Meralgia paraesthetica | Dhimbje në ligamentin inguinal

Meralgia paraesthetica

Meralgia paraesthetica është një dhimbje e shkaktuar nga kompresimi i nje nervi te ndjeshem te kofshë. Ky është një nerv i vogël sipërfaqësor që mund të çojë në ndjesi të ndjeshme në pjesën e jashtme kofshë. Ndërsa nervi kalon përmes fibrave të ligamenti inguinal, mund të kompresohet. Kjo mund të shkaktohet nga një trashje e pashpjegueshme e ligamenti inguinal, shtatzënësi, pantallona të ngushta, shtim në peshë, ënjtje të ijeve dhe trashje të muskujve. Fillimisht, mund të ketë ndjesi shpimi gjilpërash dhe formulim të kofshë, më vonë dhimbje dhe mpirje.

Simptomat e asociuara

Simptoma kryesore e tendosja e ijeve, inflamacion, dëmtime sportive dhe sëmundjet e tjera të rajonit të ijeve është dhimbjeKjo mund të jetë e shurdhër, thumbuese ose rrezatuese dhe mund të marrë intensitete shumë të ndryshme. Dhimbja shpesh shkakton një kufizim të lëvizjes në nyjen e hip. Në rastin e sëmundjeve shoqëruese të nyjen e hip, mund të ketë edhe bluarje dhe fërkim të artikulacionit.

në një hernie inguinale, nga ana tjetër, mund të zbulohen zgjatje të dukshme të zorrëve në zonën e ijeve. Këto ndjehen të buta dhe mund të shtyhen prapa manualisht. Nga ana tjetër, ka ënjtje të ijëve në rast të inflamacionit. Ata mund të jenë të fortë dhe të dhimbshëm, si dhe të skuqur dhe të mbinxehur. Në raste të rralla, ethe dhe mund të ndodhin edhe shenja të tjera të infeksionit.

Diagnozë

Diagnoza e dhimbjes së ligamentit inguinal fillon me një diskutim të hollësishëm të simptomave dhe ekzaminim fizik. Zonat e ndryshme anatomike të ijes janë aq komplekse sa që një shkak i përafërt mund të përcaktohet duke kombinuar ankesa të caktuara. ekzaminim fizik gjithmonë përfshin një prekje të ijeve dhe a nyjen e hip provë lëvizshmërie.

Me ndihmën e një ultratingull ekzaminimi, shkaqe të ndryshme gjithashtu mund të përjashtohen. Mund të zbulohen efuzione, ënjtje, pezmatime por edhe pjesë të zorrëve të hernieve inguinale. Muskujt e tendosur shpesh janë të vështirë për tu diagnostikuar në detaje. Me ndihmën e një ekzaminimi MRI, indet e buta në rajonin e ijëve mund të ekzaminohen më saktësisht dhe me rezolucion të lartë.