Daridorexant: Efektet, Efektet anësore

Si funksionon daridoreksant?

Daridorexant është përbërësi i parë aktiv i miratuar në Evropë nga grupi i antagonistëve të receptorit të oreksinës. Oreksinat janë substanca të dërguara të prodhuara natyrshëm në trup që ndikojnë në sjelljen tonë të të ngrënit dhe modelet e gjumit. Nëse ata lidhen me receptorin e tyre, ne qëndrojmë zgjuar më gjatë.

Daridorexant bllokon këtë receptor dhe kështu ka një efekt indirekt nxitës të gjumit. Kjo e dallon përbërësin aktiv nga pilulat e tjera të gjumit, të cilat kryesisht kanë një efekt të drejtpërdrejtë qetësues (depresiv, qetësues).

Cilat janë efektet anësore?

Efektet anësore të zakonshme të daridoreksantit përfshijnë sistemin nervor. Ato manifestohen si dhimbje koke, lodhje, përgjumje dhe marramendje.

Disa njerëz bëhen të përzier pas marrjes së daridoreksantit.

Studimet e deritanishme tregojnë se daridoreksant nuk ka gjasa të shkaktojë varësi fizike ose psikologjike. Simptomat e tërheqjes pas ndërprerjes ishin gjithashtu shumë më të lehta se sa me mjetet e tjera të gjumit.

Daridorexant kufizon reagimin. Kjo mund të dëmtojë aftësinë për të marrë pjesë aktive në trafikun rrugor dhe për të përdorur makineri. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni pirë edhe alkool.

Për më shumë informacion në lidhje me efektet anësore të mundshme, shihni fletëudhëzimin e paketimit që erdhi me ilaçin tuaj daridoreksant. Kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse keni ose dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

Për çfarë është miratuar daridorexanti?

Daridorexant ka miratim në Gjermani dhe Zvicër për trajtimin e të rriturve me çrregullime të gjumit. Simptomat duhet të jenë të pranishme për të paktën tre muaj dhe të kenë një ndikim të konsiderueshëm në aktivitetin e ditës.

Si të merrni daridorexant

Daridorexant është në dispozicion në formën e tabletave të veshura me film. Doza e rekomanduar është një tabletë (ekuivalente me 50 miligramë daridoreksant) 30 minuta para gjumit. Për disa pacientë, 25 miligramë ndonjëherë janë të mjaftueshme.

Doza maksimale ditore është 50 miligramë.

Ju mund ta merrni tabletën me vakt ose në mënyrë të pavarur.

Kur nuk duhet të merrni daridoreksant?

Në përgjithësi nuk duhet të përdorni daridorexant në rastet e mëposhtme:

  • nëse jeni të mbindjeshëm ose alergjik ndaj përbërësit aktiv ose ndonjë prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • narkolepsia (çrregullim neurologjik në të cilin rregullimi i gjumit-zgjimit në tru është i shqetësuar)
  • përdorimi i njëkohshëm i agjentëve që frenojnë fuqishëm enzimën citokrom P450 3A4 (CYP3A4), p.sh., ilaçi antifungal itraconazole, antibiotiku klaritromicina dhe ilaçi HIV ritonavir.
  • Shtatzënia dhe laktacioni (të dhënat që mungojnë)

Këto ndërveprime mund të ndodhin me daridoreksant.

Frenuesit e moderuar të enzimës CYP3A4 ngadalësojnë zbërthimin e daridoreksantit - si frenuesit e fortë - por më pak masivisht. Prandaj, ato mund të merren në të njëjtën kohë me daridoreksant. Megjithatë, mjeku do të zvogëlojë dozën e tij.

Frenuesit e moderuar të CYP3A4 përfshijnë:

  • diltiazem dhe verapamil (ilaçe për presionin e lartë të gjakut dhe sëmundjen e arterieve koronare)
  • eritromicina (antibiotik)
  • Ciprofloxacin (antibiotik)
  • Ciklosporin (imunosupresant, i përdorur në sëmundjet autoimune dhe transplantimin e organeve)
  • Flukonazol (agjent antifungal)

Përmbahuni nga pirja e grejpfrutit dhe lëngut të grejpfrutit në mbrëmje nëse jeni duke marrë daridoreksant. Përbërësit e grejpfrutit gjithashtu pengojnë enzimën CYP3A4.

Si të merrni ilaçe me daridoreksant

Daridorexant ofrohet me recetë në Gjermani dhe Zvicër. Asnjë ilaç që përmban këtë përbërës aktiv nuk është aktualisht i regjistruar në Austri.