Diabet

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

Diabeti mellitus, diabeti anglisht: diabeti

Prezantimi

Termi diabeti mellitus vjen nga latinishtja ose greqishtja dhe do të thotë "mjaltë-rrjedhje e ëmbël ”. Ky emër vjen nga fakti që të sëmurët nxjerrin shumë sheqer në urinën e tyre, e cila në të kaluarën ndihmonte mjekët për ta diagnostikuar atë thjesht duke e provuar. Diabetes mellitus është vetëm një term ombrellë për sëmundje të ndryshme metabolike.

Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të diabetit, të gjitha këto kanë të përbashkëta që për ndonjë arsye ka mungesë insulinë në trup. Pasi që ky është hormoni më i rëndësishëm në rregullimin e gjak sheqeri, rezultati është i ngritur sheqerit në gjak nivel, i cili në planin afatgjatë mund të çojë në një sërë sëmundjesh dytësore. Llojet më të zakonshme janë diabeti tip 1, i njohur gjithashtu si diabeti i adoleshencës, i cili bazohet në një absolute insulinë mungesa, diabeti tip 2, i njohur gjithashtu si diabeti fillestar i të rriturve, i cili bazohet në një mungesë relative të insulinës ose rezistenca e insulinës, dhe diabetin gestacional.

Sipas vlerësimeve të vitit 2007, përafërsisht 246 milion njerëz në të gjithë botën vuanin diabeti mellitus në atë kohë, nga të cilët rreth 7 milion jetonin në Gjermani. Kjo do të thotë që afërsisht 8.9% e popullsisë është e prekur. Përveç kësaj, megjithatë, ekziston ndoshta një numër shumë i lartë i rasteve të pa raportuara, pasi supozohet se në mesin e të rriturve pothuajse gjysma e diabetikëve nuk zbulohen.

Midis atyre mbi 65 vjeç, vlerësohet se 20% janë diagnostikuar me diabet mellitus. Sipas parashikimeve, nuk ka gjasa që numri i njerëzve me diabet të dyfishohet përsëri brenda 10 viteve të ardhshme. Kjo kryesisht për faktin se vetëm çdo 20 person i prekur ka diabet tip 1 dhe rastet e mbetura, me shumë pak përjashtime, janë diabeti tip 2. Meqenëse ky lloj favorizohet kryesisht nga faktorët e rrezikut të stilit modern të jetesës, si p.sh. mbipeshë dhe mungesa e stërvitjes, numri i rasteve do të rritet me shpejtësi.

Shkaqet

Shkaqet për diabetin janë të shumëfishta. Në varësi të origjinës së diabetit, sëmundja ndahet në lloje të ndryshme. Më të zakonshmet janë llojet 1 dhe 2 dhe diabeti gestacional.

Diabeti tipi 1 është një sëmundje autoimune dhe bazohet në një mungesë absolute të insulinë. Kjo do të thotë se hormoni insulinë, i cili është përgjegjës për rregullimin gjak nivelet e sheqerit, nuk prodhohet fare nga trupi ose nuk prodhohet në sasi të mjaftueshme. Diabeti tip 2 bazohet në një mungesë relative të insulinës.

Kjo do të thotë që trupi prodhon akoma insulinë, por nuk mund t’i plotësojë më nevojat e tij. Kjo ose mund të jetë sepse nevoja është rritur për ndonjë arsye ose sepse strukturat e synuara, në këtë rast membranat e qelizave në të cilat insulina duhet të "ankorohet", nuk janë më të ndjeshme ndaj hormonit. Kjo njihet si rezistenca e insulinës.

Ky lloj më së shpeshti gjendet në shumë mbipeshë njerëzit dhe ata me predispozitë gjenetike. Shtatzënia gjithashtu mund të shkaktojë diabet mellitus dhe prek deri në 3% të të gjitha grave shtatzëna. Sidoqoftë, ndryshe nga llojet e tjera, ai zakonisht zhduket plotësisht pas përfundimit të shtatzënësi. Përveç kësaj, ka shumë arsye të tjera për diabetin: sëmundjet e pankreasi, çrregullime të tjera hormonale, ilaçe, infeksione, defekte gjenetike të qelizave B ose sekretim i insulinës ose sindroma të tjera që sjellin këtë pamje klinike.