Depresioni: Ndihmë për të afërmit

Çdo i treti gjerman vuan nga a semundje mendore gjatë jetës së tij - shumica e tyre nga depresion. Shifra e bën të qartë se pothuajse të gjithë bien në kontakt me sëmundjet mendore si p.sh. depresion direkt ose indirekt përmes anëtarëve të familjes dhe miqve. Ballafaqimi me faktin se një i afërm i ngushtë është i prekur dhe njohja depresion pasi një sëmundje zakonisht është e vështirë. Një arsye është që psikiatria është tabu në shoqëri. Raste si ajo e futbollistit të famshëm Robert Enke të paktën kanë bërë të mundur që depresioni të fitojë më shumë njohje. Depresionet gjithsesi janë ende fotografitë më të pranueshme shoqërore klinike, sepse të gjithë e dinë ndjenjën e trishtimit dhe Antriebslosigkeit si për shembull pas vdekjes, kështu që Karl Heinz Möhrmann, kryetar i organizatës rajonale Bavaria të anëtarëve të shoqatës së regjistruar të sëmurë mendërisht. (LApK).

Ndihmë për depresivët dhe të afërmit

Ajo që shpesh harrohet: Jo vetëm personi i sëmurë ka nevojë për ndihmë, por edhe të afërmit janë nën presion të fortë psikologjik. “Dy në tre të afërm të personave me sëmundje mendore kronike rrezikojnë të sëmuren vetë për një kohë të gjatë: depresioni, sëmundjet psikosomatike, çrregullime gjumi, stomak ulcerat dhe gurëve të tëmthit janë pasoja të mundshme afatgjata ”, shpjegon Möhrmann. forcë e të afërmve është shumë e rëndësishme, megjithatë, nëse edhe ata sëmuren, "asgjë nuk funksionon më". Prandaj, një këshillë e rëndësishme është të mos harroni veten, të merrni ca kohë çdo ditë dhe të bëni diçka të mirë për veten tuaj. Nëse partneri nuk e kupton, atëherë mund të përpiqesh t'i shpjegosh atij "Unë po e bëj këtë vetëm që ju dhe së shpejti të ndihemi më mirë përsëri", këshillon Möhrmann. Mir stres menaxhimi pra ka edhe një vlerë të madhe. Ai zbut situatën e vështirë për të afërmin disi dhe nuk e lë atë të arrijë kufijtë e tij kaq shpejt.

Depresioni: Shenja për të afërmit

Hapi i parë është shpesh pranimi i vetes që partneri juaj është i sëmurë. Simptomat e mundshme të paralajmërimit të hershëm përfshijnë:

  • Çrregullimet e gjumit
  • Higjiena personale e pakujdesshme
  • Një qetësi e përgjithshme

Një fazë paraprake mund të jetë gjithashtu a sindroma e djegies. Tani është e rëndësishme të mos përpiqesh të detyrosh një të afërm të dëshpëruar të tërhiqet së bashku ose gjithmonë të bëjë sugjerime për ndërmarrje dhe aktivitete të kohës së lirë, Möhrmann e di: "Kjo çon vetëm në kërkesa të tepërta dhe agresion. I sëmuri nuk ndihet i kuptuar. ”

Të afërmit kërkojnë shkaqe

Automatikisht, shtrohet pyetja e fajit: a është ndoshta një i afërm gjithashtu përgjegjës për sëmundjen? "Si rregull, një nuk është," shpjegon Möhrmann. Për më tepër, ai thotë, "ashtë një qëllim shumë i rëndësishëm për t'ia bërë të qartë të afërmit." Alsoshtë gjithashtu mjaft normale, thotë ai, që ndonjëherë do të ketë argumente, se ndoshta ndonjëherë një derë do të përplaset fort. "Të afërmit janë gjithashtu njerëzorë," thekson Möhrmann. Thjesht duhet të mbani mend pas argumentit që partneri ose familjari juaj të ndjejë se jeni aty për ta.

Shkaku nuk është gjithmonë i dukshëm

Ndonjëherë ka arsye për shfaqjen e depresionit, të tilla si papunësia e papritur ose humbja e një të dashur. Sidoqoftë, jo gjithmonë duhet gjetur një shkak i tillë sipërfaqësor. Në çdo rast, ndihma profesionale është e këshillueshme, jo më pak për shkak se niveli i vetëvrasjeve në mesin e depresivëve është rritur në mënyrë drastike. Ka individuale zgjidhje - nga bisedimet ambulatore dhe mbështetja e ilaçeve te klinikat ditore dhe qëndrimi në spital.

Depresioni: përfshini të afërmit në terapi

Jo vetëm i sëmuri, por edhe të afërmit duhet të përfshihen në trajtim, për shembull, të dëgjohen, të informohen për sëmundjen, trajtimin dhe mjekimin dhe mbase edhe të jenë të pranishëm herë pas here në terapi seancat. Kuptimi i pacientit për sëmundjen është i rëndësishëm. Kjo mund të promovohet si një anëtar i familjes duke kapërcyer frenimet e veta dhe duke biseduar me pacientin për ndryshimet që ai ka vërejtur tek ai ose ajo. Trajtimi i detyruar kundër vullnetit të personit në fjalë është i mundur vetëm nëse ekziston rrezik akut për veten ose të tjerët, zakonisht në rastin e përpjekjeve për vetëvrasje.

Kërkoni ndihmë nga rrjetet e këshillimit

Nëse jeni me humbje, rrjetet e këshillimit janë një ndihmë e madhe. Për shembull, ekzistojnë shoqata shtetërore të të afërmve të të sëmurëve mendorë dhe Shoqata Federale e të afërmve të të sëmurëve mendorë (BApK), por edhe Fondacioni Gjerman i Ndihmës së Depresionit me oferta rajonale. Atje mund të telefononi ose të bini nga - edhe në mënyrë anonime - te merrni ndihmë të dorës së parë.