Dhëmb i vdekur: Simptomat, Trajtimi

Çfarë është një dhëmb i ngordhur?

Nëse vrimat në dhëmb janë shumë të thella, prishja është shumë e theksuar dhe pacienti është shumë i dobët në higjienën orale, as dentisti nuk mund të shpëtojë asgjë: dhëmbi vdes. Më saktësisht, pulpa - tufa e nervave dhe enëve të gjakut që furnizon dhëmbin nga brenda - zhduket. Pa këtë furnizim, as dentina nuk mbijeton, kështu që substanca e dhëmbit gradualisht vdes.

Megjithatë, dhëmbi nuk duhet të bjerë menjëherë. Në raste të jashtëzakonshme, një dhëmb i vdekur madje mund të mbetet pa u vënë re për një kohë të gjatë. Nga njëra anë, sepse smalti i dhëmbëve qëndron i qëndrueshëm për një kohë edhe pa furnizim me gjak, dhe nga ana tjetër, sepse një dhëmb pa nerv nuk shkakton domosdoshmërisht shqetësim.

Si duket një dhëmb i vdekur?

Zakonisht ai mund të njihet nga njolla e tij e errët: dhëmbi humbet shkëlqimin e tij natyral dhe bëhet kafe, gri ose e zezë. Ndonjëherë një dhëmb i vdekur është gjithashtu i brishtë dhe qëndron lirshëm vetëm në mishrat përreth.

Sa i dëmshëm është një dhëmb i vdekur për trupin?

Një dhëmb i vdekur mund të ketë pasoja shëndetësore për të gjithë trupin: Pulpa e vdekur ofron një terren ideal për rritjen e më shumë baktereve. Këto vijnë nga zgavra e gojës dhe migrojnë lehtësisht në dhëmb nëse kariesi tashmë ka arritur atje.

Përveç kësaj, metabolizmi i proteinës së pulpës nga bakteret prodhon substanca toksike të njohura në gjuhën e folur si helm kadaverik. Nëse një dhëmb i vdekur mbetet i patrajtuar, toksina kadaverike mund të shkaktojë simptoma në të gjithë trupin, sepse hyn në organizëm përmes hapjes së pulpës në nofull. Atje, substancat mund të shkaktojnë inflamacion të përhershëm, ndonjëherë duke dobësuar përgjithmonë sistemin imunitar.

Për këto arsye, trajtimi i hershëm i një dhëmbi të vdekur është shumë i rëndësishëm. Pulpa e prishur duhet të hiqet dhe kanalet e rrënjëve të mbyllen fort. Nëse kjo nuk është më e mundur, e vetmja mundësi është nxjerrja e dhëmbit të vdekur.

Kur duhet të dalë një dhëmb i vdekur?

Dentisti përpiqet të ruajë një dhëmb të vdekur nëse është e mundur. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë e suksesshme. Ndër të tjera, dentisti duhet të nxjerrë një dhëmb të vdekur (nxjerrje) në rastet e mëposhtme:

  • Një dhëmb i vdekur është i brishtë.
  • Është e lirshme.
  • Është i infektuar përgjithmonë.

Cilat janë shenjat e një dhëmbi të vdekur?

Shenjat e mundshme që një dhëmb ka vdekur janë:

  • një njollë e errët: një dhëmb i vdekur mund të ndryshojë në ngjyrë - nga kafe në gri apo edhe të zezë.
  • një thyerje e substancës së dhëmbit
  • dhimbje dhe ënjtje

Është gjithashtu e zakonshme të vërehet se një dhëmb i vdekur dhemb kur e kafshon atë.

Si trajtohet një dhëmb i vdekur?

Një dhëmb i vdekur duhet të trajtohet, përndryshe ekziston rreziku i inflamacionit kronik dhe humbjes së dhëmbëve. Dentisti do ta ruajë atë, nëse është e mundur, dhe në të kundërt do ta nxjerrë atë.

Ruajtja e një dhëmbi të vdekur

Ndonjëherë dentisti kryen trajtimin e kanalit të rrënjës (terapi e kanalit të rrënjës) kur një dhëmb është i vdekur. Në këtë procedurë, ai pastron kanalin e rrënjës me instrumente të vogla dhe më pas e mbyll fort me një mbushje. Më pas, një dhëmb i vdekur zakonisht mund të kurorëzohet pa asnjë problem.

Dhe sa zgjat një dhëmb i vdekur i trajtuar në këtë mënyrë? Kjo pyetje vështirë se mund të përgjigjet në terma të përgjithshëm. Faktorë të ndryshëm luajnë një rol, por mbi të gjitha kujdesi i rregullt dhe i plotë dentar.

Nëse dhëmbi i vdekur është zbardhur, dentistët mund ta ndriçojnë atë me rreth dy deri në tre nuanca pas trajtimit të kanalit të rrënjës. Megjithatë, zbardhja konvencionale nuk është e përshtatshme për këtë qëllim, sepse dhëmbi i vdekur zbardhet nga brenda. Prandaj, një procedurë e quajtur zbardhje e brendshme përdoret për të ndriçuar dhëmbin e vdekur.

Nxjerrja e një dhëmbi të vdekur

Nëse një dhëmb i vdekur tashmë është thyer ose nuk mund të ruhet më për arsye të tjera (shih më lart: Kur duhet të dalë një dhëmb i vdekur?), e vetmja mundësi është nxjerrja. Hendeku i dhëmbit që rezulton mund të mbyllet në mënyra të ndryshme, për shembull me një urë, një implant ose me proteza të lëvizshme.

Cilat janë shkaqet e një dhëmbi të vdekur?

Një dhëmb zakonisht vdes sepse pulpa është e përflakur (pulpitis). Një inflamacion i tillë ndodh kur patogjenët depërtojnë përmes vrimave të thella në dhëmb tek nervat e dhëmbit. Kjo ndodh më shpesh si pasojë e prishjes së dhëmbëve. Pulpiti mund të jetë jashtëzakonisht i dhimbshëm, por ndonjëherë mund të jetë plotësisht i padukshëm. Nëse inflamacioni ka arritur te nervi i dhëmbit, ai prek të gjithë pulpën dhe e shkatërron atë.

Nëse një dhimbje e fortë dhëmbi ndalon papritur pas disa ditësh, kjo nuk është një shenjë e shërimit spontan! Në vend të kësaj, është një sinjal se nervi i dhëmbit ka vdekur dhe pulpiti akut është kthyer në një kronik. Prandaj, nëse keni dhimbje dhëmbi, shkoni me kohë te dentisti!

Më rrallë, pulpa dëmtohet drejtpërdrejt. Kjo ndodh, për shembull, pas aksidenteve, kur dhëmbi thyhet ose rrëzohet. Një dëmtim i tillë shkakton dhimbje të forta dhe zakonisht është e vështirë të humbasë vizualisht.

Si e njeh dentisti një dhëmb të vdekur?

Për të përcaktuar nëse një dhëmb ka vdekur, dentisti kryen një të ashtuquajtur test vitaliteti. Ai zakonisht spërkat një top pambuku me sprej të ftohtë dhe më pas e mban kundër dhëmbit. Në raste të thjeshta, mjafton edhe një shpërthim i shkurtër i ajrit të ftohtë nga një armë uji-ajër. Nëse pacienti ndjen stimulin e ftohtë, testi i vitalitetit rezulton pozitiv, që do të thotë se dhëmbi është i gjallë.

Nëse ky test është negativ, dentisti do të ekzaminojë më tej dhëmbin e prekur. Në rastin e dhëmbëve me kurora ose mbushje, testi i vitalitetit mund të jetë jo i besueshëm dhe të japë rezultate false-negative.

Një tjetër tregues i një dhëmbi të vdekur jepet nga testi i goditjes. Në këtë test, dentisti prek dhëmbin me një objekt metalik. Kjo është e dhimbshme në rastin e një dhëmbi të vdekur – megjithëse nuk është dhëmbi vetë ai që dhemb, por kocka e nofullës në zonën e majës së rrënjës, e cila është e përflakur në këtë rast (inflamacion i majës së rrënjës).

Në rast dyshimi, një dhëmb i vdekur zbulohet në rreze X. Një inflamacion kronik i majës së rrënjës mund të njihet nga një ndryshim rrethor në majën e rrënjës.