Diabeti mellitus: Simptomat, Pasojat, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Llojet e diabetit: Diabeti tip 1, diabeti tip 2, diabeti tip 3, diabeti gestacional
 • Simptomat: etje e rëndë, urinim i shpeshtë, kruajtje, lëkurë e thatë, dobësi e përgjithshme, lodhje, rritje e infeksioneve për shkak të dobësimit të sistemit imunitar, dhimbje për shkak të sëmundjeve dytësore të veshkave dhe sistemit kardiovaskular, deficite neurologjike si shqetësime shqisore ose dëmtim i funksionit të shikimit.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Faktorët gjenetikë, stili i pafavorshëm i jetesës (obeziteti, pak ushtrime fizike, pirja e duhanit, etj.), sëmundje të tjera metabolike, substanca të tilla si alkooli ose droga dhe mjekimi
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: matja e glukozës në gjak dhe HbA1c, testi oral i tolerancës së glukozës (oGTT), testi për autoantitrupa (për diabetin e tipit 1)
 • Trajtimi: ndryshime në dietë, aktivitet i rregullt fizik, tableta për uljen e sheqerit në gjak (antidiabetikë oralë), terapi me insulinë
 • Parandalimi: Mënyrë jetese e shëndetshme me një dietë të larmishme dhe të ndërgjegjshme për kalori, stërvitje të mjaftueshme, reduktim të peshës së tepërt, trajtimin e sëmundjeve ekzistuese, konsumim të moderuar të alkoolit, ndalim të pirjes së duhanit.

Çfarë është diabeti mellitus?

Diabeti mellitus, i njohur edhe si diabeti, është një sëmundje kronike në të cilën metabolizmi i sheqerit në veçanti është i shqetësuar. Si rezultat, të prekurit kanë një nivel të përhershëm të lartë të sheqerit në gjak (hiperglicemia kronike), e cila ka një efekt të dëmshëm afatgjatë në organe të ndryshme.

Mjekët flasin për një nivel të ngritur ose të lartë të sheqerit në gjak kur niveli i sheqerit në gjak të agjërimit është midis 100 dhe 125 miligramë glukozë për decilitër serum gjaku (mg/dl). Vlerat prej 126 mg/dl ose më të larta tregojnë diabetin mellitus. Për krahasim: te njerëzit e shëndetshëm, kjo vlerë është rreth 80 mg/dl.

Cilat lloje të diabetit ekzistojnë?

Në varësi të shkakut dhe kohës së shfaqjes së sëmundjes, lloje të ndryshme të diabetit mund të klasifikohen:

Diabeti mellitus tip 1

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune në të cilën sistemi imunitar sulmon disa qeliza të pankreasit. Këto të ashtuquajtura qeliza beta normalisht prodhojnë insulinë, e cila është e rëndësishme për metabolizmin e sheqerit. Mungesa e insulinës që rezulton në fund të fundit çon në diabet mellitus.

Kjo formë e diabetit prek kryesisht të rinjtë dhe fëmijët nga mosha dhjetë deri në 16 vjeç, por edhe të moshuarit ndonjëherë e zhvillojnë atë.

Mund të gjeni më shumë informacion për këtë formë diabeti në artikullin Diabeti tip 1.

Diabeti mellitus tip 2

Diabeti i tipit 2 prek shumicën e diabetikëve dhe kryesisht të moshuarit, kjo është arsyeja pse mjekët e quanin sëmundjen si "diabet me fillimin e të rriturve". Megjithatë, gjithnjë e më shumë njerëz të rinj tani kanë gjithashtu diabet të tipit 2.

Mund të lexoni më shumë rreth formës më të zakonshme të diabetit në artikullin Diabeti i tipit 2.

Diabeti mellitus tip 3

Diabeti i tipit 3 përfshin të gjitha format e diabetit që shfaqen më rrallë dhe shkaktohen nga sëmundje të tjera, infeksione ose konsumimi i substancave të dëmshme si alkooli ose droga.

Mund të lexoni më shumë rreth këtij grupi të formave të rralla të diabetit në artikullin Diabeti i tipit 3.

Diabeti gestacional

Nëse diabeti mellitus zhvillohet gjatë shtatzënisë, mjekët e quajnë këtë formë diabeti si diabeti gestacional (ose diabeti i tipit 4). Në shumicën e rasteve, ajo zhduket pas lindjes së fëmijës, por në disa gra vazhdon dhe trajtohet në përputhje me rrethanat.

Gjithçka që duhet të dini për diabetin gestacional mund të lexoni në artikullin Diabeti gestacional.

Diabeti tek fëmijët

Shumica e fëmijëve me diabet kanë diabet të tipit 1. Megjithatë, gjithnjë e më shumë fëmijë po zhvillojnë gjithashtu diabetin e tipit 2. Stili i jetesës “moderne” ka bërë që gjithnjë e më shumë fëmijë dhe adoleshentë të kenë faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjen: Këto janë mbipesha, mungesa e stërvitjes dhe një dietë e pashëndetshme.

Mund të lexoni më shumë rreth shkaqeve, simptomave dhe trajtimit të diabetit në fëmijëri në artikullin Diabeti tek fëmijët.

Simptomat dhe pasojat e diabetit mellitus

Nivelet e larta jonormale të sheqerit në gjak në diabetin mellitus shkaktojnë një gamë të gjerë simptomash. Kjo vlen si për dy format kryesore të diabetit (diabeti i tipit 1 dhe tipi 2) dhe për format më të rralla.

Rritja e dëshirës për të urinuar

Nëse nivelet e sheqerit në gjak janë përgjithmonë të larta, veshkat nxjerrin më shumë sheqer (glukozë) në urinë (glukosuria). Meqenëse sheqeri lidh fizikisht ujin, të prekurit gjithashtu nxjerrin sasi të mëdha të urinës (poliuria) – ata duhet të shkojnë shumë shpesh në tualet. Shumë diabetikë janë të rrënuar nga një dëshirë e bezdisshme për të urinuar, veçanërisht gjatë natës. Urina është zakonisht e qartë dhe me ngjyrë vetëm pak të verdhë.

Polyuria është një shenjë tipike e diabetit mellitus, por mund të ketë edhe shkaqe të tjera. Për shembull, rritja e urinimit ndodh me sëmundje të ndryshme të veshkave dhe gjatë shtatzënisë.

Sheqeri në urinën e diabetikëve i jep një shije paksa të ëmbël. Nga këtu vjen termi teknik diabeti mellitus: do të thotë "rrjedhje e ëmbël si mjaltë". Megjithatë, ditët kur mjekët shijuan urinën e pacientëve të tyre për të vendosur një diagnozë kanë kaluar prej kohësh. Sot, ata përdorin teste të shpejta të diabetit me shkopinj tregues për të përcaktuar përmbajtjen e sheqerit.

Etje e fortë

Dobësi, lodhje dhe probleme përqendrimi

Performanca e dobët është gjithashtu një shenjë e zakonshme e diabetit. Kjo është për shkak se diabetikët kanë shumë glukozë të pasur me energji në gjakun e tyre. Megjithatë, kjo nuk hyn në qeliza dhe për këtë arsye nuk është e disponueshme për to për prodhimin e energjisë. Kjo rezulton në një mungesë energjie brenda qelizave. Si rezultat, pacientët shpesh ndihen të dobët dhe janë fizikisht më pak efikas.

Pjesa më e madhe e glukozës që i nevojitet trupit gjatë ditës është e destinuar për trurin. Prandaj, mungesa e glukozës dëmton funksionin e trurit. Ajo shkakton, për shembull, përqendrim të dobët, dhimbje koke dhe lodhje, madje mund të çojë në humbje të rëndë të vetëdijes dhe koma.

Distrregullime vizuale

Kruarje (pruritus) dhe lëkurë të thatë

Ndonjëherë diabeti shkakton kruajtje dhe shkakton lëkurë shumë të thatë në shumë pacientë. Një arsye për këtë është humbja e lartë e lëngjeve për shkak të rritjes së urinimit. Ekspertët dyshojnë se ka mekanizma të tjerë që mund të jenë përgjegjës për rritjen e kruajtjes tek diabetikët. Një shembull janë hormonet e stresit si adrenalina dhe kortizoli, të cilat gjëndrat mbiveshkore i lëshojnë më shumë në gjak kur nivelet e sheqerit në gjak janë shumë të larta ose shumë të ulëta.

Ndryshimet në muret e enëve të gjakut, të cilat mund të kontribuojnë në zhvillimin e kruajtjes, janë gjithashtu në diskutim.

Sistemi i imunizuar i dobësuar

Shenjat e pasojave të diabetit

Diabeti mellitus i pazbuluar, nivelet e sheqerit në gjak që nuk kontrollohen mirë ose shpesh janë shumë të larta kanë pasoja. Për shembull, ato dëmtojnë enët e gjakut dhe nervat, duke çuar ndonjëherë në çrregullime serioze të sistemeve të ndryshme të organeve dhe funksioneve trupore. Diabeti shpesh bëhet i dukshëm vetëm përmes këtyre simptomave shoqëruese. Shenjat e diabetit mellitus fillestar ose të avancuar përfshijnë, për shembull

Dëmtimi nervor (polineuropatia)

Nivelet e larta të sheqerit në gjak dëmtojnë sistemin nervor periferik me kalimin e kohës. Ndikohen si rrugët nervore motorike (që kontrollojnë muskujt) ashtu edhe ato të ndjeshme (ndjenja) dhe vegjetative (që kontrollojnë organet). Prandaj, diabetikët shpesh kanë një perceptim të dëmtuar të dhimbjes. Për shembull, ata nuk i perceptojnë dëmtimet në lëkurë ose atakun në zemër si dhimbje. Koordinimi i muskujve gjatë lëvizjeve gjithashtu shpesh vuan.

Dëmtimi i enëve të gjakut (angiopatitë)

Nivelet e larta të sheqerit në gjak zakonisht shkaktojnë ndryshime në shtresën e brendshme të murit të enëve të vogla dhe më të vogla të gjakut (kapilarëve) së pari (mikroangiopatia). Me kalimin e kohës preken edhe enët e mesme dhe të mëdha të gjakut (makroangiopatia). Dëmtimi i enëve të gjakut rezulton në çrregullime të qarkullimit të gjakut apo edhe mbyllje të plotë. Kjo ka pasoja për organe të ndryshme. Këtu janë shembujt më të rëndësishëm:

 • Zemra: Një furnizim i pamjaftueshëm i muskujve të zemrës mund të çojë në dështim të zemrës, sëmundje koronare të zemrës (CHD) ose sulm në zemër.
 • Truri: Çrregullimet e qarkullimit të gjakut në tru shkaktojnë deficite neurologjike kronike – në rastin më të keq një goditje në tru.
 • Sytë: Dëmtimi i enëve të gjakut të retinës së syrit (retinopatia diabetike) shkakton simptoma të tilla si "flice drite", shikim të paqartë, dëmtim të shikimit të ngjyrave dhe përfundimisht humbje të shikimit apo edhe verbëri.
 • Lëkura: Dëmtimi i enëve të gjakut në lëkurë e bën atë më të ndjeshme ndaj kolonizimit me mikrobe (infeksione të lëkurës) dhe siguron qarkullim të dobët të gjakut dhe shërim të plagëve, të cilat mund të dallohen nga njollat ​​kafe në këmbë, ndër të tjera. Plagët dhe ulçerat kronike që nuk shërohen mirë në pjesën e poshtme të këmbëve/këmbëve, mjekët i referohen si këmbë diabetike.

Diabeti dhe depresioni

Rreth një e katërta e të gjithë pacientëve me diabet vuajnë nga një humor depresiv ose depresion. Shkaktësi është zakonisht vetë diabeti, si dhe çdo efekt i vonshëm që vendos një tendosje psikologjike te të prekurit.

Anasjelltas, njerëzit me depresion kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Depresioni me sa duket ndryshon sistemin hormonal të pacientit dhe metabolizmin nëpërmjet rrugëve të ndryshme të sinjalizimit në mënyrë të tillë që favorizohet diabeti.

Diabeti dhe impotenca

Çfarë e shkakton diabetin mellitus?

Të gjitha format e diabetit mellitus shkaktohen nga rregullimi i dëmtuar i sheqerit në gjak. Për ta kuptuar këtë, këshillohet të njihni bazat e rregullimit të sheqerit në gjak:

Pas një vakti, trupi thith përbërës të ushqimit si sheqeri (glukoza) në gjak nëpërmjet zorrës së hollë, gjë që shkakton rritjen e nivelit të sheqerit në gjak. Kjo stimulon disa qeliza në pankreas – të ashtuquajturat “qelizat e ishullit beta të Langerhans” (qelizat beta shkurtimisht) – për të çliruar insulinë. Ky hormon siguron që glukoza të transportohet nga gjaku në qelizat e trupit, ku shërben si një furnizues energjie për metabolizmin. Prandaj, insulina ul nivelin e sheqerit në gjak.

Në diabet, ky rregullim i sheqerit në gjak prishet në (të paktën) një pikë të rëndësishme. Në varësi të vendit ku është i pranishëm çrregullimi, mjekët bëjnë dallimin midis llojeve të ndryshme të diabetit:

Diabeti mellitus tip 1

Prandaj, diabeti i tipit 1 është një sëmundje autoimune. Nuk dihet ende saktësisht pse ndodh. Ekspertët supozojnë një predispozitë gjenetike dhe faktorë të ndryshëm rreziku (si infeksionet) që favorizojnë zhvillimin e këtij diabeti.

Shkatërrimi i qelizave beta rezulton në një mungesë absolute të insulinës. Njerëzit me diabet të tipit 1 i injektojnë vetes insulinë gjatë gjithë jetës së tyre për të kompensuar.

Mund të lexoni më shumë rreth zhvillimit, trajtimit dhe prognozës së kësaj forme të diabetit në artikullin Diabeti i tipit 1.

Diabeti mellitus tip 2

Në diabetin e tipit 2, pika fillestare e rregullimit të shqetësuar të sheqerit në gjak qëndron në qelizat e trupit: Fillimisht, pankreasi zakonisht prodhon ende mjaft insulinë. Megjithatë, qelizat e trupit bëhen gjithnjë e më të pandjeshme ndaj tij. Kjo rezistencë ndaj insulinës shkakton një mungesë relative të insulinës: në fakt do të kishte mjaft insulinë, por nuk është mjaft efektive.

Në disa diabetikë të tipit 2, megjithatë, pankreasi prodhon gjithashtu shumë pak insulinë drejtpërdrejt.

Mund të lexoni më shumë rreth formës më të zakonshme të diabetit në artikullin Diabeti i tipit 2.

Diabeti mellitus tip 3

Ka disa forma të rralla të diabetit që përmblidhen nën termin diabeti i tipit 3. Ata kanë shkaqe të ndryshme nga diabeti i tipit 1 dhe tipit 2.

Një shembull është MODY (diabeti me fillimin e pjekurisë tek të rinjtë), i njohur gjithashtu si diabeti i tipit 3a. Ai përfshin forma të ndryshme të diabetit që shfaqen tek fëmijët dhe adoleshentët (para moshës 25 vjeç). Ato shkaktohen nga defekte të caktuara gjenetike në qelizat beta të pankreasit.

Diabeti i tipit 3b, nga ana tjetër, shkaktohet nga defekte gjenetike që dëmtojnë veprimin e insulinës. Nëse disa kimikate ose ilaçe janë shkaku i diabetit, mjekët i referohen atij si tipi 3e.

Mund të lexoni më shumë rreth këtij grupi të formave të rralla të diabetit në artikullin Diabeti i tipit 3.

Disa gra bëhen përkohësisht diabetike gjatë shtatzënisë. Faktorë të ndryshëm duket se janë të përfshirë në zhvillimin e diabetit gestacional:

Gjatë shtatzënisë, trupi femëror sekreton më shumë hormone, përkatësisht antagonistët e insulinës si kortizoli, estrogjeni, progesteroni ose prolaktina. Përveç kësaj, gratë e prekura me sa duket kanë një ndjeshmëri të reduktuar kronike ndaj insulinës: qelizat e trupit reagojnë më pak ndaj insulinës. Kjo rritet gjatë shtatzënisë.

Mund të lexoni më shumë rreth diabetit gjatë shtatzënisë në artikullin Diabeti gestacional.

Si mund të zbulohet diabeti mellitus?

Prandaj, shumë njerëz pyesin veten: “Si ta njoh diabetin? Çfarë shenjash duhet të kujdesem nëse kam diabet?” Nëse i përgjigjeni "po" një ose më shumë nga pyetjet e mëposhtme, bisedoni me mjekun tuaj për këtë:

 • Pa ndonjë tendosje të pazakontë fizike, a ndjeni shpesh etje dhe pini shumë më shumë se zakonisht?
 • A keni nevojë të urinoni shpesh dhe në sasi të mëdha, edhe gjatë natës?
 • A ndiheni shpesh fizikisht të dobët dhe të lodhur?
 • A keni një histori familjare të diabetit?

Konsultimi i mjekut dhe ekzaminimi fizik

Mjeku fillimisht do t'ju flasë në detaje për të përcaktuar historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Për shembull, ai do t'ju pyesë për simptomat tuaja në detaje. Ju gjithashtu duhet t'i tregoni atij për çdo ankesë që dyshoni se ka një shkak tjetër (siç është stresi si një arsye për problemet e përqendrimit).

Konsultimi pasohet nga një ekzaminim fizik. Këtu, mjeku do të shikojë se sa mirë mund të ndjeni prekje delikate në duar dhe këmbë. Nëse ka pak ose aspak ndjesi, kjo mund të tregojë dëmtim nervor të lidhur me diabetin (polneuropatia diabetike).

Matja e sheqerit në gjak (testet e diabetit)

Matja e niveleve të glukozës në gjak është e kuptueshme testi më informues për diabetin. Testet e mëposhtme luajnë një rol të veçantë këtu:

 • Glukoza në gjak agjërimi: matja e glukozës në gjak pas të paktën tetë orësh pa ushqim
 • HbA1c: I ashtuquajturi “sheqeri afatgjatë në gjak”, gjithashtu i rëndësishëm për rrjedhën e sëmundjes
 • Testi oral i tolerancës së glukozës (oGTT): Një “test i ngarkesës së sheqerit” në të cilin pacienti pi një tretësirë ​​sheqeri të përcaktuar; mjeku më pas mat nivelet e sheqerit në gjak në intervale të caktuara

Testet e gjakut dhe urinës për të diagnostikuar diabetin zakonisht kryhen nga një mjek. Disa vetë-teste janë të disponueshme në treg që çdo person i thjeshtë mund t'i kryejë në mënyrë të pavarur në shtëpi. Megjithatë, ato nuk ofrojnë një diagnozë të besueshme mjekësore - nëse rezultatet e testit janë jonormale, shkoni te mjeku për një ekzaminim më të detajuar.

Informacione të hollësishme mbi temën e testeve të diabetit mund të gjeni në tekstin Testi i diabetit.

Vlerat e diabetit

Diabeti është i pranishëm nëse rezultatet e testit të glukozës në gjak të agjërimit, HbA1c ose oral të tolerancës ndaj glukozës janë shumë të larta. Por çfarë do të thotë "shumë e lartë"? Cilat vlera pragu shënojnë kalimin nga "i shëndetshëm" në "tolerancë të dëmtuar të glukozës" dhe në "diabet"?

Vlerat e ndryshme të diabetit nuk luajnë vetëm një rol vendimtar në diagnostikimin e diabetit. Ato gjithashtu monitorohen rregullisht më pas: Kjo është mënyra e vetme për të vlerësuar përparimin e sëmundjes dhe efektivitetin e trajtimit të diabetit. Disa nga matjet e kontrollit mund të kryhen nga vetë pacientët (p.sh. matja e glukozës në gjak).

Mund të lexoni më shumë rreth vlerave kufitare dhe vlerësimit të glukozës në gjak, HbA1c dhe oGTT në artikullin Vlerat e diabetit.

Testi i antitrupave për diabetin e tipit 1

Zbulimi i antitrupave kundër qelizave beta (antitrupat e qelizave ishullore) ose kundër insulinës (antitrupat e insulinës) është i dobishëm në diagnostikimin e diabetit të tipit 1 të sëmundjes autoimune. Këto autoantitrupa mund të zbulohen në gjakun e shumë të sëmurëve shumë kohë përpara se të shfaqen simptomat e para.

Ekzaminime të mëtejshme

Ekzaminimet e mëtejshme shërbejnë për të zbuluar çdo pasojë të mundshme të diabetit në një fazë të hershme. Për shembull, mjeku do të kontrollojë nëse ndjenja juaj e prekjes në duart dhe këmbët tuaja është normale. Kjo për shkak se nivelet e rritura të sheqerit në gjak dëmtojnë traktet nervore, ndër të tjera. Me kalimin e kohës, kjo shkakton shqetësime shqisore.

Dëmtimi vaskular ndonjëherë prek edhe retinën e syve. Prandaj, mjeku do të kontrollojë nëse shikimi juaj është përkeqësuar. Nëse dyshohet për këtë, okulisti do të kryejë një ekzaminim të veçantë të syrit.

Trajtimi i diabetit mellitus

Së dyti, trajtimi i diabetit shpesh kërkon mjekim shtesë për diabetin (antidiabetikët). Janë të disponueshme preparate orale (tableta për uljen e sheqerit në gjak) dhe insulinë, të cilat duhet të injektohen. Cilat barna antidiabetike përdoren në raste individuale varet nga lloji i diabetit dhe ashpërsia e sëmundjes.

Më poshtë do të gjeni më shumë informacion mbi masat e ndryshme të trajtimit të diabetit:

Edukimi për diabetin

Nëse diagnostikohet diabeti, mjekët rekomandojnë që pacientët të marrin pjesë në edukimin e diabetit. Aty ata mësojnë gjithçka të rëndësishme për sëmundjen e tyre, simptomat dhe pasojat e mundshme si dhe opsionet e trajtimit. Gjatë trajnimit, diabetikët mësojnë gjithashtu se si mund të ndodhin komplikime të papritura (siç është hipoglikemia) dhe çfarë të bëjnë në raste të tilla.

Ditari i diabetit

Një ditar i tillë diabeti është veçanërisht i këshillueshëm për diabetikët e tipit 1 me të ashtuquajturin "diabet i brishtë". Ky është një term i vjetëruar për diabetin e tipit 1 në të cilin nivelet e sheqerit në gjak luhaten shumë (i brishtë = i paqëndrueshëm). Çekuilibrime të tilla metabolike ndonjëherë çojnë në shtrime të shumta në spital.

Dieta e diabetit

Një dietë e larmishme dhe e ekuilibruar është e rëndësishme për të gjithë, por veçanërisht për pacientët me diabet. Është e rëndësishme të shmangni rritjet masive të sheqerit në gjak pas ngrënies dhe hipoglikemisë së papritur. Kjo është arsyeja pse të prekurit zakonisht marrin këshilla individuale për ushqimin menjëherë pas diagnostikimit me diabet. Aty ata mësojnë se si të ushqehen siç duhet dhe shëndetshëm.

Nëse pacientët zbatojnë vazhdimisht rekomandimet individuale dietike, ata japin një kontribut të rëndësishëm në uljen e niveleve të sheqerit në gjak dhe mbajtjen e tyre nën kontroll. Kjo është arsyeja pse një dietë e përshtatur është pjesë e çdo terapie të diabetit.

Njësitë e bukës

Karbohidratet luajnë një rol të veçantë në ushqimin e duhur të pacientëve me diabet. Ata janë kryesisht përgjegjës për rritjen e nivelit të sheqerit në gjak pas ngrënies. Prandaj, është veçanërisht e rëndësishme që pacientët të cilët i injektojnë vetes insulinë të vlerësojnë saktë sasinë e karbohidrateve në një vakt të planifikuar. Kjo është mënyra e vetme për të zgjedhur dozën e duhur të insulinës.

Të ashtuquajturat "njësi buke" (BE) përdoren për ta bërë më të lehtë vlerësimin e përmbajtjes së karbohidrateve të një ushqimi. Një BE korrespondon me dymbëdhjetë gram karbohidrate. Për shembull, një fetë bukë integrale (60 gram) ka dy njësi buke. Një gotë me lëng karrote siguron një BE.

Më shumë për llogaritjen e njësive të bukës dhe një tabelë BE me ushqime të ndryshme mund të mësoni në artikullin Njësitë e bukës.

Diabeti dhe sporti

Diabetikët përfitojnë nga aktiviteti fizik në disa mënyra:

 • Puna e muskujve rrit drejtpërdrejt ndjeshmërinë ndaj insulinës së qelizave të trupit. Kjo përmirëson përthithjen e sheqerit nga gjaku në qeliza. Nëse ushtroni rregullisht, në mënyrë ideale do të keni mundësinë të zvogëloni dozën e ilaçeve për uljen e sheqerit në gjak (tableta ose insulinë) (vetëm në konsultim me mjekun tuaj!).
 • Aktiviteti fizik përmirëson mirëqenien dhe cilësinë e jetës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me sëmundje kronike si diabeti. Sëmundja kronike është shumë stresuese psikologjikisht dhe shpesh kontribuon në depresion.

Prandaj, mjekët këshillojnë diabetikët që të sigurojnë ushtrime të mjaftueshme në jetën e tyre të përditshme dhe të ushtrojnë rregullisht – të përshtatura me moshën, aftësinë fizike dhe gjendjen e përgjithshme shëndetësore, natyrisht. Pyesni mjekun tuaj ose një terapist sportiv për këshilla se cili dhe sa sport është më i miri për ju dhe çfarë duhet t'i kushtoni vëmendje kur ushtroni.

Mjekimi oral i diabetit

Baza e çdo trajtimi për diabetin e tipit 2 është një ndryshim në stilin e jetës. Mbi të gjitha, kjo përfshin një ndryshim në dietë, si dhe ushtrime dhe sporte të rregullta. Ndonjëherë këto masa janë të mjaftueshme për të ulur nivelet e sheqerit në gjak të diabetikëve të tipit 2 në një nivel më të shëndetshëm. Nëse jo, mjeku do të përshkruajë barna shtesë orale antidiabetike. Në disa raste përdoren edhe barna që injektohen nën lëkurë.

Ekzistojnë klasa të ndryshme të ilaçeve për diabetin në formë tabletash. Ato ndryshojnë në mekanizmin e veprimit që përdorin për të ulur nivelet e ngritura të sheqerit në gjak. Mjekët më së shpeshti përshkruajnë metforminë dhe të ashtuquajturat sulfonilurea (siç është glibenklamidi).

Mjekët zakonisht nuk përdorin antidiabetikë oralë për diabetin e tipit 1 - ata nuk arrijnë sukses të mjaftueshëm këtu. Ato janë të dobishme vetëm për pacientët mbipeshë me një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës.

Ato gjithashtu nuk janë të miratuara për trajtimin e diabetit gestacional, sepse shumica e substancave aktive nuk mund të përjashtohen që të kenë efekte të dëmshme për fëmijën. Vetëm në raste shumë të rralla të jashtëzakonshme dhe kur është absolutisht e nevojshme, mjekët përdorin metformin tek gratë shtatzëna për të ulur nivelet e larta të sheqerit në gjak (si "përdorim jashtë etiketës").

Mund të gjeni më shumë informacion se cilët antidiabetikë oralë përdoren në artikullin Diabeti tip 2.

Terapia me insulinë

Terapia konvencionale me insulinë

Në terapinë konvencionale me insulinë, insulina administrohet sipas një orari të caktuar, zakonisht në mëngjes dhe në mbrëmje. Prandaj, terapia konvencionale me insulinë është e lehtë për t'u përdorur.

Megjithatë, ai kufizon pacientin: devijimet e mëdha nga plani i zakonshëm i ushqimit nuk janë të mundshme dhe aktiviteti fizik i gjerë ndonjëherë çon në probleme. Prandaj, terapia konvencionale me insulinë është kryesisht e përshtatshme për pacientët që mund t'i përmbahen një plani mjaft të ngurtë ditor dhe dietik dhe për të cilët zbatimi i terapisë me insulinë të intensifikuar do të ishte shumë i vështirë.

Terapia me insulinë të intensifikuar (Diabeti i TIK)

Terapia e intensifikuar e insulinës përpiqet të imitojë sekretimin fiziologjik të insulinës sa më saktë që të jetë e mundur. Prandaj, administrimi i insulinës është më i vështirë sesa me terapinë konvencionale me insulinë. Ajo kryhet sipas parimit bazë të bolusit:

Terapia me insulinë të intensifikuar kërkon trajnim të mirë dhe bashkëpunim shumë të mirë të pacientit (përputhshmëri). Përndryshe ekziston rreziku i hipoglikemisë së rrezikshme të diabetit për shkak të llogaritjes së gabuar të dozës së insulinës.

Avantazhi i konceptit bazë të bolusit është se lejon kontroll shumë të mirë të glukozës në gjak kur përdoret si duhet. Pacientët gjithashtu mund të hanë çfarë të duan dhe të ushtrohen sipas dëshirës.

Pompë insuline ("pompë diabeti")

Mjekët i referohen trajtimit të diabetit me një pompë insuline si "terapia e vazhdueshme e infuzionit nënlëkuror të insulinës" (CSII). Pajisja e vogël përbëhet nga një pompë me një rezervuar insuline, të cilën pacienti me diabet e mban gjithmonë me vete (p.sh. në brezin e belit). Pompa lidhet me një gjilpërë të vogël nëpërmjet një tubi të hollë, i cili mbetet përgjithmonë në indin yndyror nënlëkuror (zakonisht në bark).

Pompa e insulinës i shpëton diabetikët e tipit 1 nga nevoja për të trajtuar shiringat e insulinës dhe lejon planifikim fleksibël të vakteve dhe aktivitete sportive spontane. Kjo është veçanërisht e dobishme për pacientët e rinj. Përveç kësaj, nivelet e glukozës në gjak mund të rregullohen në mënyrë më të qëndrueshme në këtë mënyrë sesa me injeksione insuline. Shumë pacientë raportojnë se cilësia e jetës së tyre është përmirësuar ndjeshëm falë "pompës së diabetit".

Pompa e insulinës vendoset dhe rregullohet në një klinikë ose praktikë të specializuar për diabetin. Pacientët marrin trajnim gjithëpërfshirës se si të përdorin pompën, pasi gabimet e dozimit mund të bëhen shpejt kërcënuese për jetën. Nëse, për shembull, pompa e insulinës prishet ose pacienti duhet ta heqë atë për një periudhë më të gjatë kohore për arsye mjekësore, është i nevojshëm një kalim i menjëhershëm në shiringat e insulinës.

Monitorimi i vazhdueshëm i glukozës (CGM)

Megjithatë, është e rëndësishme që pacientët të matin akoma vetë glukozën në gjak, të paktën në situata të caktuara, si pas stërvitjes ose para një administrimi të planifikuar të insulinës. Kjo është për shkak se ekziston një ndryshim i natyrshëm midis glukozës së indeve (regjistruar nga CGM) dhe glukozës në gjak: mbi të gjitha, glukoza e indeve mbetet pas glukozës në gjak - rreth pesë deri në 15 minuta, ndoshta pak më gjatë. Nëse sheqeri në gjak bie pas ushtrimeve fizike, për shembull, matja e indeve shpesh tregon vlera normale.

Insulinë

Mjekët përdorin insulina të ndryshme në trajtimin e diabetit mellitus. Shumica e tyre janë insulinë njerëzore të prodhuar artificialisht. Përveç insulinës njerëzore, insulina e derrit dhe analogët e insulinës janë gjithashtu të disponueshme. Analogët e insulinës janë gjithashtu përbërës aktivë të prodhuar artificialisht. Megjithatë, struktura e tyre ndryshon pak nga ajo e insulinës njerëzore dhe rrjedhimisht nga insulina njerëzore.

Mund të lexoni më shumë rreth preparateve të ndryshme të insulinës dhe përdorimit të tyre në artikullin Insulina.

Për ta bërë terapinë më të lehtë, ekspertët aktualisht po hulumtojnë arna që aplikohen në lëkurë, matin nivelin e glukozës në djersë dhe japin ose ilaçe për diabetin ose insulinë. Megjithatë, ato janë ende në fazën eksperimentale.

“DMP – Diabeti” (Programi i Menaxhimit të Sëmundjeve)

Diabeti mellitus është një nga sëmundjet kronike më të zakonshme në vendet e industrializuara perëndimore. Kjo është arsyeja pse të ashtuquajturat programe të menaxhimit të sëmundjeve po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme. Ata e kanë origjinën në SHBA.

Ky është një koncept i organizuar nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore për ta bërë më të lehtë për mjekët që trajtojnë të ofrojnë një program të standardizuar të terapisë dhe kujdesit të ngushtë për pacientët me sëmundje kronike. Në rastin e diabetit, kjo përfshin broshura informative, sesione këshillimi dhe trajnime mbi temën e diabetit.

Diabeti mellitus është një sëmundje kronike që nuk mund të shërohet. Megjithatë, me ndihmën e terapisë mund të ngadalësohet përparimi i sëmundjes dhe simptomat të kontrollohen dhe të zbuten.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza ndryshojnë shumë nga një lloj diabeti në tjetrin. Pacientët kanë një ndikim pozitiv në ecurinë e sëmundjes në të gjitha format e diabetit duke zbatuar me ndërgjegje rekomandimet e trajtimit (respektimi i trajtimit = pajtueshmëria). Kjo parandalon komplikimet dhe ul ndjeshëm rrezikun e ndërlikimeve të lidhura me diabetin.

Kontrollet e rregullta te mjeku janë të rëndësishme për diabetikët. Në këtë mënyrë, për shembull, shenjat e sëmundjeve dytësore të diabetit mund të njihen dhe trajtohen në një fazë të hershme.

Një shërim i plotë i diabetit është i mundur vetëm me diabetin gestacional: trupi i gruas zakonisht kthehet në gjendjen normale pas gjendjes hormonale të jashtëzakonshme të shtatzënisë dhe diabeti zhduket.

Me diabet mellitus, jetëgjatësia varet nga fakti nëse glukoza në gjak mund të kontrollohet mirë në afat të gjatë dhe sa vazhdimisht pacienti i përmbahet terapisë. Ndikim të madh kanë edhe sëmundjet e mundshme shoqëruese dhe dytësore si presioni i lartë i gjakut, rritja e niveleve të lipideve në gjak ose dobësia e veshkave. Nëse trajtohen profesionalisht, kjo ka një efekt pozitiv në jetëgjatësinë.

Komplikimet e diabetit mellitus

Kalimet ndërmjet niveleve normale të sheqerit në gjak, hipoglikemisë dhe hiperglicemisë janë të lëngshme.

Në afat të gjatë, nivelet e pakontrolluara të sheqerit në gjak shkaktojnë sëmundje dytësore në shumicën e diabetikëve. Për shembull, nivelet e larta të sheqerit në gjak dëmtojnë enët e gjakut (angiopatia diabetike), duke rezultuar në çrregullime të qarkullimit të gjakut. Kjo shkakton, për shembull, "claudication intermittent" (PAOD), sëmundje të veshkave (nefropati diabetike), sëmundje të syve (retinopati diabetike), një atak në zemër ose goditje në tru. Nervat gjithashtu dëmtohen shpesh te pacientët me diabet (polneuropatia diabetike). Kjo rezulton në sindromën e këmbës diabetike, për shembull.

Lexoni më shumë rreth komplikimeve të diabetit dhe sëmundjeve dytësore më poshtë.

Sheqer i ulët në gjak (hipoglikemi)

Kalimi i një vakti ose ushtrimet e shumta mund të shkaktojnë gjithashtu hipoglicemi nëse mjekimi nuk rregullohet në përputhje me rrethanat.

Pacientët me sheqer të ulët në gjak djersiten, dridhen dhe përjetojnë palpitacione, ndër të tjera. Hipoglicemia e rëndë është kërcënuese për jetën, pasi mund të çojë në dështim të shumë organeve. Nëse dyshoni për këtë, thirrni menjëherë një ambulancë.

Sindroma hiperglicemike hiperosmolare (HHS)

Ky defekt i rëndë metabolik ndodh kryesisht tek diabetikët më të vjetër të tipit 2. Nëse insulina ose antidiabetikët oralë përdoren gabimisht, në disa raste mund të ndodhë mungesa e insulinës. HHS më pas zhvillohet ngadalë gjatë një periudhe prej ditësh deri në javë:

Kalimi i një vakti ose ushtrimet e shumta mund të shkaktojnë gjithashtu hipoglicemi nëse mjekimi nuk rregullohet në përputhje me rrethanat.

Pacientët me sheqer të ulët në gjak djersiten, dridhen dhe përjetojnë palpitacione, ndër të tjera. Hipoglicemia e rëndë është kërcënuese për jetën, pasi mund të çojë në dështim të shumë organeve. Nëse dyshoni për këtë, thirrni menjëherë një ambulancë.

Sindroma hiperglicemike hiperosmolare (HHS)

Ky defekt i rëndë metabolik ndodh kryesisht tek diabetikët më të vjetër të tipit 2. Nëse insulina ose antidiabetikët oralë përdoren gabimisht, në disa raste mund të ndodhë mungesa e insulinës. HHS më pas zhvillohet ngadalë gjatë një periudhe prej ditësh deri në javë:

Megjithatë, kjo e ashtuquajtur glukoneogjenezë përkeqëson më tej hipergliceminë. Shpërbërja e yndyrës prodhon gjithashtu produkte acidike metabolike (trupa ketonikë). Megjithatë, trupi përdor vetëm disa prej tyre. Pjesa tjetër mbetet në gjak si acide dhe e “acidizon tepër” atë – duke rezultuar në acidozë.

Kjo zakonisht shkaktohet nga situata të stresit fizik si infeksioni: atëherë trupi ka nevojë për më shumë insulinë se normalja. Nëse terapia me insulinë nuk rregullohet në përputhje me rrethanat, ekziston rreziku i prishjes metabolike. E njëjta gjë ndodh, për shembull, nëse pacientët harrojnë injeksionet e insulinës, dozojnë insulinën shumë të ulët ose nëse pompa e insulinës keqfunksionon.

Ketoacidoza diabetike është një urgjencë mjekësore! Të prekurit dërgohen menjëherë në spital dhe trajtohen në repartin e terapisë intensive.

Mund të lexoni më shumë rreth simptomave, shkaqeve dhe trajtimit të këtij çekuilibri metabolik në artikullin tonë Ketoacidoza diabetike.

Retinopatia diabetike

Nivelet e pakontrolluara të sheqerit në gjak shpesh dëmtojnë enët e vogla të gjakut të retinës në sy. Kjo çon në zhvillimin e një sëmundjeje të retinës, të cilën mjekët e quajnë retinopati diabetike.

Pacientët e prekur përjetojnë shqetësime vizuale dhe shikimi i tyre përkeqësohet. Në raste ekstreme, ekziston rreziku i verbërisë. Në vendet e industrializuara, retinopatia diabetike është shkaku kryesor i verbërisë në moshën e mesme dhe i treti më i zakonshëm në të gjitha grupmoshat.

Nëse sëmundja e retinës nuk është ende shumë e avancuar, terapia me lazer ndonjëherë mund të ndihmojë në ndalimin e përparimit ose ngadalësimin e tij.

Nefropatia diabetike

Ashtu si retinopatia diabetike, sëmundjet e veshkave të lidhura me diabetin shkaktohen nga dëmtimi i enëve të vogla të gjakut (mikroangiopatia) për shkak të niveleve të sheqerit në gjak të kontrolluara dobët. Veshkat më pas kufizohen në funksionin e tyre, që do të thotë se ato nuk filtrojnë më mjaftueshëm gjakun (detoksifikimi) dhe nuk rregullojnë siç duhet ekuilibrin e ujit.

Pasojat e mundshme të nefropatisë diabetike janë presioni i lartë i gjakut i lidhur me veshkat, mbajtja e ujit në inde (edema), çrregullimet lipometabolike dhe anemia si dhe dështimi kronik i veshkave.

Polneuropatia diabetike

Diabeti me sheqer në gjak të kontrolluar përgjithmonë dobët shpesh çon në dëmtime nervore dhe mosfunksionim. Kjo e ashtuquajtur polineuropati diabetike fillimisht manifestohet në këmbë dhe në pjesën e poshtme të këmbëve - zhvillohet një këmbë diabetike.

Këmba diabetike

Sindroma e këmbës diabetike zhvillohet në bazë të dëmtimit nervor dhe vaskular të lidhur me diabetin:

Çrregullimet nervore shkaktojnë ndjesi jonormale (të tilla si "formimi") dhe shqetësime shqisore në këmbë dhe në pjesën e poshtme të këmbës. Kjo e fundit nënkupton që pacientët e perceptojnë vetëm nxehtësinë, presionin dhe dhimbjen (p.sh. nga këpucët që janë shumë të ngushta) në një masë më të vogël. Përveç kësaj, ka çrregullime të qarkullimit të gjakut (si pasojë e dëmtimit të enëve të gjakut).

E gjithë kjo së bashku çon në shërimin e dobët të plagëve. Si rezultat, zhvillohen plagë kronike, të cilat shpesh infektohen gjithashtu. Ndodh edhe gangrena, ku indi vdes. Në rastin më të keq, amputimi është i nevojshëm.

Mund të lexoni më shumë rreth këtyre komplikimeve të diabetit në këmbë në artikullin Këmba diabetike.

Certifikata e aftësisë së kufizuar

Të jetosh me diabet mellitus

Diabeti mellitus ndikon në të gjithë jetën e të prekurve. Fillon me gjëra të vogla si konsumimi i alkoolit në festimet familjare dhe shtrihet në çështjet e jetës si planifikimi familjar dhe dëshira për të pasur fëmijë.

Udhëtimi është gjithashtu një çështje e rëndësishme për shumë diabetikë: Si diabetik, çfarë duhet të kem parasysh kur udhëtoj me avion? Çfarë ilaçesh dhe mjetesh mjekësore duhet të marr me vete? Si duhet të ruhen? Po vaksinat?

Përgjigjet e këtyre dhe pyetjeve të tjera në lidhje me jetën e përditshme me diabet mellitus mund t'i lexoni në artikullin Të jetosh me diabet.

A mund të parandalohet diabeti?

Diabeti mellitus mund të parandalohet në raste të caktuara, veçanërisht diabeti i tipit 2 ose diabeti gestacional. Për shembull, një dietë e shëndetshme dhe ushtrime të mjaftueshme kanë një ndikim të madh në arritjen e një gjendje të shëndetshme metabolike. Kjo zvogëlon rrezikun e hiperglicemisë së përhershme, e cila çon në diabet në afat të gjatë.

Nëse jeni mbipeshë, mjekët rekomandojnë ta humbni atë në mënyrë që të arrini një formë më të mirë fizike dhe të minimizoni rrezikun e diabetit.

Duke qenë se diabeti i tipit 1 ka kryesisht shkaqe gjenetike, kjo sëmundje nuk mund të parandalohet.