Dexmedetomidine: Efektet, doza

Si funksionon dexmedetomidine?

Dexmedetomidina pengon lirimin e noradrenalinës së lajmëtarit nervor në një rajon specifik të trurit: locus caeruleus. Kjo strukturë e trurit është veçanërisht e pasur me qeliza nervore që komunikojnë nëpërmjet norepinefrinës dhe janë të përfshira në kontrollin e orientimit si dhe vëmendjes.

Më pak norepinefrinë për shkak të deksmedetomidinës do të thotë më pas më pak substancë lajmëtare për të aktivizuar këto qeliza nervore. Për këtë arsye, deksmedetomidina ka një efekt kryesisht qetësues. Përveç kësaj, ajo ndërmjetëson efekte analgjezike dhe relaksuese të muskujve.

Sa shpejt funksionon deksmedetomidina?

Mjekët e administrojnë përbërësin aktiv si infuzion. Efekti është pothuajse i menjëhershëm dhe mund të kontrollohet shumë mirë.

Për çfarë miratohet deksmedetomidina?

Së dyti, mjekët mund të administrojnë dexmedetomidine pacientëve të rritur, jo të intubuar për qetësim para dhe/ose gjatë procedurave diagnostike ose kirurgjikale.

Edhe pse deksmedetomidina bën pjesë në grupin e qetësuesve (qetësuesve), ajo nuk përdoret për çrregullimet e gjumit apo ankthit.

Si përdoret deksmedetomidina

Deksmedetomidina jepet në formën e hidroklorurit të deksmedetomidinës së tretshme në ujë si infuzion. Doza bazohet në peshën e trupit. Zakonisht është ndërmjet 0.2 dhe 1.4 mikrogramë për kilogram të peshës trupore në orë (= 1.4 mikrogramë kg/orë). Doza maksimale është 1.4 mikrogramë kg/orë.

Gjatë administrimit të deksmedetomidinës, personeli mjekësor monitoron rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut të individit, ndër të tjera.

Efektet anësore më të zakonshme të deksmedetomidinës mund t'i atribuohen frenimit të çlirimit të norepinefrinës. Këto përfshijnë rënien e presionit të gjakut, rritjen e presionit të gjakut dhe rrahjet e ulëta të zemrës (bradikardi).

Shumë më pak të zakonshme janë shqetësimi dhe luhatjet e sheqerit në gjak.

Nëse dyshoni ose zhvilloni efekte anësore, ju lutemi kontaktoni një mjek ose profesionist të kujdesit shëndetësor.

Kur nuk duhet të përdorni dexmedetomidine?

Në përgjithësi, mos administroni dexmedetomidine në rastet e mëposhtme:

  • nëse jeni të mbindjeshëm ose alergjik ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjërit prej përbërësve të ilaçit
  • në bllokun e avancuar të zemrës (shkalla 2 ose 3) në pacientët pa stimulues kardiak (blloku i zemrës = shqetësim i përcjelljes së ngacmimit në zemër)
  • Në presionin e lartë të gjakut të pakontrolluar
  • gjate shtatzanise
  • tek fëmijët dhe adoleshentët nën 18 vjeç

Këto ndërveprime të barnave mund të ndodhin me dexmedetomidine.

Deksmedetomidina rrit vetitë depresive të barnave të tjera me efekte qetësuese dhe/ose nxitëse të gjumit. Këto përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në:

  • Anestetikët (si izofluran, propofol, midazolam).
  • Pilulat e gjumit (të tilla si benzodiazepinat, ilaçet Z)
  • qetësues të fortë kundër dhimbjeve nga grupi i opioideve (si morfina dhe alfentanil)

Deksmedetomidina bllokon enzimën citokrom P450 2B6 (CYP2B6). Kështu, në parim, ndërveprimet me barnat që degradohen nëpërmjet CYP2B6 janë të imagjinueshme. Nuk dihet nëse kjo është klinikisht e rëndësishme.

Deksmedetomidina mund të përmirësojë efektin e uljes së presionit të gjakut dhe të rrahjeve të zemrës së barnave të tjera (p.sh. beta-bllokuesit).

Dexmedetomidine gjatë ushqyerjes me gji.

Dexmedetomidina kalon në qumështin e gjirit. Megjithatë, niveli i tij është nën kufirin e zbulimit 24 orë pas përfundimit të trajtimit.

Profesionistët mjekësorë punojnë me nënën për të vendosur nëse do të ndalojë ushqyerjen me gji dhe, nëse po, për sa kohë.

Si të merrni ilaçe me dexmedetomidine

Dexmedetomidine ofrohet me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër. Ilaçi administrohet ekskluzivisht nga personeli i trajnuar për ta bërë këtë.