Ballafaqimi me Dementinë – Këshilla dhe Këshilla

Ballafaqimi me demencën: këshilla për të prekurit

Diagnoza e demencës shkakton frikë, shqetësime dhe pyetje për shumë prej të prekurve: Sa kohë mund të vazhdoj të kujdesem për veten? Si duhet të përballem me simptomat në rritje të demencës? Çfarë mund të bëj për t'i lehtësuar ato?

Në fazat e hershme të demencës, përvoja ka treguar se të prekurit e përballojnë më mirë jetën e tyre të përditshme nëse janë të informuar mirë për sëmundjen, e trajtojnë atë hapur dhe kërkojnë ndihmë kur është e nevojshme.

Mbajtja e kontakteve sociale dhe hobi

Për të përballuar mirë demencën, është e rëndësishme të qëndroni aktiv. Takimet e rregullta me miqtë, ekskursionet dhe hobi që janë kultivuar para diagnozës duhet të mbahen sa më gjatë që të jetë e mundur. Ata që janë aktivë mund të ruajnë atë që kanë mësuar për më gjatë dhe të trajnojnë pavarësinë e tyre. Aktiviteti i mjaftueshëm gjatë ditës siguron gjithashtu një gjumë të mirë të natës.

Gjithashtu ka kuptim të marrësh pjesë në grupe rekreative ose të të moshuarve. Në fazat e avancuara të demencës, të prekurit duhet t'i bashkohen një grupi të kujdesit për pacientët me çmenduri.

Kur planifikoni dhe organizoni kohën e lirë, të prekurit nuk duhet të stërmundohen: Është më mirë të kryeni më pak punë në kohën e lirë sesa të nxitoni gjatë ditës nga një aktivitet në tjetrin.

Përshtatni aktivitetet dhe mësoni gjëra të reja

Për shembull, dikush mund të preferojë të lexojë tregime të shkurtra dhe artikuj gazetash, të marrë puzzle më të lehta ose të marrë modele më të lehta me komponentë më të mëdhenj.

Aktivitete të tilla janë trajnim i mirë i trurit dhe kujtesës. Megjithatë, pacientët me demencë jo vetëm që duhet t'u përmbahen aktiviteteve të provuara dhe të testuara, por edhe të mësojnë të reja, si vallëzimi, bërja e muzikës, piktura ose bashkimi i enigmave. Po aq të dobishme janë lojërat për pacientët me demencë, të tilla si lojërat në sallon (mundësisht të thjeshtuara), lojërat me top ose lojërat me fjalë (të tilla si hamendja ose plotësimi i fjalëve të urta).

Strukturimi i ditës

Përballja me demencën dhe simptomat e saj është më e lehtë për të prekurit nëse e strukturojnë mirë ditën e tyre. Për të gjitha aktivitetet si gjumi, ngrënia, larja, shëtitja, takimi me miqtë, sportet, etj., njerëzit duhet të kenë zakon të caktojnë orare sa më shumë që të jetë e mundur. Kjo ndihmon me orientimin dhe shmang stresin.

Qëndroni celular

Trajtimi i demencës në mënyrën e duhur u mundëson shumë njerëzve të prekur të vazhdojnë të drejtojnë vetë shtëpinë për një kohë të gjatë, për shembull të gatuajnë, të bëjnë pazar, të lajnë rrobat ose të punojnë në kopsht. Nëse është e nevojshme, të afërmit ose kujdestarët mund të ofrojnë ndihmë.

Nëse ecja dhe qëndrimi në këmbë shkaktojnë probleme, këmbësorët dhe rrotulluesit mund të ndihmojnë.

Hani një dietë të ekuilibruar dhe pini shumë

Nëse pacientët nuk hanë një dietë të ekuilibruar dhe pinë shumë pak, kjo mund të përkeqësojë simptomat e demencës. Prandaj, një dietë e larmishme dhe marrja e mjaftueshme e lëngjeve janë shumë të rëndësishme.

Megjithatë, disa pacientë humbasin ndjenjën e shijes, kënaqësinë e ushqimit dhe oreksin. Strategjitë kundër kësaj janë erëza më intensive e ushqimit dhe më shumë shumëllojshmëri në menu. Enë të vogla me copa frutash, perimesh dhe çokollate mund të vendosen edhe nëpër shtëpi. Kjo i tundon pacientët me demencë që ta arrijnë atë përsëri dhe përsëri. Ata që nuk mund të gatuajnë më vetë, kanë mundësinë të porosisin "ushqime me rrota".

Sasia ditore e pijes duhet të jetë së paku 1.5 litra, mundësisht në formë supash, uji, lëngjesh ose çaji. Përsëri, ka kuptim të vendosni shishe pijesh në disa vende në shtëpi.

Këshilla kundër harresës

Pacientët me demencë duhet të përpiqen të mbajnë gjithmonë në të njëjtin vend sende të rëndësishme që u duhen shpesh (çelësat, portofolin, syzet, etj.). Numrat dhe adresat e rëndësishme të telefonit duhet të jenë gjithmonë të arritshme, mundësisht si në një vend fiks në shtëpi ashtu edhe në çantën/portofolin.

Takimet dhe datat duhet të futen në një kalendar.

Është më e lehtë për të afërmit dhe kujdestarët të përballen me demencën, ashtu siç është për të prekurit, nëse e dinë llojin dhe rrjedhën e mundshme të sëmundjes. Ka edhe këshilla të tjera që mund të përmirësojnë dhe lehtësojnë trajtimin e pacientëve me demencë.

Komunikoni saktë

Kujdesi i mirë i demencës përfshin komunikimin e duhur me pacientët. Megjithatë, kjo bëhet gjithnjë e më e vështirë ndërsa sëmundja përparon - pacientët harrojnë gjithnjë e më shumë, nuk mund të mbajnë më mend emrat, datat, kuptimet e fjalëve dhe shpesh formulojnë vetëm fjali ngadalë. Kjo kërkon shumë mirëkuptim dhe durim nga të tjerët.

Përkujtuesit mund të jenë të dobishëm këtu: Për shembull, informacioni për rutinën e përditshme ose përgjigjet e pyetjeve të shpeshta nga pacientët (si dita e javës, vendi ku ata jetojnë, etj.) mund të shkruhen në copa të vogla letre. Këto shënime më pas mund të ngjiten në vende të frekuentuara si dera e frigoriferit ose e banjës.

Një tjetër kujtesë që mund të lehtësojë dhe promovojë komunikimin në demencë është një libër kujtese. Fotot e ngjarjeve të rëndësishme dhe të njerëzve nga jeta e pacientit janë ngjitur në libër dhe një shënim i shkurtër është shkruar poshtë (lloji i ngjarjes, emri, etj.).

Kur flisni me pacientët me demencë, këshillat e mëposhtme të komunikimit duhet të merren parasysh:

  • Prisni me durim që pacienti t'i përgjigjet pyetjeve ose të përmbushë një kërkesë.
  • Nëse është e mundur, formuloni pyetjet në atë mënyrë që pacienti të mund të përgjigjet "po" ose "jo".
  • Para çdo bisede, bëni kontakt me sy dhe drejtojuni pacientit me emër.
  • Flisni ngadalë, qartë dhe me fjali të shkurtra.
  • Shmangni komentet ironike ose satirike – pacienti me demencë zakonisht nuk i kupton ato.
  • Përsëritni disa herë informacione të rëndësishme, si p.sh. koha për t'u nisur për takimin me mjekun ose një shëtitje.
  • Shmangni diskutimet.
  • Injoroni sa më shumë që të jetë e mundur akuzat dhe qortimet nga personi me çmenduri - ato shpesh nuk synohen personalisht, por vetëm pasqyrojnë frikën, zhgënjimin dhe pafuqinë e personit të prekur.
  • Mos ofroni më shumë se dy zgjedhje (si ushqimi ose pijet) – çdo gjë tjetër do të ngatërrojë pacientët me çmenduri.

Një model i rëndësishëm për të komunikuar me njerëzit me çmenduri quhet validim: pacientët me demencë përpiqen të arrihen aty ku janë, si të thuash. Njeriu i lë ata në botën e tyre dhe nuk dyshon në opinionet dhe pikëpamjet e tyre. Prandaj, bëhet fjalë për të vlerësuar dhe marrë seriozisht (= vërtetimin) pacientin me demencë.

Sa më shumë ndihmë që është e nevojshme - jo më shumë!

Sidoqoftë, është më mirë të mos i heqësh gjithçka nga duart pacientit, por t'i japësh kohë që t'i bëjë gjërat vetë. Kjo jo vetëm që trajnon trurin, por gjithashtu parandalon që pacientët me demencë të ndjehen të trajtuar si fëmijë.

Gjithashtu nuk është shumë e dobishme të qëndrosh pranë me padurim. Pacientët me demencë më pas ndihen nën presion shtesë.

Stimulimi i shqisave

Erërat e njohura nga e kaluara mund të zgjojnë kujtime që mendohej se ishin varrosur. Ky mund të jetë parfumi i nënës ose aroma e vajit të makinës nëse një person me demencë punonte në një dyqan riparimi makinash.

Stimujt e tjerë shqisor (prekja, shija, shikimi) gjithashtu mund të stimulojnë pacientët me demencë, t'u japin kënaqësi dhe të zgjojnë kujtime.

Siguroni lehtësimin tuaj

Durimi, forca, koha, mirëkuptimi – ballafaqimi me pacientët me demencë është rraskapitës dhe kërkon shumë nga anëtarët e familjes dhe kujdestarët. Prandaj, pushimi dhe lehtësimi i rregullt janë shumë të rëndësishëm.