Guri dentar: Trajtimi dhe shkaqet

Vështrim i shkurtër

  • Trajtimi: Heqja e gurëve vetëm tek dentisti, me aparat ultrasonik, skaler, daltë speciale. Mos u përpiqni ta bëni vetë, pasi ekziston një rrezik i lartë i lëndimit.
  • Shkaqet: Pllaka nuk është hequr ose nuk është hequr mirë; mungesa e higjienës orale; predispozicion për formimin e shpejtë të gurëve.
  • Kur të shihni një mjek? Në rast të zbardhjes së konsiderueshme; gingiviti; era e keqe e gojës pavarësisht nga higjiena e mirë e dhëmbëve; kontroll të paktën një herë në vit.
  • Parandalimi: Lani dhëmbët tërësisht të paktën dy herë në ditë; pastroni hapësirat ndërdhëmbore një herë në ditë (me fill dentar ose furça ndërdhëmbësh); vizitoni rregullisht dentistin.

Tartari: Mjekimi

Ai heq gurët me ndihmën e instrumenteve të përshtatshme dentare pa rrezikuar lëndimin. Për shembull, përdoren pajisje ultrasonike me ftohje me ujë dhe instrumente të ndryshme dore (të tilla si daltë ose të ashtuquajtur skaler).

Dhëmbët ndihen të ashpër pas trajtimit sepse shtresa e mukozës natyrale në dhëmb hiqet gjithashtu kur depozitat e forta shpërthehen. Megjithatë, kjo shtresë mbrojtëse rindërtohet brenda një deri në dy orë.

Pastrim profesional i dhëmbëve

Meqë ra fjala, vetëm heqja e gurëve nuk duhet të ngatërrohet me pastrimin profesional të dhëmbëve. Në këtë shërbim shtesë, dentisti ose stafi i tij specialist pastron të gjithë grupin e dhëmbëve dhe, nëse është e nevojshme, heq gurët. Më pas dentisti i lustron dhëmbët dhe heq çdo njollë.

Tartari: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Si hapi i parë në formimin e pllakës, një membranë e hollë proteinike (pelikul) formohet në sipërfaqen e dhëmbit menjëherë pas çdo larjeje të plotë. Bakteret e florës së gojës, pastaj mbetjet e ushqimit, përbërësit e pështymës, qelizat epiteliale dhe polisakaridet ngjiten gradualisht në këtë pelikul.

Nën pllakën, ndodhin proceset e fermentimit dhe metabolizmit, gjatë të cilave formohen acidet. Ata dëmtojnë smaltin e dhëmbëve, kështu që përfundimisht kariesi është i mundur. Përveç kësaj, guri i dhëmbëve është shpesh një arsye për erën e keqe të gojës.

Pllaka dentare përfundimisht zhvillohet në gurë si rezultat i mineralizimit: mineralet nga pështyma depozitohen në pllakë dhe e bëjnë atë vërtet të vështirë. Tek njerëzit e ndjeshëm, guri zhvillohet nga pllakat që janë vetëm disa ditë të vjetra.

Pse tartari është i dëmshëm

Edhe pse guri në vetvete nuk është patologjik, ai zakonisht shkakton dëm megjithatë: sulmi acid në smaltin e dhëmbëve vazhdon nën gur. Përveç kësaj, depozitat e forta nxisin inflamacionin e mishrave të dhëmbëve (gingivit).

Çfarë është guri i dhëmbëve?

Tartari është pllakë dentare e ngurtësuar nga mineralet e ngulitura. Shumica e të rriturve kanë pak a shumë gurë dhëmbësh. Frekuenca rritet me moshën.

Në varësi të lokalizimit, dentistët bëjnë dallimin midis dy llojeve të gurëve:

  • Gurëzimi subgingival (konkretimi): Në xhepat gingival, me ngjyrë kafe të errët në të zezë, formohet ngadalë, por ngjitet fort në dhëmbë.

Kur te dentisti?

Në përgjithësi, shkoni te dentisti rregullisht, që është të paktën një herë, më mirë dy herë në vit. Vetëm ai heq gurët në mënyrë që të mos ketë lëndime.

Llogaritja dentare: ekzaminimet dhe diagnoza

Dentisti zakonisht zbulon gurët e dhëmbëve tashmë gjatë kontrollit rutinë. Nga njëra anë, guri mund të njihet nga syri i trajnuar si një diagnozë vizuale. Për t'u siguruar, mjeku gërvisht një pllakë të dyshimtë me sondën dentare në formë grepi që përdoret gjithsesi. Nëse ato nuk mund të hiqen lehtësisht, zakonisht është guri.

Tartari: Parandalimi

  • Lani dhëmbët tërësisht të paktën dy herë në ditë, ose me një furçë dhëmbësh të mirë manuale ose një furçë dhëmbësh elektrike dhe pastë dhëmbësh të fluorizuar.
  • Pastroni hapësirat ndërdhëmbore një herë në ditë me fill dentar ose furça ndërdhëmbësh.

Me këto masa, ju minimizoni pllakën dhe në këtë mënyrë zvogëloni rrezikun e gurëve. Ju gjithashtu parandaloni njollën dhe prishjen e dhëmbëve.

Pyetje të shpeshta në lidhje me gurët

Si formohet tartari?

Çfarë është guri i dhëmbëve?

Tartari është një pllakë e fortë dentare e përbërë nga minerale të depozituara. Termi mjekësor është gur dentis. Tartari mund të jetë i dukshëm në dhëmb ose i fshehur nën mishrat e dhëmbëve.

Çfarë ndihmon kundër gurëve të dhëmbëve?

Pastrimi profesional i dhëmbëve heq në mënyrë efektive gurët. Përveç kësaj, larja e rregullt dhe e plotë, pastrimi i dhëmbëve me fill dhe pasta e dhëmbëve me fluor ndihmojnë. Një dietë me pak sheqer zvogëlon rrezikun e formimit të gurëve.

Mënyra e vetme për të hequr plotësisht gurët është pastrimi profesional i dhëmbëve nga një dentist. Personeli i trajnuar heq gurin me instrumente speciale. E rëndësishme: Pas vizitës tek dentisti, duhet të lani dhëmbët siç duhet dhe rregullisht. Përndryshe guri do të formohet përsëri.

A është e keqe të kesh gurë?

Çfarë ndodh nëse guri nuk hiqet?

Nëse guri nuk hiqet, ekziston rreziku i prishjes së dhëmbëve, gingivitit dhe periodontitit. Arsyeja: bakteret vendosen më lehtë në gurë të ashpër sesa në dhëmbë të pastër dhe të lëmuar. Ato mund të dëmtojnë drejtpërdrejt dhëmbin dhe të ndezin indin përreth. Tartari gjithashtu shkakton erën e keqe të gojës dhe çngjyrosjen e dhëmbëve.

Sa shpejt formohet guri?

Sa shpesh duhet të hiqni gurët?

Vizitoni dentistin tuaj të paktën një herë në vit dhe hiqni gurët tuaj. Nëse keni tendencë të keni gurë dhëmbësh, ose nëse mishrat e dhëmbëve janë të sëmurë, është e nevojshme heqja më e shpeshtë. Është më mirë të pyesni dentistin tuaj për një rekomandim personal.