botën.

Një karakteristikë tjetër e luleradhiqeve është lëngu qumështor i bardhë, me shije të hidhur që gjendet në të gjitha pjesët e bimës.

Edhe pse luleradhiqe ka vulën e “barërave të këqija”, rëndësia e saj si bimë mjekësore nuk duhet nënvlerësuar. Përdorimi i bimës për qëllime mjekësore ka një traditë të gjatë, siç tregohet nga emri i saj shkencor: Emri i gjinisë Taraxacum vjen nga greqishtja dhe do të thotë "shëroj inflamacionin" (taraxis = inflamacion, akeomai = shëroj). Emri i species officinale (latinisht: officinalis = përdoret në farmaci) konfirmon përdorimin shumë të vjetër mjekësor të luleradhiqes.

Përveç kësaj, luleradhiqe mund të hahet. Për shembull, gjethet përdoren për sallata dhe supa.