Diabeti tek fëmijët: simptomat, prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: etje e fortë, nxitje e shtuar për të urinuar, oreks i pangopur, humbje peshe, lodhje, performancë e dobët, mungesë përqendrimi, dhimbje barku, ndoshta erë acetoni e ajrit të nxjerrë
 • Trajtimi: Në diabetin e tipit 1, terapi me insulinë; në diabetin e tipit 2, ndryshime në stilin e jetës (dietë e ekuilibruar, më shumë stërvitje), mjekim oral për diabetin nëse është e nevojshme, terapi me insulinë nëse është e nevojshme, edukim për diabetin
 • Kursi dhe prognoza: Vetëm pjesërisht e shërueshme, simptomat mund të lehtësohen ndjeshëm me terapi të suksesshme; nëse nuk trajtohet, komplikime të tilla si hipoglikemia ose ketoacidoza diabetike janë të mundshme dhe jetëgjatësia zvogëlohet
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: konsultimi i mjekut, ekzaminimi fizik, përcaktimi i glukozës në gjak të agjërimit dhe afatgjatë (HbA1c), testi oral i tolerancës së glukozës nëse është e nevojshme, testi i antitrupave, testet e gjakut dhe urinës.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Në diabetin e tipit 1, përgjigje jo e qartë, ndoshta autoimune, faktorë gjenetikë ose infeksione, ndoshta ushqyerja e shkurtër me gji; në diabetin e tipit 2 ose MODY, një mënyrë jetese jo të shëndetshme dhe mungesa e ushtrimeve dhe faktorëve gjenetikë, rrallë substanca të tilla si barnat ose kimikatet
 • Parandalimi: Diabeti i tipit 1 zakonisht nuk mund të parandalohet; në diabetin e tipit 2, shpesh një mënyrë jetese e shëndetshme dhe stërvitja adekuate zvogëlon rrezikun e sëmundjes

Si shfaqet diabeti tek fëmijët?

Megjithatë, mjekët po diagnostikojnë gjithnjë e më shumë diabetin e tipit 2 tek fëmijët dhe adoleshentët (përveç diabetit të tipit 1). Kjo zakonisht ndodh pas moshës 40 vjeçare. Megjithatë, shumë nga pasardhësit e sotëm kanë profilin tipik të rrezikut të kësaj sëmundjeje: Mungesa e stërvitjes, mbipesha dhe një dietë e pasur me sheqer dhe yndyrë. Si rezultat, rreth 200 fëmijë nga mosha 12 deri në 19 vjeç zhvillojnë diabetin e tipit 2 çdo vit – dhe numri është në rritje.

Disa fëmijë dhe të rinj zhvillojnë forma të rralla të diabetit. Këto përfshijnë MODY (“diabeti me fillimin e pjekurisë tek të rinjtë”). Ka pak të dhëna të besueshme për shpeshtësinë e formave të tilla të rralla të diabetit tek fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit.

Cilat simptoma tregojnë diabetin tek fëmijët?

Diabeti i tipit 1 tek fëmijët shpesh shfaq simptoma vetëm kur më shumë se 80 për qind e qelizave beta që prodhojnë insulinë në pankreas janë shkatërruar tashmë. Para kësaj, insulina e mbetur është e mjaftueshme për të parandaluar një prishje të plotë të metabolizmit të sheqerit.

Megjithatë, simptomat e diabetit të tipit 1 tek fëmijët ndonjëherë zhvillohen brenda disa javësh. Kjo perfshin:

 • Sasi të mëdha të urinës, urinim gjatë natës ose duke u lagur
 • Ndjenja ekstreme e etjes dhe pirja e sasive prej disa litrash në ditë
 • Mërzi dhe performancë e dobët
 • Dhimbje të forta barku
 • Një erë tipike acetoni e ajrit të nxjerrë në fazën e avancuar (si "heqës manikyri")

Në të kundërt, simptomat e diabetit shumë më të rrallë të tipit 2 tek fëmijët zhvillohen ngadalë. Ato janë të ngjashme me diabetin e tipit 1. Megjithatë, fëmijët e prekur zakonisht janë dukshëm mbipeshë (obezitet = dhjamosje).

Trajtimi i diabetit tek fëmijët

Menjëherë pas diagnostikimit të diabetit, fëmijët dhe prindërit e tyre marrin trajnim të veçantë për diabetin. Ata mësojnë më shumë rreth sëmundjes, si zhvillohet, si përparon dhe cilat mundësi trajtimi janë në dispozicion.

Ndër të tjera, ata mësojnë se sa karbohidrate përmbajnë ushqimet e ndryshme dhe sa insulinë i duhet trupit për cilat ushqime në cilën orë të ditës. Trajnimi gjithashtu mëson mënyrën e duhur për t'u marrë me komplikimet e mundshme të diabetit (si hiperglicemia dhe hipoglikemia).

Trajtimi i diabetit të tipit 1

Diabeti i tipit 1 kërkon injeksione të insulinës gjatë gjithë jetës (zakonisht me një stilolaps insuline), pasi pankreasi nuk prodhon më vetë insulinë. Si rregull, të prekurit marrin insulinë si pjesë e një terapie të intensifikuar me insulinë. Megjithatë, mjekët përdorin gjithashtu një pompë insuline për shumë fëmijë dhe adoleshentë, e cila mund të kontrollohet në mënyrë fleksibël dhe shpejt.

Lloji i terapisë së diabetit dhe objektivat e terapisë (si niveli i glukozës në gjak dhe vlera e HbA1c) përcaktohen individualisht. Për HbA1c, për shembull, vlerat nën 7.5 përqind janë qëllimi.

Terapia me insulinë të intensifikuar (parimi bazë i bolusit)

Pacientët injektojnë insulinë me veprim të gjatë një ose dy herë në ditë për të përmbushur kërkesat e tyre bazë për insulinë (bazë). Para çdo vakti, fëmijët me diabet matin nivelin e tyre aktual të glukozës në gjak dhe më pas i injektojnë vetes një insulinë tjetër me veprim normal ose me veprim të shkurtër (bolus). Sasia e kërkuar e bolusit varet nga koha e ditës dhe përbërja e vaktit të planifikuar.

Pompë insuline

Pompa e insulinës është veçanërisht e përshtatshme për fëmijët që të ruajnë cilësinë e jetës së tyre pavarësisht diabetit. Mjeku vendos një gjilpërë të imët në yndyrën e barkut, e cila lidhet me pompën e insulinës nëpërmjet një tubi të vogël. Kjo është një pajisje e vogël, e programueshme, me bateri, me një rezervuar insuline. Pompa mund të ngjitet në një rrip ose të mbahet në një qese të vogël që pacientët e varin në qafë me një rrip dhe e vendosin nën këmishë. Në këtë mënyrë, ajo nuk është e dukshme nga jashtë.

Pompa e insulinës u jep të prekurve një liri të madhe. Gjithashtu lehtëson ndjeshëm barrën e fëmijëve me diabet, sepse injeksionet e përditshme të dhimbshme të insulinës nuk janë më të nevojshme. Pompa e insulinës mbetet në trup gjatë gjithë kohës, madje edhe gjatë sportit apo lojës. Megjithatë, nëse është e nevojshme - për shembull për not - pompa mund të shkëputet për një kohë të shkurtër.

Pompa e insulinës rregullohet individualisht në një praktikë ose klinikë të specializuar për diabetin. Është e nevojshme të zëvendësohet ose rimbushet rregullisht rezervuari i insulinës (fisheku).

Trajtimi i diabetit të tipit 2

Ashtu si me diabetin e tipit 1, plani i terapisë dhe qëllimet e terapisë përcaktohen individualisht.

Baza e trajtimit është aktiviteti i rregullt fizik dhe sporti, si dhe ndryshimi i dietës (dietë e larmishme, e ekuilibruar me shumë fibra, fruta dhe perime). Kjo i ndihmon pacientët të heqin qafe kilogramët e tepërt dhe të ulin nivelet e larta të sheqerit në gjak. Gjithashtu redukton faktorët e rrezikut për sëmundjet shoqëruese dhe dytësore (sëmundjet kardiovaskulare, presionin e lartë të gjakut, etj.). Në edukimin për diabetin, fëmijët dhe të rinjtë me diabet marrin këshilla dhe ndihmë me programin e tyre të ushtrimeve dhe këshilla individuale për ushqimin.

Nëse sheqeri në gjak nuk mund të ulet mjaftueshëm me një ndryshim në stilin e jetës, ose nëse pacienti i ri nuk mund të motivohet të bëjë më shumë ushtrime dhe të hajë një dietë më të shëndetshme, mjeku përshkruan ilaçe shtesë për diabetin (antidiabetikët). Së pari, ai provon një antidiabetik oral (zakonisht tableta metforminë). Nëse këto nuk sjellin suksesin e dëshiruar pas tre deri në gjashtë muaj, pacientit i jepet insulinë.

Një pjesë e rëndësishme e terapisë është edhe trajtimi i sëmundjeve ekzistuese shoqëruese dhe dytësore.

Jetëgjatësia e fëmijëve me diabet

Ecuria e sëmundjes dhe jetëgjatësia e mundshme ndryshojnë shumë tek fëmijët dhe adoleshentët e prekur. Të dyja varen në thelb nga lloji i diabetit dhe sa mirë trajtohet. Përveç kësaj, gjendja e përgjithshme e pacientit ndikon në prognozën. Shërimi në thelb nuk është i mundur, pasi diabeti mellitus – me përjashtim të diabetit gestacional – është një sëmundje kronike. Megjithatë, simptomat mund të kontrollohen mirë.

Diabeti i tipit 1 tek fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit është përgjithësisht më kompleks për t'u trajtuar, por edhe këtu simptomat mund të kontrollohen mirë. Trajnimi i rregullt rifreskues dhe monitorimi mjekësor janë thelbësorë këtu. Qëllimi kryesor është të arrihet nivele sa më konstante të glukozës në gjak me anë të terapisë me insulinë për të shmangur sëmundjet dytësore. Si rregull i përgjithshëm, sa më i ri të jetë pacienti në fillimin e sëmundjes, aq më i lartë është rreziku i komplikimeve dytësore gjatë jetës.

Komplikimet akute që ndodhin me frekuencë të ndryshme në diabetin e tipit 1 dhe tip 2 janë hipoglikemia dhe hiperglicemia. Në raste të rënda, kjo e fundit mund të çojë në ketoacidozë diabetike (veçanërisht në diabetin e tipit 1). Shpesh, janë sëmundjet dytësore ato që reduktojnë në fund jetëgjatësinë.

Komplikime akute

Hypoglycemia

Hipoglicemia është një nga ndërlikimet akute më të zakonshme dhe gjithashtu më të rrezikshme që ndodh në diabetin tek fëmijët që marrin terapi me insulinë. Shpesh rezulton nga pacienti duke injektuar pa dashje shumë insulinë. Përpjekjet fizike jashtëzakonisht të forta ose sportet e tepërta gjithashtu çojnë më shpesh në hipoglicemi nëse doza e insulinës mbetet e njëjtë.

Simptomat e mundshme të hipoglikemisë përfshijnë djersitje, marramendje, dridhje të duarve, palpitacione dhe një ndjenjë të theksuar dobësie. Në rastet e rënda, ka edhe shqetësime të përqendrimit dhe shikimit, ngërçe dhe dëmtim të vetëdijes apo edhe humbje të vetëdijes.

Mjekët këshillojnë diabetikët që janë veçanërisht të varur nga insulina që të mbajnë gjithmonë pak glukozë me vete në mënyrë që sheqeri në gjak të rritet shpejt në rast të hipoglikemisë së lehtë. Rastet më të rënda, nga ana tjetër, zakonisht kërkojnë trajtim mjekësor.

ketoacidosis diabetik

Mungesa absolute e insulinës tek fëmijët me diabet të tipit 1 bën që qelizat të ndalojnë thithjen e sheqerit (glukozës) nga gjaku. Kur trupi merr shumë pak ose aspak insulinë nga jashtë, sheqeri në gjak vazhdon të rritet.

Një hiperglicemia e tillë ndodh shpesh tek diabetikët e varur nga insulina gjatë një infeksioni akut si pneumonia ose një infeksion i traktit urinar. Trupi atëherë ka nevojë për më shumë insulinë se normalja, edhe pse pacienti mund të hajë pak. Doza normale e insulinës atëherë është e pamjaftueshme, dhe glukoza në gjak më pas rritet tepër.

Simptomat tipike janë aroma e frutave të acetonit të ajrit të nxjerrë dhe frymëmarrja shumë e thellë (frymëmarrja me puthje). Trupi përpiqet të zvogëlojë nivelin tepër të lartë të sheqerit në gjak duke nxjerrë sheqer së bashku me shumë lëngje. Kjo çon në rritjen e prodhimit të urinës dhe më pas në dehidrim. Pacientët janë të lodhur dhe të dobët dhe në raste ekstreme bien në gjendje kome (koma ketoacidotike). Kjo koma do të thotë rrezik për jetën! Mjeku i urgjencës duhet të lajmërohet menjëherë.

Në një formë të butë, ketoacidoza diabetike ndonjëherë shfaqet edhe në diabetin e tipit 2.

Sëmundjet pasuese

Sëmundjet dytësore më të zakonshme të diabetit mellitus (pavarësisht nga lloji) përfshijnë sëmundjen e veshkave (nefropatia diabetike), sëmundjet e retinës (retinopatia diabetike) dhe dëmtimet nervore (polneuropatia diabetike). Dëmtimi i nervit, së bashku me dëmtimin e enëve të gjakut, i cili është edhe pasojë e sheqerit të lartë në gjak, shkakton të ashtuquajturën sindromën e këmbës diabetike.

Sulmet në zemër dhe goditjet në tru janë gjithashtu efekte të vonshme të diabetit të kontrolluar keq ose të patrajtuar tek fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit.

Mund të lexoni më shumë rreth komplikimeve të mundshme dhe dëmtimeve pasuese në artikullin Diabeti mellitus.

Identifikimi i diabetit tek fëmijët

 • A ka qenë shpesh fëmija juaj i lodhur dukshëm kohët e fundit?
 • A ka nevojë të urinojë shpesh apo të laget gjatë natës?
 • A ka pirë më shumë kohët e fundit apo ankohet shpesh për etje?
 • A ankohet për dhimbje barku?
 • A keni vënë re një erë frutash (si "heqës manikyri") në frymëmarrje?
 • A ka diabet një anëtar tjetër i familjes?

Ekzaminimi fizik dhe glukoza e gjakut në agjërim

Mjeku më pas ekzaminon fëmijën dhe zakonisht cakton një takim tjetër për të marrë gjak (në mëngjes). Për këtë, fëmija duhet të jetë agjërues, pra të paktën tetë orë të mos ketë ngrënë asgjë dhe të mos ketë konsumuar pije me sheqer. Kjo është mënyra e vetme për të përcaktuar me besueshmëri vlerën e glukozës në gjak të agjërimit.

Megjithatë, një matje e vetme nuk është e mjaftueshme për diagnozën e "diabetit tek fëmijët". Për të përjashtuar gabimet dhe luhatjet e matjes, matjet e përsëritura të glukozës në gjak janë të nevojshme (të paktën dy herë). Nëse rezultati është mbi 126 mg/dl disa herë, kjo tregon diabetin.

Vlera afatgjatë e glukozës në gjak (HbA1c)

Kur dyshohet për diabetin e tipit 1 tek fëmijët dhe adoleshentët, mjeku zakonisht kryen përcaktimin e HbA1c vetëm në rast dyshimi.

Vlera e HbA1c është gjithashtu e rëndësishme nëse diabeti tashmë dihet. Mjekët e masin rregullisht për të kontrolluar suksesin e trajtimit të diabetit.

Testi i depistimit të antitrupave

Nëse diabeti tek fëmijët nuk mund t'i caktohet qartë tipit 1, një test shqyrtimi i antitrupave jep qartësi. Në këtë test, mjeku ekzaminon një mostër gjaku nga pacienti për autoantitrupa që janë tipikë për diabetin e tipit 1. Asnjë autoantitrup i tillë nuk mund të zbulohet në diabetin e tipit 2.

Një test depistues i antitrupave lejon një diagnozë shumë të hershme të diabetit të tipit 1 tek fëmijët dhe adoleshentët, pasi autoantitrupat mund të gjenden në gjak vite përpara fillimit të sëmundjes. Diabeti i tipit 1 përndryshe bëhet i dukshëm vetëm me simptoma kur rreth 80 për qind e qelizave beta tashmë janë shkatërruar.

Testi oral i tolerancës së glukozës (oGTT)

Ekspertët gjithashtu i referohen testit oral të tolerancës së glukozës (oGTT) si testi i ngarkesës së sheqerit. Ai teston se sa mirë trupi e përdor sheqerin. Për ta bërë këtë, së pari përcaktohet niveli i glukozës në gjak të agjërimit. Më pas pacienti pi një tretësirë ​​sheqeri të përcaktuar (75 gram sheqer të tretur). Pas një dhe dy orësh, mjeku mat përsëri nivelin e glukozës në gjak.

Për diagnozën e diabetit të tipit 1 tek fëmijët, mjekët zakonisht kryejnë oGTT vetëm në rast dyshimi. Nëse dyshohet për diabetin e tipit 2, nga ana tjetër, është pjesë e diagnostikimit rutinë. Për një rezultat të konfirmuar, zakonisht kryhet dy herë.

urinalysis

Një test i urinës për sheqer (glukozë) është gjithashtu i dobishëm për diagnostikimin e diabetit tek fëmijët. Normalisht, disa qeliza në palcën renale e transportojnë sheqerin që ka hyrë në pararendësin urinar (urina primare) përsëri në gjak. Prandaj, në urinën e shëndetshme nuk mund të zbulohet asnjë ose pothuajse asnjë sheqer.

Megjithatë, nëse sheqeri në gjak rritet ndjeshëm mbi nivelet normale, veshka shpesh nuk është në gjendje të kryejë këtë riabsorbim. Trupi më pas nxjerr më shumë sheqer në urinë (glukosuria) - një tregues i tolerancës së dëmtuar të glukozës ose diabeti i manifestuar.

Për shumë vite, shirita të veçantë testimi kanë qenë të disponueshëm për përdorim në shtëpi dhe praktikë të thjeshtë për të zbuluar glukozurinë. Kjo merr vetëm disa minuta.

Nëse nivelet e glukozës në gjak janë përgjithmonë shumë të larta, molekulat e sheqerit dëmtojnë indin e veshkave me kalimin e kohës (nefropatia diabetike). Një tregues i kësaj është një proteinë e caktuar në urinë, albumina. Kjo e ashtuquajtur albuminuri mund të zbulohet edhe me një shirit testimi të urinës.

Provime të tjera

Pse fëmijët sëmuren nga diabeti?

Shkaqet e diabetit tek fëmijët (dhe të rriturit) varen nga forma e diabetit.

Diabeti i tipit 1 tek fëmijët

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune. Këtu, antitrupat sulmojnë qelizat beta që prodhojnë insulinë në pankreas dhe i shkatërrojnë ato. Si rezultat, trupi nuk është më në gjendje të prodhojë mjaftueshëm insulinë (mungesë absolute e insulinës).

Ekspertët tani dinë për autoantitrupa të tillë të ndryshëm që ndodhin në diabetin e tipit 1. Këto përfshijnë, për shembull, autoantitrupa kundër komponentëve të qelizave të ishullit citoplazmatik (ICA) dhe kundër insulinës (IAA).

Pse sistemi imunitar i pacientëve vepron kundër indeve të tyre është e paqartë. Faktorët gjenetikë duket se luajnë një rol, sepse diabeti i tipit 1 shfaqet ndonjëherë në disa anëtarë të një familjeje. Studiuesit tani kanë identifikuar disa mutacione gjenesh që duket se lidhen me diabetin e tipit 1.

Diabeti i tipit 1 shpesh shfaqet së bashku me sëmundje të tjera autoimune, të tilla si sëmundja celiac ose sëmundja e Addison.

Diabeti i tipit 2 tek fëmijët

Diabeti i tipit 2 zhvillohet gjatë një periudhe vitesh: qelizat e trupit bëhen gjithnjë e më të pandjeshme ndaj insulinës së hormonit të uljes së sheqerit në gjak. Kjo rezistencë ndaj insulinës çon në një mungesë relative të insulinës: trupi i pacientit zakonisht prodhon ende insulinë të mjaftueshme fillimisht, por efektiviteti i saj në qeliza zvogëlohet me kalimin e kohës.

Për të kompensuar, pankreasi rrit prodhimin e insulinës. Në një moment, megjithatë, ajo bëhet e rraskapitur për shkak të mbingarkesës. Pastaj prodhimi i insulinës zvogëlohet. Në fazat e avancuara të sëmundjes, mund të ketë mungesë absolute të insulinës.

Shkaqet e sakta të diabetit të tipit 2 nuk dihen. Megjithatë, si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit, një mënyrë jetese jo e shëndetshme me një dietë tepër të pasur me energji, mungesa e stërvitjes dhe obeziteti janë faktorët kryesorë që nxisin zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës. Përveç kësaj, faktorët gjenetikë luajnë një rol në zhvillimin e sëmundjes.

Format e veçanta të diabetit tek fëmijët

Ekzistojnë edhe forma të tjera të rralla të diabetit me shkaqe të ndryshme (kimike, barna, viruse, etj.).

A mund të parandalohet diabeti tek fëmijët?

Nëse shkaku është gjenetik, diabeti nuk mund të parandalohet. Ky është veçanërisht rasti me diabetin e tipit 1. Për të parandaluar zhvillimin e diabetit të tipit 2, është e rëndësishme të sigurohet një mënyrë jetese e shëndetshme dhe ushtrime të mjaftueshme që në moshë të hershme.

Format më të rralla, të cilat janë për shkak të ekspozimit ndaj kimikateve ose medikamenteve, për shembull, janë gjithashtu të vështira për t'u parandaluar. Diabeti zakonisht zhvillohet pa u vënë re për një periudhë të gjatë kohore, prandaj ndalimi i mjekimit, për shembull, nuk e parandalon më diabetin.

Megjithatë, diagnoza dhe terapia e hershme mund të parandalojë komplikimet e mundshme dhe sëmundjet dytësore.