Delirium: shkaqet dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Kompleksi i simptomave të ndryshme mendore dhe fizike, të cilat janë të gjitha të shkaktuara fizikisht (organikisht) (“psikosindroma organike”). Delirium (delirium) shfaqet veçanërisht shpesh tek pacientët e moshuar. Meshkujt preken më shpesh se femrat, sepse janë më të prirur ndaj abuzimit me alkoolin (shkaktues i mundshëm i deliriumit).
 • Shkaktarët: infeksionet febrile, çrregullimet e ekuilibrit të ujit dhe elektroliteve, sëmundjet e sistemit nervor qendror (sëmundja e Parkinsonit, epilepsia, demenca, meningjiti, etj.), alkooli dhe barnat e tjera, tërheqja e alkoolit (delirium tremens), çrregullimet metabolike (si p.sh. diabeti mellitus), tumoret, operacionet, barnat e caktuara.
 • Trajtimi: lehtësim medikamentoz i simptomave të delirit (me neuroleptikë, klometiazol, etj.); nëse është e mundur, edhe trajtimi i shkakut të delirit

Delirium përmendet gjithashtu si një psikosindromë organike. Ky term tashmë tregon se këtu përfshihen të dy komponentët mendorë dhe organikë. Në fakt, deliri nuk është një simptomë e vetme, por një kompleks i tërë simptomash. Delirium ka shumë nga këto simptoma të përbashkëta me sëmundjet mendore, por shkaqet përkatëse janë gjithmonë fizike (organike).

Delirium: simptoma

 • Vetëdija dhe perceptimi i dëmtuar, shpesh me kujtesë të dëmtuar dhe humbje të orientimit. Gjithashtu përfshihen edhe çrregullimet e të menduarit me dëmtim kognitiv.
 • Agjitacion psikomotor me një dëshirë të fortë për të lëvizur dhe lëvizje të herëpashershme rrëshqitëse. Shtrëngimi i shpeshtë në shtrat.
 • gëzim i ekzagjeruar dhe/ose ankth i pabazuar (çrregullime afektive).
 • çrregullime të gjumit
 • nervozizëm i lehtë dhe gjendje agjitacioni

Përveç këtyre simptomave kryesisht psikologjike, shenjat fizike të sëmundjes zakonisht shfaqen gjatë delirit. Këto shkaktohen nga sistemi nervor i pavullnetshëm dhe quhen simptoma neurovegjetative:

 • ethe deri në 38.5 °C
 • rritje të presionit të gjakut dhe përshpejtim të pulsit
 • djersitje e madhe (hiperhidrozë)
 • nganjëherë frymëmarrje tepër e shpejtë dhe e thellë (hiperventilim)
 • dridhje, e quajtur edhe dridhje (veçanërisht e fortë në delirium tremens)

Shpesh, simptomat zgjasin vetëm disa orë ose ditë para se të zhduken dhe përfundimisht të zhduken. Megjithatë, pa trajtim, deliri mund të rezultojë në komplikime serioze kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes që mund të çojnë në vdekje.

Dy lloje deliri

Profesionistët mjekësorë bëjnë dallimin midis dy llojeve të deliriumit:

 • Në të kundërt, deliri hiporeaktiv karakterizohet nga një ngadalësim i përgjithshëm - personat e prekur duken shumë të qetë, ndonjëherë edhe apatikë.

Këto dy variante nuk duhet të jenë të izoluara, por mund të alternohen në intervale kohore të paparashikueshme.

Delirium: Shkaqet dhe çrregullimet e mundshme

Me fjalë të thjeshta, shkaktari i simptomave të deliriumit është një çekuilibër i disa substancave të dërguara (neurotransmetuesve) të sistemit nervor qendror (CNS). Këta lajmëtarë janë të rëndësishëm për transmetimin e sinjalit ndërmjet qelizave nervore (neuroneve). Ka disa shpjegime të mundshme se përse bilanci i neurotransmetuesve është i parregullt tek ata të prekur dhe pse, për shembull, dërgohen sinjale shumë të forta:

Sipas hipotezës së inflamacionit, molekulat (të ashtuquajturat citokina) të prodhuara në rrjedhën e inflamacioneve të mëdha gjithashtu mund të prishin çlirimin e neurotransmetuesve dhe kështu të kontribuojnë në delirium. Veçanërisht në rastin e inflamacionit sistemik – për shembull në formën e infeksioneve të mëdha – ekziston një rrezik i caktuar këtu.

Së fundi, stresi gjithashtu luan një rol. Ai gjegjësisht siguron lirimin e hormoneve të stresit (noradrenalinë, glukokortikoidet), të cilat mund të kenë efekte në SNQ.

 • Sëmundjet e SNQ: p.sh. Sëmundja e Parkinsonit, epilepsia, meningjiti, migrena, dëmtimi traumatik i trurit, hemorragjia cerebrale, etj. Delirium gjithashtu ndodh shpesh në kushtet e demencës.
 • Sëmundjet tumorale: Veçanërisht në fazën e vdekjes, deliri është një simptomë e zakonshme tek pacientët me kancer.
 • Çrregullime të ekuilibrit të ujit dhe elektroliteve: Shkaqet e mundshme janë marrja e pamjaftueshme e lëngjeve (veçanërisht te të moshuarit) ose marrja e disa medikamenteve.
 • Infeksionet dhe ethet
 • Procedurat kirurgjikale nën anestezi: Në fazën e rikuperimit pas operacioneve, disa pacientë përjetojnë delirium (sindromi tranzit).
 • Medikamente të caktuara, veçanërisht ato që kanë një efekt në neurotransmetuesit, siç janë të ashtuquajturat substanca antikolinergjike (p.sh., ilaçet për mosmbajtjen, barnat e Parkinsonit, ilaçet për nauze dhe të vjella).
 • Droga të të gjitha llojeve, përfshirë alkoolin
 • Mungesa e oksigjenit (hipoksi)

Delirium tremens (delirium i tërheqjes)

Ashtu si me format e tjera të deliriumit, delirium tremens shkaktohet gjithashtu nga një çekuilibër i disa sistemeve transmetuese në SNQ. Në parim, të gjitha simptomat e përmendura më sipër mund të shfaqen edhe këtu, me halucinacione të shtuara:

 • halucinacione skenike-optike dhe prekëse (shembull: krimbat, brumbujt ose minjtë e bardhë që vrapojnë mbi lëkurën e dikujt)
 • më rrallë: deluzionet shqisore dëgjimore, të tilla si muzika e imagjinuar marshimi ose zhurmat
 • paranoja dhe deluzione të tjera

Përveç kësaj, në delirium tremens, dridhja me të njëjtin emër është natyrisht në plan të parë. Megjithatë, dridhja e fortë nuk është gjithmonë e pranishme.

Delirium: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Delirium: Çfarë bën doktori?

Në shumicën e rasteve, mjeku tashmë mund të diagnostikojë "delirium" bazuar në simptomat e pacientit. Ashpërsia e delirit mund të përcaktohet më pas me ndihmën e disa procedurave të testimit (CAM).

Kjo e bën edhe më të rëndësishme që të regjistrohet me kujdes historia mjekësore e pacientit (anamneza): Cilat janë kushtet para-ekzistuese? A ka ndonjë abuzim me alkoolin? Cila është gjendja jetësore e pacientit? Këto dhe pyetje të tjera janë të rëndësishme për diagnozën e deliriumit. Këtu janë veçanërisht të rëndësishme deklaratat e të afërmve, pasi personat e prekur zakonisht nuk janë në gjendje të komunikojnë.

 • Elektrokardiografia (EKG), për të përjashtuar çrregullimet e funksionit të zemrës
 • Ekografia e zemrës (ekokardiografia)
 • Matja e vlerave të caktuara laboratorike (elektrolitet, vlerat e funksionit të veshkave, parametrat e inflamacionit, etj.)
 • Ekzaminimi i lëngut cerebrospinal (punksioni CSF)
 • Elektroencefalografia (EEG) për të matur valët e trurit
 • Tomografia kompjuterike (CT) dhe rezonanca magnetike (MRI)

Terapia e deliriumit

 • Neuroleptikët (antipsikotikët) si haloperidol: Këto administrohen kryesisht për format hiperaktive të delirit.
 • Clomethiazole: Ky është agjenti më i përdorur në delirium tremens.
 • Benzodiazepinat (pilula për gjumë dhe qetësues): Këto përdoren kryesisht në delirin e tërheqjes, por përdoren gjithashtu edhe për forma të tjera të delirit.

Përveç kësaj, shkaku i deliriumit trajtohet ose eliminohet nëse është e mundur. Nëse, për shembull, shqetësimet në ekuilibrin e ujit dhe elektrolitit janë shkaktari, ato duhet të korrigjohen (për shembull, me anë të infuzioneve).

Delirium: Çfarë mund të bësh vetë

Përveç mjekimit, një rol të rëndësishëm në trajtimin e delirit luajnë edhe koncepte të tjera trajtimi. Mbi të gjitha, të afërmit e pacientit mund të ndihmojnë. Fillimisht, kjo tashmë bëhet vetëm nga prania e tyre:

Ka edhe studime që tregojnë se muzika relaksuese dhe aromat mund të ndihmojnë pacientët. Ata që i marrin për zemër këto aspekte mund të mbështesin procesin e shërimit në delirium.