Dermatiti i lëkurës së lëkurës: Shkaku, kursi dhe terapia

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Inflamacion i shtresës më të jashtme dhe të bardhë të syrit (i quajtur edhe sklera)
 • Shkaqet: Sëmundjet e tjera zakonisht shkaktojnë sklerit (p.sh. sëmundje autoimune si reumatizma); infeksionet me viruse, baktere ose kërpudha janë më pak të zakonshme.
 • Kursi: Episkleriti shpesh zgjat dhjetë deri në 14 ditë dhe zakonisht shërohet vetë. Skleriti është zakonisht kronik (zgjat nga muaj deri në vite) dhe ndonjëherë çon në komplikime serioze (p.sh. dëmtim i shikimit).
 • Shenjat: dhimbje, sy të skuqur, sklera me ngjyrë të kaltërosh dhe/ose të ënjtur
 • Diagnoza: Konsultimi me mjekun, ekzaminimi i syve (p.sh. me një llambë të çarë), analiza e gjakut për të përjashtuar sëmundje të tjera.
 • Trajtimi: Mjeku zakonisht e trajton inflamacionin lokalisht me pika ose pomada sysh. Në varësi të shkakut, përdoren edhe imunosupresorë, kortizonikë, qetësues kundër dhimbjeve dhe në raste të rralla edhe kirurgji.

Çfarë është dermatiti?

Me sklerit, shtresa fibroze më e jashtme, e bardhë që rrethon syrin (sklera) është e përflakur. Mjekët i referohen kësaj shtrese indi në sy si "sklera". Ai shtrihet nga pika e hyrjes së nervit optik në kornea të syrit.

Në varësi të faktit nëse sklera është e përflakur në shtresën më të thellë apo sipërfaqësore, bëhet dallimi midis skleritit dhe episkleritit.

Skleriti

Nëse e gjithë sklera është e përflakur në shtresën më të thellë, kjo quhet sklerit. Mjekët bëjnë dallimin midis "skleritit të përparmë" dhe "skleritit të pasmë". Skleriti anterior prek pjesën e përparme të sklerës dhe zakonisht njihet lehtë nga jashtë. Skleriti posterior, nga ana tjetër, i referohet inflamacionit në pjesën e pasme të sklerës. Zakonisht vërehet vetëm përmes dhimbjes në syrin e prekur.

Skleriti është një nga sëmundjet më të rralla inflamatore të syrit, shpesh shoqërohet me komplikime dhe në disa raste kërcënon edhe shikimin. Skleriti shfaqet shpesh te njerëzit e moshës 40 deri në 60 vjeç. Gratë preken më shpesh se meshkujt.

Episkleriti

Në episklerit, sklera është e përflakur sipërfaqësisht - më saktë, shtresa e indit lidhës midis sklerës dhe konjuktivës (episklerës). Episkleriti zakonisht është i padëmshëm dhe shërohet vetë. Shpesh shfaqet tek të rriturit e rinj dhe është më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt.

Si zhvillohet episkleriti?

Skleriti: Shkaqet

Në rreth gjysmën e të prekurve me sklerit, një sëmundje autoimune është shkaku i inflamacionit të dermës. Këto përfshijnë sëmundje të tilla si:

 • Reumatizma (artriti reumatoid): Inflamacion kronik i kyçeve
 • Sëmundja kronike inflamatore e zorrëve (IBD) si sëmundja e Crohn ose koliti ulceroz
 • Sëmundja e Wegener-it (granulomatoza): Sëmundja kronike inflamatore e enëve të gjakut me nyje të vogla të lëkurës
 • Lupus erythematosus (sëmundja e lupusit): Sëmundje e rrallë inflamatore kronike me inflamacion të lëkurës, kyçeve, sistemit nervor dhe organeve
 • Polikondriti: Inflamacion i rrallë kronik i kërcit (zakonisht i kyçeve)

Reagimet imune të trupit ndaj sëmundjeve infektive si tuberkulozi, sifilizi, herpes zoster (infeksioni me virusin herpes zoster) ose sëmundja Lyme janë gjithashtu shkaktarë të mundshëm, megjithëse shumë më rrallë. Përdhesi gjithashtu ndonjëherë çon në dermatit.

Episkleriti: shkaqet

Mjekët shpesh nuk mund të gjejnë një shkak të qartë për episkleritin. Mjekët dyshojnë, ndër të tjera, se stresi ose tendosja e rëndë fizike dhe mendore shkakton episklerit. Ndonjëherë sëmundjet autoimune janë gjithashtu shkaktarë.

Faktorët e rrezikut

Sa zgjat dermatiti?

Inflamacioni përparon ndryshe në varësi të faktit nëse është i pranishëm skleriti ose episkleriti. Simptoma të ngjashme zakonisht ndodhin në të dyja format, megjithëse këto janë përgjithësisht me ashpërsi të ndryshme.

Kursi i skleritit

Ecuria e skleritit ndryshon nga pacienti në pacient. Fillimisht, shpesh vetëm një sy bëhet i përflakur. Megjithatë, në rreth 50 për qind të të prekurve, inflamacioni i sklerës më vonë ndodh edhe në syrin e dytë.

Në disa njerëz, inflamacioni i sklerës është i lehtë: sklera atëherë vetëm pak bymehet.

Në rreth dy nga tre persona me sklerit, megjithatë, inflamacioni është kronik dhe përsëritet në mënyrë të përsëritur. Në këto raste, një episod inflamator shpesh nuk shërohet për gjashtë muaj deri në gjashtë vjet. Në raste të rënda, është gjithashtu e mundur që inflamacioni të shkatërrojë indin në sy.

Pa trajtim adekuat, skleriti kronik shkakton dëmtime të përhershme vizuale në syrin e prekur. Në raste të rralla, të prekurit verbohen. Prandaj është veçanërisht e rëndësishme të njihet skleriti në kohë dhe të trajtohet në mënyrë adekuate në varësi të shkakut.

Përparimi i episkleritit

Si shfaqet dermatiti?

Megjithëse simptomat e skleritit dhe episkleritit janë shpesh të ngjashme, ato zakonisht ndryshojnë në ashpërsi.

Simptomat e skleritit

Simptomat më të zakonshme të skleritit janë

 • Dhimbje të forta, therëse në sy; të prekurit shpesh e përjetojnë atë si dhimbje presioni.
 • Syri i prekur është i skuqur. Enët e gjakut janë më të theksuara.
 • Sklera është e fryrë.
 • Sklera merr një ngjyrë të kuqe të errët në kaltërosh.
 • Syri lot me tepri (rritja e lakrimimit).
 • Personat e prekur kanë vizion të paqartë dhe të paqartë.
 • Sytë e të prekurve janë të ndjeshëm ndaj dritës.

Nëse keni një ose më shumë nga këto simptoma, sigurohuni që të konsultoheni me një okulist!

Simptomat e episkleritit

Syri i prekur është gjithashtu i skuqur dhe i dhimbshëm në rastin e inflamacionit sipërfaqësor të sklerës, por jo aq i rëndë sa në rastin e skleritit. Simptomat tipike të episkleritit janë

 • Inflamacioni është i kufizuar në një zonë të vogël të kokës së syrit (në formë sektori).
 • Syri është i skuqur dhe pak i fryrë.
 • Sytë e personit të prekur janë të ndjeshëm dhe të irrituar.
 • Syri është shumë i përlotur (lakrimim i shtuar).
 • Sytë e personit të prekur janë të ndjeshëm ndaj dritës.
 • Shikimi nuk është i dëmtuar.

A është dermatiti ngjitës?

Në shumicën e rasteve, dermatiti nuk është ngjitës, pasi rrallëherë shkaktohet nga bakteret, viruset ose kërpudhat. Nëse, në raste të rralla, bakteret ose viruset shkaktojnë inflamacionin, është e rëndësishme që mjeku të përcaktojë llojin e patogjenit në fjalë. Në këtë mënyrë, është e mundur të trajtohet në mënyrë specifike patogjeni (p.sh. me një antibiotik specifik).

Si e heton mjeku skleritin?

Nëse dyshohet për sklerit ose episklerit, pika e parë e kontaktit është okulisti. Mjeku do të bëjë një diagnozë bazuar në simptomat e përshkruara dhe pas ekzaminimit të syrit me një llambë të çarë.

Konsultimi me mjekun

Gjatë konsultimit, mjeku fillimisht do të pyesë pacientin për simptomat dhe historinë e tij mjekësore:

 • Çfarë simptomash keni (p.sh. dhimbje në sy, rritje e lotit apo ndjeshmëri e shtuar ndaj dritës)?
 • Sa kohë kanë qenë të pranishme simptomat?
 • A keni ju ose familja juaj ndonjë sëmundje të njohur si reumatizma, lupus eritematoz, sëmundja e Crohn-it ose sëmundje infektive?
 • A vuani nga stresi i rëndë apo tendosje fizike apo mendore?

Ekzaminimi me llambën e çarë

Në shumicën e rasteve, mjeku do të kuptojë nëse bëhet fjalë për episklerit apo sklerit pas një diskutimi të hollësishëm dhe një ekzaminimi me llambë të çarë.

Testi i gjakut

Për të diagnostikuar qartë skleritin dhe për ta trajtuar atë në mënyrë korrekte, është e rëndësishme të gjendet shkaku i sëmundjes. Për sqarime të mëtejshme, prandaj shpesh është e nevojshme që mjeku të ekzaminojë gjakun e pacientit për infeksione (p.sh. të shkaktuara nga bakteret ose viruset) dhe sëmundje të tjera (p.sh. reumatizma) (testi i gjakut). Nëse mjeku gjen si shkaktar një sëmundje autoimune, për shembull, edhe trajtimi do të bazohet në këtë.

Cili është ndryshimi në konjuktivit?

Në konjuktivit, vetëm konjuktiva e syrit është e përflakur, por jo edhe sklera. Konjuktiva është një shtresë e hollë që mbulon sklerën dhe pjesën e brendshme të qepallave në pjesën e përparme të syrit.

Shkaku i konjuktivitit është zakonisht i ndryshëm nga ai i skleritit. Konjuktiviti shpesh shkaktohet nga një infeksion me baktere ose viruse, një trup i huaj në sy, alergji ose sy tepër të thatë.

Çfarë mund të bëni me dermatitin?

Dermatiti mund të jetë i rrezikshëm për syrin dhe, në rastin më të keq, mund të dëmtojë shikimin. Prandaj duhet trajtuar gjithmonë nga një specialist (oftalmolog). Mjeku do të zgjedhë trajtimin në bazë të sëmundjes që shkaktoi skleritin. Ndër të tjera përdoren pika ose pomada për sytë, qetësues kundër dhimbjeve, kortizonikë, imunosupresues dhe në raste të rralla edhe kirurgji.

Pika për sytë dhe vajrat për sy

Mjeku trajton inflamacionin në sy lokalisht me pika për sy qetësuese dhe anti-inflamatore ose pomada sysh. Simptomat zakonisht zhduken brenda një deri në dy javë.

Qetësues kundër dhimbjeve

Mjeku mund të përshkruajë ilaçe me dhimbje dhe agjentë anti-inflamatorë, si ilaçe anti-inflamatore jo-steroide (p.sh. ibuprofen ose acid acetilsalicilik). Ato janë në dispozicion në formën e tabletave ose pikave të syve.

Kortizoni

Herë pas here, mjeku administron edhe kortizon (kortikosteroide). Personi i prekur merr kortizonin në formën e pikave të syrit ose tabletave.

Okulisti nuk trajton gjithmonë episkleritin. Shpesh shërohet vetë. Megjithatë, pikat e syve, për shembull, lehtësojnë simptomat.

imunosupresantët

Është mirë që të konsultoheni me një specialist të mjekësisë së brendshme i cili është i specializuar në sëmundjet reumatizmale (reumatolog) dhe bashkëpunon ngushtë me okulistin tuaj.

Kirurgji

Nëse sklera dëmtohet rëndë nga inflamacioni kronik dhe kërcënon të shpërthejë (perforim), mund të jetë e nevojshme të operohet sklera në raste të rralla. Mjeku qep indin lidhor të paprekur nga pjesë të tjera të trupit në sklera, për shembull.

Si mund të parandalohet inflamacioni i sklerës?

Ndryshe nga sëmundjet e tjera të syrit, siç është konjuktiviti, ekzistojnë vetëm disa masa parandaluese për skleritin. Është e vërtetë që shkaktarët e dermatitit janë rrallë patogjenë si bakteret ose viruset. Megjithatë, këshillohet që të mbani një higjienë të mirë të syve dhe të shmangni prekjen e syve me duar të pista, për shembull.

Sidomos nëse mbani lentet e kontaktit, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje higjienës së mjaftueshme: Lani duart tërësisht përpara se të prekni lentet. Mos përdorni ujë rubineti për të pastruar lentet, mbajeni gjithmonë të pastër enën e lenteve të kontaktit dhe zëvendësoni lëngun e pastrimit çdo ditë.