Ethet Denge: Simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është ethet e dengës? Një infeksion viral i transmetuar nga mushkonja Aedes.
 • Ndodhja: kryesisht në vendet tropikale dhe subtropikale, por edhe (herë pas here) në Evropë.
 • Simptomat: ndonjëherë asnjë, përndryshe simptoma tipike të ngjashme me gripin (të tilla si ethe, të dridhura, dhimbje koke, dhimbje gjymtyrësh, dhimbje muskujsh); në rast të komplikimeve, ndër të tjera, çrregullime të koagulimit të gjakut, të vjella, rënie të presionit të gjakut, shqetësim, përgjumje.
 • Prognoza: ecuri zakonisht beninje; rritje e rrezikut të komplikimeve tek fëmijët dhe infeksioneve të dyta
 • Parandalimi: Shmangni pickimin e mushkonjave (veshje të gjata, rrjetë kundër mushkonjave, repelent kundër mushkonjave, etj.), vaksinimin nëse është e nevojshme.

Ethet e dengës: rrugët dhe incidenca e infeksionit

Këto mushkonja gjenden kryesisht në mjedise urbane ose përgjithësisht në rajone të populluara nga njerëzit. Ata preferojnë të vendosin vezët e tyre pranë ujit (shishe, fuçi shiu, kova, etj.). Nëse femrat janë të infektuara, ato mund ta transmetojnë virusin direkt te pjella. Mushkonjat femra janë gjithashtu ato që e kalojnë sëmundjen te njerëzit.

A mund të infektojnë njerëzit njëri-tjetrin me dengë?

Transmetimi i drejtpërdrejtë i dengës nga personi në person - pra pa praninë e mushkonjave Aedes - zakonisht nuk ndodh.

Ndryshe nga viruset e gripit, për shembull, viruset e dengut nuk gjenden në pështymë, sipas njohurive aktuale. Pra, ethet e dengës nuk mund të transmetohen nga teshtitja, kollitja apo puthja. Megjithatë, ka raste individuale në të cilat studiuesit supozojnë se njerëzit janë infektuar përmes marrëdhënieve seksuale të pambrojtura.

Studiuesit kanë qenë në gjendje të zbulojnë ARN-në e virusit të dengës në spermë, sekrecione vaginale dhe urinë. Megjithatë, mbetet e paqartë se deri në çfarë mase kjo mund të çojë në infeksion (është gjithashtu e imagjinueshme që infeksioni mund të ndodhë nëpërmjet lëndimeve të vogla të marra gjatë marrëdhënieve seksuale, dhe kështu të transmetohet gjaku i infektuar). Një test pozitiv nuk do të thotë domosdoshmërisht se personi i prekur është infektiv, pasi kjo zbulon vetëm materialin gjenetik të virusit të dengut.

Edhe pse raportohet shumë rrallë, transmetimi i drejtpërdrejtë i virusit të dengës tek njerëzit nuk luan një rol të rëndësishëm në përhapjen e etheve të dengës sipas ekspertëve. Faktori vendimtar është transmetimi nëpërmjet mushkonjave Aedes.

Shfaqja e etheve denge

Megjithatë, për shkak të ngrohjes globale, mushkonja tigër aziatike tani është gjithashtu e përhapur në Evropën Jugore dhe vazhdon të zgjerojë zonën e saj të vendbanimit. Në vitet e fundit, tashmë ka pasur raste të izoluara të infeksionit të dengut në Evropë, për shembull në Madeira, Kroaci, Francë dhe Spanjë. Ekspertët kanë frikë se mushkonja do të përhapet gjithnjë e më shumë në Evropën kontinentale.

Vendet më të zakonshme të infeksionit në vitin 2018, sipas të dhënave të raportimit të Aktit të Mbrojtjes së Infeksionit (IfSG), ishin:

 • Tajlandë: 38 për qind
 • Indi: 8 për qind
 • Maldive: 5 për qind
 • Indonezia: 5 për qind
 • Kuba: 4 për qind
 • Kamboxhia: 4 për qind
 • Sri Lanka: 4 për qind
 • Vietnam: 3 për qind
 • Meksikë: 2 për qind
 • Tanzani: 2 për qind
 • Të tjerët: 25 për qind

Ethet Denge: sëmundjet në rritje

Ethet e Dengës janë përhapur me shpejtësi në dekadat e fundit. Në 50 vitet e fundit, numri i të infektuarve është rritur tridhjetëfish. Ekspertët vlerësojnë se midis 284 dhe 528 milionë njerëz në mbarë botën infektohen me virusin e dengës çdo vit.

Ethet Denge: simptoma

Shumë persona të infektuar gjithashtu nuk shfaqin fare simptoma (veçanërisht fëmijët).

Komplikimet e etheve denge

Në shumicën e pacientëve, ethet e dengës shërohen pa pasoja të mëtejshme. Në disa raste, megjithatë, ka komplikime: Mjekët bëjnë dallimin midis dy rrjedhave serioze të sëmundjes, të cilat mund të bëhen edhe kërcënuese për jetën. Ato ndodhin kryesisht tek fëmijët dhe adoleshentët nën 15 vjeç, dhe përgjithësisht në pacientët që tashmë kanë pasur dengë:

Sindroma e Shokut Dengue (DSS): Kur presioni i gjakut del nga binarët për shkak të sëmundjes, zemra nuk mund të pompojë më gjak të mjaftueshëm nëpër trup. Si rezultat, rrahjet e zemrës rriten ndjeshëm. Megjithatë, organet vitale si truri dhe veshkat nuk janë më të furnizuara në mënyrë adekuate.

Shenjat paralajmëruese të komplikimeve të tilla janë:

 • dhimbje të papritur të barkut
 • të vjella të përsëritura
 • rënie e papritur e temperaturës së trupit nën 36°C
 • gjakderdhje e papritur
 • rënie e papritur e presionit të gjakut
 • puls i shpejtë

Ethet Denge: trajtim

Nuk ka terapi shkakësore për këtë infeksion. Kjo do të thotë që mjeku mund të lehtësojë vetëm simptomat, por jo të luftojë vetë virusin.

Për sa kohë që nuk ndodhin komplikime, pacienti nuk ka nevojë domosdoshmërisht të shtrohet në spital. Megjithatë, sapo shfaqen shenjat e gjakderdhjes ose shoku është i pashmangshëm, trajtimi në spital (mundësisht në njësinë e kujdesit intensiv) është i pashmangshëm. Aty mund të monitorohen nga afër shenjat vitale (rrahjet e zemrës, ritmi i frymëmarrjes, presioni i gjakut etj.). Përveç kësaj, pacientëve u jepen infuzione ose njësi gjaku sipas nevojës.

Ethet Denge: parandalimi

Në parim, ethet e dengës mund të parandalohen me vaksinim dhe me profilaksë ndaj ekspozimit.

Vaksinimi i Dengës

Vaksina e parë e dengut u licencua në BE në dhjetor 2018. Profesionistët mjekësorë administrojnë tre doza të vaksinës në intervale gjashtëmujore.

Vaksina e dytë e dengës mori miratimin e saj në BE në dhjetor 2022. Ajo administrohet në një regjim me dy doza me një interval tre mujor midis dozave të vaksinës së parë dhe të dytë.

Miratuar për fëmijët katër vjeç e lart, adoleshentët dhe të rriturit. Aktualisht (qershor 2023), agjencitë përkatëse po shqyrtojnë një rekomandim të mundshëm vaksinimi për udhëtarët në zonat endemike të dengut.

Profilaksia e ekspozimit

 • Vishni pantallona të gjata dhe mëngë të gjata
 • Aplikoni repelentë (spërkatës kundër mushkonjave) në lëkurë dhe veshje
 • Shtrini rrjetat e mushkonjave me një madhësi rrjetë jo më shumë se 1.2 mm - ekuivalente me rreth 200 MESH (rrjeta/inç 2) - mbi shtrat
 • Vendosni ekranet e mizave në dritare dhe dyer (të mbarsur me insekticide)

Ethet Denge: ekzaminime dhe diagnoza.

Në fazën fillestare, simptomat kryesore të etheve të dengës nuk dallohen nga ato të një gripi normal. Megjithatë, një mjek i specializuar siç duhet, si një mjek tropikal, mund të dyshojë sidoqoftë për një infeksion me "ethet denge" në bazë të simptomave të përshkruara dhe informacionit që personi i prekur ka qenë në një vend rreziku. Mjeku e merr një informacion të tillë gjatë konsultimit fillestar me pacientin (anamneza).

 • Matja e temperaturës, pulsit dhe presionit të gjakut
 • Dëgjimi i tingujve të zemrës dhe mushkërive
 • Palpimi i nyjeve limfatike sipërfaqësore
 • Ekzaminimi i fytit dhe mukozave

Dyshimi për ethet e dengës mund të konfirmohet nga analizat e gjakut: Një mostër gjaku nga pacienti testohet për virusin e dengës dhe antitrupa specifikë ndaj patogjenit. Ekzistojnë gjithashtu teste të shpejta për të zbuluar antitrupa specifikë.

Ethet Denge: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Si rregull, ethet e dengës rrjedhin pa komplikime. Shumica e pacientëve shërohen brenda pak ditësh. Megjithatë, lodhja mund të vazhdojë për disa javë.

Ekziston një rrezik i shtuar i komplikimeve nga ethet e dengut tek pacientët që nuk pinë mjaftueshëm ose janë më të rinj se 15 vjeç. Një infeksion i dytë me viruset e dengës është gjithashtu i rrezikshëm:

Rreziku i vdekshmërisë

Veçanërisht në ethet hemorragjike dengore (DHF) dhe sindromën e shokut të dengut (DSS), trajtimi intensiv mjekësor në kohë është shumë i rëndësishëm. Vdekshmëria (vdekshmëria) në DHF varion nga gjashtë në 30 përqind. DSS është edhe më i rrezikshëm: pa trajtim adekuat, 40 deri në 50 për qind e pacientëve vdesin nga kjo formë e rëndë e etheve denge. Megjithatë, me trajtimin në kohë, vdekshmëria bie në një përqind ose më pak.