Kontrolli i kancerit të lëkurës

lëkurë kancer depistimi është një masë nga fusha e parandalimit. Qëllimi i shqyrtimit është të zbulojë sëmundjet sa më shpejt të jetë e mundur. Nga njëra anë, qëllimi është të zbulojmë fazat paraprake të sëmundjes përpara se ato të shfaqen me simptomat tipike.

Në rastin e tumoreve në veçanti, metastases shpesh janë formuar tashmë. Nga ana tjetër, qëllimi është të zbulojmë sëmundjet në një fazë më të hershme, në mënyrë që ato të trajtohen më butësisht dhe të shërohen sa më plotësisht të jetë e mundur. Lëkura kancer depistimi është një inspektim vizual i sipërfaqes së lëkurës me qëllim identifikimin e lezioneve të dyshimta të lëkurës dhe kështu mundësinë e trajtimit të tyre në një fazë të hershme.

lëkurë kancer është një sëmundje shumë e zakonshme dhe shpesh e nënvlerësuar, e cila prek rreth 250,000 pacientë të rinj çdo vit në Gjermani. Meqenëse kanceri i lëkurës zakonisht fillon nga një tumor primar i përcaktuar shumë ngushtë, zbulimi i hershëm është veçanërisht i rëndësishëm për prognozën e mëvonshme në këtë zonë. Një avantazh i mëtejshëm i lëkurës është se ajo mund të ekzaminohet relativisht lehtë dhe pa nevojën e pajisjeve të mëdha teknike.

Si rezultat, shqyrtimi i kancerit të lëkurës tani është relativisht i vendosur në Gjermani. Kanceri i lëkurës i zbuluar në një fazë të hershme është i shërueshëm në shumicën e rasteve. Sigurisht, depistimi, i cili kërkon sëmundje para se të shkaktojnë probleme, gjithmonë ka problemin që disa zbulime zbulohen dhe trajtohen, të cilat kurrë më vonë nuk do të kishin shkaktuar probleme.

Sidomos në fushën e shqyrtimit të kancerit të lëkurës, megjithatë, ky rrezik i trajtimit të tepërt është mjaft i vogël krahasuar me avantazhet e depistimit. Sidomos pasi përpjekja për ekzaminim është shumë e menaxhueshme dhe vetë ekzaminimi nuk është as i dhimbshëm dhe as invaziv. Gjithashtu dëmi i shkaktuar nga një prerje e panevojshme shenjë lindjeje është ndoshta e pranueshme për shumicën e njerëzve krahasuar me parandalimin e një sëmundjeje tumorale.

Për kë është shqyrtimi?

Në parim, shqyrtimi i kancerit të lëkurës ka kuptim për të gjithë. Shtë e vërtetë që rreziku është rritur për grupe njerëzish që punojnë shumë jashtë dhe prandaj janë të ekspozuar ndaj tyre Rrezatimi UV. Por edhe njerëzit që nuk janë të ekspozuar shumë ndaj rrezeve të diellit mund të zhvillojnë kancer të lëkurës.

Sigurisht, duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm me ekspozimin e lartë në diell, të shpeshtë djegie nga dielli, veçanërisht në fëmijëri ose nëse dikush viziton rregullisht një dhomë me diell. Përveç kësaj, ekzistojnë lloje të caktuara të lëkurës, veçanërisht njerëzit me një numër veçanërisht të lartë të nishaneve dhe shenjave të pigmentimit, për të cilët shqyrtimi i kancerit të lëkurës konsiderohet të jetë i dobishëm më herët dhe më shpesh. Në Gjermani, statutore shëndetësor sigurimi në përgjithësi paguan për depistimin e kancerit të lëkurës nga mosha 35 vjeç.

Sidoqoftë, siç u përmend më lart, mund të jetë e këshillueshme që të kontrolloni lloje të caktuara të lëkurës më herët. Në këtë rast, shëndetësor kompania e sigurimeve mund të mbulojë pjesërisht shpenzimet nëse dermatologu jep një arsye. Intervali i provimit i përcaktuar nga shëndetësor Kompania e sigurimeve është 2 vjet.

Fakti që fillimi i shqyrtimit nuk është fiksuar deri në moshën 35 vjeç, përveç arsyeve ekonomike, ka të bëjë me faktin se kanceri i lëkurës lidhet fort me shumën e ekspozimit UV gjatë jetës. Prandaj, rreziku i shfaqjes së kancerit të lëkurës rritet me rritjen e moshës. Por depistimi mund të jetë i dobishëm edhe për fëmijët. Përveç vetë lëkurës, e rëndë djegie nga dielli in fëmijëri ose sëmundje të tjera të lëkurës mund të çojnë në një rrezik në rritje. Veçanërisht e rëndë djegie nga dielli in fëmijëri çon në një rritje të pakthyeshme të rrezikut.