Tenosinoviti i De Quervain: Simptomat, terapia

Vështrim i shkurtër

  • Simptomat: Dhimbje poshtë gishtit të madh, veçanërisht kur mbani dhe kapeni; ndonjëherë fërkime dhe kërcitje të prekshme dhe të dëgjueshme; bllokimi i gishtit të madh
  • Trajtimi: Konservativ me imobilizim (ndonjëherë në gips); qetësues lokalë kundër dhimbjeve, ndoshta injeksione anti-inflamatore të kortizonit; kirurgji në raste më të rënda
  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Mbingarkimi dhe ngarkimi i gabuar i kyçit, faktorë të tjerë si proceset degjenerative dhe dyshimi për lidhjen me hormonin seksual femëror estrogjen (më shpesh preken femrat)
  • Diagnoza: Bazuar në simptomat, testi Finkelstein; rrallë radiografi dhe ultratinguj
  • Prognoza: Shërimi shpesh me imobilizim dhe lehtësim dhimbjeje; kirurgji në rastet më të rënda shpesh me një prognozë të mirë
  • Parandalimi: Ngrohja, shtrirja, thyerjet, shumëllojshmëria, shmangia e mbingarkesës dhe ngarkimit të gabuar, përdorimi i mjeteve teknike dhe teknikave të punës që janë të lehta në nyje dhe shpinë.

Çfarë është tendovaginiti de Quervain?

Në një gjendje të shëndetshme, të dy tendinat rrëshqasin pa probleme përmes ndarjes së tendinit, të rrethuar nga lëngu lubrifikues. Nëse tendinat lëndohen si rezultat i traumës ose stresohen nga tendosja e përsëritur, është e mundur që ndarja e tendinit të fryhet: tendinat ngushtohen. Për t'i bërë gjërat edhe më keq, ndarja e parë e tendinit ndonjëherë ndahet, domethënë një septum i vogël kalon midis dy tendinave, gjë që redukton më tej hapësirën në dispozicion.

Tendovaginitis de Quervain prek femrat shumë më shpesh sesa meshkujt. Kjo është arsyeja pse ndonjëherë në gjuhën e folur ende quhet "gishti i madh i amvisës". Më shpesh shfaqet nga mosha 40 vjeçare.

Si manifestohet tendovaginiti de Quervain?

Simptomat tipike që tregojnë tendovaginitis de Quervain janë dhimbje në kyçin e dorës poshtë gishtit të madh. Veçanërisht kur e mbani dhe e kapni fort, ndonjëherë ka dhimbje të forta në nivelin e kyçit të kyçit të dorës së brendshme (procesi stiloid i rrezes), i cili rrezaton në gishtin e madh. Çdo lëvizje e gishtit të madh shpesh shkakton dhimbje. Për shembull, shtrydhja e një peshqiri është shumë e dhimbshme. Zona e prekur është gjithashtu e fryrë.

Si trajtohet Tendovaginiti de Quervain?

Tendovaginitis de Quervain trajtohet fillimisht në mënyrë konservative. Kjo është veçanërisht e vërtetë në fazat e hershme, kur simptomat nuk janë ende aq të theksuara. Është veçanërisht e rëndësishme të shmangni aktivitetet që shkaktojnë dhimbje, veçanërisht lëvizjet që përfshijnë përkuljen e dorës drejt gishtit të madh. Është gjithashtu e mundur të imobilizohet gishti i madh në një gips deri në 14 ditë.

Në disa raste përdoren splinta ose fasha. Është e rëndësishme të imobilizohet nyja në mënyrë efektive. Për të luftuar inflamacionin mund të aplikohen pomada lokale anti-inflamatore.

Nëse kjo nuk përmirëson simptomat e tendovaginitis de Quervain, pacientit i jepen injeksione anti-inflamatore të kortizonit, zakonisht së bashku me një anestezi lokale. Megjithatë, këshillohet kujdes sepse injeksionet mund të dëmtojnë tendinat.

Nëse dhimbja përsëritet dhe terapia me kortizon është e pasuksesshme, mjekët zakonisht rekomandojnë kirurgji. Kjo mund të kryhet në baza ambulatore. Në mënyrë që kirurgu të mund të shohë më mirë nervat, tendinat dhe strukturat e tjera, procedura kryhet në një hemostazë. Kjo do të thotë që pacientit i jepet një pranga presioni në pjesën e sipërme të krahut për të kufizuar furnizimin me gjak në parakrah.

Së fundi, një fashë kompresuese aplikohet në kyçin e dorës dhe parakrahut. Pas rreth një jave, është e mundur që pacienti të rifillojë aktivitetet më të lehta. Dora dhe kyçi i dorës zakonisht mund të mbajnë përsëri peshën normale rreth tre javë pas procedurës.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Tendovaginiti de Quervain mendohet të ndodhë kur gishti i madh dhe kyçi i dorës i nënshtrohen tendosjes së tepërt ose keqpërdorimit. Përkulja e zgjatur e dorës gjithashtu mund të ngushtojë dhe shtrydhë tendinat ekstensore të gishtit të madh. Tendinat më pas shtypen në skajin e retinakulumit (një ligament i ngushtë në zonën e kyçit të dorës), duke i bërë ato të acarohen dhe të fryhen.

Një shembull klasik janë prindërit që mbajnë fëmijën në krahë dhe e mbështesin me dorë. Luajtja intensive në piano, puna me tastierë, thurje dhe punë të tjera shtëpiake janë gjithashtu shkaqe të zakonshme. Kjo është arsyeja pse gjendja njihet në gojë si "gishti i madh i amvise".

Megjithatë, studimet kanë treguar se edhe faktorë të tjerë luajnë një rol. Për shembull, ekspertët dyshojnë për procese degjenerative dhe një lidhje me ndikimet hormonale.

Është gjithashtu e mundur që doza më të larta të antibiotikëve nga grupi fluoroquinolone mund të kenë ndikim në zhvillimin e tendonitit në pacientët e moshuar.

Ekzaminimet dhe diagnoza

Përveç ënjtjes dhe ndjeshmërisë lokale të indeve të buta, në ekzaminimin klinik mund të përdoren edhe teste të ndryshme. Tendovaginitis de Quervain karakterizohet nga i ashtuquajturi test Finkelstein.

Testi Finkelstein

Në të ashtuquajturin test Finkelstein, grushti mbyllet rreth gishtit të madh të dorës së prekur. Më pas, me grusht të mbyllur, kyçi i dorës anohet shpejt drejt majës së gishtit të madh. Nëse kjo shkakton dhimbje të forta elektrizuese (= shenja e Finkelstein), kjo tregon tendovaginitis de Quervain.

Procedurat e imazhit

Hapat e mëtejshëm diagnostikues si ekzaminimi me rreze X në përgjithësi nuk janë të nevojshëm. Megjithatë, në disa raste një rreze X është e dobishme për të përjashtuar sëmundje të tjera si osteoartriti. Përndryshe, në raste të paqarta, tendinat dhe strukturat përreth mund të vizualizohen qartë me një ekzaminim me ultratinguj (sonografi).

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Parandalim

Tendovaginitis de Quervain ndoshta shkaktohet jo vetëm nga përdorimi i tepërt ose përdorimi i gabuar, por edhe nga faktorë të tjerë që ende nuk dihen saktësisht. Prandaj, nuk është e mundur të parandalohet në mënyrë të besueshme sëmundja.

Megjithatë, është e mundur të bëhet diçka për aspektin e mbingarkesës dhe ngarkimit të gabuar, të cilat shpesh shkaktojnë probleme të përgjithshme me tendinat, kyçet ose shtyllën kurrizore. Ka kuptim të bëni pushime më të shpeshta ose të ofroni shumëllojshmëri në sekuencat dhe aktivitetet e lëvizjes, veçanërisht kur kryeni detyra të përsëritura. Ngrohja dhe shtrirja përpara se të stërviteni në punë, të bëni sport ose të luani muzikë ndihmon në shmangien e problemeve me tendinat dhe kyçet.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, është e rëndësishme të sigurohet lehtësim. Kjo mund të arrihet me teknika të veçanta pune, për shembull gjatë ngritjes dhe transportit të ngarkesave, ose duke përdorur mjete ndihmëse teknike. Këto përfshijnë karrige dinamike zyre, mbështetëse për këmbë ose mbështetëse pëllëmbash përpara tastierës – ose mjete që thjeshtojnë proceset e punës.