Demografia – Popullsia në plakje

Popullsia gjermane po zvogëlohet dhe po plaket. Në fund të vitit 2021, kishte ende pak më pak se 83 milionë njerëz që jetonin në Gjermani, afërsisht i njëjti numër si në 2020 dhe 2019, për shkak të një niveli më të lartë të vdekjeve sesa niveli i lindjeve në 2021 (me emigracionin që përbën diferencën).

Në vitin 2060 do të ketë vetëm 74 deri në 83 milionë banorë, parashikon në një raport Zyra Federale e Statistikave. Shkaktarët e rënies së popullsisë, thuhet në të, janë rënia e natalitetit dhe rritja e vdekjeve. Sipas vlerësimit, deficiti i lindjes nuk mund të kompensohej më me rritjen e emigracionit nga jashtë. Edhe rritja e jetëgjatësisë dhe numri më i madh i fëmijëve për grua nuk mund të parandalonin rënien e popullsisë. Ekspertët vlerësojnë se rënia nuk mund të ndalet më.

Plakja reflektohet veçanërisht në numrin e njerëzve shumë të moshuar. Sipas parashikimeve të popullsisë të Entit Federal të Statistikave, numri i njerëzve në Gjermani të moshës 80 vjeç e lart do të rritet nga 4.3 milion në 10.2 milion midis 2011 dhe 2050. Në pesëdhjetë vjet, rreth 14 përqind e popullsisë - kjo është një në shtatë - do të jetë 80 vjeç e lart.

Austria dhe Zvicra: rritja dhe plakja

Në Austri, popullsia pritet të rritet në mënyrë të qëndrueshme deri në fund të shekullit, nga rreth nëntë milion aktualisht (2022) në 9.63 milion në 2050 dhe 10.07 milion në 2100, sipas parashikimeve të Statistikave të Austrisë. Rritja pritet të shkaktohet kryesisht nga imigracioni.

Sipas Zyrës Federale të Statistikave të Zvicrës, 8.69 milionë njerëz kanë jetuar në Zvicër në vitin 2020. Në vitin 2050, do të jenë rreth 10.44 milionë. Në këtë proces, numri i njerëzve të moshës 65 vjeç e lart do të rritet nga 1.64 milionë në 2.67 milionë. Sipas parashikimit, numri i personave mbi 80 vjeç do të dyfishohet edhe më shumë (nga 0.46 milionë në 1.11 milionë).

Për grupmoshën 20 deri në 64 vjeç, për këtë periudhë parashikohet një rritje e lehtë nga 5.31 milionë në 5.75 milionë.

Kujdesi - statistikat

Çfarë do të thotë tkurrja dhe plakja e popullsisë në Gjermani për situatën e ardhshme të kujdesit? Ndryshimi demografik do të çojë në mungesë të personelit infermieror: Në vitin 2025, do të ketë një mungesë prej rreth 152,000 punonjësish në profesionet e infermierisë për t'u kujdesur për ata që kanë nevojë për kujdes, sipas llogaritjeve të modelit nga Zyra Federale e Statistikave (Destatis) dhe Federale. Instituti për Arsim dhe Aftësim Profesional (BIBB).

  • Kishte 4.1 milion njerëz në nevojë për kujdes afatgjatë në 2019 - 20.9 përqind (713,000) më shumë nga 2017.
  • Shumica (62 përqind) ishin gra.
  • Tetëdhjetë përqind e atyre që kishin nevojë për kujdes afatgjatë ishin 65 vjeç e lart; 34 për qind ishin më të vjetër se 85 vjeç.
  • Tetëdhjetë përqind (3.31 milion) e atyre që kishin nevojë për kujdes u kujdesën në shtëpi. Shumica (2.33 milionë) janë përkujdesur vetëm nga të afërmit, me një rritje prej 27.5 për qind (0.713 milionë) krahasuar me vitin 2017. Së bashku me shërbimet e kujdesit (ambulatorë), janë përkujdesur 0.98 milionë, 18.4 për qind (0.153 milionë) më shumë se në vitin 2017.
  • Kujdesi i përhershëm plotësisht spitalor në shtëpitë e të moshuarve u mor nga gjithsej 20 përqind (0.82 milion) e atyre që kishin nevojë për kujdes. Kështu, numri i përfituesve të kujdesit të përhershëm me spital të plotë u rrit me 21 përqind krahasuar me vitin 2017.

Ekspertët vlerësojnë se numri i përgjithshëm i njerëzve që kërkojnë kujdes në Austri mund të rritet në rreth 549,600 deri në vitin 2050. Kjo do të thotë se – si në Gjermani – do të nevojitet më shumë staf. Sipas një studimi, deri në vitin 75,500 do të ketë një nevojë shtesë për rreth 2030 staf infermiere dhe kujdesi.

Në Zvicër, plakja e popullsisë vlerësohet të rrisë nevojën për pleqërinë dhe kujdesin afatgjatë me më shumë se gjysmën (56 përqind) deri në vitin 2040. Kjo do të jetë veçanërisht sfiduese për shtëpitë e të moshuarve, të cilat do të kenë nevojë për më shumë se 54,300 shtesë. shtretërit afatgjatë deri në vitin 2040. Numri i njerëzve të varur nga kujdesi Spitex do të rritet me pothuajse 102,000. Kjo paraqet një rritje prej 52 për qind. Numri i personave me kujdes Spitex do të rritet gjithashtu me më shumë se gjysmën (me rreth 47,000 njerëz, ose 54 përqind).

Të shëndoshë apo të sëmurë?