Desensibilizimi: Kur ndihmon

Çfarë është hiposensibilizimi?

Hiposensibilizimi quhet edhe imunoterapia me alergjen (AIT), desensibilizimi ose imunoterapia specifike (SIT). Më rrallë, përdoret termi "vaksinim ndaj alergjive".

Emri i terapisë rrjedh gjithashtu nga kjo mënyrë veprimi: "hipo" do të thotë "më pak", dhe "sensibilizimi" për zhvillimin e një reaksioni mbrojtës të sistemit imunitar kundër një substance të caktuar.

Vetëm trajtim shkakor

Në parim, ekzistojnë tre mënyra për të trajtuar një alergji:

 • profilaksia e ekspozimit: shmangia e substancës që shkakton alergji (abstinenca ndaj alergjenit)
 • Trajtimi medicinal
 • Hiposensibilizimi

Çfarë ndodh në trup gjatë një alergjie?

Sistemi imunitar i njeriut është krijuar për të mbrojtur trupin nga ndikimet e dëmshme, për shembull nga bakteret dhe viruset. Sistemi imunitar i njeh këto kryesisht nga struktura e tyre sipërfaqësore dhe formon substanca mbrojtëse (antitrupa) nëse është e nevojshme.

Nuk është sqaruar ende përfundimisht pse disa njerëz janë alergjikë ndaj substancave të caktuara dhe të tjerët jo.

Në këtë kontekst, qasja e hiposensitizimit mund të përshkruhet më së miri si një lloj "terapie konfrontimi" me alergjenin.

Kur kryhet hiposensibilizimi?

Hiposensibilizimi rekomandohet nga mjekët në rastet e mëposhtme, ndër të tjera:

 • nëse ekziston rreziku i sëmundjeve dytësore si astma bronkiale alergjike, dmth. i ashtuquajturi ndryshim dyshemeje i alergjisë nga trakti i sipërm në atë të poshtëm respirator.
 • në rast të efekteve anësore të rënda të terapisë me ilaçe.

Për shkak të efikasitetit të pasigurt dhe reaksioneve të mundshme anësore, hiposensibilizimi për lëkurën e kafshëve dhe alergjitë ushqimore nuk është rekomanduar në shumicën e rasteve deri më sot. Megjithatë, imunoterapia orale (OIT) është miratuar tani në BE dhe Zvicër për fëmijët dhe adoleshentët nga 17 deri në XNUMX vjeç me alergji ndaj kikirikut (shih më poshtë).

Hiposensibilizimi tek fëmijët

Çfarë mund të bëjë hiposensibilizimi?

Hiposensibilizimi mund

 • zvogëloni simptomat e një alergjie ekzistuese.
 • zvogëlojnë rrezikun e astmës alergjike.
 • mbështesin terapinë e formave të lehta të astmës.
 • ndoshta parandalon zhvillimin e mëtejshëm të alergjive të tipit I.
 • ndihmojnë në uljen e nevojës për ilaçe kundër alergjive ose astmës.

Çfarë bëni gjatë hiposensibilizimit?

Në varësi të mënyrës se si administrohet alergjeni, mjekët bëjnë dallimin midis dy formave kryesore të hiposensitizimit:

 • imunoterapia nënlëkurore (SCIT): Në hiposensibilizimin klasik, alergjeni injektohet nën lëkurë.
 • imunoterapia nëngjuhësore (SLIT): Alergjeni vendoset nën gjuhë (si tabletë) ose pikohet.

Imunoterapia nënlëkurore (SCIT)

Para çdo rritje të dozës, mjeku i kushton vëmendje çdo efekti anësor të injektimit të mëparshëm dhe rregullon orarin e vaksinimit nëse është e nevojshme. Nëse është e nevojshme, ai ose ajo mund të përshkruajë ilaçe për të luftuar çdo simptomë alergjike që mund të shfaqet. Për shembull, përdoren antihistamine. Këto pengojnë efektin e histaminës së substancës transmetuese të trupit, e cila luan një rol kyç në reaksionet alergjike të tipit të menjëhershëm.

Imunoterapia nëngjuhësore (SLIT)

Kohëzgjatja e hiposensitizimit

Kohëzgjatja e administrimit të alergjenit varet nga alergjia themelore. Kohëzgjatja mesatare e trajtimit është tre vjet, dhe tre deri në pesë vjet për alergjitë ndaj helmit të grerëzave. Në rastin e alergjisë ndaj helmit të bletës, hiposensibilizimi kryhet për një kohë të pacaktuar - mjeku duhet të administrojë rregullisht një "vaksinim të mirëmbajtjes" për një periudhë afatgjatë.

Përveç kësaj, mjeku mund të kryejë një test të lëkurës me antigjenin në fjalë dhe të marrë gjak nga pacienti për të përcaktuar përgjigjen imune: Në pacientët alergjikë të tipit I, zakonisht gjenden imunoglobina specifike E (IgE) në gjak. Kjo klasë e antitrupave luan një rol të rëndësishëm në nxitjen e reaksioneve alergjike të tipit të menjëhershëm. Kur niveli i IgE në gjak është ulur ose normalizuar plotësisht, hiposensibilizimi konsiderohet i përfunduar me sukses.

Në përgjithësi, hiposensibilizimi është një procedurë shumë e sigurt. Efektet anësore mund të përfshijnë reaksione alergjike ndaj alergjenit të administruar si teshtitje, lotim sysh, ënjtje ose kruajtje.

Efektet anësore më të rënda, por lehtësisht të trajtueshme që janë të mundshme me hiposensibilizimin, përfshijnë gërvishtjet në të gjithë trupin (urtikarie = urtikarie) dhe ënjtje në zonën e qafës (edema e Quincke, angioedema).

Për të vëzhguar se si reagon pacienti, ai zakonisht duhet të qëndrojë në praktikë për gjysmë ore për vëzhgim pas çdo seance terapie. Përveç kësaj, ai duhet të shmangë stresin fizik dhe alkoolin në ditën në fjalë.

Kur të sëmurët nga alergjitë nuk duhet të fillojnë hiposensibilizimin?

Jo çdo pacient që vuan nga një nga këto alergji duhet t'i nënshtrohet hiposensibilizimit. Kriteret më të zakonshme të përjashtimit për hiposensibilizimin janë:

 • kanceri aktual
 • sëmundjet kardiovaskulare ose marrja e beta-bllokuesve
 • sëmundje të rënda autoimune ose mungesë imuniteti
 • astma e pakontrolluar
 • Infeksioni kronik i patrajtuar (si HIV ose hepatiti C)
 • sëmundje të rënda psikiatrike
 • respektim i dobët ndaj terapisë (aderimi)
 • sëmundjet inflamatore të zorrëve dhe plagët e hapura në zgavrën e gojës (gjatë SLIT)

Edhe nëse ekziston një nga kundërindikacionet e përmendura më sipër, hiposensibilizimi është i mundur në raste individuale. Pacientët këshillohen më mirë të diskutojnë përfitimet dhe rreziqet e një trajtimi të tillë me mjekun e tyre.